cynamon - 3631 przepisów (strona:124/243)

Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami 268

łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie), 1 jajko, 200 g masła lub margaryny, ¾ szklanki* jogurtu greckiego 2 duże jabłka 1 op. cukru wanilinowego Winiary 1 łyżka przyprawy do szarlotki lub cynamon *Szklanka o poj. 250 ml Masło kroimy w kostkę. Wszystkie suche składniki składniki przekładamy do misy robota, mieszamy, dodajemy pokrojone masło, wbijamy jajko, dodajemy jogurt i za pomocą haka zagniatamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 258

czasu do czasu, aż dynia będzie miękka a mleko w większości odparuje. 3. MIKSOWANIE (2 min) Z garnka wyciągnijcie goździki i zmiksujcie dokładnie całość na gładki krem. Dodajcie cynamonu, szczyptę kardamonu i imbiru (jeśli lubicie przyprawy korzenne, dajcie więcej – próbujcie dodając po trochu, aby nie przesadzić). Zamieszajcie. Mikstura powinna mieć gęstość musu owocowego – jeśli jest rzadsza, pogotujcie ją chwilę

Nerds Kitchen
Muffiny dyniowe z jabłkiem 234

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Muffiny z dodatkiem dyniowego puree, jabłka i cynamonu. Są przepyszne, wilgotne i mięciutkie w środku. Idealne dla dzieci na podwieczorek lub jako drugie śniadanie do szkoły. Bardzo szybkie do zrobienia. Wystarczy wcześniej upiec dynię. Zachęcam do spróbowania u siebie w domku Post Muffiny dyniowe z jabłkiem

Marta Gotuje
Biszkoptowe ciasto z jabłkami 252

wykładamy na tortownice (24 cm) wysmarowaną masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 ° C przez 35-40 minut. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem i cynamonem

Przysmaki Karolki
Jesienny sernik dyniowy 232

troszkę nie zmodyfikowała :) Kto jeszcze nie próbował sernika dyniowego, tego serdecznie zachęcam ! Sernik dyniowy Składniki: Spód 120 g herbatników pełnoziarnistych 60 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 250  g  pieczonej dyni 100 brązowego cukru 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka  przyprawy do ciasta dyniowego

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami 184

obficie posypać cukrem pudrem. Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Składniki:  1 szklanka mąki szczypta soli 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 80 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 2 łyżki gęstego jogurtu 3/4 szklanki  pieczonej dyni 4 suszone figi

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) 201

łyżka cukru 300 g maki pszennej 550 30 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko Farsz 50 g roztopionego masła 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól. Do drożdżowego zaczynu dodajemy żółtko

Kulinarne przygody Gatity
Domowa przyprawa do piernika 223

dodają lub ujmując ilości poszczególnych przypraw. Zachęcam do przygotowania takiej mieszanki przypraw korzennych w zaciszu własnej kuchni ! Domowa przyprawa do piernika Składniki: 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 1 łyżeczka ziarenek  1/2 łyżeczki mielonego kardamonu lub 1 łyżeczka ziarenek 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pierniczki choinki 257

miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki  mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru zielony barwnik spożywczy w proszku cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim

Kulinarne przygody Gatity
Lukrowane pierniczki 242

miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki   mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko  1 szklanka cukru pudru kolorowy maczek po posypania Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczny krem z dyni na słodko 205

drobnych oczkach dyni 100 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej, ugotowanej wg przepisu na opakowaniu jedna marchewka, starta na drobnych oczkach litr tłustego mleka 3 łyżki miodu pół łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu Przygotowanie: Dynię i marchewkę gotowałam do miękkości na mleku (około 15-20 minut). Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną i przyprawy, gotowałam jeszcze przez chwilę. Całość wystudziłam

Kulinarny Pamiętnik
Pełnoziarniste babeczki z jabłkami i orzechami laskowymi 473

Smętnie spoglądające na mnie jabłka, desperacko dopraszające się o zużycie stały się główną inspiracją dla dzisiejszych babeczek. Mocno dojrzałe owoce w połączeniu ze słuszną ilością cynamonu i kawałkami orzechów to idealny przepis na zdrowe (tak przynajmniej możemy sobie wmawiać ;) i pyszne muffinki. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej szklanka brązowego cukru pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki mleka jajko

sama złodycz
TARTA Z RABARBAREM I BUDYNIEM ORAZ KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH – 1 zł 348

czyli o 0,5 szklanki mniej, gdyż standardowo budyń jest na 2 szklanki, czyli 0,5 litra mleka). Lekko schładzamy budyń. 5. KRUSZONKA (2 min): płatki owsiane, cukier i cynamon wsypujemy do miseczki, dodajemy pokrojone masło lub margarynę i ucieramy w palcach aż do uzyskania konsystencji kruszonki (wilgotny piasek). 6. PRZERWA: robimy sobie 15 min przerwy, ponieważ ciasto jeszcze się

Nerds Kitchen
CIASTO MARCHEWKOWE – 0,50 zł 7329

orzechy (w przepisie są orzeszki ziemne, które wg nas pasują najlepiej, na zdjęciu użyliśmy laskowych, ponieważ tylko te mieliśmy pod ręką :)) i delikatnie mieszamy. 7. MĄKA, SODA, PROSZEK, SÓL, CYNAMON (1 min): przesiewamy je przez sitko (nie jest to niezbędne, ale dzięki temu nie będzie grudek) do masy, delikatnie mieszamy całość. W tym momencie ciasto nie wygląda zachęcająco (skojarzenie sami

Nerds Kitchen
Jogurt naturalny z musli i owocami - Dieta 3D Chilli 206

Składniki: 1 jogurt naturalny gęsty dżem (ja użyłam truskawkowego) musli rodzynki szczypta cynamonu mandarynki suszona żurawina Wszystkie składniki nakładamy łyżeczką do szklanki. Rodzynki mieszamy z musli. "Kolorowe" warstwy powinien dzielić jogurt, ponieważ ma najgęstszą konsystencję, dzięki czemu utrzyma resztę składników na swoim miejscu. Oczywiście można użyć również innych składników - polecam banany (świeże i suszone), konfiturę śliwkową albo owoce w zalewie

My Culinary Art