kuchni Tanji Valko. Od siebie dodałam kardamon, goździki oraz miód. Składniki: olej sezamowy (lub inny) 100g basmati ½ filiżanki obranych migdałów ¾ filiżanki rodzynek (lub mniej) kilka goździ ków 1 łyżka cynamonu ¼ łyżeczki kardamonu miód do smaku Ugotuj ryż basmati, odcedź. Na suchej patelni podpraż migdały. Rodzynki zalej na 5 minut gorącą wodą, odcedź. W szerokim garnku rozgrzej olej i dodaj ryż
Qlinarnie i Qlinarniekalafiora, pomidorów i cebuli z olejem lnianym. Składniki: ryż brązowy i soczewica (czerwona, zielona lub brązowa, w dowolnych proporcjach) 1-2 cebule olej do smażenia sól, pieprz, szczypta cynamonu Ugotuj oddzielnie ryż i soczewicę. Drobno pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Wszytko wymieszaj. Dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. Możesz jeszcze wszystko podsmażyć na patelni. Trwa objazdowy festiwal o prawach człowieka
Qlinarnie i Qlinarniestartego imbiru-to wersja hard core; kto wrażliwy na pikantne smaki, lepiej zacząć od mniejszej dawki. Piłam regularnie w okresie październik-marzec. PS. Można dosłodzić syropem i dodać np. cynamonu i kardamonu. Czy taka czeka nas przyszłość? Czy jest możliwa miłość między człowiekiem a maszyną? A jeśli tak, to jak wygląda związek? No i jak umówić się na spotkanie
Qlinarnie i Qlinarniechrupiące. Można też tutaj skosztować syryjskich słodyczy – ale to już następnym razem… Rachunek dostajemy w skrzyneczce (ostatnie zdjęcie). 2. Kawa po syryjsku (wydaje mi się, że z kardamonem i cynamonem) – niebo w gębie. Te małe filiżanki, łyżeczki, wszystko sprawia, że inaczej smakuje. Bardzo aromatyczna. 3. Nieduża liczba pozycji w menu wg mnie świadczy na korzyść restauracji
Qlinarnie i Qlinarniegryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego ). Pierogi z pokrzywą - byłyby lepsze, gdyby sos czosnkowy nie zabił całkowicie pozostałych smaków. Na deser - drożdżowy zawijaniec z jabłkami, cynamonem i rodzynkami - jedno z moich ulubionych połączeń. Oat fritters Let’s eat strawberries! They’re much richer in vitamin C than lemons and the contain lots of iron! And most
Qlinarnie i Qlinarniedużą łyżką ciasta. Na samą górę każdej mufinki kładę resztę czyli ok 1/4 startego parmezanu i piekę w piekarniku ok 20 minut w 200oC. Podałem z gruszką z cynamonem
Mechanik w kuchniObrane jabłka kroimy w plasterki, które układamy na pieczywie i skrapiamy je sokiem z cytryny. Następnie posypujemy jabłka cukrem różanym/muscovado/demerara. Można zamiast cukru różanego użyć wymienionych i np cynamonu. Pełna dowolność smaków. Zblendowane na piasek 50 g pieczywa mieszamy z łyżką cukru użytego do posypania jabłek i roztopionym masłem. Dokładnie mieszamy i posypujemy powstałą kruszonką jabłka. Wstawiamy do piekarnika
Malinowe Pocałunkiżurawiną to zastrzyk porannej energii oczywiście uzupełniony sokiem Tymbark. Na 2 porcje 4 jabłka 3/4 szklanka kaszki manny 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3/4 szklanki żurawiny szczypta cynamonu Jabłkom ściąć "czapeczki" i wydrążyć środki. Kaszkę ugotować z cukrem na mleku, dodać żurawinę i napełnić jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 15 minut
Jadło i czytadłoWczoraj po całym dniu w biegu miała mnie odwiedzić koleżanka, więc wypadało coś przygotować. Postawiłam na smaczną i błyskawiczną przekąskę - krajankę z ciasta francuskiego. Do tego gorąca czekolada z cynamonem i jesteśmy w raju. Przepis banalny, wykonanie zajmuje raptem 5 minut, później wystarczy pilnować piekarnika. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - jajko - cukier Przygotowanie: Ciasto rozkładamy na stolnicy i tniemy
W poszukiwaniu inspiracji150g płatków jęczmiennych 200g płatków owsianych góskich 60g orzeszków ziemnych bez soli 60g migdałów 60g orzechów włoskich 30g wiórków kokosowych 55g miodu/syropu z agawy 3/4 szklanki wody odrobina cynamonu PRZYGOTOWANIE: 100g płatków owsianych zmielić na mąkę Zmielone płatki owsiane połączyć w misce z pozostałymi oraz z jęczmiennymi Orzeszki ziemne, migdały oraz orzechy włoskie posiekać w blenderze- niezbyt drobno
peanutbuttermonsterwypróbowania! :) Inspiracja - OlgaSmile Składniki: 100ml mleka 1 jajko 1szkl mąki 1/2 jogurtu naturalnego 50g masła 1 łyżeczka sody 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu olej Jak przygotować? Białko oddziel od żółtka . Białko delikatnie ubij. Resztę składników zmiksować z żółtkiem na gładką masę. Dodać ubite białko i zamieszać delikatnie z powstałą masą. Następnie na patelni formować placuszki
Chocolate Stop TemptingBudyń przy sklejeniu cienkiego ciasta potrafił się wylać. Przy jabłkach nawet jak pękła skorupka to nic się nie działo wielkiego. Polecam zetrzeć jabłka na tarce, dodać cukru i cynamonu i mamy wyśmienite nadzienie ;) Widzieliście taką mąkę? Ma przydatne podziałki z boku
W kuchni bez szafekgarść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oleju kujawskiego tłoczonego na zimno 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka soku z brzoskwiń 1 /2 łyżeczki musztardy francuskiej 1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałaty umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku. Na wierzch ułozyc pokrojony w kostkę ser i kawałki brzoskwiń
Gosia gotujewarzywem. Składniki: 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szklanka drobno startej dyni hokaido 1/2 szklanki rodzynek 50 g likieru pomarańczowego Sposób przygotowania: Do jednej miski przełożyć wszystkie składniki sypkie tj; mąkę cukier, proszek
Gosia gotuje