" Coraz więcej czasu powinnam spędzać nad książkami, studiując nowe pojęcia do zbliżających się nieuchronnie egzaminów na uczelni. Tak, powinnam, ale tego nie robię, bo każdą wolną
Słodkie Przyjemności" Jak tam przygotowania do świąt? U mnie jeżeli chodzi o potrawy świąteczne, jeszcze pustka, żadnego piernika staropolskiego, ani ciastek pochowanych w puszkach. Za dużo miałam ostatnio
Słodkie Przyjemnościowsianych180 g cukrułyżeczka cynamonu80 g masła4 duże jabłka (po obraniu i starciu 800 g)Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy cukier i płatki owsiane oraz cynamon. Wszystko mieszamy i odstawiamy.Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Tortownice albo kwadratową foremkę smarujemy masłem, wsypujemy 1/3 suchej mieszanki, wyrównujemy i dodajemy połowę jabłek - rozprowadzamy. Następnie wsypujemy kolejną
Słodkie Przyjemnościmasło i przygotowany kogiel mogiel. Całość szybko ugniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka) dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Pozostawiamy, pod przykryciem.Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na około 0,5 cm i przekładamy do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dokładnie wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto
Słodkie Przyjemności"Dziś zaproszę Was na pierniczki. Cieniutkie, twarde z początku, z czasem stające się coraz bardziej miękkie. Aromatyczne i bardzo świąteczne, dodatkowo długo utrzymujące świeżość. Jeżeli nie
Słodkie Przyjemnościwrzątku – odstawiamy na około 2 godziny – ja zostawiam zawsze na noc. Po tym czasie mak odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa. Do tak zmielonego maku dodajemy cukier puder, cynamon i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy miód i ekstrakt pomarańczowy.Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanych na drobno orzechów i skórki pomarańczowej, a także dodanie suszonej żurawiny i rodzynek. Gotową masę przechowujemy
Słodkie Przyjemnościsię z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekoladą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu, do ciasta można dodać szczyptę cynamonu, albo domowej przyprawy piernikowej. Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko150 g masła3 szklanki mąki pszennej100 g cukruMasa biszkoptowa:2 jajkapół szklanki cukrułyżeczka ekstraktu waniliowego3 łyżki mleka80 g mąki pszennejdodatkowo:szklanka
Słodkie PrzyjemnościNa świątecznym stole wśród przygotowanych wypieków nie może zabraknąć pierniczków. Te aromatyczne, korzenne ciasteczka to totalny klasyk, jednak aby trochę urozmaicić tradycję pomyślałam o stworzeniu wariacji
Słodkie Przyjemnościjadłam, więc miło było znowu się z nimi przywitać. Tym razem podałam je po prostu z serkiem wiejskim wymieszanym z cynamonem, udekorowałam owocami i polałam sosem czekoladowym o którym dziś napiszę Wam parę słów. Składniki(na około 8 dużych naleśników
Chocolate Stop Temptingświętach daję to co mam :) ok 50 g pociętej w drobne kawałki czekolady 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć my go kochamy )4 jajka 1 pełna szklanka cukru szczypta soli jeśli lubimy możemy dodać naszą ulubioną esencję np. waniliową, migdałową SPOSÓB WYKONANIA
Basia w kuchniNasz sylwestrowy słodki hit! upiekłam je popołudniu by jeszcze móc zrobić zdjęcia przy dziennym świetle, i musiałam schować głęboko do szafki, tylu było chętnych, że nawet
Dzieje kuchennej WiewióryPrzyprawy i zioła mogą dodawać wyjątkowego smaku przygotowywanym na ruszcie potrawom. Łączenie różnych przypraw i w różnych proporcjach itp. stało się pewną sztuką, która decyduje o
naRuszciewystarczy go dorobić w paręnaście sekund...Składniki:750 g mąki pszennej 500 125 g smalcu250 g miodu125 g mleka3 średnie jajka110 g cukru1 łyżeczka amoniaku1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej¼ pieprzu mielonegoLukier:360 g cukru pudru (ok. 3 szklanki) 6 łyżek soku z cytryny4,5 łyżek wody Przygotowanie fefernusków: Wymieszaj w misce
Grahamka, weka i kajzerkaBananowe pączusie - mięciutkie, wilgotne, nie za słodkie i baaardzo bananowe. A do tego super szybkie! Z podanych składników wychodzi ok 25 pączusiów. Ja następnym razem
Kto ugości moich gości?składniki* 1 szklanka sezamu* 100 g margaryny* 1 jajko* 70 g cukru ciemnego* 70 g cukru kryształu* 1 cukier wanilinowy* 1/2 łyżeczki cynamonu* 1/4 łyżeczki soli* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej* 1 i 1/4 szklanki mąki pszennejSposób wykonaniaSezam uprażyć na suchej patelni.Miękkie masło utrzeć z cukrami i cukrem wanilinowym, dodać jajko i ucierać aż wszystko się połączy.Dalej ucierając dodawać
Mix smaku