specjały. Zewsząd dochodzą rozmaite zapachy i nawoływanie sprzedawców reklamujących swoje produkty. Znaleźć można tu wszystko. Od popularnych zup, makaronów i ryżu, poprzez świeże owoce i kokosy, owoce morza, mini szaszłyki, kurze łapki, świńskie głowy, po smażone robaki i skorpiony. Dla każdego coś dobrego ;) A wszystko dostępne już za kilka złotych. Na wyspach, które odwiedziliśmy (Koh Phi Phi, Koh Lanta) zdecydowanie(...)wyboru żółte, zielone lub czerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami. Co kto lubi. Na uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne lub rybne, czasem warzywne. Czasem trudno odgadnąć z czego są zrobione, ale smakują wyśmienicie. Makaron smażony z kurczakiem i warzywami Kurczak w sosie z tajską bazylią Smażony
Zawsze głodna!Sezon grillowy trwa od wiosny do jesieni. Aby grill nie kojarzył się tylko z kiełbaską, boczkiem czy karkówką, trzeba go urozmaicić innymi daniami. Szaszłyki można zrobić z każdego rodzaju mięsa, ale najszybciej grillują się z kurczaka. Do tego dodatki warzywne, rozgrzany węgiel drzewny i gotowe. Składniki na 10 sztuk(...)obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki wielkości cukini. • Na drewniane patyczki nabijać mięso kurczaka naprzemian z warzywami, do wykończenia składników. • Posmarować gotowe szaszłyki oliwą. • Położyć na tacce aluminiowej na rozgrzany grill i usmażyć z każdej strony. Idealnie pasuje do szaszłyków sałatka z młodych ziemniaków
To co kochamweekend, pora więc na ogrodowe party z wykorzystaniem grilla. Moja propozycja grillowa jest bardzo prosta, zarówno pod względem kompozycji, jak i smaku. Są to szaszłyki z ziemniaków i boczku. Prościej już nie może być, no chyba, że wrzucicie na ruszt nieśmiertelną kiełbasę, która też może być smaczna. Ja lubię eksperymenty(...)pokroić każdy ziemniak w 1-1,5 cm plastry. • Boczek pokroić w plastry takiej samej grubości i szerokości jak ziemniaki. • Nabijać na drewniane szaszłyki na przemian plaster ziemniaka i boczku. Na końcówkach ma być ziemniak. • W miseczce wymieszać przyprawy. • Szaszłyki posmarować oliwą i posypać mieszanką przypraw z każdej strony. • Grillować
To co kochamtakie jedzenie może szybko się znudzić. Proponuję więc aromatyczne szaszłyczki z delikatnego mięsa z nogi indyka, karmelizowane miodem i pachnące piwem porter. To chyba najlepsze szaszłyki z mojej grillowej kolekcji. Osobiście bardzo lubię mięso indyka, ale w każdym drobiu wybieram zawsze nogę, bo dla mnie jest dużo smaczniejsza, sprężysta, a nie taka(...)mięso do marynaty, przemieszać składniki i odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Ja marynowałam całą noc. • Zamarynowane mięso indyka nabijać dość ciasno na drewniane szaszłyki. • Grillować szaszłyki na mocno rozgrzanym grillu z każdej strony
To co kochamZostała mi resztka jogurtu naturalnego. Dzień wcześniej kupiłam piersi z kurczaka. Zrobiłam więc szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie. Jeden minus to marynowanie 1,5 godziny w lodówce, ale naprawdę warto. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka kilka listków świeżego lubczyku 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego kilka pomidorków koktajlowych - ilość zależy od wielkości piersi z kurczaka(...)przekroić najpierw na pół, potem połówkę na trzy części, a następnie jeszcze raz na pół Kurczaka wyjąć z lodówki i przemieszać mięso Składniki naprzemiennie nadziewać na patyczki do szaszłyków Rozgrzać patelnię grillową i wlać trochę oleju rzepakowego Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony Ja podałam z surówką
Szczęśliwa kuchniaokrągło był kurczak w sosie z ananasem. Aż mi zbrzydł. Już nie mogłam na niego patrzeć. 5 lat przerwy to solidny kawał czasu :) Dlatego wczoraj na kolację zjadłam szaszłyki z ananasem w marynacie słodko-ostrej :) Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 czerwona papryczka chili 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z puszki po ananasie 4 plastry ananasa(...)grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek Kurczaka możemy pokroić w kwadraty lub tak, jak ja, nakłuwać na patyczki w harmonijkę przekładając kawałkami ananasa (ananasa należy wbijać na patyczki do szaszłyków w poprzek, ponieważ w przeciwnym razie będą spadać) Szaszłyki smażymy ok. 10 minut z każdej strony Podajemy z ulubioną sałatką. Ja zrobiłam sałatkę z kuskusem. Smacznego
Szczęśliwa kuchniafilet z kurczaka 1/2 opakowania sera feta 10 brykiecików mrożonego szpinaku 1 cebula 3 łyżki oleju pieprz ziołowy i sól do smak kilka patyczków do szaszłyków Wykonanie: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wkładamy rozmrożony szpinak, dodajemy pokrojony w kostkę ugotowany, przestudzony(...)feta, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym dokładnie łączymy ze sobą farsz. Smarujemy farszem naleśniki na 1/3 części zwijamy. Układamy jeden obok drugiego po 6 sztuk dość ciasno. Patyczki do szaszłyków wbijamy w ułożone naleśniki w odstępie 3 cm. Odcinamy końcówki naleśników z obu stron. Przecinamy nożem wzdłuż między patyczkami. Szaszłyki naleśnikowe podajemy z sosem czosnkowym lub keczupem. Można również podsmażyć
kgwjanczewoMuszę przyznać, że cudowny smak grillowanego ananasa idealnie komponuje się z wytrawnym smakiem dobrze doprawionych wegańskich kiełbasek oraz papryki, a wszystko zwieńcza ostro słodka marynata. Składniki na 6 szaszłyków: 300g miąższu ananasa 2 małe czerwone papryki 1 opakowanie (250g) wegańskich kiełbasek 3 łyżki oliwy 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy 2 ząbki czosnku(...)zabierz się za marynatę. W małej kokilce połącz ze sobą wszystkie składniki: olej, syrop, czosnek chilli i sól. Zamieszaj i za pomocą pędzelka nałóż marynatę na przygotowane szaszłyki. Pozostaw je do zamarynowania na 30 minut. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej szaszłyki i opiekaj je przez około 10 minut co jakiś czas obracając, aż się ładnie zarumienią. Podawaj na ciepło
Roślinna - blog wegańskisierpniu :). Dziś jest strasznie upalny dzień, jutro zapowiadają znów podobny, a jutro... weekend. Zapewne większość z nas będzie przygotowywać pysznego grilla. Dlatego dziś chciałabym Wam polecić wspaniały przepis na szaszłyki paprykowe. Są nie dość, że pyszne to jeszcze bardzo kolorowe i proste w przygotowaniu. Warto! Szaszłyki paprykowe 20 dag schabu 20 dag kiełbasy śląskiej 1 papryka czerwona 1 papryka(...)żółta 1 papryka zielona 2 cebule odrobina soli 4 patyczki do szaszłyków Schab kroimy w niedużą kostkę, kiełbasę w małe kawałki, kolejno papryki w paski (około 1 cm) oraz cebule w krążki. Na patyczki nabijamy kolejno paprykę żółtą, kawałek schabu, paprykę czerwoną, krążek cebuli, kawałek kiełbasy oraz paprykę zieloną i tak do końca patyczka. Nabijamy kolejno na wszystkie patyczki. Delikatnie
Gotuję Testujępołówki cytryny tymianek posiekany 1 łyżeczka szafran - nitki 1 szczypta sól do smaku 1 łyżeczka olej rzepakowy kilka drewnianych patyczków na szaszłyków Przygotuj marynatę: z szafranu roztartego w moździerzu, ząbka czosnku, oliwy i soli. Następnie umyj kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Marynuj mięso przynajmniej 20 minut. Cytrynę pokrój w plastry(...)przetnij na ćwiartki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu szaszłyki kilka minut. Po upieczeniu posyp tymiankiem świeżym lub suszonym
AZgotuj!1pierś z kurczaka mała cukinii curry pikantna bułka tarta ,nie musowo 1 jajko olej do smażenia patyczki do szaszłyków ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pierś kurczaka myjemy i osuszamy.Kroimy w większe kawałki.Cukinię myjemy i kroimy w grubą i szeroką kostkę wraz ze skórką.Posypujemy obficie curry .Mieszamy w misce mięso i cukinię razem i zostawiamy na 30 min .Nabijamy kolejno na patyczki do szaszłyków(...)kurczaka i cukinię.Obtaczamy szaszłyki w roztrzepanym jajku i obtaczamy w pikantnej bułce tartej.Smażymy lub grilujemy na złoty kolor
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijesień,sezon grillowy dawno się skończył a my już tęsknimy za następnym. Jest na to rada i w cale nie musimy aż tak długo czekać by zjeść np takie szaszłyki z kurczaka,bo przecież po to jest grill elektryczny. O każdej porze roku,nawet w środku zimy możemy przygotować sobie taki wspaniały letni obiad. 1 duży filet z piersi kurczaka(...)cebula marynata: 2 łyżki oleju z pestek winogron 10 kropel sosu sojowego 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz ponadto: patyczki do szaszłyków Filet z kurczaka pokroić w dość sporą kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. W marynacie obtoczyć kawałki mięsa i włożyć do lodówki minimum na dwie godziny. Paprykę pokroić w dużą kostkę
Kolorowa kuchnia Elkipolecam ten przepis.... PYSZNE!!! Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego ok. 200 g suszonych śliwek 2 jajka przyprawa do mięsa np. Delicat patyczki do szaszłyków Wykonanie: Mięso mieszamy z jajkami i przyprawą (tak jak na mielone). Na każdy patyczek od szaszłyka nadziewamy 3 śliwki, następnie oblepiamy je szczelnie mięsem (cienką warstwą). Gotowe szaszłyki układamy
IMPRESJA SMAKU