składniki* 2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/2 łyżeczki sody * 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu* szczypta soli* 3/4 szklanki cukru* 1 szklanka oleju* 4 jajka* 2 jabłka * 1 gruszkaSposób wykonaniaDo jednego naczynia włożyć składniki suche (mąkę przesiać z sodą) i wymieszać, do drugiego składniki mokre i wymieszać. Jabłka i gruszkę obrać i pokroić na kawałki (mogą być
Mix smakukefta (czyli marokańskich kotlecików) potrzebujemy mięso mielone wołowe lub baraninę. Ja zrobiłam z wołowego.Składniki do kefta:450 g mięsa mielonego,1 cebula (posiekana),Natka pietruszki,1-2 łyżeczki cynamonu,1 łyżeczka kuminu,1 łyżeczka kolendry,1/2 łyżki pieprzu cayenne (lub mniej) Składniki do sosu:1 łyżka oliwy,1 łyżka masła,1 cebula (posiekana),2-3 ząbki czosnku (posiekane
Kulinarna rozmowaPrzynajmniej raz w tygodniu robię curry, to stało się już tradycją w moim domu. Tego dania nauczyła mnie moja koleżanka z RPA. Wcześniej nigdy nie przepadałam
Kulinarna rozmowasię wręcz nieziemski. Trochę patetycznie? Może, ale tak właśnie smakuje ta kawa. Spróbujcie. Dziś!Składniki:espresso lub ulubiona kawamleko 3,2%przyprawy: 3 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej i imbiru, troszkę kurkumy do posypania piankiPrzyrządzanie:Wsyp espresso lub ulubioną kawę do kubeczka ( ja użyłam 2,5 łyżeczek kawy). Przyprawy(oprócz kurkumy
Gotowanie to kochanieCzasami każda/y z nas ma TE dni. Jedni raz na miesiąc, inni trochę częściej, jednak zawsze przebiegają tak samo. Nieszczęście goni nieszczęście, płacz
Gotowanie to kochanieCzyżby to był już czas na spisanie noworocznych postanowień? Hmm... a ja jeszcze nic nie mam! Tyle planów, a żadnego uroczyście zapisanego, chyba już
Gotowanie to kochaniedomku, przepysznym grzanym cydrem z pomarańczą i przyprawami!Uwielbiam takie smaki i takie grzańce!SKŁADNIKI:- 500 ml cydru- 1 pomarańcz- 100ml totino limetkowego (lub wermut)- anyż - laska cynamonu- 1 owoc jałowca- 3 słodziki lub cukierWszystko podgrzewamy w rondelku. Płynu nie można zagotować! Musimy go wyłączyć tuż przed wrzeniem.Pychota!Smacznego
SMYKWKUCHNIDzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze
My Culinary ArtWino grzane na pewno dobre na zimowe dni. Dla narciarzy i snowboardowców po ukończonej jeździe na stoku doskonałe na rozgrzanie.Polecam.SKŁADNIKI1 litr czerwonego wina3 łyżki
W kuchennym oknie Ewyminut S kładniki: 130 g masła 110 g cukru 3 łyżki miodu 2 żółtka 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojone w kosteczkę masło i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać
Kulinarne przygody Gatitycóż wszystko kiedyś ma swój kres, tak też stało się z nalewką, której degustacja nastąpiła na święta. wyszła doskonała w smaku i aromacie. Zapach bakalii pomarańczy , cynamonu dopełnił wszystkiego. Na kolejne święta na pewno będzie taka sama. Tutaj przepis SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewysię go na bazie aromatycznych przypraw - kminu rzymskiego, papryki i czarnego pieprzu, które łączy się z posiekaną natką pietruszki, kolendrą i czosnkiem. Niektóre wersje sosu mogą zawierać również szafran, cynamon czy imbir. Bazą dla sosu jest dobra oliwa, zaś kwaśnego akcentu charmouli nadaje sok z cytryny lub ocet winny. Poniższa wersja jest mocno cytrusowa, dzięki sporemu dodatkowi soku z cytryny
Chilli Czosnek i OliwaPyszne, grzane wino jest świetną alternatywą dla herbaty. Nie tylko poprawi nastrój, ale także rozgrzeje w zimowe dni. Zawartość miodu, pomarańczy i malin sprawia, że ten
W poszukiwaniu inspiracjiwczoraj ta mega buła stanowiła podstawę posiłków Córci z chorym brzuszkiem. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje ekspresje kulinarne. U mnie z połowy poniższej porcji powstała gigantyczna, puszysta chałka pachnąca cynamonem! nie mieściła się dosłownie na desce do krojenia! Polecam bardzo! Składniki na dwie bardzo duże chałki:1 i 1/2 opakowania suchych
Dzieje kuchennej Wiewióry