Sezon grillowy w pełni, dlatego warto korzystać. Dla mniej najlepsze są zawsze szaszłyki na grilla z kurczaka, ponieważ nie są, aż tak ciężko strawne jak kiełbasa czy karkówka, no i zawierają warzywa. Składniki 500 g piersi z kurczaka 1/2 dużej lub 1 mała cukinia 1 duża papryka 1 duża czerwona cebula 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka oregano (adsbygoogle(...)oliwek, mieszamy i zostawiamy na około 3 godziny w lodówce. Warzywa oczyszczam i myjemy, cukinię kroimy w plasterki, paprykę i cebulę w dużą kostkę. Nadziewamy na wykałaczki do szaszłyków. Podczas smażenia pamiętajmy aby nasze szaszłyki często obracać
Delusional TrineLato :) Sezon urlopowy i grillowy w pełni. Zapraszam na szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne szaszłyki. Trochę inne niż tradycyjne, bo z dodatkiem suszonych śliwek owiniętych boczkiem. Polecam :) Składniki - 2 laski cienkiej kiełbasy - kilkanaście plasterków surowego boczku - kilkanaście suszonych śliwek ( u mnie śliwki kalifornijskie HELIO natura ) - 2-3 cebule - papryka ( dałam żółtą ) - kilka pomidorków koktajlowych Dodatkowo - ulubione sosy(...)mnie FANEX barbecue, garlic i orientalny ) - patyczki do szaszłyków i opcjonalnie tacki na grilla Wykonanie Kiełbasę, paprykę, cebulę kroję w mniej więcej jednakowe kawałki. Śliwki owijam plasterkami boczku. Patyczki chwilkę moczę w zimnej wodzie i nabijam kolejno : kiełbasę, paprykę, śliwkę w boczku, cebulę, kiełbasę, pomidorki, aż do wyczerpania składników. Tak przygotowane szaszłyki układam na lekko wysmarowanych olejem tackach aluminiowych. Grilluję
Kuchnia z widokiem na ogródKurczak w jogurtowo-ziołowej marynacie smakuje wprost bajecznie. Tak przygotowane szaszłyki można upiec w piekarniku, na patelni grillowej lub na grillu. Doskonale smakuje z lekką sałatką jaglaną. Polecam na obiad lub grillowe spotkanie ze znajomymi. Szaszłyki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 szkl jogurtu naturalnego 2 łyżki ziół prowansalskich łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Filety(...)przyprawami, zalewamy kurczaka i mieszamy dokładnie z marynatą. Kurczaka przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień nadziewamy na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach. Grecka sałatka jaglana: 200 g kaszy jaglanej 1 szkl ciemnych oliwek ogórek szklarniowy kilka liści sałaty kilkanaście pomidorków koktajlowych opakowanie sera feta mała czerwona
Smakołyki AsiSzaszłyki z kiełbasek do doskonała propozycja na grill party czy do upieczenia w piekarniku. Mogą być doprawiane na różne sposoby wg upodobań, i podawane z różnymi dodatkami, ulubioną sałatką lub grillowym dipem. Potrzeba do tego kilu składników które na pewno znajdziecie w swojej lodówce. Ziemniaki należy krótko podgotować w mundurkach, żeby mieć pewność, że będą wystarczająco miękkie, pozornie składniki(...)mogą wydawać się kaloryczne, ale pamiętajcie o tym, że bardziej niż liczba jedzonych przez nas kalorii liczy się ich jakość. Jestem wielką fanką tak przygotowanych szaszłyków. Miła odmiana dla tradycyjnie grillowanej kiełbasy. Polecam! Składniki: 1 opakowanie kiełbasek piekło w gębie Hańderek 1 opakowanie kiełbasek góralskich Hańderek 15 małych młodych ziemniaków 15 cienkich plasterków boczku wędzonego 1 papryka
Wanilia i KardamonSzaszłyki to jest to co moja rodzina bardzo lubi. Do tego chrupiący chleb z camembertem i plastry pomarańczy i więcej do szczęścia nie potrzebuje. Szybkie, proste i jakie dobre :-) 30 dkg łososia 1 gruszka 1 cukinia 8 pomidorków koktajlowych 1 pomarańcza 6 kromek chleba 1 ser camembert z pieprzem przyprawa do grilla sok z cytryny olej rzepakowy 1 cebula czerwona(...)godzinę do lodówki. Cukinię kroję w cienkie plastry i zanurzam na pięć minut we wrzącej wodzie. Gruszkę obieram, kroję na kawałki, skrapiam sokiem z cytryny. Na patyczki do szaszłyków nabijam pomidorka, plaster cukinii zwinięty w harmonijkę, łososia, plaster cebuli, gruszkę i tak do końca patyczka. Szaszłyki smaruje olejem, posypuje przyprawą do grilla. Grilluję obracając od czasu do czasu. Pomarańcze kroję
wesoła kuchniagrilla oficjalnie został otwarty. Majówkowe grillowanie rozpoczęłam tradycyjnie od kiełbasek, skrzydełek i karczku. A ponieważ nie miałam ochoty na zwykłą sałatkę postanowiłam jako dodatek do dań mięsnych przygotować szaszłyki z grilla. Jest to idealna propozycja lekkiego i zdrowego dania z rusztu. Szaszłyki z warzyw około 10 sztuk Składniki: 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 3 papryki (najlepiej żółta, czerwona, zielona(...)minut. Podajemy z pieczywem i dipem np. czosnkowym lub miętowym . Smacznego:) Wszystkie składniki dostępne na www.alma24.pl Przepis bierze udział w konkursie „Grill Piknik Menu”. Artykuł Szaszłyki z warzyw pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeKlasyczny szaszłyk w moim domu ,to taki bez udziwnień i tylko z przyprawami , coś w rodzaju kebaba na patyku tylko składający się kawałków doprawionego mięsa.Nie wiem czy znajdzie on zwolenników , jak wiemy każdy dodaje to cebulkę lub boczusia,ale nie raz tych produktów u mnie brakowało , więc poszłam na skrót i taki szaszłyk wszystkim smakował i został na stałe(...)łyżeczki papryki ostrej 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne 0.5 łyżeczki curry 0.5 łyżeczki kurkumy sól czosnkowa pieprz 1 łyżka oleju ******************************* Mięso myjemy ,osuszamy i kroimy w średnią kostkę.Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie ,aby nam na grillu się nie "zwędziły".Wszystkie przyprawy suche wymieszać w misce dokładnie ,dodać olej ,wymieszać.Mięso dobrze wytrzeć przygotowaną przyprawę tak aby marynatą dobrze
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś mam dla Was pomysł na niebanalną sałatkę w szklankach idealną na domowe imprezy. Prosta i efektowna sałatka udekorowana smakowitymi szaszłykami z kurczaka. Dzięki uprzejmości firmy Ole w mojej kuchni powstała pyszna wiosenna sałatka. Składniki: Opakowanie mix sałat z rukolą 1mozzarella Słoik oliwek w zalewie zielonych 10 pomidorków koktajlowych 4 łyżki kukurydzy Pół czerwonej cebuli pokrojonej w małe plasterki(...)łyżce kukurydzy całość posypujemy ziołami. Filet z kurczaka oczyszczamy kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na złoty kolor. Gotowy kurczak nadziewamy po 3 kawałki na krótkie patyczki do szaszłyków. Wszystkie składniki na sos winegret mieszamy i polewamy przed podaniem sałatkę. Na koniec dekorujemy szklanki naszymi szaszłykami z kurczaka
Podróż w kulinariatymianek Przyprawę pięć smaków, syrop klonowy, sos sojowy, chili i olej mieszam do połączenia. Kurczaka kroję w plastry i marynuję w mieszance przez minimum 30 minut. Następnie na szaszłyki nabijam plastry piersi kurczaka. Tak przygotowane "szaszłyki" umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 15 minut. W tym czasie marchew kroję w słupki, mieszam z masłem orzechowym, przyprawami(...)umieszczam w piekarniku razem z szaszłykami. Marchew piekę 30 minut, zatem można umieścić ją w piekarniku 15 minut wcześniej niż kurczaka. Podaję ciepłe, od razu. Najlepiej smakują z sosem słodko- kwaśnym. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSzaszłyki najczęściej kojarzą nam się z daniem grillowym, ale, ale jak pogoda nie dopisuje tak jak nam w tym roku, trzeba sobie jakoś radzić. W ruch poszedł piekarnik, nie mniej jednak ten sam przepis możecie wykorzystać na grilla. Jedyna różnica jest taka, że przed nadzianiem na patyczki należy je dobrze wymoczyć w wodzie, ponieważ spłonął żywcem;) na grillu. Tak więc(...)pierwsze tegoroczne szaszłyki mamy już za sobą, a Wy? Jeśli nie to do dzieła! Składniki: 500 gram fileta z kurczaka 1 cukinia 1 papryka 2 małe cebule 5 dużych pieczarek sól ziołowa, pieprz, oliwa dużo świeżych ziół, u mnie natka pietruszki, koperek, oregano i bazylia sos vinegret do warzyw słodka papryka i curry do kurczaka Przygotowanie: Kurczaka kroimy
Życie zaczyna się w kuchnijajko. Aby usprawnić lepienie mięsa, zamocz ręce w zimnej wodzie. Zobacz również: Marynowana cebula – do mięs i na grilla Ziołowy sos pomidorowy z cukinii Sprytna kuchnia: patyczki do szaszłyków Szaszłyki caprese Drobiowe szaszłyki z miodem i serem Hiszpańskie tapas: sałatka z oliwkami i grejpfrutem Szisz kebab: wołowina na grilla
MarcinChefLubicie szaszłyki ? Bo ja uwielbiam. Ostatnio bawię się w wędzenie, przygotowałam wędzone szaszłyki z łososiem i ananasem. Muszę przyznać są to najlepsze jakie do tej pory jadłam szaszłyki rybne. Moje zostały przygotowanie w wędzarni elektrycznej. Jak ktoś nie ma wędzarni, myślę ze domowym sposobem może przygotować w domu np uwędzić w garnku lub w beczce. Składniki 2 filety z łososia
Kulinarne pyszności MolkiSkładniki: -0,5 kg. mięsa mielonego (użyłam mięsa mielonego z szynki wieprzowej) -przyprawa Kamis "Greckie szaszłyki" -odrobina oleju -50 ml. zimnej wody Sposób przygotowania: Mięso mielone wymieszać z przyprawą, wodą i odrobiną oleju. Patyczki do szaszłyków przyciąć. Rękami formować szaszłyki i nabijać na patyczek. Smażymy z każdej strony na średnim ogniu na patelni do grillowania. Smacznego
Magia jedzenia.Szaszłyki w rybnej wersji. Dorsz wyszedł miękki i soczysty, wprost rozpływający się w ustach. Dziś gotowałam w kuchni narzeczonego, co widać na zdjęciach ;) Składniki na szaszłyki z dorsza (4 sztuki): filet z dorsza 250 g 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki (może być też i zielona jeśli ktoś lubi jeść kolorowo, ale nie zastałam jej na półce sklepowej) 9 średnich(...)pieczarek. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, pieczarki zaś przekroić na pół. Nabijać naprzemiennie na wykałaczkę. W szklance wymieszać 3 łyżki oliwy z ziołami i skórką cytrynową. Polać szaszłyki w trakcie grillowania. Grillować przez około 15 - 20 minut
Karola gotujeSzaszłyki które można zrobić na obiad albo na kolację. Polecam zrobić do nich zielony i zdrowy sos na bazie jogurtu i oliwy. Klasyka na grillu ale jaka dobra. marynata: 1 pierś z kurczaka 1 cebula biała 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki octu winnego koper świeży 1 łyżeczka estragonu 1 cukinia 2 cebule czerwone(...)odstawiam na noc do lodówki w marynacie. Cukinię kroję w cienkie długie paski za pomocą obieraczki. Cebulę kroję na pół i oddzielam łuski poszczególnych warstw. Na patyczki do szaszłyków nadziewam pomidora, pasek piersi z kurczaka, kawałek chili, pasek cukinii, cebulę, i znowu pomidora i tak do końca patyczka. Szaszłyki smaruje oliwą, posypuję estragonem i grilluję. Sos: Koper i natkę kroję
wesoła kuchnia