Przepis: (2-3 bułeczki) 80g mąki pełnoziarnistej 20g mąki pszennej 15g masła sok z 1/2 pomarańczy(ok.30ml) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok.30-40ml mleka szczypta soli skórka z pomarańczy cynamon ew. aromat pomarańczowy Suche składniki zagniatamy z masłem, wlewamy sok. Następnie dolewamy mleka do otrzymania odpowiedniej konsystencji, przez chwilę wyrabiamy ciasto, formujemy okrągłe kule, układamy je na papierze do pieczenia
More food, love and dreamsciekawszych rzeczy do zrobienia... xd Przepis: inspiracja 60g mąki 20g masła 15ml ciepłego mleka trochę roztrzepanego jajka* coś do posłodzenia łyżka suszonej żurawiny szczypta proszku do pieczenia, cynamonu, soli Suche składniki mieszamy dodajemy masło i rozgniatamy na coś na kształt kruszonki. Dodajemy jajko roztrzepane z mlekiem i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie pod sam koniec dodajemy
More food, love and dreamsprażonymi migdałami, ricotta 2/4 sprawdziany zaliczone jeszcze tylko 2 i mogę odpocząć, jeszcze tylko trochę. Składniki: 55g maki pełnoziarnistej łyżeczka kakao jajko 60ml maślanki coś do posłodzenia, cynamon, szczypta soli, aromat rumowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka plasterków gruszki 1/2 białka miksuję z odrobiną soli na sztywną pianę, resztę jajka mieszam z maślanką. Mąkę, kakao
More food, love and dreamsSkładniki: 10g kaszy kukurydzianej + 20ml wrzątku do zalania 30g mąki kukurydzianej 10g mąki pszennej jajko 30ml mleka łyżka rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia cynamon, aromat, szczypta soli Kaszę zalej wrzątkiem i przykryj. Jajko zmiksuj z masłem i mlekiem. Mąkę przesiej. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i odstaw na jakieś 10min. Piecz w nagrzanej, natłuszczonej
More food, love and dreamspłatków owsianych + 120ml wrzątku do zalania 2 łyżki startych orzechów(ok.12g) jajko 30g jogurtu naturalnego 20ml mleka szczypta proszku do pieczenia/sody oczyszczonej coś do posłodzenia szczypta soli, cynamon, aromat + najważniejsze słoik po maśle orzechowym!! :D Płatki mieszam z solą, zalewam wrzątkiem, przykrywam i wstawiam na noc do lodówki. Rano. Mokre składniki ze sobą miksuję. Płatki mieszam z tartymi orzechami
More food, love and dreamsBananowy ryż na mleku z sosem karmelowym* i malinami *solony z cynamonem Nawet nie wiem kiedy zmieniły mi się priorytety, kiedy uśmiech drugiej osoby sprawia mi więcej szczęścia niż mój własny. Swoją drogą wczoraj udało mi się zrobić genialny krem karmelowo-czekoladowy, aktualnie jestem na etapie wyjadania go ze słoiczka, przepisu wypatrujcie w ten weekend na drugim
More food, love and dreamstego przepisu. Dodatek szafranu pozwoli poczuć wyjątkowość tego dania o każdej porze roku. Składniki: 10 piersi z kurczaka lub skrzydełek/podudzi do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka szafranu 1 łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego
naRuszcieŹRÓDŁO: http://zszywka.pl/p/zimowe-ozdoby-na-stol-10508328.html Mówcie co chcecie ale bałwan jest MEGA! ŹRÓDŁO LINK KLIKNIJ Kwiaty! Kwiaty! ;-))) ŹRÓDŁO KLIK Przepiękne sztućce! źródło Smakowicie! źródło KLIK Serwetki z cynamonem! Extra patent! ŻRÓDŁO KLIK źródło Zwróćcie uwagę na talerzyk mega! I patent ze słoiczkami do skopiowania
SMYKWKUCHNIMAKE COOKING EASIER – Przepisy na cztery pory roku” Zosi Cudny. Recenzję książki przeczytacie tutaj —>KLIK 3/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych 0/5 l mleka 0/5 łyżeczki cynamonu 2 banany 2 łyżki brązowego cukru łyżka masła 2 łyżki śmietanki 30% kilka posiekanych orzechów brazylijskich Mleko zagotowujemy i wrzucamy do niego płatki. Gotujemy około 8 minut często mieszając
Mienta blogustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto. Składniki: ciasto: 2 szkl.mąki 3 jajka 1/2 słoiczka dżemu 1 szklanka cukru 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 1 łyzka kakao 1 op. cukru waniliowego masa: 1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady
Z Majeczką w kuchniłasny;/ 1/2 małej cukinii 1/2 żółtej papryki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki pepperoni (lub chili) 1/2 kostki tofu 1 szklanka śmietanki 12% po 1/2 łyżeczki: kurkumy, cynamonu, imbiru, suszonej kolendry, suszonej pietruszki, słodkiej papryczki mielonej pieprz sos sojowy do smaku odrobina oleju do smażenia Siekam cebulę, czosnek i podsmażam na odrobinie oleju. Kiedy będzie szkliste, wrzucam
W kuchni Karmel-itkiDodałam kilka truskawek. Pół banana. Zmiksowałam na gładką, acz gęstą masę. Odstawiłam. Szczyptę kardamonu zalałam szklanką zimnej wody. Dorzuciłam kilka truskawek. Zagotowałam. Następnie wsypałam 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej. Szczyptę cynamonu. Gotowałam 2 min. Kilka łyżek ciepłego mleka spieniłam. Na dno szklanki przełożyłam mus z manny. Następnie delikatnie po ściance wlałam gorącą kawę. Uważając, aby się nie połączyła z kaszką. Wierzch
bastalenazwijać rogaliki - Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i piec 15 minut w 160 st. z termoobiegiem, góra, dół. Chrupiące maleństwa wypełniłyśmy tym razem domowym powidłem śliwkowym z nutą cynamonu, a na wierzchu stworzyłyśmy panierkę z cukru kryształu. Do tego idealne (choć "nerwochłonne" bo bezglutenowe) ciasto i mamy kompozycję idealną. Co prawda nie idziemy do końca śladami naszego Mistrza (Kochanego
Wypisz Wymalujtylko wykonywałam rozkazy (tfu, ja tylko pomagałam ;)). Ciasto proste, szybkie i pozwalające na różne wariacje: począwszy od rodzaju użytych owoców, na przyprawach skończywszy. Aga jednak nie pozwoliła mi dodać cynamonu, kardamonu, skórki z cytryny, ale Wy jak najbardziej eksperymentujcie! SKŁADNIKI: Na blachę o wymiarach 33 x 10 cm. 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka
W kuchni Katie