ciasto podbiło moje serce dawno temu, podbiło je zarówno swoją smaczną nazwą, ale przede wszystkim obłędnym smakiem. Kruche blaty ciasta, słodka beza, mus malinowy, migdały i bita śmietana. Niebo w gębie. Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 6 żółtek ½ szkl. cukru pudru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła Beza: 6 białek 1 ¼ szkl. cukru(...)zmiksowanych na puree malin Bita śmietana: 500 ml śmietany 30-36% ½ łyżeczki żelatyny w proszku 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem malinowy 100 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zbitego ciasta. Uformować z niego kulę, następnie owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na około 30 minut. Po tym czasie
Nastoletnie Wypiekaniewódki ) kilka kropli aromatu waniliowego gotowa masa makowa 850 g garść namoczonych w wodzie lub rumie rodzynek posiekane orzechy Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony masło. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianą szmatką. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość(...)Gotową masę przełożyć do rondelka. Jeśli masa jest zbyt płynna trochę odparować. Dodać 2 białka ubite na sztywno, posiekane rodzynki i orzechy. Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Następnie rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 5 mm i długości 35-40 cm. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia
Atlas Smakówwkrótce ulegnie to zmianie! :) Wykorzystując chwilowy dostęp do sieci, postaram się troszkę nadrobić moje zaległości. Tymczasem łapcie przepis na pyszną tartę z budyniem i jabłkami :) Miłej niedzieli :) Składniki na ciasto: 260 g mąki szczypta soli 3 łyżki cukru 150 g masła 1 jajko Dodatkowo: 1 budyń waniliowy 2-3 duże jabłka(...)cynamon cukier puder Przygotowanie: Mąkę należy przesiać , następnie dodać pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli, cukier oraz jajko. Zagnieść dokładnie ciasto, uformować i owinąć folią. Odłożyć do lodówki na ok godzinkę. W tym czasie można ugotować budyń z mniejszą ilością mleka niż widnieje na opakowaniu oraz obrać i pokroić jabłka. Formę nasmarować masłem i wyłożyć
The Sweet DamselJeżeli w słodyczach można znaleźć coś zdrowego, to to ciasto niewątpliwie może się do tej grupy zaliczać. Jeżeli jedząc ciasto macie wyrzuty sumienia, to warto pamiętać, że w jego składzie są nie tylko ananas, orzechy włoskie, ale i najprawdziwsze warzywo - marchewka. Ciasto to za sprawą tych trzech składników jest niezwykłe: wilgotne, słodkie, a przy tym dzięki kawałkom orzechów delikatnie chrupiące(...)smaku jest polewa wykonana z serka philadelphia z dodatkiem limonki. Muszę powiedzieć, że kiedyś z braku serka próbowałam oszukać i zrobić ze zwykłym lukrem z dodatkiem limonki, ale ciasto straciło przez to cały swój urok. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 125g brązowego cukru 125g orzechów włoskich 1 łyżeczka sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy
Perfect home lifeRAZOWE CIASTO Z PORZECZKAMI I OWSIANĄ KRUSZONKĄ Na Blogu prezentowałam Wam już najlepsze Razowe Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami . Dziś mam kolejną, troszkę zmodyfikowaną, pyszną i zdrową propozycję na łatwe oraz szybkie ciasto z mąki razowej z dodatkiem czerwonych porzeczek. Ciasto jest mięciutkie, pachnące, a posypana na jego wierzchu słodka, owsiana kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnymi porzeczkami(...)Jeśli niezbyt często pieczecie takie "zdrowe" ciasta to koniecznie musicie nadrobić zaległości, bo to ciacho jest naprawdę baaaardzo dobre :) Do herbatki idealne :) I co najważniejsze - niesamowicie smakuje moim Dzieciom, z czego się bardzo cieszę :D Standardowo - poza sezonem, użyjcie innych ulubionych owoców :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju roślinnego
Słodko-Słony Świat IlonyTruskawkowe puszyste ciacho - nie ma nic lepszego na letnie popołudnie, dlatego dziś na blogu szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Do upieczenia ciasta wybrałam formę o wymiarach 25 x 25 cm, ponieważ lubię cienkie ciasta z dużą ilością owoców. jeśli wolicie, aby ciasto było wyższe, upieczcie je w mniejszej formie. Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje(...)cukrem. Następnie dodajemy esencję, jogurt, olej i przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą bądź silikonowa łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Każdą truskawkę zanurzamy do połowy w mące ziemniaczanej i wciskamy w ciasto (węższą stroną do dołu). Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Gdy ciasto przestygnie przed podaniem posypujemy
Kulinarne przygody Gatitypewnie każdy jest w pewnym sensie dobry. Dla mnie jednak, pyszna jagodzianka to taka która ma nie tylko dużo jagodowego nadzienia ale również rozpływające się w ustach, mięciutkie, puszyste ciasto bo to ono spowija całość i tak naprawdę decyduje o fakcie czy jagodzianka jest smaczna. Takie są moje jagodzianki. Najlepsze! Kto raz upiecze już innych nie będzie chciał :-) Puszyste, delikatne(...)ciasto i mnóstwo jagód. Niezawodne i bardzo smaczne. Polecam! Składniki na 16 szt.: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g drobnego cukru 120 g masła 7 g suszonych drożdży 1 jajko duża szczypta soli Nadzienie: 350 g jagód 2 łyżki drobnego cukru oraz: 1 jajko do posmarowania jagodzianek Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko
maniapieczeniaPomysł na to ciasto powstał w przypływie chęci na coś słodkiego, ale bez długiego stania w kuchni. Owoców żadnych pod ręką nie było, więc skorzystałam ze skórki pomarańczowej. I to był bardzo dobry pomysł! Wyszło ciasto dość wilgotne, pięknie pachnące pomarańczami. Delikatny posmak kawy i orzechów wspaniale harmonizował z kandyzowaną skórką. Możecie to ciasto przygotować z podwójnej lub potrójnej(...)porcji i upiec wyższe. Mnie zależało, aby było cienkie, żeby pokroić je na niewielkie ciastka. Ciasto ma jedną wadę: zbyt szybko znika :) Składniki: 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - użyłam skórki pomarańczy Gold Pack , 2 łyżki masła, 2 łyżki esencji waniliowej klik , 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych orzechów- użyłam tartych orzechów włoskich
Codzienna kuchnia niecodziennakogo: dla chcących zrobić mazurkową niespodziankę dzieciom dla fanów czekolady dla szukających mazurka, który cieszy nie tylko podniebienie, ale także oko Składniki na ciasto: 250g mąki krupczatki 125g zimnego masła 4 łyżki cukru łyżka kwaśnej śmietany (12 lub 18%) 1 jajko 2 łyżki kakao łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na masę: 175ml śmietany kremówki 175g gorzkiej czekolady łyżka cukru kilka(...)łyżek (3-4) powideł śliwkowych 100-150g drażetek czekoladowych typu m&m's (dekoracja) Wykonanie ciasta: Do miski wsypać: przesianą mąkę, cukier i kakao i wymieszać je ze sobą. Wbić jajko. Dodać masło pokrojone w drobną kostkę, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, aż składniki się połączą. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany
Mania Wypiekaniadużo z nim zachodu. Nic bardziej mylnego! Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie ;) Składniki: Ciasto: 750 g mąki 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku(...)łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy pół szklanki cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy mandarynki Przygotowanie: Ciasto: Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Dodać żółtka i śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto. Utoczyć kulę
Domowa Cookierenka Agiszarlotce sypanej słyszałam już dość dawno od znajomej i w końcu udało mi się ja upiec. Ciasto wyszło przepyszne, trochę kruche, ale takie właśnie uwielbiam. Mam jeszcze sporo słojów z jabłkami w spiżarni, więc pewnie niedługo znowu będę piekła. Polecam każdemu, a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie zarabiać ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny (około(...)świeżych np. szara reneta lub prażone jabłka ze słoja (2 duże słoje) Cynamon 250g masła zimnego, a najlepiej zamarzniętego sok wyciśnięty z połowy cytryny Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Świeże jabłka obieramy ze skórki, następnie trzemy na grubych oczkach tarki i wyciskamy do osobnego naczynia sok, który najlepiej wypić (w końcu ma swoje sto procent :) Do potartych jabłek dodajemy
Smakowy RajCoś pysznego dla smakoszy ciast drożdżowych, wbrew pozorom ciasto drożdżowe nie jest pracochłonne, ani skomplikowane, jego zaletą jest to, że się zawsze się udaje i wyśmienicie smakuje, ciasta drożdżowe są zdrowe i to jest ich kolejna zaleta, nie darmo nasze babcie wypiekały najczęściej drożdżowe ciasta więc zdecydujmy się na tę wspaniałą drożdżową babę i rozkoszujmy się jej niepowtarzalnym zapachem(...)następnie dodajemy powoli pozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min. Rozczyn wlewamy do masy jajecznej, mieszamy dodajemy mąkę, wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Przekładamy do wysmarowanej formy babkowej. Pieczemy ok 35-40 min. w temperaturze 180 stopni
kgwjanczewonatknęłam się na ten przepis i tak za mną łaził że musiałam go upiec. Nazwa prawidłowa, sernik w iście królewskim stylu, pyszny, otulony chrupiącym, kakaowym ciastem. Zasmakował całej rodzince, jedli jeszcze lekko ciepły :D Polecam wszystkim "sernikożercom" , będziecie zachwyceni ;) *sernik podany na talerzyku z serii MALTA od Porcelana Bogucice *kawa w filiżance ANTONIO(...)Porlcelana Bogucice Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao 15 dag cukru pudru 20 dag masła 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany Masa serowa: 1 kg sera mielonego ( użyłam sprawdzonego sera z wiaderka, kupuję w KLIK ) 5 jajek + białko z ciasta 25 dag masła lub Kasi ¾ szklanki cukru + pełna łyżka cukru
Takie tam pichcenieNatchniona do pieczenia postanowiłam przypomnieć sobie smak dzieciństwa, czyli ciasto zapewne wszystkim dobrze znane, a przeze mnie lubiane, szczególnie ze względu na jego "suchość" połączoną jedynie z owocem bądź dżemem, tworzącym nadzienie. Nigdy nie przepadałam za ciastami obficie wysmarowanymi wszelakimi słodkimi masami, mogę śmiało powiedzieć, że należę do tych u których w gustach przeważają suche baby, makowce, czy serniki, uciekam(...)ucieranych kremów czy śmietan. Skubaniec jest jednym z ciast, które można zrobić zarówno latem , jak i zimą. Latem ze świeżymi aromatycznymi owocami, z kolei zimą z tzw. mrożonkami, dżemami, a z braku jakichkolwiek pomysłów na nadzienie, nawet z serkiem waniliowym, bądź budyniem, ja w poszukiwaniu miejsca w zamrażalce wykorzystałam mrożone truskawki. Składniki 7 jaj 65 dag mąki 1 kostka
Kuchenne aromatypropozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym. W ostatniej chwili zdecydowałam się wkomponować je w dekorację mazurka z masą chałwową. Składniki: 250 g mąki gryczanej 200 g miękkiego masła 1 żółtko(...)kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy instant czekoladowe jajka, ciasteczka Mąkę przesiać do miski z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, jajko i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około
Czerwień i błękit