szaszłyki - 3028 przepisów (strona:46/202)

Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem 92

połówki cytryny  tymianek posiekany 1 łyżeczka  szafran - nitki 1 szczypta  sól do smaku 1 łyżeczka  olej rzepakowy  kilka drewnianych patyczków na szaszłyków Przygotuj marynatę: z szafranu roztartego w moździerzu, ząbka czosnku, oliwy i soli.  Następnie umyj kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Marynuj mięso przynajmniej 20 minut. Cytrynę pokrój w plastry(...)przetnij na ćwiartki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu szaszłyki kilka minut. Po upieczeniu posyp tymiankiem świeżym lub suszonym

AZgotuj!
SZASZŁYKI DO ZUPY 120

1pierś z kurczaka mała cukinii curry pikantna bułka tarta ,nie musowo 1 jajko olej do smażenia patyczki do szaszłyków ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pierś kurczaka myjemy i osuszamy.Kroimy w większe kawałki.Cukinię myjemy i kroimy w grubą i szeroką kostkę wraz ze skórką.Posypujemy obficie curry .Mieszamy w misce mięso i cukinię razem i zostawiamy na 30 min .Nabijamy kolejno na patyczki do szaszłyków(...)kurczaka i cukinię.Obtaczamy szaszłyki w roztrzepanym jajku i obtaczamy w pikantnej bułce tartej.Smażymy lub grilujemy na złoty kolor

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szaszłyki z kurczaka 166

jesień,sezon grillowy dawno się skończył a my już tęsknimy za następnym. Jest na to rada i w cale nie musimy aż tak długo czekać by zjeść np takie szaszłyki z kurczaka,bo przecież po to jest grill elektryczny. O każdej porze roku,nawet w środku zimy możemy przygotować sobie taki wspaniały letni obiad. 1 duży filet z piersi kurczaka(...)cebula marynata: 2 łyżki oleju z pestek winogron 10 kropel sosu sojowego 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku sól  świeżo mielony pieprz ponadto: patyczki do szaszłyków Filet z kurczaka pokroić w dość sporą kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. W marynacie obtoczyć kawałki mięsa i włożyć do lodówki minimum na dwie godziny. Paprykę pokroić w dużą kostkę

Kolorowa kuchnia Elki
Szaszłyki ze śliwką 134

polecam ten przepis.... PYSZNE!!! Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego ok. 200 g suszonych śliwek 2 jajka przyprawa do mięsa np. Delicat patyczki do szaszłyków Wykonanie: Mięso mieszamy z jajkami i przyprawą (tak jak na mielone). Na każdy patyczek od szaszłyka nadziewamy 3 śliwki, następnie oblepiamy je szczelnie mięsem (cienką warstwą). Gotowe szaszłyki układamy

IMPRESJA SMAKU
Piknik na pożegnanie lata: roślinne grillowanie na trawie 87

przyjemnie. Rozwiązania szukać długo nie musiały, bo w te pędy przybiegłem im z pomocą i zaproponowałem trzy wspaniałe przepisy na roślinne grillowanie: fasolowe burgery z morelowym chutneyem, warzywne szaszłyki z wędzoną papryką i ziołami oraz awokado nadziewane sałatką z komosy ryżowej. Nie zabrakło również orzeźwiającego napoju — mrożonej herbaty z brzoskwinią. Oczywiście koniec końców zadanie przygotowania tych potraw spadło na mnie(...)czerwona cebula 1 papryczka chili 4 duże morele ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego ½ łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka gorczycy 30 ml octu winnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka oleju kokosowego Szaszłyki warzywne: 1 kolba kukurydzy 1 mała cukinia papryki (zielona, czerwona i żółta) 1 czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki soli oliwa

Food Square
Szaszłyki z łososia z makaronem ryżowym i sosem cytrynowym z warzywami 106

łyżki oliwy 2 łyżeczki mąki 1 szklanka wody pół szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy skórka starta z wyszorowanej cytryny sól i pieprz Patyczki do szaszłyków zwilżyć wodą. Rozmrożone filety pokroić na prostokąty, cukinię w grube plastry, a papryki na szerokie kawałki. Nabijać na przemian kawałki łososia i warzyw. Posypać przyprawami i odstawić na pół godziny,. Następnie(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 30 minut, polać z wierzchu oliwą. Mięso powinno po zgrillowaniu być lekko zrumienione, a warzywa al dente. W czasie grillowania szaszłyków ugotować makaron w osolonym wrzątku. Gotować do miękkości. Odcedzić. Trzyma w cieple. Oliwę rozgrzać, dodać mąkę, i mieszając, wlewać zimną wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać groszek, obraną

Czerwień i błękit
Pomylone na patyku 134

troszkę inna odsłona mięsa mielonego i nie smażone standardowo na patelni w postaci kotletów mielonych tylko na grillu jako mielone szaszłyki,gwarantuje że smakują równie pysznie jak kotlety mielone .Mięsko mielone uwielbiam w każdej postaci wiec i taka też jest bardzo fajna . Składniki   0,5 kg mielonego  1 duża cebula  1 łyżeczka curry  1 łyżeczka(...)pieprzu ziołowego   sól czosnkowa  2 jajka  bułka tarta   patyki do grilla na szaszłyki    Wykonanie  Do miski wkładamy mięso mielone i dodajemy całe dwa jajka wszystkie przyprawy ,cebulę obieramy i przesmażamy na odrobinie oliwy i dodajemy do mięsa ,następnie dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy mięso nie jest

Mój Smak
Back to school - Owocowe szaszłyki z dipem 77

Już za kilka dni dzieci wracają do szkoły. Przygotowałam kilka propozycji na pyszne śniadanie bądź przekąskę by choć troszkę umilić powrót do szkoły i wstawanie przed ósmą. Dzisiaj kolorowe szaszłyki z owoców.  Składniki : * ulubione owoce * łyżka jogurtu greckiego  * kilka mrożonych truskawek  Przygotowanie : Owoce ponabijać na patyczki od szaszłyków. Jogurt zblendować z truskawkami. Podawać jako dip do szaszłyków

Magiczne Życie Marty
Szaszłyki z kurczakiem 131

Czas na grilowanie ,uwielbiam szaszłyki Składniki: (w zależności ile szaszłyków robimy) Pierś z kurczaka wędzony boczek ogórki kiszone cukinia papryka żółta czerwona cebula czerwona i biała Do marynaty mięsnej : olej,czosnek,majeranek,słodka papryka,tymianek ,oregano,cząber ,sól,pieprz Sposób: Kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy na minimum godzinę im dłużej tym lepiej. Kroimy nasze warzywa wedle uznania(...)mogą być małe  plus wędzony boczek w kostkę Dodaję boczek wędzony a nie surowy ponieważ szaszłyki będą z kurczakiem a on szybciej  dochodzi niż inne mięso Zazwyczaj jest to boczek surowy i wieprzowa szynka. Ale tym razem inaczej,i jest równie pysznie. Na długie szaszłykowe patyki nadziewamy wszystkie składniki na przemian,ponieśmy się fantazji by było

Viola cooks with passion
Kofta z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku 130

dobrane przyprawy, sosy oparte na jogurcie i mięcie. Prawdziwa kofta z grilla to właśnie mielona jagnięcia, ale można ją także zastąpić wołowiną. Mielone kotleciki można formować na patyczkach do szaszłyków bądź szpadach, albo grillować bezpośrednio na ruszcie. Oczywiście najlepszy do kofty z grilla jagnięcych kotlecików mielonych po turecku jest grill opalany drzewem, ale nie jest to sprzęt niezbędny. Jeśli(...)niej mięso nie będzie zbite i twarde, sztuczka warta wypróbowania) 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) garść siekanej świeżej mięty garść siekanej natki pietruszki patyczki do szaszłyków osobno: 300g jogurtu naturalnego, najlepiej bałkańskiego garść świeżej mięty, posiekanej 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz Wykonanie: Mięso (w temperaturze pokojowej) połączyć z wszystkimi przyprawami. Odstawić „do przegryzienia

Pociąg Do Kuchni
Drobiowe szaszłyki z cukinią 217

Szaszłyki mogą wyglądać inaczej niż zwykle i do tego smakować wybornie. Spróbujcie sami tego bardzo prostego przepisu! Mięso z kurczaka Jogurt grecki Przyprawa grecka do mięsa, lub tradycyjna przyprawa do grilla Cukinia Oliwki Cztery ząbki czosnku Oliwa cytrynowa, lub zwykła oliwa i sok z cytryny Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, nacieramy grecką przyprawą do mięsa, lub zwykłą mieszanką(...)Cukinię kroimy na długie paski, najlepiej za pomocą taki z jednym ostrzem, lub obieraczki do warzyw. Skrapiamy ją oliwą. Jak widzicie – przygotowanie jest banalnie proste. Teraz wystarczy nakłuć nasze szaszłyki. Zaczynami od oliwki, następnie na zmianę cukinia i mięso. Gotowe na grilla! Smacznego. Oczywiście w ten sposób przygotujecie także mięso przyprawione na inny sposób. Zamiast tradycyjnej zielonej cukinii możecie użyć

MarcinChef
Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej 168

wypróbować kilka nowych przepisów. Stale rozwijamy nasze umiejętności w grillowaniu, a na ruszcie poza tradycyjną kiełbasą i karkówką lądują warzywa, ryby i owoce morza. Zdaję sobie sprawę, że moimi szaszłykami Ameryki nie odkrywam, ale zachęcam Was do eksperymentowania z marynatami do mięs, które dzięki aromatycznym przyprawom mogą zaskoczyć smakiem. Polecam też dodatki, takie jak hummus, tabbouleh czy chlebki pita. Udanego(...)której wkładamy kawałki kurczaka. Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc. Kawałki z kurczaka wyjmujemy z marynaty i nadziewamy na patyki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy obracając co jakiś czas, aby się ładnie przyrumieniły. Podajemy z hummusem, tabbouleh i chlebkami pita

Smakowity Blog Kulinarny
Szaszłyki gyros z polędwiczek 122

Szaszłyki w kolejnej odsłonie:) Mięso przekładane cebulą, bardzo treściwe, raczej cięższe niż lżejsze danie, takie typowo męskie. Świetne z grilla i moim zdaniem jeszcze lepsze z piekarnika - pieczone w rękawie są mięciutkie i delikatne.  1/2 kg polędwiczek wieprzowych 3-4 nieduże cebule przyprawa gyros 3 łyżki oleju 1. Polędwiczki kroimy w plastry. Dodajemy olej, przyprawę gyros i dokładnie mieszamy(...)Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc. 2. Na patyczki do szaszłyków nawlekamy na przemian mięso i plastry cebuli.  3. Szaszłyki grllujemy na grillu lub pieczemy w rękawie w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę

Szefowa kuchni
Szaszłyki z boczniakami, ananasem, cukinią i marynowaną cebulką 102

wersji są bardzo aromatyczne, cukinia rozpływa się w ustach, wszystko komponuje się pysznie. Polecam:) Składniki: 5 świeżych boczników około 10-12 małych pieczarek (można mieć więcej, można mniej, każdy szaszłyk możecie nadziewać dowoli jeśli chodzi o proporcje składników) 1 cukinia około pół puszki ananasów z zalewy - użyłam od razu krojonych w kostkę kilka marynowanych małych cebulek 1 jajko sól, pieprz(...)jajko, dodajemy sól, pieprz i obtaczamy w nim pokrojone w mniejsze / średnie kwadraty boczniaki tak jak poniżej: Cukinię kroimy wzdłuż i kroimy w plastry, powstają półksiężyce. Pieczarki myjemy. Na szaszłyk nadziewamy pieczarkę, cebulkę, cukinię, boczniaki, ananas, i tak dalej i tak dalej... Na rozgrzane masło klarowane wkładamy szaszłyki porcjami: Smażymy partiami około 10-15 minut na średnim ogniu, pamiętając

Zasmakuj Kuchni
Jagnięce kofty z grilla, 114

kubka zmielonych orzechów pistacjowych Przygotowanie: Wyciskamy do miski czosnek oraz wrzucamy wszystkie wyżej wymienione przyprawy. Mięso mielimy i dodajemy do miski z przyprawami, wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy szaszłyki, powinno nam wyjść około 6 do 10 porcji. Patyczki do szaszłyków najlepiej namoczyć w wodzie, by nie zapaliły się na grillu. Na tak przygotowane patyczki „doklejamy” nasze mięso(...)powstały szaszłyki podobne jak na zdjęciu. Wrzucamy je na ruszt i grillujemy obracając do czasu, aż ładnie się przyrumienią. Czas grillowania zależy od tego jakie grube są nasze kebaby, temperatury, czy samego grilla, itp. Jagnięce kofty podajmy z chlebkiem naan i np. dipem czosnkowym i świeża miętą lub kolendrą. Smacznego! Artykuł Jagnięce kofty z grilla, pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife

Proponowane wyszukiwania