Drożdżowe ślimaczki z budyniem 345opakowaniu. Margarynę można zastąpić masłem. Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%. Przed pieczeniem można dodatkowo bułeczki posypać cynamonem. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska
Murzynek piernikowy 271ciasto polać wystudzoną polewą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. Powidła śliwkowe można zastąpić ulubionym dżemem, a przyprawę do piernika 2 łyżkami cynamonu. Szklanka = 250 ml. Ciasto długo zachowuje świeżość. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem np. przykryte czystą ściereczką. Czas pieczenia może się różnić w zależności od różnych czynników np. wilgotności mąki
Gospodyni Miejska
Świąteczne ciasteczka imbirowe 214taka ma być. Cukier biały można zastąpić trzcinowym, wówczas ciastka będą miały bardziej brązowy kolor. Cukier puder pozostaje wówczas bez zmian. Ilość imbiru można dowolnie zwiększać, można także dodać cynamon czy sproszkowane goździki. Ciasteczka można przechowywać przez około 1 miesiąc w temperaturze pokojowej, przy czym jeśli mają być miękkie należy je szczelnie zamknąć, a jeśli chrupiące - pozostawić bez szczelnego zamykania
Gospodyni Miejska
Makaron z białym serem i smażoną śmietaną 404porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie i sera o dwolonej ilości tłuszczu tj. chudego, półtłustego lub tłustego. Danie można podawać oprószone cynamonem. Źródło przepisu: Kuchenne zapiski Edyty
Gospodyni Miejska
Ocet jabłkowy - smakowy ocet domowy 193witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem kulinarnym nadającym wyrazistość sałatkom, sosom i napojom, dobrym do marynat i konserwacji żywności. Octy można aromatyzować przyprawami (np. goździki, cynamon, ziele angielskie), ziołami i jadalnymi kwiatami. Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych. Nadal wykorzystywany, jako przyprawa, lekarstwo, kosmetyk, naturalny środek przyśpieszający metabolizm, a przez to wspomagający odchudzanie. Ocet
SzczyptaSmaQ
Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 191pomarańczowa Składniki: 1 kg owoców głogu, 1 l spirytusu, 1 l wody, 500 g cukru Skórka z jednej pomarańczy i 3 łyżki soku, ½ laski wanilii, 10 cm kawałek kory cynamonu, 5 goździków. Przygotowanie tak jak w wersji podstawowej. Na etapie przygotowywania syropu do wody dodać cukier z przyprawami, sokiem i skórką z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Zagotować, gotować na bardzo
SzczyptaSmaQ
Winogrona marynowane w papryce 301jabłkowy 6% - 2 szklanki Woda - 2 szklanki Miód - 1 szklanka Pieprz czerwony - 1 łyżeczka Pieprz syczuański - 1 łyżeczka Ziele angielskie - 1 łyżeczka Gorczyca - 1 łyżeczka Chrzan korzeń - 1 cm Cynamon - 1 cm Liść laurowy - 3 szt. Sól - szczypta Przygotowanie: Warzywa i owoce umyć i osuszyć. Z papryk wykroić szypułki i ostrożnie usunąć gniazda nasienne oraz błony. Wodę zagotować
SzczyptaSmaQ
Grzaniec z cydru 233Porcje: 4 Składniki: 1 l cydru lubelskiego, 3 żółtka, 2 łyżeczki brązowego cukru (spróbujcie także z ciemnym muscovado), 8 goździków, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 2 zielone kardamony, skórka z jednej pomarańczy. Przygotowania: Pomarańczę wyszorować, sparzyć, cienko obrać (jak najmniej albedo). Włożyć do rondla z przyprawami,zalać cydrem, podgrzewać
SzczyptaSmaQ
Zupa "NIC" w towarzystwie racucha drożdżowego 265będzie dobrze współgrało z zupą - po upieczeniu wykładam na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu , posypuje cukrem pudrem - zupę wlewam do talerza wkładam pianki, można równie dobrze pianki obsypać cynamonem - podaję z racuchami - zupa świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno Smacznego
Basia w kuchni
Domowa przyprawa do piernika - bez konserwantów bez chemii 216SKŁADNIKI: - gwiazdka anyżu - 10 szt goździków - 5 g startej gałki muszkatołowej - 10 szt ziela angielskiego - 1 łyżeczka pieprzu kolorowego świeżo zmielonego - 1 laska wanilii - 50 g cynamonu - 5 g kolendry - 10 g zmielonego imbiru SPOSÓB WYKONANIA : - kardamon i anyż uprażyć na patelni, wystudzić - do moździeża albo do młynka wsypać przyprawy które wymagają zmielenia
Basia w kuchni
Panpepato z Margot bakalie plus walka z własną wolą :) 177szkl. miodu - 1/2 szkl. mąki - 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta - 30 ziaren pieprzu - 10 goździków - 5 strączków kardamonu - 1/2 łyżeczki ziaren kolendry - 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu - odrobinę startej gałki muszkatołowej - orzechy obrać z łupek, z grubsza posiekać, posiekać też skórki i owoce (nie za drobno). Do owoców i orzechów dodać mąkę, kakao i przyprawy utarte
Basia w kuchni
Najlepsze chrupiące ciasteczka owsiano - cynamonowe. 199porcja na ok 35 szt - 200 g miękkiego masła - 3/4 szklanki cukru pudru - 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru - 1 duże jajko - 1 łyżeczka cynamonu - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 2,5 szklanki płatków owsianych(mogą być też błyskawiczne) SPOSÓB
Basia w kuchni
Babeczki marchewkowe z orzechamy - śniadanie do szkoły 242pieczenia szczyptę soli 3 jajka 80 ml mleka (można użyć śmietany) 100 g roztopionego masła 300 g startej marchewki (starłam na drobnych oczkach) 1 łyżeczkę cynamonu 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej 35 g orzechów posiekanych (jeżeli ktoś lubi bardziej orzechowe spokojnie może dodać więcej) SPOSÓB WYKONANIA : - mieszamy w misce składniki suche (mąka, przyprawy, orzechy
Basia w kuchni
Przyprawa korzenna do piernika 232Składniki : 40 g kory cynamonu, może być zmielona 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru 1 całe ziarno gałki muszkatołowej 15 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki goździków 2 łyżeczki ziaren kolendry - ja dałam mielonej łyżka kardamonu 1 łyżeczka pieprzu kolorowego 1-2 gwiazdy anyżu Gałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz, kolendrę, anyż rozdrobniłam wpierw w moździerzu, a potem w młynku do kawy
Proste Potrawy
Piernik – szybko i tanio 676masła lub margaryny 2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki) 2 jajka 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu przyprawa do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Cukier, masło i dżem wkładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy – odstawiamy do wystudzenia. Do rozczynu
kuchcikownia