Przepis "wyciągnięty" na światło dzienne z mojego starego zeszytu. Kiedyś piekłam je bardzo często, ostatnimi czasy o nim zapomniałam:) Ciasto jest smaczne, polecam je do jesiennej herbatki:) Składniki na formę o wymiarach 20x30 cm Ciasto: 250 g margaryny Kasia; 35 dkg cukru pudru; 50 dkg mąki pszennej; 6 dużych jajek; 1 łyżeczka amoniaku; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 cukier(...)Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego wcześniej ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą część oddzielnie rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec trzy placki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st.C przez około
In my kitchentaki mój obowiązkowy zestaw jesienny, co roku przygotowuje podobne bułeczki ślimaczki właśni z piżmową dynią. Mają wspaniały korzenny aromat, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA BUŁECZKI: - 600 g mąki pszennej Babuni - 400 g mąki tortowej - 4 duże jajka - 1 kostka masła - paczuszka drożdży świeżych - szklanka cukru - szklanka mleka ciepłego - kilka kropel aromatu(...)łyżeczkę cukru. Wymieszaj. W mące, zrób wgłębienie, wlej zawartość kubka - rozczyn, zamieszaj z odrobiną mąki. Pozostaw na 30 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość. Następnie zacznij zagniatać ciasto, dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz tłuszczu. Jak połączą się już w całość dodaj tłuszcz. Ciasto powinno być wyrabiane długo. Nie skracaj tego czasu! Pamiętaj że im drożdżowe wyrabiane dłużej tym lepiej
SMYKWKUCHNIpizza idealna dla wielbicieli zarówno pizzy jak i kebaba - świetne połączenie tych dwóch popularnych fast food'ów w jednej potrawie. Danie łączy w sobie klasyczne, puszyste, a zarazem chrupiące ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie szynka. Dzisiaj natomiast "pizza Kebab" (dobra pizza(...)kebab!) jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że przygotowanie takiej pizzy w domu jest dość czasochłonne - naprawdę warto. Najlepsza Domowa Pizza Kebab - Składniki: (ok. 3 pizze) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju ł yżka cukru łyżeczka soli 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab
Słodka Stronamamy ciasto, kolejne ciasto. I jutro znowu robię to ciasto. Bo jest genialne. Pyszne. Coś a' la tarta. Składniki na ciasto -400 g mąki pszennej -200 g pokrojonego w kostkę masła -5 żółtek -łyżka zimnej wody -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru -kilka(...)kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g śliwek, może być więcej, ważne aby pokryły całą wartwę na piance Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki wkładamy do zamrażarki. Formę wykładamy papierem. Większą
Z Kuchni Do KuchniNasza propozycja pysznego ciasta na niedzielę, ale nie tylko. Dla wielbicieli sezamków, z masą karmelowo-chałwową. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy smaki ładnie się "przegryzą" a blaty ciasta skruszeją. Wbrew pozorom to nie jest ciasto bardzo czasochłonne, przygotowanie zajęło mi ok. 3 godzin (z tym, że placki piekłam oddzielnie). Polecam to ciasto, bo jest naprawdę smaczne! Ciasto(...)szklanki sezamu Masa chałwowo - karmelowa: 3/4 kostki margaryny 15 dag chałwy 1/5 szklanki cukru Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, margarynę, posiekać dokładnie, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części. 1 placek - jedną część ciasta posmarować dżemem. Ubić pianę z białek, pod koniec dodać cukier ciągle ubijając. Gdy piana będzie już sztywna wsypać wiórki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanierozkoszujemy się swoim towarzystwem. Cieszę się, że mam takiego wspaniałego mężczyznę i taki udany związek! A dziś, tak z ni z gruchy, ni z pietruchy, chciałabym zapodać Wam rewelacyjne ciasto na pierogi. Osobiście pierogi z tym ciastem smakują mi najbardziej. Niektórzy uważają, że ciasto się nie liczy, a jedynie najważniejszy jest farsz. Ja uważam, że i jedno i drugie jest(...)jeżeli spód jest kiepski, a wypełnienie świetne, to niestety spód przyćmiewa wypełnienie i rezultat jest mierny. Wracając do pierogów, żeby były one idealne, należy również zadbać o to, by ciasto nie było zbyt grube. Im cieniej je rozwałkujemy, tym lepiej. Wiele osób, uważa, że pierogi są bardzo pracochłonne i przez to nie podejmują się ich robienia, a szkoda. Owszem
Be Fit Be Strongmasa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek był przepis znaleziony w Kwestii Smaku . Dokonałam jednak kilku istotnych zmian. Bułeczki wyrabiałam mikserem, ale opornie szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko nagrzanym piekarniku. Ładnie dały uformować się kształtne bułeczki. Dyniowe brioszki z makiem / powidłem 250 g purée z pieczonej dyni(...)posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka Nadzienie: po 8 łyżeczek masy makowej, najlepiej domowej i powideł śliwkowych Pieczemy dynię i miksujemy ją na purée, odmierzamy potrzebną ilość. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy po 1 łyżeczce cukru i mąki. Wlewamy ciepły kefir i mieszamy. Odstawiamy by rozczyn szybko i mocno spienił się, piana powinna
Dzieje kuchennej Wiewiórysosem pomidorowym i mozarellą znalazło się coś w rodzaju sałatki. Chrupiąca, trochę ostra w smaku rukola, świeże słodkie pomidorki i cieniutkie plastry parmezanu ułożone na pysznym cieście dawały mi poczucie, że jem zdrowo i racjonalnie;) W końcu surowe warzywa to samo zdrowie! Postanowiłam ten smak odtworzyć w domu. Oczywiście, największym wyzwaniem było ciasto. Robiłam już wiele wariacji(...)temat ciasta do pizzy, ale przepis Jamiego chyba jest jak dotąd najlepszy, dlatego nie ryzykowałam i właśnie jego przepis wykorzystałam do mojego dania. Składniki: 400 g mąki pszennej plus 100 g semoliny (można ją kupić w sumermarketach) 1/2 łyżki soli 7 g drożdży instant 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy extra virgin 300 ml ciepłej wody
Kulinarne Inspiracjemało. Hmmm, ale dość już o upałach i pogodzie.. dziś zapraszamy Was na szybkie i proste jagodzianki (na samą myśl uśmiecha się buzia i cieknie ślinka, prawda? :)) Dlaczego ciasto drożdżowe? Bo w taki upał drożdże podniosą nasze ciasto ekspresowo szybko! W drożdżowym cieście możemy ukryć niemal wszystkie owoce - inwencja twórcza zależy już tylko od Was kochani.. Wiemy(...)przepisów na jagodzianki jest bardzo wiele, ale może tym razem skusicie się na nasz przepis? Częstujcie się śmiało: Składniki: (na 9 bułeczek) Ciasto drożdżowe szklanka mleka 25g drożdży świeżych lub 7g suchych 3-4 łyżki cukru 3 szklanki mąki tortowej szczypta soli ziarenka z 1 laski wanilii lub odrobina cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo: 0,5kg jagód
Symfonia Smakówpierogi z jagodami... cóż... to dla mnie potrawa wręcz kultowa :) Kilka razy starałem się je zrobić, według różnych przepisów z mądrych książek, ale zawsze było coś nie tak z ciastem. Zwykle lepiło się do wałka i stolnicy i trzeba było podsypywać je mąką. Skutek był taki, że ciasto wychodziło zbyt grube i twarde. W końcu poszedłem po rozum do głowy(...)zrobić doskonałe ciasto na pierogi, spytałem pewną starszą panią, która lepi je od dziesiątków lat. I cóż mogę powiedzieć? Pytajcie o przepisy na potrawy polskiej kuchni swoich babć! Składniki (na ok. 50 pierogów): na ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej 250 ml ciepłej wody (35 stopni Celsjusza) 1 łyżka ciepłego masła 2 łyżki oleju lnianego szczypta soli na pierogi
W SMAKokolicach 11 listopada, a w tym postanowiłam podjąć wyzwanie i upiec je samodzielnie. Bazowałam na przepisie z Moich Wypieków - uznałam, że to będzie najlepsza opcja(to się musi udać! :)) Ciasto jest właściwie najbardziej zbliżone do oryginalnego przepisu(zmieniłam jedynie mąkę i ilość masła), największe zmiany jednak zaszły w nadzieniu - nie udało mi się kupić marcepanu, zupełnie zapomniałam o skórce pomarańczowej(...)roku można się skusić i upiec te rogale samodzielnie, wtedy możemy nieco obniżyć ich kaloryczność w porównaniu do rogali tradycyjnych. Polecam! :) Rogale marcińskie wg Fitkota Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych rogali): 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej
FitKotOstatnio trafiłam tutaj na rewelacyjny przepis na kruche ciasto z budyniem i morelami. Z racji tego, że moreli akurat nie miałam, a w ręce wpadła mi siatka cudownie kwaśnych jabłek, powstała waniliowa tarta jabłkowa. Ciasto jest idealnie kruche, budyń nadaje słodyczy, a owoce są mięciutkie i cudownie pachną cynamonem. Zapach i smak tarty jest tak kuszący, że ostała się(...)lodówce lub zamrażarce. W tym czasie przygotować budynie zmniejszając ilość mleka do 600 ml. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce. Spód tarty wykleić ciastem (najłatwiej pokroić ciasto w plasterki i wykleić nimi spód tarty). Nakłuć gęsto widelcem i piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ( Moja forma ma wyjmowane dno, dzięki
DefinicjaSmakuCiasto z rabarbarem , tym razem kruche z kokosowym budyniem. Mniam, mniam! Dzisiaj miałam wolne, więc od samego rana kucharzyłam. Ciasto z rabarbarem stało na mojej liście od dawna. Rabarbar dawno kupiony leżał w lodówce, a ja jakoś nie mogłam się zebrać. Dzisiaj wreszcie…Idealne ciasto na niedzielę do popołudniowej kawy. Oto przepis: Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem(...)Składniki: Kruche ciasto 100 g kukurydzianej skrobii lub ziemniaczanej mąki 150 g pszennej mąki 80 g cukru 150 g zimnego masła 1 duże jajko Z mąki i masła zrób kruszonkę, rozcierając masło z mąką między palcami. Dodaj jajko i zagnieć lekko ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek
codojedzeniaDzisiaj zapraszam na pyszny, wyjątkowy przekładaniec. Z morelami, lekko brzoskwiniowy. Przełożony kremem zrobionym z Nutelli i wafelków. Na wierzchu jest gruba warstwa budyniowego kremu, pycha. Ciasto podbiło nie jedno podniebienie:) i w towarzystwie od razu poprawiły się humory. Stąd nazwa wesoły przekładaniec. Bardzo polecam… (inspiracja z gazetki „Najlepsze ciasta”, sporo zmodyfikowana). Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno(...)chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała CukierenkaPrzepisów na najlepszy farsz i ciasto na idealne ravioli jest w sieci sporo .Ja mam swój ,sprawdzony .Ciasto dobrze się wałkuje , nie rozwala się w wodzie i jest bardzo smaczne . Dodatkowo w cieście znajdują się świeże listki mięty i taki smak ravioli smakuje mi jeszcze bardziej. Ciasto ,na około 25 sztuk: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mąki pszennej(...)dwie szklanki wymieszanych mąk ,resztę zostawiamy do podsypywania w trakcie wyrabiania.Mieszamy łyżką i czekamy aż przestygnie , aby nie poparzyć rąk .Dodajemy sól ,oliwę i wyrabiamy gładkie ,miękkie i elastyczne ciasto .Odstawiamy pod przykryciem. Farsz: 150 g świeżego szpinaku 150 g twarogu ,kremowego ząbek czosnku sól ,pieprz Szpinak pokroić na mniejsze kawałki ,dusić na oliwie nie dłużej niż 3 minuty ,dodać
Ladylaura.