Prosty przepis na szaszłyki, który wypatrzyłam w programie Roberta Makłowicza . Smażyłam je na patelni ale myślę że zrobione na grillu będą jeszcze smaczniejsze. W marynacie należy je trzymać minimum przez 40 minut - moje leżały całą noc. W mojej sałacie zabrakło awokado ale i bez niego była smaczna. Szaszłyki podałam z sałatą i smażonymi ziemniakami. składniki (4 szaszłyki) 1 polędwiczka(...)sałatka 1 pomarańcza 1 awokado 1 czerwona cebula 1 sałata rzymska sos sok z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 100 ml oliwy sól 1 łyżeczka miodu przygotowanie szaszłyki: Polędwiczkę umyć, osuszyć oczyścić z błon. Pokroić w dużą kostkę. Wymieszać składniki marynaty - 1 łyżeczka słodkiej hiszpańskiej papryki ,1 łyżeczka ostrej hiszpańskiej papryki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 4 łyżki wytrawnego
Stare GaryKolorowe szaszłyki z mięsa mielonego z frytkami z batatów to pyszny obiad dla tych, którzy są na diecie. Danie robi się w piekarniku, więc nie używamy tuczącego oleju do smażenia kotletów i głębokiego tłuszczu do przygotowania frytek :) Bataty to inaczej słodkie ziemniaki - puszyste i bardzo uniwersalne ... są o wiele zdrowsze niż nasze rodzinne ziemniaki(...)Składniki na 8 szaszłyków, czyli 4 porcje: ok. 1/2 kg mięsa mielonego sól, pieprz, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego 2 jajka 1 duża cebula ząbek czosnku 1/2 szkl. bułki tartej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 16 szt. małych pieczarek Składniki na frytki (4 porcje): 2 średnie bataty pieprz, tymianek
Alutka-Gotujegorąca kawa z lodami w południe. Piękny zapach panuje na targowiskach - czereśnie, wiśnie, czernice - pachnące słońcem pomidory i cukinie. Jak dla mnie raj :-). Przepis na te szaszłyki dostałam od przyjaciółki której rodzina dostała go od rodowitych Ormian - mięso jest bardzo kruche jednak trzeba uważać aby po prostu się nie rozpuściło - sekret tkwi w kiwi(...)przepisie trzeba dokładnie trzymać się proporcji i czasu. Jednak proszę się nie uprzedzać do kiwi - jego smaku w ogóle nie czuć ono ma tylko skruszyć mięso SZASZŁYKI PO ORMIAŃSKU Składniki: 1 kg mięsa - u mnie karkówka (jak ktoś woli można użyć chudszego jednak uważam, że karkówka jest na grilla najlepsza - chodź Ormianie zapewne woleli by jagnięcinę lub baraninę, jednak przerobiliśmy
sierotka maRysia w kuchniDziś kolejna wegetariańska propozycja. Szaszłyki warzywne na parze. Na patyczkach możecie umieścić cokolwiek co akurat macie w lodówce i wyjdzie świetne, proste i szybkie danie :) Wczoraj był Światowy Dzień Żywności i w sumie takie szaszłyki możemy właśnie zrobić z resztek z lodówki :) Kilka warzyw, albo nawet połówki warzyw, które nam od czegoś zostały, świetnie się nadadzą. Nie trzeba szukać fioletowego(...)kilka różyczek fioletowego kalafiora marchewka żółta marchewka fioletowa 1/2 cukinii żółtej 1/2 cukinii zielonej sok z 1/2 cytryny natka pietruszki 6 patyczków do szaszłyków Przyprawy : pieprz czarny zioła dalmatyńskie Wszystkie warzywa myjemy. Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Cukinie również w plasterki. Nadziewamy warzywa na patyczki
Parowar Facetasię skończyło, sezon grillowy podobno też się już skończył. Niekoniecznie. Nowoczesne piekarniki elektryczne wyposażone są w większości w funkcję grillowania. Używaliście jej? Mój sposób na jej wykorzystanie to pieczenie szaszłyków z warzyw i mieszanych gatunków mięsa. Sprawnie, szybko i pysznie. Mięso wołowe i pierś indyczą kroimy w niezbyt małą, ale równą kostkę. Dwucentymetrowa będzie w sam raz. Kiełbasę i boczek(...)marynaty pokrojonego indyka i wołowinę, mieszamy żeby mięso równomiernie pokryło się przyprawami i zostawiamy na 20-30 minut. Tyle czasu w zupełności wystarczy. Składniki naprzemiennie nadziewamy na szpadki do szaszłyków. Gotowe szpadki umieszczamy na rantach metalowej blachy do pieczenia – tak żeby szaszłyki znajdowały się nad nią, nie dotykając jej bezpośrednio. Wkładamy blachę do piekarnika, na drugi poziom od góry
Karo in the KitchenChcąc sobie przypomnieć lato i grillowanie na ogrodzie, robię na obiad szaszłyki ( w piekarniku ). Składniki: 2 x cukinia, czerwona i żółta papryka, 500g piersi z kurczaka, kilka średnich cebul, 400g pieczarek, gotowa przyprawa do szaszłyków, patyczki do szaszłyków, oliwa(...)przyprawą oraz odrobiną oliwy lub oleju ( jeżeli cebula pokrojona jest w krążki doprawić ją osobno aby się nie rozwalała podczas mieszania z innymi składnikami). Nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Ja piekę pod folią w 200stopniach. Gdy warzywa zmiękną, ściągam folię i jeszcze chwilkę piekę. Robiąc szaszłyki na obiad lubię upiec do nich ziemniaki. Ziemniaki posypuję lekko wegetą i zawijam pojedynczo
W kuchni u MonikiSzukacie pomysłu na szybki i lekki obiad ? Dzisiaj proponujemy szaszłyki drobiowe z czarnuszką, które zostały przygotowane na parze. Próbowaliście takiego połączenia ? Czarne ziarno zwane również czarnym sezamem mimo, że malutkich rozmiarów posiada w sobie wiele cennych składników i wartości. Koniecznie włączcie ją do swojej diety. Drobiowe szaszłyki z czarnuszką przygotowane na parze SKŁADNIKI : 1 filet z kurczaka sól(...)marcheweczkami - ugotowane na parze PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, a następnie kroimy w paski. Mięso oprószamy solą oraz papryką mieloną. Następnie mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki oprószamy czarnuszką. Przekładamy do parowara i gotujemy przez 20 minut. Szaszłyki podajemy na sałacie w towarzystwie pomidorów z dodatkiem ugotowanej na parze fasolki szparagowej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKolejna propozycja na grilla. Tym razem szaszłyki wieprzowe z łopatki, boczku i cebulki. Szaszłyki takie najlepiej jest przygotować dzień przed grillowaniem. Dzięki temu mięso skruszeje i będzie soczyście miękkie. Składniki: pół kilo łopatki 25 dag boczku surowego wędzonego 6 cebul opakowanie przyprawy "marynata pikantna" do mięs i drobiu firmy Kamis pół opakowania przyprawy "grill karkówka" firmy Kamis olej Wykonanie(...)wierzchu mięsa rozkładamy pokrojoną cebulę i polewamy ją resztą marynaty. Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki na jeden dzień, lub przynajmniej na kilka godzin. Następnego dnia na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso, boczek i cebulę. Kolejność dowolna. Szaszłyki są gotowe do grillowania :) Z tej ilości składników wyjdzie 6 szaszłyków. Smacznego :) POST NIESPONSOROWANY
Smak mojego domudużo pracy a na dodatek jest bardzo efektowna. Małe szaszłyczki z suszonymi śliwkami, zawinięte w szynkę szwarcwaldzką podane z sosem z suszonych śliwek. Składniki: (na około 20 szaszłyków) 3 duże opakowania suszonych śliwek z Biedronki 2 opakowania szynki szwardzwaldzkiej z Lidla długie patyczki do szaszłyków szklanka coli szklanka piwa Śliwki namaczamy przez ok. 30 minut w miksturze(...)coli i piwa. Następnie nakładamy śliwki na patyczki do szaszłyków - po około 4 śliwki, następnie zawijamy je w szynkę. Pozostałą miksturę - śliwki - piwo- cola, rozcieńczamy wodą. Do osobnej, małej blaszki wlewamy resztę śliwek i miksturę :) Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - przez około 30 minut. Po wyjęciu naszych śliwek - w piecyku, na kratce kładziemy papier
dlaSmaQMałe szaszłyki to smaczna przekąska. Prosty i szybki przepis, dobrze przyprawione mięso i słodycz ananasa to ich zalety. Składniki 250 g piersi z kurczaka 10 plastrów ananasa z puszki 20 sztuk oliwek w zalewie 3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cząbru sól pieprz szpilki do rolady lub małe patyczki do szaszłyków Pierś z kurczaka(...)ananasy i suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Następnie nadziewamy na szpilki po kawałku ananasa, kurczaka, oliwkę i suszonego pomidora. Kolejność nie jest obowiązkowa, wszystko zależy od wyobraźni. Przygotowane szaszłyki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie szaszłyki posypujemy tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy ok. 20. minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem i jako przekąskę
My Chcemy Jeśćsłoneczny weekend to koniecznie spotkanie z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie...Zazwyczaj raczymy się wówczas pysznościami z grilla... Dzisiaj u nas proste szaszłyki podane z warzywami i oscypkiem. Szaszłyki te są drobiowe w prostej marynacie z teriyaki. Całość godna jest uwagi. Polecamy :) Szaszłyki drobiowe w marynacie teriyaki SKŁADNIKI : 500 g filetu z kurczaka sos-marynata teriyaki do podania: pomidory oscypek(...)PRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w podłużne paseczki, przekładamy do miseczki i zalewamy sosem do marynowania, odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie na patyczki do szaszłyków nabijamy kurczaka, grillujemy około 25 minut co pewien czas przewracając szaszłyki. Podajemy z pokrojonym pomidorem, oliwkami i oscypkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUdka z grilla Hamburgery : Grill musi być dobrze rozpalony. Grillujemy łącznie 10 min- co 2-3 min odwracając. przepisy : Pyszne hamburgery z grilla Szaszłyki: Z ryby i drobiu : Grill musi być gorący- grilujemy łącznie 8-10 min. odwracając co 2-3 min. przepisy: Szaszłyki z łososia i kurczaka(...)Szaszłyki z grilla szaszłyki z ziemniaków - Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla- pieczemy z dwóch stron po ok 15 min. przepisy: Szaszłyki ziemniaczane To tyle na dzisiaj :) Myślę że przez nadchodzący sezon grillowania dojdzie dużo pomysłów i rad. Pozdrawiam i życzę udanego grillowania, Edyta
Smaki EdytyGrillowane szaszłyki z kurczaka macerowanego jogurcie z oliwą z przyprawą curry, chilli i czosnkiem z dodatkiem pieczarek, pomidorków koktajlowych oraz kiszonych ogórków, to smaczny sposób na prosty obiad lub kolację w plenerze. Mieszanka różnych warzyw posypana przyprawą ziołową do grilla nadaje szaszłykom oryginalnego smaku. składniki na 8 szaszłyków podwójna pierś z kurczaka 4 ogórki kiszone 15 średnich pieczarek(...)godziny do lodówki. Z umytych pieczarek odkrawamy nóżki, ogórki kiszone kroimy w dość grube plastry. Wszystkie składniki oprócz kurczaka skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian kurczaka, pomidorki koktajlowe, kapelusze pieczarek oraz ogórka kiszonego, szaszłyki posypujemy ziołową przyprawą do grilla a następnie pieczemy na rozgrzanym grillu około 40 minut, często odwracając
Smakowite DaniaChyba większość z nas przepada za szaszłykami. Kiedyś, na obiad przygotowałam szaszłyki ziemniaczane, świetnie się prezentują i są fajną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków na obiad. Ziemniaczane szaszłyki z nutą oregano Składniki na jedną porcję: 1 większy ziemniak sól oregano garść mieszanki sałat łyżka kukurydzy konserwowej patyczki do szaszłyków PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w dość cienkie talarki(...)Całość oprószamy solą, nabijamy na patyczki do szaszłyków (ja wybrałam te dłuższe). Po nabiciu całość posypujemy dość obficie oregano. Układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDrobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z roladek Faszerowane cukinie Grillowane cukinie Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z ziemniakami Grillowana papryka z serem Grillowane pieczarki Owoce z grilla Miodowe skrzydełka Polędwiczki wieprzowe Pstrąg z grilla Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami i ananasem
Aga w kuchni