kumin, kolendra, czosnek) oraz przyprawą garam masala (pieprz czarny, kolendra, goździki, kardamon, cynamon). Dzięki tym przyprawom mięso wyszło bardzo aromatyczne i niczym w smaku nie przypominało naszych polskich mielonych 😉 Szaszłyki piekłam w piekarniku i podałam z jogurtowym sosem z miętą , który idealnie komponuje się z tym daniem. Składniki: 500 g wołowiny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)wołowinę umieszczamy w misce, dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią, a następnie formujemy z mięsa walce, które nabijamy na patyczki do szaszłyków. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju, za pomocą pędzelka silikonowego i układamy szaszłyki. Smażymy około 2 min. z każdej strony, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy
Kuchnia MagdaLenySZASZŁYKI Z ROZMARYNEM o niepowtarzalnym aromacie sosu worcester. Na ich... Artykuł SZASZŁYKI Z ROZMARYNEM I SOSEM WORCESTER pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEniezłą radę. Będą nie tylko wykorzystane, ale także smaczne i efektowne, a do tego uzyskamy całkiem fajny i szybki posiłek. 4 polędwiczki drobiowe młoda cukinia 2 patyczki do szaszłyków łyżka masła kawałek żółtej i czerwonej papryki sól, pieprz i ulubione przyprawy szklanka kuskus Cukinię kroimy w grubsze plasterki. Polędwiczki kroimy na kawałki zbliżone do przekroju cukinii, a paprykę(...)paski. Z cukinii i mięsa robimy szaszłyki, oprószamy przyprawami. U mnie to była : sól, pierz ziołowy, czosnek granulowany i odrobina pieprzu cayenne. Smażymy na maśle z każdej strony aż będą rumiane. Gotowe szaszłyki odkładamy na bok, a na masełko wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę. Lekko ją podsmażamy, ma zostać chrupiąca. Zalewamy wodą i jak zacznie wrzeć wsypujemy kuskus. Doprawiamy według
Dieta moja pasjawygląd i smak tych szaszłyków jest niezwykle słoneczny. Danie jest kolorowe, intensywnie aromatyczne i w pewnym sensie świeżo-owocowe. W pewnym sensie ;) Zastanawiałem się nawet nad połączeniem na patyczkach kurczaka z kawałkami mango (byłoby jeszcze bardziej owocowo), ale w końcu zwyciężyła wersja warzywna - można powiedzieć: zrównoważona. Szaszłyki w takim wydaniu domagają się towarzystwa jogurtowego sosu. Myślę, że jest on wręcz(...)kostkę. W dużej misce przygotować marynatę z soku z limonki, oliwy, miodu, curry, czosnku i soli. Wymieszać dokładnie z kawałkami mięsa i odstawić na 1/2 godziny. Patyczki do szaszłyków namoczyć przez 1/2 godziny. Paprykę i podzieloną na warstwy cebulę pokroić na kwadraty odpowiadające wielkością kawałkom kurczaka. Nabijać na patyczki na przemian mięso i warzywa. Oprószyć mieloną papryką i dodatkowo
zadanie-gotowanieSZASZŁYKI Z ROZMARYNEM o niepowtarzalnym aromacie sosu worcester. Na ich... Artykuł SZASZŁYKI Z ROZMARYNEM I SOSEM WORCESTER pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEłyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu worcestershire 1 łyżeczka imbiru, świeżo startego 1-2 łyżeczki miodu skórka otarta z 1 cytryny (cytryna wyszorowana i sparzona) sól dodatkowo: patyczki do szaszłyków zimna woda do podanie: np. grillowane szparagi, miks sałat ulubiony sos wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie przez kilka minut. W szklanej misce łączymy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy(...)zamarynowane kawałki mięsa wbijamy namoczone patyczki (jeśli mamy szerokie kawałki to w jeden wbijamy 2 patyczki w odstępach i przecinamy mięso pomiędzy patyczkami, tak aby powstały dwa szaszłyki). Szaszłyki grillujemy przez
Domowy Smak JedzeniaMąż Marzenki przepisu na tajemniczą marynatę żonie nie zdradził. Męska solidarność? ;) Policzymy się później ;);) A tak na serio, to właśnie drobiowe szaszłyki z boczkiem były impulsem do obecnego hasła tygodnia. Miło, że patent Maćka na soczyste mięso poszedł w świat. Korzystajmy z niego! U mnie tym razem patyczki nadziane zostały wieprzowiną, batatami oraz cukinią. Tę ostatnią dla urozmaicenia pokroiłam(...)moździerzu). Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Cukinię pokroić w paski. Bataty obrać i pokroić w kostkę. Nabijać na patyczki składniki szaszłyków (na przemian). Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C i ustawionym na funkcji grill przez ok. 40 minut, obracając co jakiś czas szaszłyki. Podawać z ulubionym sosem
zadanie-gotowanieCałkiem niedawno otrzymaliśmy zaproszenie od blogowej rodzinki i wspólnie spędziliśmy popołudnie, w czasie którego Maciek zaserwował nam szaszłyki. Były pyszne i stały się inspiracją do hasła tygodnia. Nabrałam chęci do eksperymentowania, szukania ciekawych i smacznych połączeń. Dodatkową zaletą szaszłyków jest fakt, że świetnie nadają się na grilla. A sezon przecież w pełni. Można również przygotować je w piekarniku(...)patelni. Z tych sposobów będę korzystać najczęściej, ponieważ dysponujemy jedynie balkonem, a nie uprawiam takiego sportu ekstremalnego jak grillowanie w bloku ;) Szaszłyki kojarzą nam się z kolorowym daniem mięsno-warzywnym "nadzianym" zgrabnie na patyki. Nie ograniczajmy się jednak, dopuszczam wszelkie odmiany. Chciałabym, aby zachować formę podania, a co znajdzie się na patyku zależy od naszej pomysłowości. A na tą można
zadanie-gotowanieoknem prawdziwa zima, więc do grillowanych szaszłyków jeszcze trochę :) Ale, że przeważnie tak bywa, że chcemy czegoś co jest nieosiągalne, mi zamarzyły się ostatnio szaszłyki z mięsa z grzybami :) Nie ma pogody na grilla, więc pozostało zrobić je na parze, w parowarze :) Składniki : 1 pierś z kurczaka kilka boczniaków sok z 1 limonki 1 ząbek czosnku(...)minutach patyczki nadziewamy na przemian mięsem i grzybami. Układamy na folii aluminiowej i wkładamy do parowaru na 20 minut. Mikro liście ziół myjemy i osuszamy. Po wyłączeniu urządzenia, szaszłyki wyjmujemy na talerz i posypujemy mikro liśćmi. Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Dajcie znać jak wypróbujecie przepis :) Pozdrawiam i smacznego Adam
Parowar FacetaPikantna słodycz!, tak można by określić dzisiejszą przekąskę na zimno. Choć nie ma tu mięsa i ostrej papryki, to jest to szaszłyk sycący i z charakterem!. Pieprz zielony i imbir to bardzo aromatyczne i w miarę umiarkowane jeśli chodzi o ostrość produkty. Jedno co trzeba przyznać, to to że z takim zestawem żadna jesienna grypa nam nie straszna. Do tego(...)ciągnący się camembert, soczysta pomarańcza i aromatyczna świeża melisa - to oczaruje Wasze kubki smakowe. Polecam jako alternatywę, szczególnie dla wegetarian, dobrze sprawdzi się na imprezie :) Na 4-5 szaszłyków Czas przygotowania: 15minut Składniki: 1 duża obrana dokładnie pomarańcza 1 ser typu camembert z zielonym pieprzem Kawałek obranego imbiru Świeża melisa Przygotowanie: 1/ Kroimy w kostki lub prostokąty pomarańczę
Kuchnia PROzdrowotnaPyszna owocowa przekąska na letnie dni. Szaszłyki owocowe Składniki: banan - 1 szt ananas - 2 plastry arbuz - 2 plastry winogrona ciemne winogrona jasne czereśnie - kilka szt mandarynka - 1 szt kiwi - 1 szt Sposób przygotowania: Owoce umyć, osączyć. Arbuza , ananasa, mandarynki, kiwi i banana obrać. Kiwi pokroić na półplasterki, mandarynki podzielić na cząstki, banana w plastry, resztę obranych owoców, pokroić(...)kostkę. Owoce nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Można podawać też szaszłyki polane miodem, jak kto woli. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiPomysł na szaszłyki dziecięce powstał bo nieraz borykamy się przygotowując grilla co zrobić dla dzieci ... a to prosta i sprawdzona propozycja Składniki : filet z kurczaka owoc ananasa (ew. z puszki) tymianek pieprz cytrynowy trochę oliwy szczypta soli Przygotowanie : Pierś z kurczaka i ananas kroję (osobno) w mniej więcej tej samej wielkości kawałki zwracając uwagę aby nie były za duże. Pierś(...)przekładam do misy, skrapiam oliwą posypuję skruszonym w palcach tymiankiem i odrobiną soli. Mieszam i odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. Szaszłyki nabijam na przemian ananasem i kurczakiem całość delikatnie posypując pieprzem cytrynowym. Grilluję na średnim żarze i na spokojnie aby uniknąć jakichkolwiek przypaleń dlatego też ważna jest wielkość kawałków. Szaszłyki są gotowe jak tylko kawałki kurczaka będą
Mechanik grillujewszystkich grillowych pomysłów dla mnie klasyką, bez której nie wyobrażam sobie biesiady na powietrzu - są właśnie szaszłyki. W każdej postaci ;) mięsne, wegetariańskie, owocowe i serowe. Dlatego na rozpoczęcie sezonu skusiłam się na opcję wege z bio tofu ziołowym oraz mięsną z kawałkami wieprzowiny. W obu przypadkach dodatki stanowiły cebula, pieczarki, papryka, kabeczek oraz pomidorki koktajlowe. Marynata do szaszłyków Zanim mięsko
upichconamusztardy - użyłam "Starofrancuskiej" Tesco, płaska łyżeczka mielonego imbiru , spora szczypta grubo mielonego pieprzu , sól , pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki . 3-4 łyżki zimnej wody , patyczki do szaszłyków , ewentualnie odrobina oleju do przesmarowania elektrycznego grilla lub patelni. Mięso zmielić lub posiekać drobno - chodzi o to, żeby nie było zmielone na "papkę". Dodać wszystkie przyprawy i wodę(...)Mięso odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, żeby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły". Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie - wystarczy kilka minut. Bez namoczenia mogłyby się przypalić podczas pieczenia. Z mięsa formować wałeczki i nabijać je na patyczki. Takie szaszłyki można upiec na tradycyjnym grillu
Codzienna kuchnia niecodzienna