szaszłyki - 3028 przepisów (strona:32/202)

Szaszłyki biała kiełbasa, pieczarka, cukinia 116

Bardzo smaczne szaszłyki, z białej kiełbasy, pieczarek, cukinii i cebuli, całość posmarowana olejem z suszonymi pomidorami i bazylią, poezja smaku! Polecam!  *przepis powstał specjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy" 2-3 kiełbasy białe parzone  12-14 plastrów boczku wędzonego parzonego  12-14 sztuk śliwek suszonych kalifornijskch  Marynata:  Olej(...)smakowy z czosnkiem  Przygotowuje składniki. Białą kiełbasę kroję w grubsze plastry, boczek kroję po długości, mają być paski.  Na patyki do szaszłyków nabijam kolejno kiełbasę, śliwkę owiniętą boczkiem znowu kiełbasa, dociskam nią boczek ze śliwką, i tak na przemian.  Każdego szaszłyka smaruję olejem czosnkowym.  Piekę w piekarniku 25 minut w 200 st.C, można grillować

Takie tam pichcenie
Kiełbasa z cukinią, z grilla 181

Propozycja na urozmaicenie zwykłej kiełbasy z grilla. Szaszłyk z kiełbasy i cukinii. Składniki (4 szaszłyki): 2 kiełbasy śląskie 2 cienkie, malutkie cukinie sól olej Wykonanie: Cukinię kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Polewamy ją około 3 łyżkami oliwy i dokładnie w niej obtaczamy. Można to zrobić poprzez potrząsanie cukinią, zamkniętą w pojemniku. Cukinię dość mocno posypujemy solą(...)Kiełbasę kroimy na plasterki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie kiełbasę i cukinię. Robimy to dość ściśle, dzięki czemu cukinia lekko przejdzie smakiem kiełbasy. Szaszłyki grillujemy na średnim żarze, do czasu zrumienienia kiełbasy i cukinii. Smacznego

Smak mojego domu
Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla 86

blogu znajdziecie już kilka inspiracji na grilla w zakładce GRILL . A ponieważ były już przepisy na mięsa, sałatki i warzywa z grilla to chyba czas najwyższy na jakąś rybkę Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla Składniki: 400 g filetu z łososia 1 brokuł 5-6 łyżek sosu teriyaki kawałek cytryny pieprz sól Drewniane patyczki do szaszłyków wkładamy do miski(...)łyżeczkę). Dokładnie mieszamy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Można go lekko obgotować, ale nie jest to konieczne. Ja osobiście używam surowego. Na patyczki nabijamy na przemian łososia i brokuła. Szaszłyki grillujemy z każdej strony. Niezbyt długo, aby nie wysuszyć łososia. Podajemy z kawałkami cytryny i dipami np. raitą miętową . Smacznego Artykuł Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla pochodzi

PatiGotuje
Chłodnik jagodowy z szaszłykiem 123

Chłodnik jagodowy Winiary . Pyszny, aromatyczny, orzeźwiający na upały idealny. Z szaszłykiem jagodowym palce lizać. Są to moje ulubione letnie zupy. Winiary skraca nam czas przygotowania takiej zupy, w której znajdziemy fajne kawałki suszonych owoców. chłodnik: 300 ml wody 1 chłodnik jagodowy Winiary 500 ml jogurtu greckiego 1 szklanka jagód 1/2 szklanki borówek bazylia świeża olej do smażenia szaszłyki: 1/2 szklanki(...)dodaję dwie łyżki jagód, cukier i jogurt. Miksuję blenderem. Naleśniki smaruję serem, posypuję jagodami i zwijam w rulon. Kroję w paski 2 cm i nabijam na patyczki do szaszłyków. Do garnka wlewam wodę, dodaję opłukane jagody i gotuję około pięć minut od zagotowania. Garnek zdejmuję z ognia wsypuję opakowanie chłodnika jagodowego, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Do jogurtu greckiego wlewam

wesoła kuchnia
Kebab z baraniny 229

jakie robiłam.  Moje nadziewałam na długie płaskie stalowe szpadki, specjalnie w tym celu przywiezione przez nas parę lat temu z Turcji. Z tej porcji wyszły mi trzy długie szaszłyki. Jeżeli będziecie robić szaszłyki na drewnianych patyczkach szaszłykowych, wyjdzie ich znacznie więcej.  Płaskie szpadki metalowe mają tę przewagę, że podczas grillowania  mocno się rozgrzewają, i dzięki temu mięso(...)zostanie wchłonięta. Masę przełożyć do miski, wstawić do lodówki i dobrze chłodzić. Cebulę pokroić w cienkie krążki, posypać 2 łyżeczkami sumaku, lekko posolić do smaku, wymieszać, odstawić.  Przygotować szaszłyki. Jeżeli używamy patyczków drewnianych, należy je przed przygotowaniem szaszłyków wymoczyć w wodzie. Zmoczyć ręce. Mięso, po wyjęciu z lodówki, podzielić na równe porcje (8 - 10) - zależy od wielkości naszych patyczków

Stare Gary
Grillowane krewetki w glazurze miodowo-piwnej / Grilled shrimp with honey-beer glaze 130

grillowy rozkręcił się na dobre mam propozycję dla wszystkich, którym znudziła się już poczciwa karkówka. A wiadomo, jak grill to musi być też piwko! Dlatego przedstawiam przepis na obłędne szaszłyki z grillowanymi krewetkami w pysznej glazurze z piwem Tyskie , miodem i octem balsamicznym. Jest to świetne danie same w sobie, jak i przekąska do piwa gdyż robi się ją dosłownie(...)kilka chwil. Szaszłyki krewetkowe, piwko i piękna pogoda, czego chcieć więcej? Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Grillowane krewetki w glazurze miodowo-piwnej (4 porcje) Składniki: ½ szklanki piwa Tyskie ½ szklanki miodu ¼ szklanki dobrej jakości octu balsamicznego 1/2 łyżeczki pikantnego sosu chili (np. tabasco) ½ łyżeczki czosnku granulowanego 400 g surowych krewetek (im większe tym lepsze), oczyszczonych ze skorupek

karmelowy
Szaszłyki z mięsa mielonego w sezamie 105

olej Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na cztery porcje. Na szaszłykowy patyk nakładamy oliwkę, suszone pomidory ( przekłuwamy w kilku miejscach ) i ponownie oliwkę. Mielone spłaszczamy układamy szaszłyk i dokładanie obklejamy mięsem. Obtaczamy w sezamie. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju (można użyć tego z pomidorów). Podsmażamy szaszłyki z każdej strony ( jeżeli patyki są za długie można(...)skrócić ). Podlewamy bulionem i dusimy po przykryciem około 20 – 30  minut od czasu do czasu przewracamy. Po tym czasie wyjmujemy szaszłyki. Zlewamy całą zawartość z patelni do naczynia. Dodajemy dodatkowo kilka suszonych pomidorów, śmietanę ( około 100 ml ) i łyżeczkę mąki. Całość miksujemy. Ewentualnie doprawiamy solą. Ponownie umieszczamy na patelni. Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszamy. Szaszłyki wkładamy do sosu

Smaki Ewy
Szaszłyki z kurczakiem i brzoskwinią 163

Szaszłyki z kurczakiem w słodkiej marynacie z carry oraz brzoskwinią i cebulkę. Ja bardzo lubię takie nieoczywiste połączenia, ale jestem ciekawa czy Wam również taki zestaw na grilla się podoba? Czas wykonania: 20 min (+ 1 h oczekiwania) Ilość porcji: 5 niewielkich szaszłyków Składniki: 200 g fileta z indyka lub kurczaka 250 g brzoskwiń w puszcze (4 połówki) 1 cebula czerwona(...)kawałki mięsa, brzoskwini i cebuli (trzy razy). Grillować Krok po kroku: 1. Zamarynować mięso 2. Pokroić brzoskwinię i cebulę 3. Nabić mięso na patyczki Pobierz wersję do druku: Pobierz Szaszłyki z kurczakiem i brzoskwinią Artykuł Szaszłyki z kurczakiem i brzoskwinią pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Parówki w cieście 213

Parówki w cieście kukurydzianym , czyli Corn dogs podwójnie panierowane. Corn dogi to cienka parówka pokryta ciastem kukurydzianym, nadziana na patyk do szaszłyków i smażona w gorącym oleju. To bardzo szybkie śniadaniowe lub kolacyjne danie na gorąco, podawane z ketchupem i majonezem, ale też doskonała zimna przekąska, którą można zabrać na piknik, idealna na przyjęcie. Dzieci są zawsze zachwycone, gdy jedzą(...)szklanki mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej ¾ – 1 szklanki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ostrej papryki 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia patyczki do szaszłyków namoczone wcześniej w wodzie (nie będą się przypalać podczas smażenia) Jak przygotować parówki w cieście kukurydzianym? Cienkie parówki nabijamy na patyczki do szaszłyków, na całej długości, dzięki nim parówki będą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szaszłyki drobiowe na grilla. 271

Delikatne mięso drobiowe dobrze przyprawione, w towarzystwie cukinii, papryki, cebuli i czosnku. Smakowite drobiowe szaszłyki mogą być delikatną kulinarną ozdobą każdego grilla,  bardzo łatwo się robi, a efekt jest niesamowity. Najpierw marynujemy mięso w soli, pieprzu, papryce, czosnku z dodatkiem oleju. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, można na cała noc. Następnie przygotowujemy paprykę, cebulę, cukinię(...)mięsem, bez mięsa w dowolne kolorowe kompozycje. Jak wszystko mamy przygotowane to odpalamy grilla. Gdy węgiel się już wypali, a  żar jest bardzo gorący wówczas układamy nasze szaszłyki  na jednym z górnych poziomów, żeby się ładnie upiekły, a nie spaliły. Cały czas pilnujemy i obracamy. Po 4-5 minutach wszystko jest gotowe. Serwujemy gorące, pachnące i super smaczne

chleba naszego
Dania z kurczaka na majówkę 423

pogody, by móc jak najszybciej wyciągnąć grilla i urządzić pierwsze ogrodowe przyjęcie. Oczywiście nie może zabraknąć drobiu – dania z kurczaka są murowanym hitem każdego grilla. Zachęcamy do wypróbowania pikantnych szaszłyków z grilla oraz sycącej sałatki z kurczakiem. Dodatkowo serwujemy kilka ciekawostek o przyrządzaniu dań z kurczaka na świecie. Z kurczakiem przez świat W bardzo wielu kulturach na świecie serwowanie drobiu(...)bazie masła oraz olbrzymiej ilości przypraw. Podobnie i na Jamajce, gdzie najpopularniejszą przyprawę do drobiu wykonuje się z mieszanki słodkich jagód, ziela angielskiego oraz ostrej papryczki scotch bonnet. Grillowane szaszłyki z kurczaka Dobrym początkiem rozpoczęcia majówkowego grillowania jest zaserwowanie szaszłyków z kurczaka. Kilogram dobrego jakościowo mięsa należy zamarynować na przynajmniej 8 godzin w lodówce. Do przygotowania marynaty potrzebna jest jedna

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim 128

się obejrzymy a zaskoczy nas Wielkanoc. Warto już teraz pomyśleć o świątecznym menu:). Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem  i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim.  Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone(...)marchewki marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek Szaszłyki z kiełbasy: 400g kiełbasy, u mnie wiejska tradycyjna od Hańderek 1 arkusz ciasta francuskiego 1. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzyw przez około

Szefowa kuchni
SZASZLYKI NA OSTRO na grilla 97

MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA przedstawia przepis na SZASZŁYKI NA OSTRO  NA GRILLA, czyli kawałki delikatnego mięsa z plasterkami chrupiącego bekonu, a pomiędzy miękka papryka. Szaszłyki polecam nie tylko na grilla, można je także usmażyć na patelni. -------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 35 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 2 strąki różnokolorowej papryki 4 kotlety wieprzowe 4 dag bekonu 2 cebule 3 pomidory 2 ogórki(...)dekoracji PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy na spore kawałki. Krok 2. Umyte mięso kroimy w grubą kostkę, boczek w plasterki. Krok 3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, paprykę i plasterki bekonu (możemy również dołożyć plastry cebuli), smarujemy 3 łyżkami oleju i kładziemy na średnio rozgrzany grill. Smażymy ze wszystkich stron przez około 10 minut

Moja Książka Kucharska
Szaszłyki rybne w sosie śmietanowym 81

czosnek, jajko, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane zioła – wymieszać. Nafaszerować każdy kawałek ryby masą i nadziać na patyczki po 4 sztuki. Ułożyć szaszłyki w naczyniu żaroodpornym. Sos: W garnku rozpuścić masło, wlać mleko wymieszane wcześniej z mąkę, doprawić solą, pieprzem, gałką oraz tymiankiem – wszystko ze sobą połączyć mieszając(...)czasu zagotowania. Następnie polać szaszłyki gęstym sosem. Piec 40 minut w 190 stopniach. Krok po kroku: 1. Przygotować rybę 2. Przygotować farsz 3. Nafaszerować rybę i nadziać na patyczki 4. Przygotować sos 5. Szaszłyki polać sosem Pobierz wersję do druku: Pobierz Artykuł Szaszłyki rybne w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
KOLOROWE SZASZŁYKI DROBIOWE W MARYNACIE LIMONKOWO ZIOŁOWEJ 102

Takie szaszłyki są bardzo kolorowe, co powoduje, że chce się  je jeść już samymi oczami.  Doskonała marynata. Dzięki niej mięso jest kruche ale i soczyste. Wystarczy chwila na grillu i szaszłyki gotowe. Wyczuwalna jest limonka i zioła, co nadaje orzeźwiającego i oryginalnego smaku.  Składniki: filet drobiowy 4 szt. papryka żółta 1 szt. papryka czerwona(...)wykałaczki po nakłuwać filet ->cebula->pieczarka->papryka->filet-> limonka itd. 6. Grilla nagrzać a następnie ułożyć szaszłyki. Obracać co kilka minut, aby z każdej strony się upiekły.  Szaszłyki można również upiec w piekarniku

Kuchnia Paulettes