szaszłyki - 3147 przepisów (strona:44/210)

Szaszłyki z marynatą na ostro 147

związku, że w minionym tygodniu temperatura sięgała prawie 30 stopni, musieliśmy to wykorzystać, tym bardziej, że chodziliśmy już z zamiarem grilla ładnych parę tygodni. Tym razem na grillu wylądowały szaszłyki z szybką i prostą marynatą. Szaszłyki z marynatą na ostro SKŁADNIKI MARYNATA: - 2 łyżki oleju - 3 łyżki ketchupu - 1 łyżka miodu wielokwiatowego - 2 łyżki wody - 1 łyżka musztardy - szczypta kminku(...)kroimy na dość duże kawałki. Całość wrzucamy do marynaty najlepiej na kilka godzin, tak by marynata wsiąkła w mięso i warzywa. Wszystkie składniki układamy po kolei na patyczki do szaszłyków i grillujemy. SMACZNEGO

Związek na patelni
Kręciołki/spiralki z boczku 109

plastrów surowego boczku (cienkich i długich) Marynata: 3 łyżki oleju 3 łyżki ketchupu pikantnego 3/4 łyżeczki papryki słodkiej 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Ponadto: 15 patyczków do szaszłyków Przygotować marynatę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą z pieprzem. Następnie każdy plasterek boczku w całości dokładnie pokryć marynatą. Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na kilka(...)godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki boczku należy nawinąć na patyczki do szaszłyków. (Nadziać jeden koniec boczku, resztę plastra ściśle owinąć wokół patyczka i spiralkę zakończyć przebijając drugi koniec mięsa.) Grillować z każdej strony na ruszcie lub upiec w piekarniku (*). (Mięso powinno być chrupiące i zarumienione.) (*) Piekarnik (posiadam gazowy) powinien być uprzednio rozgrzany do temperatury

Di gotuje
BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 178

różnymi dodatkami i sosami. Ja natomiast postanowiłam wykorzystać białą kiełbasę do przygotowania przekąski idealnej na świąteczny stół. Biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim z dodatkiem sosu musztardowego, w formie szaszłyków. Świetnie się prezentuje, ale również pysznie smakuje! Można ją podać jako przekąskę w towarzystwie sosu musztardowego lub jako oryginalny dodatek do żurku. W sumie taka przekąska pasuje na każdą okazję(...)rozsmarowujemy niewielką ilość sosu musztardowego i układamy kiełbasę. Następnie zawijamy kiełbasę w ciasto francuskie i tniemy na plasterki o grubości około 2,5 cm. Nabijamy je na patyczki do szaszłyków, po 3 sztuki na każdy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25-30 min. Po około 20 min., możemy

Kuchnia MagdaLeny
BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 178

różnymi dodatkami i sosami. Ja natomiast postanowiłam wykorzystać białą kiełbasę do przygotowania przekąski idealnej na świąteczny stół. Biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim z dodatkiem sosu musztardowego, w formie szaszłyków. Świetnie się prezentuje, ale również pysznie smakuje! Można ją podać jako przekąskę w towarzystwie sosu musztardowego lub jako oryginalny dodatek do żurku. W sumie taka przekąska pasuje na każdą okazję(...)rozsmarowujemy niewielką ilość sosu musztardowego i układamy kiełbasę. Następnie zawijamy kiełbasę w ciasto francuskie i tniemy na plasterki o grubości około 2,5 cm. Nabijamy je na patyczki do szaszłyków, po 3 sztuki na każdy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25-30 min. Po około 20 min., możemy

Kuchnia MagdaLeny
SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO WOŁOWEGO PIECZONE W PIEKARNIKU 111

Szaszłyki z mięsa mielonego wołowego to pyszny pomysł na obiad. Mięso jest pieczone w piekarniku, soczyste i aromatyczne z dodatkiem przypraw i oregano. Takie szaszłyki można przygotować nie tylko z mięsa wołowego ale i wieprzowego bądź drobiowego a zamiast piekarnika można je upiec na patelni grillowej. Na dworze coraz cieplej, sezon grillowy niedługo w pełni, więc można też to mięso(...)mielonego wołowego * 1 jajko * 2 łyżki bułki tartej * pół łyżeczki pieprzu cayenne (użyłam  Skworcu ) * 1 płaska łyżeczka soli * pół łyżeczki oregano (użyłam  Skworcu ) * 6-7 patyczków do szaszłyka Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz cayenne, sól i oregano. Dobrze wymieszać mięso dłonią.  Odrywać kawałki mięsa i dłonią uformować podłużne klopsiki, przez

Zrób to smacznie
Gdzie, co i za ile zjeść na Cyprze? 172

Cena - 15 Euro za osobę . Ważna uwaga – jeśli wybieracie się na meze, musicie być głodni albo bardzo głodni, bo do zjedzenia jest naprawdę dużo: 5 rodzajów mięsa (żeberka, wątróbka, szaszłyki, schab i kiełbasa smażona), chleb pita, grecka sałatka, marynowane papryczki chilli, buraczki i seler naciowy w occie, 2 rodzaje sosów, pieczarki, ser wędzony, kasza kuskus, jajecznica z cukinią, pierogi(...)więc trafiliśmy do Platea Tavern, gdzie spróbowaliśmy: - przystawka – gotowane ziemniaki w occie z pieczywem (w cenie zamawianych posiłków) - Chicken Souvlaki – smażony kurczak na grillu - dobrze przyprawiony, podawany w formie szaszłyka w otoczeniu warzyw, frytek i sosu tzaziki. Cena ok. 9 Euro - Dolmades – ryż i mięso zawinięte w liście winogrona. Bardzo ciekawy smak w połączeniu z sosem tzatziki. Dodatkowo oczywiście frytki

Związek na patelni
Kurczak w cieście francuskim z pieczonymi ziemniakami 508

oliwy przyprawa Vegeta Natur 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 125 g sera mozzarella 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka PIECZONE ZIEMNIAKI NA SZASZŁYKU: 6 sztuk równych ziemniaków do pieczenia 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami sól Filety z kurczaka naciąć(...)paski i oplatać naprzemiennie mięso. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Ziemniaki obrać ze skórki i napić każdego na patyczek do szaszłyka. Zaczynając od czubka wbić nóż i ciąć na plasterki, jednocześnie obracając ziemniaka w okół własnej osi. Nóż powinien dochodzić do samego patyczka. Kiedy ziemniak jest już skrojony rozciągnąć go ostrożnie

https:KKuchniaMniam
Pieczone banany z syropem malinowym 93

Można go także zaserwować dziewczynie, narzeczonej, czy też żonie z okazji walentynek lub dnia kobiet, a z syropu malinowego stworzyć piękne serce na talerzu. Składniki 2 banany Patyczki do szaszłyków 100 g malin 3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki wody Przygotowanie Banany myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Nabijamy plastry na patyczki(...)szaszłyków. Pieczemy na papierze do pieczenia przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza. 2 łyżki wody, cukier oraz maliny wrzucamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając. Musimy zadbać o to, aby powstała masa nam się nie zagotowała. Gdy maliny się “rozpuszczą” i wszystkie składniki ze sobą się wymieszają przelewamy syrop przez sitko

Programista w kuchni
Szaszłyki z piekarnika 237

Szaszłyki robiłam zawsze na grillu. Ale w dobie piekarników z milionem funkcji aż żal byłoby z nich nie korzystać, więc pierwszy raz zrobiłam szaszłyki z piekarnika używając funkcji grilla. No i to działa tak dobrze, że z pewnością skorzystam jeszcze nie raz, bo przygotowanie… Artykuł(...)Szaszłyki z piekarnika pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Mini szaszłyki z mozzarellą i sosem bazyliowym 119

będą prawdziwą ucztą! Przepisy te są właśnie inspiracją kuchni włoskiej, a ich przygotowanie- nie ukrywam- związane jest z konkursem organizowanym na portalu Durszlak. Na pierwszy rzut zapraszam na mini szaszłyki, które śmiało możemy skomponować także w warzywnej wersji, bez melona i arbuza, a np z szynką parmeńską, pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Będzie równie smacznie! Składniki:   ½ melona miodowego 1 opakowanie(...)łyżki oliwy z oliwek Szczypta soli i pieprzu ½ łyżeczki octu balsamicznego Sposób przygotowania: Z melona oraz arbuza wydrążamy półokrągłe cząstki. Łączymy ze sobą tworząc jedną kulkę i nabijamy na szaszłyka naprzemiennie z mozzarellą, listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na sos miksujemy i tak przygotowanym polewamy po przygotowanych szaszłykach, by nadać im wyrazistości i lepszego smaku. Podajemy najlepiej zaraz

Kuchnia w czekoladzie
Szaszłyk z indyka w marynacie z curry 143

Składniki ( 4 szaszłyki): 0,5 kg filetu z piersi indyka pomidorki koktajlowe marynata: 1/2 szklanki oliwy + 1/2 opakowania przyprawy curry Przygotowanie: mięso umyj, pokrój w kostkę, przełóż do miski składniki marynaty wymieszaj dokładnie, zalej mięso, wymieszaj dokładnie miskę z zamarynowanym mięsem odstaw na parę godzin do lodówki rozgrzej piekarnik na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie mięso i pomidorki koktajlowe(...)przygotowane szaszłyki piecz w 220 stopniach przez kwadrans podawaj z ulubionymi dodatkami, ja proponuję ryż, sałatkę z rukoli i sera fety oraz domowy sos czosnkowy Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Szaszłyki z grilla 179

dziwo), ciepłej kawie. I tych paru minutach z samego rana, kiedy wszyscy jeszcze smacznie śpią... :) Ostatni weekend przed porodem spędziliśmy na wspólnym grillowaniu. Przygotowaliśmy na niego te oto szaszłyki, które bardzo wszystkim smakowały. Oczywiście - jak to w kuchni bywa - możecie użyć dowolnych dodatków. Dorzućcie pieczarki jeśli lubicie lub inne warzywa. My postawiliśmy na najprostsze rozwiązania - czyli czasami trochę mniej znaczy(...)pokroić na grube pióra, cukinię i paprykę w grubszą kostkę. Na patyczek nabijać składniki starając się, aby na każdym znalazły się po 2-3 kawałki mięsa. Na koniec każdego szaszłyka owinąć plastrem wędzonego boczku (z racji, że jest bardzo cienki lepiej nim owinąć szaszłyka gdyż przy próbie nawleczenia go po prostu się rozpada). Grillować na mniejszym płomieniu (aby zbyt szybko

My simple kitchen
Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem 159

Pachnące cytrusami grillowane krewetki z nutką pikanterii przygotowane w postaci szaszłyków ze świeżą kolorową papryką i odrobiną słodkości w postaci ananasa to świetny pomysł na lekkie danie z rusztu. Składniki: 500g krewetek tygrysich (waga po obraniu) 1/2 świeżego ananasa 1 czerwona papryka Marynata do krewetek: 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki rumu sok i otarta(...)Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kwadratowe kawałki o wielkości około 2 x 2 cm. 5. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności:  ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka. 6. Grillować na grillu ze wszystkich stron aż krewetki się zrumienią i będą upieczone. Szaszłyki również można upiec w piekarniku

Szalona Kuchnia Eweliny