przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:108/934)

Jabłecznik z budyniem 458

jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania.    Składniki na ciasto:  - 500 g mąki tortowej- 250 g masła- 1 szklanka(...)pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na blaszkę, wyrównujemy

mojewypiekiinietylko
Maxi King Ciasto bez pieczenia 29592

Ciasto Maxi King bez pieczenia – zauważyłam na blogu Świat Ciast i od razu wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić! Wprowadziłam kilka małych modyfikacji pod swoje kubki smakowe. Fanką tych batoników jestem od niedawna, bo jakoś wcześniej nie miałam okazji ich skosztować… lecz jak już je posmakowałam, to się w nich zakochałam na amen :) Jeśli Wy również uwielbiacie batoniki(...)Maxi King, to ciasto to zostało stworzone właśnie dla Was :) Mimo, że cena tego ciasta do niskich nie należy, to warto wypróbować domowe Maxi King ;) Poza tym jest to przepis na ciasto bez pieczenia, więc chyba dwa razy Was nakłaniać nie muszę? :) Maxi King Ciasto bez pieczenia – Składniki na blachę 23 x 35 cm:ok. 400 g herbatników1

Kulinarne Przeboje
Tarta z kozim serem, kurkami i rukolą 186

Najbardziej w świecie kocham wytrawne tarty, szkoda tylko, że robienie kruchego ciasta jest takie pracochłonne. No cóż, czasem trzeba się poświęcić by zjeść coś pysznego :)Składniki na kruche ciasto:1 kostka masła2,5 szklanki mąki1 żółtkopół łyżeczki soli.Składniki na farsz:30 dag koziego sera100 ml kwaśnej śmietany (18 %)pół czerwonej papryki 1 jajkosól, pieprzulubione zioła: u mnie tymianek, bazylia(...)oregano oraz susz z pomidorów i suszony czosnek2 garści kurekłyżka masłagarść rukoli Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Gdy ciasto jest za suche możemy polać odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki. W tym czasie czyścimy kurki - najlepiej szczoteczką pod bieżącą wodą. Smażymy kurki na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po schłodzeniu ciasta wylepiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana” 335

otartej skórki pomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)Nadzienie:konfitury wg uznaniaPonieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha, to już przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier(...)wanilię. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą dużej drewnianej łyżki, aż zacznie się tworzyć kruche ciasto. Odłożyć łyżkę i zagnieść, ciasto aż będzie gładkie i lekko lepkie w dotyku. Jeżeli twoim zdaniem ciasto będzie zbyt suche, dodaj do niego odrobinę wody.Teraz rozwałkowywać placki o grubości około

Świat Ciasta
Tarta z jogurtem greckim i owocami 199

grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło , smalec oraz cukier i  sól. Rozcierać palcami masło z mąką  aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać wodę  szybko zagnieść  w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - najpierw mieszamy mąkę z solą, cukrem ,masłem i smalcem, dodajemy  lodowatą wodę i wyrabiamy do czasu(...)ciasto utworzy kulę. Ciasto zawinąć w folię  i  włożyć do lodówki na godzinę.Po wyjęciu z lodówki  ciasto ułożyć  na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy. Zdjąć folię i  położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy

Stare Gary
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a 217

cieniutkie kromki, znakomicie pasuje do serów. Bardzo, bardzo polecam!składnikizaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej170 g wody30 g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe320 g mąki pszennej chlebowa450 g mąki pszennej razowej4250 g wody20 g soli5 g drożdży instant230 g marchewki startej i odciśniętej230 g orzechów włoskich310 g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować na 12 - 16 godzin przed(...)końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowejciasto właściweStartą marchewkę bardzo dokładnie wycisnąć. Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz orzechów i marchewki. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Kończyć na 2 prędkości mieszając przez 3 minuty.Dodać marchewkę i orzechy. Mieszać na pierwszej prędkości tylko tyle, aby składniki

Stare Gary
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem - Kwietniowa Piekarnia 194

mąki orkiszowej z dodatkiem pomidorów, czarnego sezamu i jabłka.  Przepis wybrała  Dorota, a jego autorką  jest Dana z bloga Leśny Zakątek. Ufff... :) Po wymieszaniu ciasta wpadłam w lekką panikę, gdyż nie miałam do tej pory do czynienia z tak luźnym ciastem chlebowym na zakwasie. Na szczęście z każdym kolejnym składaniem ciasto stawało się coraz bardziej(...)dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, miód, sezam.Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki, orkiszową i pszenną chlebową. Wyrabiamy ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej.Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 3 godziny.W czasie tych 3 godzin:Po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski na omączony

Stare Gary
Placek z truskawkami 223

Bardzo smaczny i prosty do zrobienia placek z truskawkami. Właściwie to truskawki zapieczone w cieście. Robi się bez kłopotu, może nie jest zbyt efektowny, trzeba go z foremki wydłubywać, ale jest pyszny! Ciasto wyjątkowo dobre dzięki dodaniu cytryny. Bardzo polecam!Przepis  z książki "Pie" Angeli Boggiano składnikikruche ciasto 300 g200 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukru100(...)łyżeczka soku z cytrynyskórka otarta z 1 cytryny1 łyżki lodowatej wody.nadzienie600 g truskawek25 g roztopionego masła50 g brązowego cukru1 łyżka mąki kukurydzianejszczypta cynamonu3 łyżki owocowego likieru (opcjonalnie)przygotowaniePrzygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków,  dodać resztę masła, mieszać do połączenia

Stare Gary
Tarta z kurkami i kozim serem 242

Rozpoczynam sezon kurkowy . Tarta jest smaczna i ciepła i zimna. Ciasto serowe polecam, bo naprawdę smaczne. Przepis na ciasto znalazłam w  książce "Pie" Angeli Boggianoskładniki (forma 20 cm)Kruche ciasto serowe200 g pszennej mąkiszczypta soli150 g masła50 g twardego, żółtego sera np Cheddar'a lub parmezanu - startego2 - 3 łyżki wodynadzienie200 g kurek100 g koziego serka(...)rolady1 jajo lub 2 małe2 duże łyżki śmietanysól, pieprzpietruszkaprzygotowanieWszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera, wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Wyjąć, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Przygotować kurki. Oczyścić na sucho pędzelkiem i szybko opłukać jeśli to konieczne. Osuszyć. Położyć na wyłożonej folią blasze, lekko posolić i popieprzyć polać oliwą

Stare Gary
Ciabatta 168

wychodzi… mimo, że raz użyłam mąki pszennej a raz chlebowej… raz robiłam z suchymi drożdżami a raz drożdże wcześniej rozpuściłam w letniej wodzie…. Najważniejsze jest, żeby ciasto na ciabattę dobrze wyrobić. Jak podaję w przepisie trzeba tak długo wyrabiać, aż zaczną się pojawiać bąble powietrza i ciasto jest na tyle elastyczne, że możemy je podnieść w całości(...)czym więcej kalorii spalę przy wyrabianiu tym na więcej mogę sobie pozwolić później Wiem, że jest troszkę zachodu z przygotowaniem ciabatty ale naprawdę warto! Myślę, że najtrudniejsze jest pocięcie ciasta i przełożenie na blaszki ale przy odrobinie cierpliwości da się to zrobić:) Jeszcze raz powtórzę: Warto! Nie ma jak domowa ciabatta… jeszcze ciepła z oliwą lub z masełkiem

UgotujmyTo.pl
Chleb żytni zwany Chlebem Radzieckiego Żołnierza 287

był to bardzo popularny chleb w Rosji. Niestety nie jestem doświadczonym piekarzem, a moje doświadczenie w chlebach żytnich jest zerowe. Pierwszym problemem w przygotowaniu tego chleba było przygotowanie zaczynu (ciasta zakwaszonego po 3 fazie z maki żytniej razowej) Na początku nie miałam pojęcia o co chodzi ale Amber dała nam przejrzystą instrukcję, jak taki zakwas przygotować. Niestety, nie mogłam dokładnie(...)Jednak zakwas jakoś wyrósł…. czy wystarczająco, czy nie nie mam pojęcia ale chlebek wyszedł i smakował a to najważniejsze :)! Zrobiłam go nawet dwa razy. Za pierwszym razem podzieliłam ciasto na dwie foremki, bo bałam się, że może jeden bochenek mi się nie dopiecze…. Za drugim razem upiekłam jeden bochenek, który się również upiekł :)! Bardzo jestem ciekawa, jak będą

UgotujmyTo.pl
Szarlotka z kruszonką 235

Składniki na ciasto:3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa:1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotkirodzynki  Składniki na kruszonkę(...)mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do posypania:cukier trzcinowyNajpierw należy przygotować kruche ciasto. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto szybko. Włożyć do lodówki min. na godzinę. W międzyczasie można przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać, pokroić

Świat Ciasta
Piernik z suszonymi śliwkami 308

Piernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis.Jak przystało na piernik, w jego składzie(...)zabrakło miodu i przypraw korzennych, a dodatkami, według mnie bardzo świątecznymi, które wzbogacają smak ciasta, są śliwki suszone oraz ekstrakt i skórka z pomarańczy.Piernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając proporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo ciasta

Smakołyki Bereniki
Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami 349

Tarta - prosta i szybka w przygotowaniu, a mimo to z pewnością zachwyci niejednego domownika - idealny deser na letnie dni. Ponadto tarta to znakomity pomysł na ciasto z wykorzystaniem sezonowych owoców. Podstawowy przepis na ciasto i krem + dowolne owoce sprawiają, że nasza tarta za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej - ...ale zawsze przepysznie.Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami - Składniki(...)ciasto:150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego)1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanycukier waniliowy szczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyok. 400 g dowolnych owocówdowolna galaretka (opcjonalnie)Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Ciasto:Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce

Słodka Strona
Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami 297

Monika :)Chciałabym więcej napisać o Niej, ale nie wiem czy mogę, więc napiszę tylko tyle: dziękuję za ten rok kochane Anielskie Przysmaki :*Składniki ciasta:(przepis inspirowany tartami z MojeWypieki.com)niepełna szklanka mąki pszennej,5 łyżek cukru pudru,1 łyżka drobnego cukru waniliowego,pół kostki zimnego masła,1 żółtko,1 łyżka(...)Najlepiej użyć malaksera, żeby masło nie rozpuściło się od ciepła rąk. Jeśli jednak nie mamy malaksera, wtedy można przesiekać dokładnie wszystko dużym, szerokim nożem, a następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na przynajmniej pół godziny.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem

Codzienna kuchnia niecodzienna