chleb - 26576 przepisów (strona:124/1772)

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 188

Chleb w wielu kulturach to podstawowe pożywienie, dzięki któremu można przeżyć. Ponoć pierwsze wspomnienie o chlebie sięga 7 tys. lat p.n.e. Chleb, oprócz tego, że stanowi ważny pokarm, niesie też przesłanie symboliczne. Podzielenie się chlebem oznacza po prostu braterstwo. Dzielę się tym razem chlebem z Wami i z Opolską Blogosferą . Dziękuję za wczorajsze spotkanie. Mam nadzieję, że kiedyś przyjdzie(...)dzień i będę mogła zostać do końca :) Nie wiem dlaczego nie piekłam domowego chleba wcześniej. Na chleb na zakwasie jeszcze przyjdzie pora. Teraz rozkoszuję się chlebem, na który nie trzeba długo czekać. Smaku ciepłej i chrupiącej piętki z masłem nie zastąpi żadne kupne pieczywo :) Czytaj więcej

bistro mama
Chleb razowy żytni 80% 217

maki pszennej 550 200 g zaparzonej mąki (patrz wyżej) 325 g zaczynu (patrz wyżej) 150 g wody 5 g świeżych drożdży (1/4 łyżeczki instant) 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie chleba W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być dosyć luźne, jednak mocno klejące z powodu malej ilości maki pszennej.  Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około(...)całości uformuj jeden okrągły bądź podłużny bochenek, który powinien wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny w cieple.   Piekarnik nagrzej do ok. 240 °C, wyłóż chleb z koszyka lub też wstaw formę, w której wyrastał, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem.  Piecz w tej temperaturze 15 minut, następnie zredukuj do 220 °C i kontynuuj pieczenie jeszcze

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB BEZGLUTENOWY, ZMIENIAJĄCY ŻYCIE, JAGLANY 244

Troszkę na bazie chleba, który piekłam w ubiegłym roku , troszkę bazując na tym , jednak modyfikując go, upiekłam (za drugim podejściem, pierwszy się nie dopiekł środkiem) idealny jaglany chlebek. O tym, że zdrowy nie trzeba chyba nikogo przekonywać, dla mnie jednak najważniejsze, że wyszedł baaardzo smaczny. Chleby na zakwasie, które piekę na codzień też są bardzo smaczne i zdrowe ale mała(...)Chlebek jest bezglutenowy, pełen ziaren i orzechów, czy zmieniający życie...? Niekoniecznie, ale warto się pokusić i upiec taki, choćby dla samych walorów smakowych. Ja piekłam w metalowej formie do chleba 30x11cm, wyszedł dość niski ale to zupełnie nie przeszkadza, chciałam by się dobrze wypiekł, poprzedni środkiem mi się zapadł (forma była krótsza i wyższa). Piekąc w mniejszej formie proponuję wydłużyć

Smaczne Zdrowe
Dieta 2400 kcal dla mężczyzn – jadłospis i zasady zdrowego odżywiania 46

takie jak kurczak, indyk czy ryby oraz rośliny strączkowe, Tłuszcze : postaw na zdrowe opcje, jak awokado, orzechy oraz oliwa z oliwek, Węglowodany : zdecyduj się na pełnoziarniste produkty, na przykład chleb żytni czy brązowy ryż. Przykład jadłospisu może wyglądać następująco: Śniadanie : jajecznica z trzech jajek ze szpinakiem oraz dwie kromki chleba żytniego (około 500 kcal), Drugie śniadanie : smoothie z jogurtu naturalnego(...)jest, aby sięgać po produkty, które dostarczą nam nie tylko energii, ale także wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto postawić na pełnoziarniste źródła węglowodanów , takie jak brązowy ryż, quinoa czy chleb pełnoziarnisty. Te pokarmy są bogate w błonnik, który wspiera prawidłowe działanie układu trawiennego. Nie można również zapominać o roli warzyw i owoców w codziennej diecie. Liściaste warzywa, takie jak szpinak

Marcepanowa kuchnia
Panzanella Capreggio Historia i Pochodzenie – Przepis na Włoską Sałatkę 67

wzmacnia smak, a oliwa i bazylia nadają jej śródziemnomorskiego aromatu. Historia i Pochodzenie Panzanelli Skąd pochodzi Panzanella?Panzanella wywodzi się z Toskanii i była daniem rolników, którzy wykorzystywali czerstwy chleb i sezonowe warzywa. Panzanella Capreggio Historia i Pochodzenie Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z XVI wieku, jednak dopiero w XX wieku zaczęto dodawać pomidory, które stały się kluczowym składnikiem(...)pomidorami. Panzanella Capreggio Historia i Pochodzenie Przepis na moją Panzanellę Capreggio z Suszonymi Pomidorami Składniki – 200 g sera Capreggio – 250 g dojrzałych pomidorów – 150 g czerstwego chleba (np. ciabatta) – 5 suszonych pomidorów w oliwie – 1/2 czerwonej cebuli – 10 oliwek czarnych lub zielonych – garść świeżej bazylii – 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

RafalCook
Chleb z ziarnami 91

Chleb z ziarnami Przepis na prosty chleb z ziarnami, wypiekany na domowym zakwasie. Jest dość prosty w przygotowaniu i perfekcyjny w smaku, napakowany zdrowymi nasionami i wedle upodobań z dodatkiem żurawiny lub śliwek.     Składniki: Zakwas: 120g mąki żytniej – 1 szklanka 120ml letniej wody Ciasto: 1kg mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru(...)żurawiny garść suszonych śliwek 6 szklanek ciepłej przegotowanej wody + 1 szklanka wody do zakwasu       *** Przygotowujemy zakwas, cały proces trwa 4 dni, piątego dnia możemy już upiec chleb. Należy uszykować do tego litrowy słoik. *Pierwszego dnia do słoika wsypujemy 30g mąki żytniej i wlewamy 30ml letniej wody, mieszamy. Zakrywamy ściereczką, którą zaczepiamy gumką i całość odstawiamy w zacienione

Blog z Apetytem
Bruschetta Historia i Pochodzenie 114

przypiekać”. Tradycja przygotowywania tego dania narodziła się prawdopodobnie w centralnej części Włoch, w regionach takich jak Toskania, Lacjum czy Umbria. Początkowo była to potrawa biednych rolników, którzy wykorzystywali czerstwy chleb, by nie marnować jedzenia. Kromki pieczywa opiekano nad ogniem, a następnie nacierano je czosnkiem i skrapiano oliwą z oliwek, która często była świeżo tłoczona. Bruschetta była nie tylko posiłkiem(...)także sposobem na testowanie jakości nowo wyprodukowanej oliwy z oliwek. Rolnicy zbierali się, by degustować pierwsze tłoczenia oliwy na kawałkach opieczonego chleba. Z czasem prostota tego dania zdobyła uznanie i rozprzestrzeniła się po całym kraju, zyskując liczne warianty. Tradycyjne Rodzaje Bruschetty Chociaż podstawowa wersja bruschetty składa się z opiekanego chleba, oliwy z oliwek i czosnku, istnieje wiele regionalnych i nowoczesnych

RafalCook
Zdrowe kanapki z domowego chleba – pomysły na szybkie i wartościowe śniadanie dla całej rodziny 84

produktów, które idealnie sprawdzą się jako baza dla zdrowych kanapek na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Przygotuj kanapki do szkoły lub pracy w oparciu o najwyższej jakości komponenty: Bezglutenowy chleb pełnoziarnisty lub mieszanka mąk do wypieku chleba bez pszenicy Foods by Ann – doskonałe źródło węglowodanów oraz błonnika i składników mineralnych, które zapewnią długotrwałe uczucie sytości. Pasta jajeczna , hummus – oba produkty(...)doskonały sposób na szybkie i zdrowe śniadanie dla osób unikających glutenu, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Pomysły na zdrowe śniadanie dla dzieci do szkoły: Kanapka z bezglutenowego chleba z domową pastą jajeczną, listkami świeżej sałaty i plasterkami pomidora – ta pełna witamin i błonnika opcja jest idealna dla dzieci. Włóż do śniadaniówki ulubiony owoc, zdrowy batonik i butelkę wody

Ugotowane pozamiatane
Tort szpinakowy z jajkami – pomysł na śniadanie wielkanocne! 137

jajkami! Jest to przepis prosty i szybki w przygotowaniu, a jednocześnie niesamowicie smaczny. Jak zrobić wytrawny tort jajeczny? Do przygotowania tego tortu będziesz potrzebować kilku prostych składników: jajka, chleb tostowy, szpinak, ser topiony i majonez. Przygotowanie tortu rozpoczynamy od ugotowania jajek na twardo. Następnie trzeba przygotować dwa kremy jajeczne – jeden ze szpinakiem, drugi z serkiem topionym . Krem ze szpinakiem(...)przygotować tort szpinakowy z jajkami! Jest to przepis prosty i… Drukuj Proporcje na: 4 porcje Czas przygotowania: 40 min Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 6 kromek chleba tostowego   Krem ze szpinakiem: 6 jajek 50 g szpinaku (świeżego) 80 g majonezu sól, pieprz   Krem z serkiem: 3 jajka 60 g serka topionego (śmietankowego) 1/2 małej cebuli

Via Gusto
Chleb zapiekany z żółtym serem 103

zapieczony chleb okazał się hitem w moim domu. Zjedliśmy go w kilka minut, bo nie sposób się od niego oderwać. I nie potrzebuje żadnych dodatków, bo sam w sobie jest doskonały. Z wierzchu bardzo chrupiąca skórka, a w środku aromatyczny miąższ maślano-czosnkowy z ciągnącym się serem. Sposób wykonania jest bardzo prosty, czas oczekiwania krótki, dlatego też można podać taki(...)chleb gościom, którzy zapowiadają się w ostatniej chwili. Idealna przekąska „last minute”, karnawałowa i nie tylko. Składniki: ? 1 mały okrągły chleb ? 100 g masła ? 3 ząbki czosnku ? sól do smaku ? 200 g sera żółtego w plastrach Wykonanie: ? Chleb ponacinać z wierzchu co 2 cm w kratkę. Skórka na spodzie chleba ma trzymać wszystkie przecięte kawałki. ? Rozpuszczone masło utrzeć

To co kocham
Chleb z serem, prażoną cebulą i wędliną 174

chlebie mogę powiedzieć tylko jedno: petarda. Pyszny, delikatny, aromatyczny, taki właśnie jest ten chleb. Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na chleb z suszonymi pomidorami na blogu Kwestia Smaku. Jako że lubię piec pieczywo, szybko zamieszałam ciasto. Chleb wyszedł pyszny. I w głowie narodził się pomysł na moją modyfikację tego przepisu. Dodałam co nieco i uwierzcie(...)chleb wyszedł rewelacyjny. Mój młodszy syn zaraz po zjedzeniu pytał, kiedy powtórka. A chleb jedliśmy po prostu sam albo z masłem. I zapewniam, ten chleb uzależnia. A co najważniejsze, że miesza się ciasto łyżką i gotowe. To co, zapraszam do lektury i działania. Jeszcze jedno, zapomniałam dodać, że smaku dopełnił niezawodny ser od Sery korycińskie Bielec , który świetnie sprawdza się

Ewa w kuchni
Chleb który zawsze wychodzi 7138

Super prosty przepis na pyszny chleb pszenny, który zawsze wychodzi. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem, nawet osoba początkująca, która nie ma dużego doświadczenia w wypiekach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Własny, domowy chleb staje się coraz bardziej popularny. I choć wiele osób rezygnuje z tego zajęcia bojąc się porażki, to pieczenie chleba w domu naprawdę nie jest takie trudne. Wystarczy przygotować(...)odpowiednie składniki, postępować zgodnie z przepisem i pyszny domowy chleb gotowy! Zapraszam do wypróbowania przepisu na chlebek, który ma chrupiącą skórkę, jest miękki w środku i nie rozpada się. CHLEB KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI PRZEPIS Składniki 500 g mąki pszennej typu 650 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli suszone zioła (adsbygoogle

Przepiski.pl
Tosty w jajku a’la Caprese 143

Propozycja śniadaniowa łącząca kultowy już chleb w jajku z sałatką caprese. To opcja śniadaniowa idealna zwłaszcza latem, kiedy mamy najlepsze, najsłodsze pomidory. Jestem pewna, że i Wam takie tosty zasmakują. Oczywiście zamiast chleba tostowego można wykorzystać zwykły chleb pszenny, najlepiej taki „wczorajszy”, tylko wówczas być może trzeba będzie zwiększyć ilość pozostałych składników. na 3 kanapki: 6 kromek chleba(...)mozzarellę kroimy na cienkie plasterki. Jajka wybijamy na głęboki talerz, doprawiamy szczyptą soli oraz czarnego pieprzu, mieszamy widelcem lub rózgą do połączenia. W przygotowanej mieszance zanurzamy po 1 kromce chleba tostowego. Smażymy na rozgrzanej z niewielką ilością masła patelni, z obu stron do zarumienienia. Na usmażonym chlebie rozkładamy plasterek sałaty, dajemy plasterki pomidora oraz mozzarelli. Oprószamy pieprzem ziołowym. Dajemy listki

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania