szaszłyki - 3186 przepisów (strona:42/213)

Kuchnia perska – najlepsze potrawy 95

chleba na śniadanie (typu lawasz czy nan), 1000 potraw z bakłażana, gulasze warzywno-mięsne i dania typu typu curry. Jedwabnym Szlakiem przywędrowały tu składniki z całego świata, przyprawy, tureckie szaszłyki, przesłodzone desery, chałwa i kiszonki. Rosną tu oliwki, pistacje, drzewka pomarańczowe, palmy daktylowe i jaśmin. Warto się tam wybrać, zwłaszcza że wiza do Iranu nie jest już wbijana do paszportu(...)smażymy mięso jak w Iranie czy ryż jak w Indiach to już nasza sprawa. Do tego oczywiście słony jogurt z dodatkiem mięty (dug), talerzyk z cebulą i zioła. Szaszłyki Kebaby w Iranie to grillowane szaszłyki z różnych rodzajów mięsa. Podaje się je z grillowanym pomidorem, cebulą i posypuje sumakiem Kashke bademjan to pasta z pieczonego bakłażana z cebulą, miętą

Ugotowane pozamiatane
EXPRESOWE SZASZŁYKI Z BIAŁEJ KIEŁBASY + FILMIK 61

Smaczne i expresowe szaszłyki w przygotowaniu, podane z sosem tzatziki i surówką to pełne danie obiadowe.  SKŁADNIKI :   1 kg białej, surowej kiełbasy  1 jajko 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę natka pietruszki 1/2 część papryki czerwonej sól i pieprz tylko do smaku  SOS :  1 zielony ogórek  400 g jogurtu naturalnego, greckiego  2 ząbki(...)PRZYGOTOWANIE :  Białą kiełbasę wyjmujemy z flaka, dodajemy jajko, pokrojoną cebulę, paprykę, natkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Formujemy owalne szaszłyki, nabijamy na patyk i odkładamy.  Zielonego ogórka ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy i odkładamy. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i wyciśnięty ogórek z nadmiaru płynów. Sos dokładnie mieszamy.  Szaszłyki smażymy na patelni grillowel

Kulinarne Fantazje Marioli
Szaszłyki z egzotyczną nutą 81

Sezon grillowy w pełni. Jest więc szansa że macie już dość zwykłej karkówki i kiełbasy. Czas poeksperymentować. Dziś szaszłyki z wieprzowiny i indyka w towarzystwie pomarańcza i ananasa Składniki: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka 1,0 kg karkówki 2,5 cm kłącza imbiru (starty na drobnej tarce) 2 łyżki miodu skórka otarta(...)łyżeczki) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy na szpadki mięso na przemian z ananasem i opiekamy 10-15 min na grillu. Spróbujcie – takie szaszłyki są soczyste a owoce orzeźwiają   The post Szaszłyki z egzotyczną nutą appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Najlepsze przepisy na szparagi 80

pół litra mleko pół kostki masła 2 szalotki pół główki czosnku 4 gałązki rozmarynu Przygotowanie Szparagi pokrój na 3 cm kawałki i podgotuj z mlekiem i masłem oraz przyprawami. SZASZŁYKI: KIEŁBASKI I SZPARAGI Z GRILLA Składniki: Cienkie kiełbaski — u mnie wieprzowe Szparagi – 1 sztuka na każdy szaszłyk Patyczki do szaszłyków Szparagi i kiełbaski kroimy na kawałki. Każdą kiełbaskę, składamy

Ugotowane pozamiatane
Bogactwo smaków wyjątkowej kuchni gruzińskiej 68

kuchnię tego narodu jedyną w swoim rodzaju. Dzięki temu swój kulinarny raj odnajdą tu zarówno wielbiciele mięs, jak i wegetarianie. Ci pierwsi rozsmakują się w przyrządzanych na wiele sposobów szaszłykach, kebabach (zupełnie innych niż te, jakie znamy z Polski), plackach i pierożkach z mięsem, zawiesistych zupach. Ci drudzy spróbują pomysłowych sałatek, pysznych zup, rozmaitych pierogów i placków, ciekawych przystawek(...)znakomite „charczo” – rodzaj gęstej zupy gulaszowej z cielęciny, zwłaszcza w wersji „charczo nigwzit” – z sosem orzechowym. Absolutnie podstawowymi daniami są jednak: popularny na całym Kaukazie „mcwadi”, czyli szaszłyk (serwowany na wiele sposobów); „kebabi”, czyli mielone mięso w formie szaszłyku z rusztu, oraz typowo gruzińskie „chinkali”. W samym Tbilisi jest kilka restauracji serwujących wyłącznie to danie. Są to pierogi

ProstePesto.pl
Krewetkowe szaszłyki w marynacie 56

Krewetkowe szaszłyki w marynacie z mleczka kokosowego z dodatkiem ananasa, limonki i kilku aromatycznych przypraw, to niebo w gębie. Szaszłyki polecam szczególnie letnią porą. Będą idealne na grilla w ogrodzie, a kiedy będzie już zimno za oknem, to nic strasznego. Z powodzeniem będzie można przygotować je na patelni grillowej w domowym zaciszu. Marynata z mleczka... Read More Artykuł Krewetkowe szaszłyki

SprawdzonaKuchnia.pl
SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM 90

Cały rok tęskniliśmy za zapachem smażonych na ruszcie przysmaków, a SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM to idealna, kolorowa forma rozpoczęcia tego wyczekiwanego sezonu. Artykuł SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Krewetki w paście korma z grilla 89

oczyszczam, zostawiam pancerz i głowę. Przekładam do pojemnika. Dodaję pastę korma, dwie łyżki oleju i mieszam. Odstawiam na godzinę albo na noc do lodówki. Krewetki nakłuwam na patyczki do szaszłyków i grilluję po dwie minuty z każdej strony. Bakłażana nacinam, posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Sól zmywam, smaruję obficie oliwą. Układam na grillu. Cytrynę kroję na pół(...)też grilluję. Skropię nią potem krewetki. Cukinię kroję w plastry, posypuję solą, pieprzem. Cebule kroję w krążki. Na patyczki do szaszłyków nakłuwam na przemian cukinię, cebulę pomidora i grilluję. Chlebek: Do miski przekładam drożdże wlewam wodę lenią, szczyptę cukru, mąki dwie łyżki i mieszam. Zaczyn odstawiam na 30minut w cieple miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jogurt

wesoła kuchnia
Szaszłyki z kurczaka w marynacie musztardowo - miodowej 75

Dzień dobry :-) Sezon grillowy w pełni, trzeba korzystać póki pogoda dopisuje. U nas przez weekend średnia była niestety. Ja mam dla Was dziś przepis na szaszłyki z kurczaka w marynacie musztardowo - miodowej. Wychodzą super, do tego sałatka lub inne ulubione dodatki. Do przygotowania marynaty użyłam Musztardy Horice z serii grill festiwal od Devely :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki(...)filety z kurczaka 2 łyżki musztardy Horice Develey 2 łyżki miodu  1 łyżeczka czosnku granulowanego  3 - 4 łyżki oliwy z oliwek  Dodatkowo: patyczki do szaszłyków 1. Kilka godzin wcześniej, albo najlepiej dzień wcześniej filety z kurczaka kroimy w paski. Do miski dajemy wszystkie składniki marynaty, mieszamy, dodajemy pokrojonego kurczaka i mieszamy, żeby każdy kawałek był w marynacie

kruche babeczki
Szaszłyki z kurczaka z brukselką 83

Szaszłyki z kurczaka z brukselką Delikatne, soczyste i wyjątkowo smaczne. Przygotowane w ten sposób, zaskoczą twoich bliskich. Szaszłyki tak przygotowane można również upiec na grillu i podać z ulubionym sosem. 6 porcji 35 minut czas przygotowania Składniki: ·        2 podwójne filety z kurczaka ·        ½ kg brukselek(...)Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie podłużne paski. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. Brukselkę należy oczyścić, umyć i przesuszyć. 2.    Mięso nadziewamy na patyczki do szaszłyków na przemian z brukselką. 3.    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180 ° C. 4.    Gotowe. 5.    Smacznego

Kulinarna Chwila
ZIEMNIACZANE SPIRALKI 77

doskonały dodatek obiadowy , który świetnie pasuje z mięsem i ulubioną surówką. Doskonale smakują, a wyglądają obłędnie. Do zrobienia dosłownie w chwilę, potrzebne do tego są tylko ziemniaki , patyczki do szaszłyka i nóż. Poprzez posypanie ich za każdym razem inną przyprawą otrzymamy zupełnie inny ich smak. Moja córka nazwała je " zakręcone frytki " :) Składniki na ziemniaczane spiralki : * 5 ziemniaków * 5 patyczków(...)szaszłyka * odrobina oleju * sól * przyprawa do ziemniaków Wykonanie: Ziemniaki w całości ze skórką dobrze umyć, osuszyć. Przez środek ziemniaka przebić patyczek do szaszłyka. Za pomocą noża pod kątem nacinać ziemniaka tworząc plasterki. Naciętego ziemniaka rozciągać wzdłuż patyczka, tak aby powstała spirala. Skropić je lekko olejem (ja użyłam oleju w spray), posypać z każdej strony solą i przyprawą do ziemniaków

Zrób to smacznie
SZASZŁYKI Z HALLOUMI I ARBUZEM 125

Kiedy znudzi nam się mięso z grilla, często mamy ochotę rozejrzeć się za daniem nowym, bardziej awangardowym. SZASZŁYKI Z HALLOUMI I ARBUZEM to właśnie danie, które przełamie nudę grillowanych mięs, a przy okazji zrobi niezapomniane wrażenie na znajomych! Artykuł SZASZŁYKI Z HALLOUMI I ARBUZEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 98

miseczki. Skrzydełka układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy około 20 minut, co jakiś czas obracając i polewając marynatą. 2) Kofta z indyka z sosem tzatziki Kofta czyli szaszłyki z mięsa mielonego z aromatycznymi, orientalnymi przyprawami. Wykonane w drobiowej wersji - z udźca indyka. Podane z sosem tzatziki na bazie majonezu oraz jogurtu, z dodatkiem zielonego ogórka, czosnku oraz koperku. Smakują(...)kuminu rzymskiego szczypta imbiru mielonego sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 długiego ogórka 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Wykonanie: Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min. Cebulę oraz czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Listki mięty drobno siekamy. Mielone mięso z indyka

Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 98

miseczki. Skrzydełka układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy około 20 minut, co jakiś czas obracając i polewając marynatą. 2) Kofta z indyka z sosem tzatziki Kofta czyli szaszłyki z mięsa mielonego z aromatycznymi, orientalnymi przyprawami. Wykonane w drobiowej wersji - z udźca indyka. Podane z sosem tzatziki na bazie majonezu oraz jogurtu, z dodatkiem zielonego ogórka, czosnku oraz koperku. Smakują(...)kuminu rzymskiego szczypta imbiru mielonego sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 długiego ogórka 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Wykonanie: Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min. Cebulę oraz czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Listki mięty drobno siekamy. Mielone mięso z indyka

Kuchnia MagdaLeny
Top 5 najlepszych na świecie dań z kurczaka 92

następnie gotować w gęstym sosie ze zblendowanych orzechów nerkowca z korzenną nutą. Butter chicken podaje się najczęściej z ryżem lub chlebkiem wypiekanym w tradycyjnych indyjskich piecach. Dak-kkochi – grillowane szaszłyki po koreańsk To popularne street foodowe danie pochodzące z Korei występuje w wielu wariantach smakowych: słodkich, kwaśnych i ostrych. W każdej wersji szaszłyki są jednak grillowane z dodatkiem zielonej cebulki(...)miodzie. Wcześniej należy odpowiednio przygotować mięso. Marynata do kurczaka składa się zwykle z sosu sojowego, oleju sezamowej, imbiru oraz soli. Po około dwóch godzinach od marynowania można nabijać szaszłyki dodając obowiązkowo zieloną cebulkę i ewentualnie inne warzywa, a następnie wrzucać je na ruszt. W czasie smażenia należy posmarować całość wybranym sosem, który otoczy danie smakowitą glazurą. Szybkie danie, które

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję