cynamon - 3631 przepisów (strona:147/243)

Królik pieczony z warzywami 183

schorzeń układu naczyniowo-sercowego, chorób autoimmunologicznych, cukrzycy i niektórych typów nowotworów. Ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Włoskie książki kucharskie pełne są przepisów na królika np duszonego z prawdziwkami, prosciutto, cynamonem i goździkami, nadziewanego jabłkami, podawanego z karczochami, oliwkami i posiekaną pietruszką. Serwują go też po myśliwsku z polentą, marynują w cytrusach, tymianku, następnie duszą w białym winie, po czym podają

Smakowity Blog Kulinarny
Żeberka w marynacie Jack Daniel's 169

ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, posiekana 50 ml oliwy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki dobrej jakości ketchupu lub sosu BBQ 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne szczypta cynamonu 1 łyżka sosu sojowego 1 kg żeberek wieprzowych sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę- mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Żeberka nacinamy ukośnie, nacieramy solą i pieprzem, a następnie marynatą. Tak przygotowane żeberka wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Jesienne ciasto dyniowe 171

dyni. Wystarczy upiec miąższ dyni, potem zmiksować i zamrozić.   Składniki: 150 g masła 250 g mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1/4 łyżeczki kardamonu 200 g puree z dyni 2 jajka 150 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka miodu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Lebkuchen 338

chociaż najlepiej smakują po kilku dniach.   Składniki: 250 g mąki pszennej 85 g mielonych orzechów laskowych, włoskich i migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła skórka otarta z pomarańczy i cytryny Przygotowanie: Suche składniki: mąkę, mielone orzechy i migdały

Smakowity Blog Kulinarny
Napój korzenny -zapach i smak świąt. 155

Napój, który proponuję jest doskonałym dodatkiem do naszej codziennej diety. Składniki takie, jak: cynamon, daktyle, szafran, rodzynki , mód i limonka doskonale ze sobą komponują. Możemy pić gorący lub jak dobrze naciągnie dodawać do herbatki. To taki przedsmak świąt w zapachu i smaku. SKŁADNIKI: 1.5 litra wrzątku 3 laski kory cynamonowej łyżka rodzynek 4 goździki szczypta szafranu 3 daktyle 1 łyżka

W kuchennym oknie Ewy
Miodownik z nutą pomarańczową 169

mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka bułki tartej - 4 jajek - 2 i 1/2 łyżki miodu - 1/3 szklanki cukru - 100 g stopionego masła - 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop: - sok z 1 pomarańczy - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka likieru pomarańczowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 C przez około

Zainspirowana w kuchni
Domowa przyprawa do grzanego wina 119

własnoręcznie przygotowanej przyprawy, w szczególności kiedy tutaj rozbijamy kawałki przypraw na świeżo - nawet nie wyobrażacie sobie jak mi pachniało w kuchni! Proporcje przyprawy są oczywiście orientacyjne - jeśli lubicie bardziej cynamon, możecie go dodać więcej, jeśli nie lubicie anyżu, możecie go usunąć. Do przyprawy warto również dodać kawałek świeżego imbiru, ale dopiero wtedy kiedy przygotowujecie grzane wino. O tym jak przygotować

Pora coś zjeść
Kopytka piernikowe 521

Już ostatni dzwonek by rozpocząć piernikowe szaleństwo . Uwielbiam ten czas gdy dom pachnie korzennymi przyprawami ... cynamon  , goździki  . kardamon  ... rozsiewają swój aromat . Tegoroczne "pierniczenie" rozpoczęłam od skromnych w wyglądzie , ale niezwykle pysznych pierników w kształcie kopytek . Aromatyczne ciacha oblane kawowym lukrem . Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa  , można je było kupić w niemal każdym sklepie . Zazwyczaj kupowało się

Malinowa Kawiarenka
Większa sprawa - tort 167

wdzięczna. Czas już najwyższy zabrać się za świąteczne wypieki! Przez niemalże wiosenną pogodę w ogóle nie czuję, że to już grudzień! A to już pora, żeby w domu zapachniało cynamonem, imbirem i pomarańczą. W natłoku codziennych zajęć przegapiłam czas na zagniatanie ciasta na leżakujące pierniki. Na szczęście znalazłam kilka przepisów, które poratują mnie w tej sytuacji. Będą pierniczki miękkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaszka manna na niepogodę 179

deszcz tłucze o szyby z całą jesienną stanowczością. Ulubiona lampa oświetla pokój delikatnym, mlecznym światłem, na stoliku w kącie pali się świeczka, podgrzewając olejek o zapachu jabłka z cynamonem. Siedzę na kanapie w powyciąganym, ciepłym swetrze w paski, zawinięta w słonikowy koc, w tej chwili z laptopem na kolanach, ale już za chwilę jego miejsce zajmie książka, która wciągnęła mnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Udziwniona kawa i winne pytania 150

kawy - z pianką, syropami smakowymi i tak dalej. Pianka żółtkowa jest słodka i delikatna, nieźle współgra z ciemną, aromatyczną kawą. Mi brakuje w tym zestawieniu jakiegoś pazurka - może odrobina cynamonu lub gałki muszkatołowej? Pewnie spróbuję, bo mimo wszystko to interesujące połączenie. Kawa z żółtkiem Składniki: (na 1 porcję) 150 ml ulubionej, gorącej kawy 1 żółtko 1 łyżeczka cukru pudru Kawę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę egzotyczny, bardzo letni. Serniczek 186

godziny. Przed podaniem wierzch udekorować startą zesterem skórką z cytryny. Smacznego! A Wy jakie macie sposoby na przedłużającą się w nieskończoność zimę...? Ja próbuję wszystkiego - była chałka, pachnąca cynamonem kawa, teraz letni sernik... A zima trwa w najlepsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gwiazda: świeża mięta 159

więcej. Jeśli jednak to połączenie zupełnie Wam nie odpowiada, polecam dodać zamiast mięty drobno posiekaną papryczkę chilli lub ostrą paprykę w proszku, które nadadzą ciasteczkom przyjemnego kopa . Możecie dać cynamon, kardamon lub skórkę otartą z pomarańczy. Albo po prostu zróbcie mega kakaowe ciasteczka, o cudownie głębokim smaku i intensywnym kolorze. Ale zróbcie je koniecznie, bo są wyjątkowo pyszne! Kakaowe ciasteczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze lody truskawkowe 756

się pomieszało. Mamy bowiem listopad, za oknem jest ciągle ciemno, pada z małymi tylko przerwami, wieje straszliwie i ostatnie, na co mamy teraz ochotę, to lody. Wszędzie pachnie cynamonem i czekoladą, pieczemy puchate, cieplutkie drożdżówki, ewentualnie ciasta pełne gruszek i jabłek; jesienne, a może już nawet zimowe.  No tak. W zasadzie to ja się z tym wszystkim zgadzam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapach piernika w butelce 144

bardziej ją podziwiam. Ostatnio oczarowała mnie piernikowym syropem - wiedziałam, że go zrobię. Nie czekałam nawet zbyt długo.  Za radą Ani dokonałam jednej zmiany - zamiast cynamonu i imbiru dodałam trzy łyżeczki domowej przyprawy do piernika. Efekt zwalił mnie z nóg - syrop jest oczywiście okrutnie wręcz słodki, ale przy tym niesamowicie aromatyczny. Jedna czy dwie łyżeczki sprawią, że kawa czy herbata

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania