przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:107/934)

Krucha tarta z cynamonowymi jabłkami i budyniem 141

Ostatnio trafiłam tutaj  na rewelacyjny przepis na kruche ciasto z budyniem i morelami. Z racji tego, że moreli akurat nie miałam, a w ręce wpadła mi siatka cudownie kwaśnych jabłek, powstała waniliowa tarta jabłkowa. Ciasto jest idealnie kruche, budyń nadaje słodyczy, a owoce są mięciutkie i cudownie pachną cynamonem. Zapach i smak tarty jest tak kuszący, że ostała się(...)lodówce lub zamrażarce. W tym czasie przygotować budynie zmniejszając ilość mleka do 600 ml.  Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce. Spód tarty wykleić ciastem (najłatwiej pokroić ciasto w plasterki i wykleić nimi spód tarty). Nakłuć gęsto widelcem i piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ( Moja forma ma wyjmowane dno, dzięki

DefinicjaSmaku
Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem 232

Ciasto z rabarbarem , tym razem kruche z kokosowym budyniem. Mniam, mniam! Dzisiaj miałam wolne, więc od samego rana kucharzyłam. Ciasto z rabarbarem stało na mojej liście od dawna. Rabarbar dawno kupiony leżał w lodówce, a ja jakoś nie mogłam się zebrać. Dzisiaj wreszcie…Idealne ciasto na niedzielę do popołudniowej kawy. Oto przepis: Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem(...)Składniki: Kruche ciasto 100 g kukurydzianej skrobii lub ziemniaczanej mąki 150 g pszennej mąki 80 g cukru 150 g zimnego masła 1 duże jajko Z mąki i masła zrób kruszonkę, rozcierając masło z mąką między palcami. Dodaj jajko i zagnieć lekko ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek

codojedzenia
Wesoły przekładaniec z morelami, Nutellą i kremem budyniowym 309

Dzisiaj zapraszam na pyszny, wyjątkowy przekładaniec. Z morelami, lekko brzoskwiniowy. Przełożony kremem zrobionym z Nutelli i wafelków. Na wierzchu jest gruba warstwa budyniowego kremu, pycha. Ciasto podbiło nie jedno podniebienie:) i w towarzystwie od razu poprawiły się humory. Stąd nazwa wesoły przekładaniec. Bardzo polecam… (inspiracja z gazetki „Najlepsze ciasta”, sporo zmodyfikowana).   Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno(...)chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić

Mała Cukierenka
Ravioli miętowe z serem i szpinakiem. 167

Przepisów na najlepszy farsz i ciasto na idealne ravioli jest w sieci sporo .Ja mam swój ,sprawdzony .Ciasto dobrze się wałkuje , nie rozwala się w wodzie i jest bardzo smaczne . Dodatkowo w cieście znajdują się świeże listki mięty i taki smak ravioli smakuje mi jeszcze bardziej. Ciasto ,na około 25 sztuk: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mąki pszennej(...)dwie szklanki wymieszanych mąk ,resztę zostawiamy do podsypywania w trakcie wyrabiania.Mieszamy łyżką i czekamy aż przestygnie , aby nie poparzyć rąk .Dodajemy sól ,oliwę i wyrabiamy gładkie ,miękkie i elastyczne ciasto .Odstawiamy pod przykryciem. Farsz: 150 g świeżego szpinaku 150 g twarogu ,kremowego ząbek czosnku sól ,pieprz Szpinak pokroić na mniejsze kawałki ,dusić na oliwie nie dłużej niż 3 minuty ,dodać

Ladylaura.
Chleb na zakwasie ŻYRAFA 195

zakwasie ŻYRAFA Składniki: 100 g mąki żołędziowej 180 g pszennej mąki razowej 100 g mąki żytniej 180 g mąki pszennej 2x pół łyżeczki soli 2x pół łyżeczki cukru garść ciasta z poprzedniego wypieku garść suszonych żurawin garść płatków owsianych łuskany słonecznik woda W sobotę wieczorem : W jednym garnku zarobić ciasto z mąki żołędziowej i mąki razowej z solą, cukrem, połową(...)ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać żurawiny i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję, którą łatwo wyrabia się drewnianą łyżką. W drugim garnku zarobić ciasto z mąki żytniej i pszennej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać płatki owsiane. Garnki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykryć wilgotnymi ściereczkami. W niedzielę

Weekendy w domu i ogrodzie
Brioszka z dżemem pomarańczowym i sosem waniliowym 127

dobrego towarzystwa. Ja swoją brioszkę upiekłam na spotkanie (poświąteczne :)) z moimi najlepszymi Przyjaciółkami, od których dostałam pewną książkę kucharską, o której kilka słów pojawi się niebawem na blogu. Ciasto jest delikatnie słodkie, ze pomarańczowo-gorzkawym smakiem nadzienia (gorzki smak pojawia się od skórki pomarańczowej, więc lepiej spróbować dżemu przed pieczeniem, aby wiedzieć jaką ilością nadziewać brioszki). 'brioszka z dżemem pomarańczowym(...)mąkę, dodać cukier, rozczyn drożdży, sól i jajka. Wymieszać drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Wyrabiać 10 minut ręką, lub 5 minut hakiem. Następnie, partiami dodawać miękkie masło, dokładnie wyrabiając ciasto. Wyrabiać kolejne 10 minut - ręką lub 5 minut - hakiem, do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, które będzie z łatwością odchodzić od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić

CookYourself
Wielkanocna babka drożdzowa 191

należę do osób kochających ciasto drożdżowe , początki z prostym plackiem drożdżowym nie były kolorowe, albo ciasto nie wyrosło, a jak już wyrosło po pieczeniu okazywało się zakalcem . Zdecydowanie wolę drożdże suche które nie wymagają robienie rozczynu . Dzisiaj zrobiłam próbną babkę drożdżową na żółtkach nie spodziewałam się, że to takie proste. Jest przepyszna idealna do kawy czy herbaty . Ciasto wyszło mięciutkie(...)żółciutkie w środku .  Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej ( użyłam 4 szklanki bo ciasto przy zagniataniu było zbyt klejące) 21 g suszonych drożdży (3 saszetki) 6 żółtek 1 całe jajko 1 szklanka letniego mleka 120 g rozpuszczonego masła (ostudzonego) 3/4 szklanki drobnego cukru ( można mniej jak ktoś lubi mniej słodką )  3 łyż soku z cytryny opcjonalnie rodzynki szczypta

Wypieki Uli
Kubanka 228

Coraz bliżej świąt i chyba czas już najwyższy zastanowić się nad świątecznymi wypiekami. Myślę, że to ciasto spełni oczekiwania świątecznego stołu. Przepis odkryłam dzięki  rudasłodycz , jest to blog który serdecznie polecam wszystkim łasuchom. Można na nim znaleźć wiele świetnych inspiracji do pieczenia a przede wszystkich nacieszyć oczy pięknymi zdjęciami.  A jak mój osobisty łasuch ocenił to ciasto? Stwierdził(...)jest ono najlepsze w tym roku. W sumie mamy dopiero marzec ale ocena wcale nie jest na wyrost. Ciasto jest bardzo smaczne, łączny w sobie słodycz czekolady, cierpkość śliwek i delikatny smak śmietany połączony z gorzkim kakaem. Myślę, że zachęcę was tym do wypróbowania przepisu. W mojej wersji ciasto upiekłam na spodzie z ciasta ucieranego. Jeżeli wolicie "lżejsze rozwiązanie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik kakaowy + film 103

Pyszny, delikatny i aksamitny sernik na kruchym cieście kakaowym po wierzchu również posypany kruchym ciastem. Idealny na deser lub podwieczorek. Prosty w przygotowaniu aczkolwiek nieco pracochłonny. składniki na formę 25 na 25 cm                      ciasto  2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki(...)cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kg zmielonego sera białego przepis               ciasto Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier waniliowy i cukier kryształ, dodajemy miękką pokrojoną margarynę oraz jajko. Dłonią wyrabiamy ciasto, jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne

Smakowite Dania
Domowe pączki 384

Tłusty Czwartek. Żółciutkie, delikatne, maślane. Idealne na drugi dzień (co jest rzadkością wśród pączków). Polane lukrem, nadziane ulubioną konfiturą. Te pączki nie twardnieją nawet na 3 dzień. Składniki ciasta: (ok. 15-16 pączków) 0,5 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki rumu(...)minut). Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, żółtka, resztę soku pomarańczowego, rum. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota. Dodać roztopione i ostudzone masło. Ponownie wymieszać, do dokładnego połączenia składników. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (na ok. 2 godziny). Z wyrośniętego ciasta urwać kawałek* i uformować kształt bułeczki ( ciasto będzie się kleić – podsypać delikatnie mąką lub posmarować umyte

Moja Delicja
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 210

Sernik na kruchy spodzie przypomina trochę ciasto drożdżowe (tzn. śląski kołocz :), ale ma taką zaletę, że dłużej trzyma świeżość, dlatego go lubię :) W przyszłości pewnie też zrobię go w wersji oryginalnej, czyli drożdżowej, a tymczasem przepis na kruchy serniczek ;) Ciasto: 12 dkg margaryny 1 szklanka cukru, 2 jajka, 2,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę rozpuścić(...)dodać cukier, jajka, mąkę i proszek. Wszystko razem dobrze wymieszać. 2/3 ilości ciasta wyłożyć cieniutko (około 3- 5 mm ) na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pozostałą 1/3 ciasta użyjemy później jako kruszonkę na górę ciasta. Ser: 1 kg tłustego twarogu (najlepiej presidenta) 1 szklanka cukru, 1 duży cukier waniliowy, 4 jajka, 1 budyń waniliowy, 1 szklanka rodzynek (+duża łyżka mąki ziemniaczanej

Smakowy Raj
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 205

zagotowujemy, kosztujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku. 2 szklanki mąki wsypujemy do dość dużej miseczki. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka i solimy. Na początku ciasto wyrabiamy widelcem lub szpatułką. Gdy zrobi się z niego dość gęste, wyrabiamy go ręcznie, podsypując pozostałą szklanką mąki. Ciasto makaronowe musi być dość tęgie. Następnie ciasto dzielimy na 3 części(...)Wałkujemy ciasto na grubość około 2mm, podsypując z obu stron mąką by nie lepiło się do wałka ani stołu. Na rozwałkowanym płacie ciasta kładziemy średniej wielkości blaszkę, w której będziemy robić Lazanię. Wycinamy z ciasta szablon o około centymetr większy niż blaszka (gdyż ciasto lubi się ściągać). Spód blaszki smarujemy olejem, a następnie kładziemy na nim rozwałkowany płat ciasta makaronowego

Smakowy Raj
Kruchy jabłecznik z rodzynkami i cynamonem 168

Jabłecznik z rodzynkami i cynamonem, to jedno z moich pierwszych ciast jakie piekłam lata temu, gdy byłam jeszcze dzieckiem. Uwielbiam jabłeczniki, zwłaszcza takie z kwaśnych jabłek, co dla mnie jest poezją. Ciasto: 50dag mąki 20dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20dag margaryny 3 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1kg jabłek (świeżych* lub musu jabłkowego domowej roboty ze słoika(...)łyżki cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy cienko, palcami 2/3 ciasta na spód, nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. *Obrane jabłka

Smakowy Raj
Domowa Pizza wersja od A do Zet 139

kupujemy tyle produktów, by dało się wszystko skonsumować, gdy jest jeszcze świeże, a na pizze kupuję osobne składniki, bo zdarza się, że czegoś nie ma. Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :) Ciasto drożdżowe na pizze: 3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania(...)którego wlewamy wodę, oliwę i lekko wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy w jednolitą masę. Zwykle na początku, gdy jest rzadka mieszam ją widelcem lub szpatułką, a następnie wyrabiam ręcznie. Gotowe ciasto pozostawiamy w miseczce i przykrywamy ścierką lub prószymy po górze mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 30 minut). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, po czym dzielimy

Smakowy Raj
Rosół z mięsnymi kołdunami 203

liście laurowe 1 średnia marchewka 1 średni korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Natka pietruszki Nadzienie: ugotowane mięso z rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Sól Pieprz Ciasto: 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek Ok. ½ łyżeczki soli Mięso kroimy na dwa lub trzy mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i dodajemy do niego(...)przetarty czosnek, pokrojoną cebulę, jajko, sól i pieprz. Całość mieszamy na jednolitą masę. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka, solimy,   a następnie wyrabiamy najpierw widelcem, a później gdy ciasto stanie się gęstsze ręcznie. Dobrze wyrobione ciasto wałkujemy na grubość około 2 – 3 mm. Rozwałkowane ciasto można nadziać mięsem na kilka sposobów: 1. Wykroić z ciasta przy pomocy niewielkiej szklanki

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania