trzeba postawić w cieście! Tak ułożone niestety utonęły, ale ciasto i tak warte grzechu! SKŁADNIKI: 5-6 gruszek z ogonkami 1l wody 10 dag. cukru sok z cytryny szczypta cynamonu ciasto: 1 kostka masła 15 dag. cukru 3 jajka (opcjonalnie cukier waniliowy- ja dodaje) 20 dag. mąki 1/5 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: gruszki obieramy, zostawiamy
Kuchnia Beatykakao słoik miodu(taki dżemowy) 3 czubate łyżki dobrej kawy sparzonej w szkl. wody 3 łyżki amoniaku zgaszone 1/2 szkl. gorącego mleka 1/2 paczki proszku do pieczenia 2 łyżki cynamonu 4-5 jajek całych WYKONANIE: szkl. cukru zagotować ze szkl. wody, resztę cukru przepalić w garnku(na małym gazie, mieszając), gdy będzie gotowy zgasić go syropem i kawą- pamiętajcie syrop
Kuchnia Beatyszklanki startej) 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki maki orkiszowej 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 3/4 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja lub 4 mniejsze 2/3 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200ml śmietanki kremówki
Pyry na Gazprezent. Ja swój zestaw otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Richmont. Ja otrzymałam takie smaki herbat: Spicy Cinnamon (Korzenna kompozycja na bazie gruszki i Rooibos z silnym akcentem cynamonu) Black Chili Chocolate (Połączenie czarnych herbat z nutką czekolady i chili) Melon Mint (Orzeźwiająca mieszanka melona i mięty pieprzowej) Ginger Paradise (Imbirowy aromat z orientalnymi przyprawami
Marta Gotujeakurat nie miałam masła) 2 łyżki oleju na posypkę: 2 łyżki cukru brązowego (ja nie dawałam tym razem) 2 łyżki cukru białego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki migdałów w płatkach rozdrobnionych lub 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich (zarówno z migdałami jak i z orzechami włoskimi rurki są bardzo smaczne; ja dałam migdały) Drożdże rozrobić z cukrem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comżurawiną. Składniki: 250 g płatków owsianych górskich 250 g masła 200 g cukru 2 łyżki miodu 60 g wiórków kokosowych 50 g ziaren słonecznika 50 g żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu - u mnie świeżo starty Formę 20x30 cm smarujemy masłem Piecyk nastawiamy na 160 stopni C - u mnie termoobieg Rozpuścić masło w rondelku i dodać cukier - mieszamy do rozpuszczenia cukru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commnie na blogu nie będzie tradycyjnie.Postanowiłam podzielić się z wami przepisem na hiszpański przysmak, a mianowicie churros. Najlepiej smakuje z sosem czekoladowym lub posypane cukrem połączonym z cynamonem. Co potrzebujemy : 1 szklankę mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody lyżka oleju szczypta soli 1 łyżeczka cukru olej do smażenia Wlewamy wodę do rondelka dodajemy olej, sól
noteskulinarnyfigaupalne dni. Potrzebujemy tylko kilka składników, żeby zrobić ten orzeźwiający i zdrowy napój. 400 g truskawek 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i gotowe. Napój wkładamy do lodówki
noteskulinarnyfigadyni z dodatkiem mleczka kokosowego i płatków migdałów. Delikatna, a zarazem pikantna, bardzo gęsta, kremowa i rozgrzewająca. 2,5 szklanki bulionu 1,7 kg dyni 1 łyżeczka curry szczypta cynamonu 2 łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku 1,5 – 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4 łyżki mleczka kokosowego garść płatków migdałów Dzielimy dynię na kawałki, usuwamy pestki i włókna. Pieczemy
noteskulinarnyfigawalentynki i nie tylko. Szybki i smaczny deser w kilka minut. składniki na 2 szklanki 100 g czekolady deserowej 1 szklanka mleka 1 łyżka kakao szczypta cynamonu szczypta kardamonu 15 kostek lodu świeże truskawki (kilka sztuk) Czekoladę rozpuszczamy w mleku, dodajemy kakao i przyprawy. Po ostudzeniu miksujemy z kostkami lodu za pomocą robota kuchennego. Ozdabiamy świeżymi truskawkami
noteskulinarnyfigahomogenizowanego naturalnego 1 łyżka miodu olej kokosowy do smażenia Na mus: 1 dojrzały banan 1 łyżka serka naturalnego 1 łyżka miodu 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta przyprawy korzennej lub cynamonu PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaję jajko, miód oraz serek i mieszam całość do połączenia składników. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i łyżką nakładam porcje
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiroku czekoladki, a wykonać samemu ciacho z życzeniami. Ciasteczkowe laurki na Dzień Babci SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki kefiru 1/3 szklanki cukru pudru czekolada gorzka lukier z białka i cukru pudru do pisania PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki cukru 1 łyżka zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżyczki imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania : Pomidory sparzyć i usunąć z nich skórkę.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory z cebulą wsypać do rondla i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny
Przepisy i porady kulinarneduże jajka 20 dkg mąki 10 dkg mielonych migdałów 1 cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 1/2 torebki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej 10 dkg suszonych daktyli 15 dkg mieszanki bakaliowej 5 dkg kandyzowanych wiśni 20 dkg polewy czekoladowej ( do dekoracji ) tłuszcz
Przepisy i porady kulinarneodstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 200C. Piec bułeczki przez 20 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę, ostudzić. Rada: Fantany cynamonowe: Dodać 1 łyżkę cynamonu do reszty masła w punkcie 4 przed posmarowaniem masłem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posypać bułeczki odrobiną cukru pudru i odstawić, by ostygły przed podaniem. Źródło inspiracji ,, Encyklopedia chleba
Apetyczna babeczka