domku, przepysznym grzanym cydrem z pomarańczą i przyprawami!Uwielbiam takie smaki i takie grzańce!SKŁADNIKI:- 500 ml cydru- 1 pomarańcz- 100ml totino limetkowego (lub wermut)- anyż - laska cynamonu- 1 owoc jałowca- 3 słodziki lub cukierWszystko podgrzewamy w rondelku. Płynu nie można zagotować! Musimy go wyłączyć tuż przed wrzeniem.Pychota!Smacznego
SMYKWKUCHNIDzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze
My Culinary ArtWino grzane na pewno dobre na zimowe dni. Dla narciarzy i snowboardowców po ukończonej jeździe na stoku doskonałe na rozgrzanie.Polecam.SKŁADNIKI1 litr czerwonego wina3 łyżki
W kuchennym oknie Ewyminut S kładniki: 130 g masła 110 g cukru 3 łyżki miodu 2 żółtka 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojone w kosteczkę masło i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać
Kulinarne przygody Gatitycóż wszystko kiedyś ma swój kres, tak też stało się z nalewką, której degustacja nastąpiła na święta. wyszła doskonała w smaku i aromacie. Zapach bakalii pomarańczy , cynamonu dopełnił wszystkiego. Na kolejne święta na pewno będzie taka sama. Tutaj przepis SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewysię go na bazie aromatycznych przypraw - kminu rzymskiego, papryki i czarnego pieprzu, które łączy się z posiekaną natką pietruszki, kolendrą i czosnkiem. Niektóre wersje sosu mogą zawierać również szafran, cynamon czy imbir. Bazą dla sosu jest dobra oliwa, zaś kwaśnego akcentu charmouli nadaje sok z cytryny lub ocet winny. Poniższa wersja jest mocno cytrusowa, dzięki sporemu dodatkowi soku z cytryny
Chilli Czosnek i OliwaPyszne, grzane wino jest świetną alternatywą dla herbaty. Nie tylko poprawi nastrój, ale także rozgrzeje w zimowe dni. Zawartość miodu, pomarańczy i malin sprawia, że ten
W poszukiwaniu inspiracjiwczoraj ta mega buła stanowiła podstawę posiłków Córci z chorym brzuszkiem. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje ekspresje kulinarne. U mnie z połowy poniższej porcji powstała gigantyczna, puszysta chałka pachnąca cynamonem! nie mieściła się dosłownie na desce do krojenia! Polecam bardzo! Składniki na dwie bardzo duże chałki:1 i 1/2 opakowania suchych
Dzieje kuchennej Wiewióryznaleziony w "Kuchnia bez tajemnic". Pyszne szarlotki w wersji Mini 25 g masła (u mnie margaryna bez mleczna) 2 posiekane jabłka deserowe, bez skórki i gniazd nasiennych 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g cukru
Dzieje kuchennej Wiewiórycykl zupowy a wszystko za sprawa najnowszej, sierpniowej, KUCHNI. Sezon pomidorowy mamy w pełni i jak zwykle o tej porze postanowiłam ugotować zupę pomidorową ze świeżych owoców. Połączenie z cynamonem i pomarańczą okazało się niebywale trafionym, czosnek podkręcił całość a serowe grzanki wpasowały się idealnie. Pomidorowa zupa z pomarańczowa nuta i grzankami serowymi
Dzieje kuchennej Wiewiórymedalem naszej reprezentacji. Nie mam już ochoty na lekkie, owocowe czy warzywne smakołyki. Potrzebuję ciepła grubych skarpet, gorącej herbaty z miodem i zapachu przypraw korzennych. Po plackach dyniowych pachnących cynamonem postanowiłam upiec ciasteczka z kandyzowanym
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru + 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki kakao naturalnego 2 garści zmielonych orzechów 150-200 g pierniczków np. z tego przepisu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: W garnku gotujemy mleko i 60 g margaryny PALMA. Dodajemy wypłukaną kasze jaglaną i gotujemy do wchłonięcia płynów, a następnie podlewamy mleczkiem kokosowym
Czarnawisienkapszennej* 3 jajka* 2 nieduże banany* 130 g gorzkiej czekolady* 200 g bakalii ( gotowa mieszanka bądź dobrane wg uznania)* 70 ml alkoholu ( wino moscatel lub ciemny rum)* 1/4 łyżeczki cynamonu* szczypta mielonej gałki muszkatołowej* szczypta mielonego imbiru Wykonanie:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, banany rozgnieść.Masło utrzeć do białości, nie przerywając ubijania, dodawać cukier i po jednym jajku. Kiedy składniki
kolorowotorcikowomielonych migdałów1 garść rodzynekpół łyżeczki tartego świeżego imbiruRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mielone goździki, mielone migdały. Odstawiamy. Do drugiej miski dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i przez 3 minuty ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy: olej, miód, rum, kawę, sok z pomarańczy oraz
Bon Appetit Małgorzatyminutach odsączamy je z wody i także zasypujemy odrobiną mąki. Orzechy drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez
Bon Appetit Małgorzaty