surówka jak u - 500 przepisów (strona:20/34)

Sałatka z kurczakiem i szpinakiem 199

niekulinarnych" np. można dodać go do kąpieli, użyć jako składnik maseczki do twarzy lub wykorzystać do olejowania włosów (na pewno wypróbuję!). W kulinariach bardzo często występuje jako dodatek do surówek i sałatek. Z racji tego, iż nie można go podgrzewać do temperatury powyżej 100C, postanowiłam wykorzystać go do sosu, który pasuje idealnie do kolorowej, wiosenno - letniej sałatki :) Składniki

Emcia Pichci
Shish Kebab 176

minut do zamrażalnika.  Następnie formować mieso w kształcie owalnych kotletów. Grillować w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej na złoty kolor. Podawać z ryżem lub frytkami, surówką i sosem czosnkowym. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kopytka z marchewką 186

Zawsze staram się, żeby moje dzieci jadły jak najwięcej warzyw. I nie chodzi tu o frytki – „Tato, przecież ziemniaki to warzywa!” Nauczyły się już jeść surówki i gotowane warzywa, no może z wyjątkiem brukselki (nawet pulpecikinie pomogły). Często do gotowania ziemniaków dodaję marchewkę i robię z tego puree. Dzisiaj do obiadu postanowiłem zrobić kopytka z marchewką. Wyszły bardzo dobre. Czytaj

Gotuj z Misiem
ŁATWY I SMACZNY OBIAD: SCHAB W SOSIE 166

otrzymać pyszne danie, wcale nie potrzeba wielu składników ani dużo umiejętności kulinarnych. Do tego podstawowego sosu można dodać pieczarki, warzywa - wszystko zależy od Waszej inwencji :). Przepis na surówkę z powyższego zdjęcia znajdziecie tutaj: klik! Polecamy, jako dodatek do schabu, placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków i ziół . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
Sałatka z kurczakiem i makaronem 151

Ilość "białego" za oknem powoli się zmniejsza. To znaczy, że pewnie niedługo wreszcie pojawią się pyszne i świeże warzywa, a na blogu wzrośnie liczba przepisów na surówki ;)  Tymczasem "sałatkuję" z tego co akurat znajdzie się pod ręką. Dziś na przykład pyszna i sycąca sałatka z makaronem i piersią z kurczaka. Smak zależy w dużej mierze od przypraw, ja używam

Kraina Tysiąca Smaków
Gastronomia Sztuka Kulinarna, czyli o tym jak się studiuje i gotuje 139

byliśmy w Pałacu nieopodal Gdańska, w którym był Szefem Kuchni. Tam też gotowaliśmy już pod jego okiem na profesjonalnym sprzęcie kuchennym. Od października przekazywał nam wiedzę odnośnie ciekawego układania surówek i sałatek, a w ostatnich tygodniach biegaliśmy po kuchni odtwarzając smaki z różnych stron świata. Uczelnia zapewnia nam również liczne wyjazdy w ramach programu studiów. Odwiedziliśmy już Kalinówkę

Sajkofanka smaku
Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami 261

Pieczeń wieprzowa  z szynki z duszonymi warzywami jest bardzo smaczna. Mięso delikatne i   mięciutkie . Podałam z kluskami śląskimi i surówką z młodej  kapusty.Było pysznie. Składniki: 3 plastry mięsa wieprzowego z szynki 1 szt marchewka 1 szt pietruszka 1 cebula mała 1 ząbek czosnku sól,pieprz kolorowy do smaku margaryna bulion warzywny mąka pszenna do zagęszczenia Przygotowanie

Ala piecze i gotuje
Łosoś w rozmarynie 181

zasadzie od końca . Ustaliłam , że mam ochotę na młode ziemniaki pieczone z dodatkiem morskiej soli , rozmarynu- lekko skropione olejem. Potem już poszło .Miał być łosoś na maśle i surówka . Jak już był rozmaryn to zrobiłam go nuta wiodąca posiłku. Czas: 30 minut Składniki: filet z łososia ( na 2 porcje)- ja miałam filetów ze skórą młode ziemniaki

Buniabaje w kuchni
Kotlety rybne z tymiankiem 178

przewracam na drugą stronę za pomocą 2 widelców - znów ma się zrumienić - zmniejszam gaz na mały i dosmażam tak by ryba na pewno nie była surowa * Podałam z zestawem surówek ( sałata , pomidorki koktajlowe, ogórek ) polanych prostym dresingiem z oleju słonecznikowego, soku z cytryny, tymianku , szczypty soli, cukru i pieprzu. * Najlepiej usmażyć kotlety wcześniej - zdjąć z patelni i zostawić by odpoczęły

Buniabaje w kuchni
Pulpety z otrębami w sosie koperkowym 191

zmieszany ze śmietanką. Mieszać aż zgęstnieje. Włożyć pulpety w chwilę dusić. Doprawić do smaku sokiem z cytryny , solą i cukrem. Pulpety podawać polane sosem z ziemniakami z wody i surówką. * Jak nie mamy wywaru możemy użyć takiego z kostki bulionowej lub wody z 1/2 łyżki Vegety , Jarzynki lub tego co kto używa

Buniabaje w kuchni
Zrazy ze schabu wg Buni 315

się zgotował i był gęsty ). Wyjąć zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do smaku użytymi przyprawami . Podawać z kaszą jęczmienną ( gryczaną , ziemniakami ) i surówką z buraczków lub  kiszonych ogórków . Oczywiście można użyć jednego rodzaju cebuli ale przekonałam się że jak jest jej kilka rodzajów to sos jest smaczniejszy. To samo dotyczy kostek pieczeniowych .Można

Buniabaje w kuchni
Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku 175

cytryny ( octu nie lubię). Ale ostatnio testuję sumak. Jest to dla mnie mało znana przyprawa i muszę ja dopiero poznać. Jej cytrynowo-pieprzny smak doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju surówek . Wiem też , że jest stosowany do innych potraw w kuchniach strefy śródziemnomorskiej i Azji Mniejszej. Ale najpewniejszym sposobem jest po prostu sprawdzać do czego przyda się w mojej kuchni. Botwinkę

Buniabaje w kuchni
Schabowy na niedzielny obiad 121

godziny do lodówki. Rozkłócić jajka. Zmieszać mąkę z bułką tartą. Kotlety panierować w jajku i mieszance bułki z mąką. Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.  Podawać z surówką i ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Na kalarepkę marsz! ZAPIEKANE KALAREPKI FASZEROWANE. 158

elegancko zagrabioną ścieżkę pośród wypielonych grządek. To zasługa taty,dba o nasz mały raj niczym ogrodnik z prawdziwego zdarzenia! Dostrzegam już pierwsze ogórki. Zerwę je, będą na mizerię. I surówkę.Na grządce obok, natomiast, pysznie się dorodna kalarepka.  Chyba się nikt nie obrazi,jeśli ją wyrwę? Niee, a na pewno już nie wtedy, gdy coś z niej smacznego wykombinuję

W kuchni Karmel-itki
Krewetki w cieście piwnym 166

cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu uzyskania złotej panierki i obracamy na drugą stronę. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać z surówką typu colesław i słodkim sosem chilli ( lub sosem tatarskim/czosnkowym/mangowym- wedle gustu :) ) Bon Appetit

Pudełko rozmaitości

Proponowane wyszukiwania