Marynowany kurczak, boczek, cukinia, papryka i cebula, stworzyły połączenie idealne. Szaszłyki z grilla podawane z chlebkiem czosnkowym to niebo w gębie Pamiętajcie, że mięso z kurczaka warto zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, a będzie bardziej soczyste. Składniki na około 10 szaszłyków: podwójna pierś z kurczaka kilka plasterków boczku jedna średnia cukinia jedna czerwona papryka 2 cebule Marynata do kurczaka: łyżka(...)plastrów), a paprykę w kwadratowe kawałki. Przekładamy warzywa do miski, zasypujemy ziołami i polewamy oliwą. Odstawiamy na około godzinę do marynowania. Krok 3 Kroimy cebulę. Aby nadawała się na szaszłyki należy przekroić ją na cztery kawałki: na pół i połówki na pół – wtedy uzyskamy odpowiednie kawałki, które łatwo nabiją się na patyczki. Krok 4 Przed nabiciem składników, patyczki moczymy
Kuchnia Bazyliiwielkości, co łososia. Cebulę i czosnek obieramy i miksujemy razem z papryczką, syropem klonowym, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Nabijamy łososia na przemian z ananasem na patyczki do szaszłyków, smarujemy z jednej strony glazurą i grillujemy przez 5 minut ( na grillu, w piekarniku lub patelni grillowej). Następnie obracamy - smarujemy pozostałą glazurą i pieczemy kolejne 5 minut. Podajemy szaszłyki(...)rukoli z dodatkiem ryżu. Smacznego :) 1 porcja - 1 szaszłyk + rukola + ryż - tylko 418 kcal :) - białko - 23 g - tłuszcz - 12,9 g - węglowodany - 54 g - błonnik - 2,2 g Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Moje Kuchenne RewelacjeSzaszłyki drobiowe w całkowicie nowej marynacie. Pomysł na tą marynatę narodził się kilkanaście dni temu i próbowałem go na wieprzowinie lecz to nie było to, natomiast do drobiu pasuje rewelacyjnie i tym samym polecam Wam wypróbowanie. Składniki (na 5 szaszłyków): podwójna pierś kurczaka (ok 0,5kg) 1 papryka 2 średnie cebule 150 gr boczku wędzonego 3 łyżeczki pesto bazyliowego(...)łyżeczki chrzanu tartego łyżeczka majeranku pół szklanki oleju rzepakowego patyczki do szaszłyków Przygotowanie : Zaczynam od przygotowania marynaty czyli od połączenia w misce pesto bazyliowego, chrzanu, oliwy i majeranku. Do przygotowanej marynaty wrzucam oczyszczoną i pokrojoną na ok 15 kawałków pierś kurczaka i marynuję minimum 4h. Paprykę i cebulę oczyszczam i kroję na mniejsze kawałki a boczek w plasterki. Wszystkie składniki
Mechanik w kuchniwiem czym sprawdzaliście pogodę, ale zapowiada się ciepełko! :) Idealny czas do spędzania czasu na świeżym powietrzu, w otoczeniu najbliższych, z pysznym żarełkiem pod nosem :D Zachęcam do przygotowania szaszłyków, które można upiec w piekarniku lub, jeśli ktoś woli, na grillu. Jako dodatek do szaszłyków przygotowałam ziemniaki po szwedzku . Składniki: podwójna pierś z kurczaka cebula pieczarki cukinia sól, pieprz rozmaryn(...)Odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie cebulę kroimy na "ósemki" i rozdzielamy na łuski. Cukinię i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki dokładnie myjemy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian mięso i warzywa. Układamy na blasze lub kratce z piekarnika. Posypujemy przyprawą do grilla. *Pamiętajcie, że podczas pieczenia, z warzyw wycieknie trochę wody. Ja ułożyłam swoje
Czerwona PorzeczkaLubimy szaszłyki. Wiecie czemu? Bo na tych niepozornych patyczkach można zmieścić wszystko! SZASZŁYKI Z GRILLA to pozycja obowiązkowa naszych weekendowych wypadów za miasto, gdzie spokojnie można relaksować się podczas ich przygotowania...i jedzenia. Artykuł SZASZŁYKI Z GRILLA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Prosta, a jednocześnie smaczna wersja szaszłyków, która idealnie nadaję się do przygotowania w piekarniku, jak zarówno na tradycyjnym grillu. 300g boczku wieprzowego 300g szynki wieprzowej 3 cebule 1-2 papryki czerwone Marynata: 3-4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) sól, pieprz Dodatkowo(...)lodówki - minimum na 2 godziny. Obraną cebulę pokroić w ósemki, a oczyszczoną paprykę na większe kawałki. Warzywa posmarować olejem i delikatnie oprószyć (opcjonalnie) solą. Na patyczki do szaszłyków ponabijać (na zmianę) mięso, cebulę i paprykę. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. (Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół
Di gotujeSzaszłyki z tuńczykiem i krewetkami są absolutnie najszybsze w przygotowaniu... wystarcza 3 minutki na grillu. Ale co najważniejsze są absolutnie zjawiskowe. Najlepsze! Składniki: (na 4 szaszłyki) 300-400g surowego tuńczyka 4 krewetki strąk czerwonej papryki strąk zielonej papryki 1 biała cebula sól, czarny pieprz, czosnek granulowany oliwa spod suszonych pomidorów (ewentualnie oliwa z oliwek) Sposób przygotowania: Kilka godzin wcześniej(...)dobrze jest namoczyć patyczki do szaszłyków w wodzie (nie będą się przypalać). Tuńczyka myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach około 2cm x 2cm. Krewetki obieramy z pancerza. Papryki myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak ryba. Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy warstwy. Na patyczki nabijamy na przemian kostkę z tuńczyka, paprykę czerwoną, cebulę i paprykę zieloną
Pyry na GazDzisiaj większość z nas grilluje i świętuje majówkę. Z tej okazji mam dla Was pewną grillową propozycję, czyli szaszłyki z warzywami i wątróbką. Szaszłyki są szybkie i łatwe do przygotowania. Zachwycą zaproszonych na przyjęcie grillowe gości. www.alma24.pl SKŁADNIKI: 1 cukinia, 1 papryka żółta, 3 cebule, 2 pomidory, 300g wątróbki drobiowej, 1,5 łyżki oleju, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka(...)grubsze plastry. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję na ćwiartki. Pomidory kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. 3. Na patyczki do szaszłyków nadziewam naprzemiennie wątróbkę, cebulę, cukinię, paprykę oraz pomidora. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Szaszłyki skrapiam oliwą i oprószam solą, pieprzem oraz bazylią. Układam na rozgrzanym grillu i grilluję po około
Tradycyjna kuchnia KasiProsty przepis na szaszłyki, który wypatrzyłam w programie Roberta Makłowicza . Smażyłam je na patelni ale myślę że zrobione na grillu będą jeszcze smaczniejsze. W marynacie należy je trzymać minimum przez 40 minut - moje leżały całą noc. W mojej sałacie zabrakło awokado ale i bez niego była smaczna. Szaszłyki podałam z sałatą i smażonymi ziemniakami. składniki (4 szaszłyki) 1 polędwiczka(...)sałatka 1 pomarańcza 1 awokado 1 czerwona cebula 1 sałata rzymska sos sok z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 100 ml oliwy sól 1 łyżeczka miodu przygotowanie szaszłyki: Polędwiczkę umyć, osuszyć oczyścić z błon. Pokroić w dużą kostkę. Wymieszać składniki marynaty - 1 łyżeczka słodkiej hiszpańskiej papryki ,1 łyżeczka ostrej hiszpańskiej papryki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 4 łyżki wytrawnego
Stare GaryKolorowe szaszłyki z mięsa mielonego z frytkami z batatów to pyszny obiad dla tych, którzy są na diecie. Danie robi się w piekarniku, więc nie używamy tuczącego oleju do smażenia kotletów i głębokiego tłuszczu do przygotowania frytek :) Bataty to inaczej słodkie ziemniaki - puszyste i bardzo uniwersalne ... są o wiele zdrowsze niż nasze rodzinne ziemniaki(...)Składniki na 8 szaszłyków, czyli 4 porcje: ok. 1/2 kg mięsa mielonego sól, pieprz, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego 2 jajka 1 duża cebula ząbek czosnku 1/2 szkl. bułki tartej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 16 szt. małych pieczarek Składniki na frytki (4 porcje): 2 średnie bataty pieprz, tymianek
Alutka-Gotujegorąca kawa z lodami w południe. Piękny zapach panuje na targowiskach - czereśnie, wiśnie, czernice - pachnące słońcem pomidory i cukinie. Jak dla mnie raj :-). Przepis na te szaszłyki dostałam od przyjaciółki której rodzina dostała go od rodowitych Ormian - mięso jest bardzo kruche jednak trzeba uważać aby po prostu się nie rozpuściło - sekret tkwi w kiwi(...)przepisie trzeba dokładnie trzymać się proporcji i czasu. Jednak proszę się nie uprzedzać do kiwi - jego smaku w ogóle nie czuć ono ma tylko skruszyć mięso SZASZŁYKI PO ORMIAŃSKU Składniki: 1 kg mięsa - u mnie karkówka (jak ktoś woli można użyć chudszego jednak uważam, że karkówka jest na grilla najlepsza - chodź Ormianie zapewne woleli by jagnięcinę lub baraninę, jednak przerobiliśmy
sierotka maRysia w kuchniDziś kolejna wegetariańska propozycja. Szaszłyki warzywne na parze. Na patyczkach możecie umieścić cokolwiek co akurat macie w lodówce i wyjdzie świetne, proste i szybkie danie :) Wczoraj był Światowy Dzień Żywności i w sumie takie szaszłyki możemy właśnie zrobić z resztek z lodówki :) Kilka warzyw, albo nawet połówki warzyw, które nam od czegoś zostały, świetnie się nadadzą. Nie trzeba szukać fioletowego(...)kilka różyczek fioletowego kalafiora marchewka żółta marchewka fioletowa 1/2 cukinii żółtej 1/2 cukinii zielonej sok z 1/2 cytryny natka pietruszki 6 patyczków do szaszłyków Przyprawy : pieprz czarny zioła dalmatyńskie Wszystkie warzywa myjemy. Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Cukinie również w plasterki. Nadziewamy warzywa na patyczki
Parowar Facetasię skończyło, sezon grillowy podobno też się już skończył. Niekoniecznie. Nowoczesne piekarniki elektryczne wyposażone są w większości w funkcję grillowania. Używaliście jej? Mój sposób na jej wykorzystanie to pieczenie szaszłyków z warzyw i mieszanych gatunków mięsa. Sprawnie, szybko i pysznie. Mięso wołowe i pierś indyczą kroimy w niezbyt małą, ale równą kostkę. Dwucentymetrowa będzie w sam raz. Kiełbasę i boczek(...)marynaty pokrojonego indyka i wołowinę, mieszamy żeby mięso równomiernie pokryło się przyprawami i zostawiamy na 20-30 minut. Tyle czasu w zupełności wystarczy. Składniki naprzemiennie nadziewamy na szpadki do szaszłyków. Gotowe szpadki umieszczamy na rantach metalowej blachy do pieczenia – tak żeby szaszłyki znajdowały się nad nią, nie dotykając jej bezpośrednio. Wkładamy blachę do piekarnika, na drugi poziom od góry
Karo in the KitchenChcąc sobie przypomnieć lato i grillowanie na ogrodzie, robię na obiad szaszłyki ( w piekarniku ). Składniki: 2 x cukinia, czerwona i żółta papryka, 500g piersi z kurczaka, kilka średnich cebul, 400g pieczarek, gotowa przyprawa do szaszłyków, patyczki do szaszłyków, oliwa(...)przyprawą oraz odrobiną oliwy lub oleju ( jeżeli cebula pokrojona jest w krążki doprawić ją osobno aby się nie rozwalała podczas mieszania z innymi składnikami). Nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Ja piekę pod folią w 200stopniach. Gdy warzywa zmiękną, ściągam folię i jeszcze chwilkę piekę. Robiąc szaszłyki na obiad lubię upiec do nich ziemniaki. Ziemniaki posypuję lekko wegetą i zawijam pojedynczo
W kuchni u MonikiSzukacie pomysłu na szybki i lekki obiad ? Dzisiaj proponujemy szaszłyki drobiowe z czarnuszką, które zostały przygotowane na parze. Próbowaliście takiego połączenia ? Czarne ziarno zwane również czarnym sezamem mimo, że malutkich rozmiarów posiada w sobie wiele cennych składników i wartości. Koniecznie włączcie ją do swojej diety. Drobiowe szaszłyki z czarnuszką przygotowane na parze SKŁADNIKI : 1 filet z kurczaka sól(...)marcheweczkami - ugotowane na parze PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, a następnie kroimy w paski. Mięso oprószamy solą oraz papryką mieloną. Następnie mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki oprószamy czarnuszką. Przekładamy do parowara i gotujemy przez 20 minut. Szaszłyki podajemy na sałacie w towarzystwie pomidorów z dodatkiem ugotowanej na parze fasolki szparagowej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki