platerki kiełbasy- resztę startego żółtego sera.Całość zalać śmietaną z jajkami. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Można podawać z surówkami
Świat Domowej Kuchniwykładamy rozbitym plastrem mięsa , tak by końce wystawały ponad brzeg.Faszerujemy przygotowanym nadzieniem.Zakrywamy wystającymi końcami fileta ( nadajemy kształt babeczek ).Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika na ok.30-40 min.Podajemy z ulubioną surówką i sosami.Smacznego
Ostra na Słodkomożna z niej wyczarować wiele smakowitych dań , które zachwycą niejedno podniebienie. Podaje się ją zarówno na surowo , jak i smażoną , pieczoną , duszoną i gotowaną . Przyrządza z niej zupy , surówki , kotlety , racuchy , a nawet ciasta! Ma bardzo mało kalorii ( ok.15kcal w 100g ) , dlatego świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Ja jak co roku korzystam z jej dobrodziejstw. Nie wyobrażam
Ostra na Słodkozłoty kolor. Pod koniec smażenia podlewamy pozostałą zalewą i posypujemy pokrojonym chili. Odrobinę solimy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Podajemy np. z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.Smacznego
Ostra na SłodkoOdłożyć do lodówki na 10-15 minut. Rybę panierować w mące i smażyć po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z frytkami bądź ziemniakami oraz dowolną surówką
Magiczne Życie Martybazie octów domowych (przepis) lub dobrego octu jabłkowego i winnego, tym bardziej, że wykonanie jest banalnie proste, a efekty smakowe rewelacyjne. Octy ziołowe wykorzystuję do zakwaszania sałatek, surówek, zup, galaretek, do marynowania wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Z powodzeniem zastępują sok z cytryny lub zwykłe octy, a nuty zapachowe możemy dowolnie komponować w zależności od własnych upodobań
SzczyptaSmaQobiad kontynuuowałam "pozbywanie się" zakupów z targu. Tym razem był szpinak (kupiony jako świeże liście) ze śmietaną i czosnkiem. Gotowane kolby kukurydzy z masełkim i solą morską oraz surówka z kiszonej kapusty ( z jabłkiem i marchewką). Do tego był też tradycyjny kotlecik z kurzej piersi, ale głód zwyciężył nad blogiem i kotleciki zostały pożarte zanim miałam szansę na zrobienie fotki
Z butelką mleczka w tleDziś na szybki obiad ekspresowe placki z cukinii :) Pysznie smakowały z dodatkiem sosu pomidorowo-bazyliowego oraz surówką z sałaty, roszponki i kalarepki. Dzieci twierdzą co prawda, że cukinii nie lubią ale tutaj została przemycona tak skutecznie, że nawet nie zorientowały się i placki w mig zniknęły ;)Składniki:cukinia 2 małe szt, około 400gmąka kukurydziana lub jaglana1,5 szklankimielone siemię lniane1
głodny alergikjajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe paluszki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.Moje posty
Słodka Stronawersja popularnych stripsów. Stripsy rybne idealnie nadają się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie. Stripsy Rybne - Składniki:3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz)przyprawa do rybysłodka papryka w proszkupieprzok. 1/2 szklanki mąki na panierkęciasto
Słodka Stronaprzez 20 minut na małym ogniu, często mieszając.Po tym czasiedołóż śmietanę, chwilkę zagotuj energicznie mieszając, dopraw jeżeli trzeba, wyłącz piekarnik i danie gotowe. Podawaj z Twoimi ulubionymi surówkami. SMACZNEGO>CMOK
Pasje Jolkinasz budżet nie pozwala nam na zakupy, to możemy podziwiać uroki samego browaru.Oprócz tego zachwyciły nas (choć zdjęć zabrakło): Kozacka Chatka z kuchnią ukraińską i najlepszą surówką z marchewki po kozacku pod słońcem, Olejarnia, w której to nabyłem pyszną naturalną chałwę lwowską ze słonecznika (jedyne 12 zł za 500 g), Gotowanie dla Ciebie
Food SquareNaczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut w temp. 180 st. C. Tak przygotowane udka są kruchutkie a jednocześnie wilgotne.Marchewka smakuje wyjątkowo.Dodatek surówki z kiszonej kapusty powoduje, że danie podane np. z ziemniakamismakuje wyśmienicie.Smacznego
Maminek kulinarnywszystko przelewamy do naczynia. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut.Gotowe. Doskonale smakują z sosem pomidorowym i surówką z kiszonych ogórków.Smacznego
Maminek kulinarnyprzykrywamy naczynie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut.Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywy.Pięknie upiekło się.Możemy jeść obiadek z dowolną surówką.Smacznego
Maminek kulinarny