Składniki na ciasto:3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa:1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotkirodzynki Składniki na kruszonkę(...)mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do posypania:cukier trzcinowyNajpierw należy przygotować kruche ciasto. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto szybko. Włożyć do lodówki min. na godzinę. W międzyczasie można przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać, pokroić
Świat CiastaPiernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis.Jak przystało na piernik, w jego składzie(...)zabrakło miodu i przypraw korzennych, a dodatkami, według mnie bardzo świątecznymi, które wzbogacają smak ciasta, są śliwki suszone oraz ekstrakt i skórka z pomarańczy.Piernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając proporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo ciasta
Smakołyki BerenikiTarta - prosta i szybka w przygotowaniu, a mimo to z pewnością zachwyci niejednego domownika - idealny deser na letnie dni. Ponadto tarta to znakomity pomysł na ciasto z wykorzystaniem sezonowych owoców. Podstawowy przepis na ciasto i krem + dowolne owoce sprawiają, że nasza tarta za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej - ...ale zawsze przepysznie.Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami - Składniki(...)ciasto:150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego)1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanycukier waniliowy szczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyok. 400 g dowolnych owocówdowolna galaretka (opcjonalnie)Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Ciasto:Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce
Słodka StronaMonika :)Chciałabym więcej napisać o Niej, ale nie wiem czy mogę, więc napiszę tylko tyle: dziękuję za ten rok kochane Anielskie Przysmaki :*Składniki ciasta:(przepis inspirowany tartami z MojeWypieki.com)niepełna szklanka mąki pszennej,5 łyżek cukru pudru,1 łyżka drobnego cukru waniliowego,pół kostki zimnego masła,1 żółtko,1 łyżka(...)Najlepiej użyć malaksera, żeby masło nie rozpuściło się od ciepła rąk. Jeśli jednak nie mamy malaksera, wtedy można przesiekać dokładnie wszystko dużym, szerokim nożem, a następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na przynajmniej pół godziny.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem
Codzienna kuchnia niecodziennaszkodzi; ważne, że jakieś dziecko chce się nimi bawić), dużo śmiechu, dobre jedzonko i tort. Ten ostatni przygotowałam ja. Bardzo się denerwowałam - dawno nie robiłam już wychodnego ciasta o takim kalibrze. Zadania nie ułatwiał fakt, że jedyne wytyczne, jakie dostałam, to zrób, jak uważasz. Na szczęście wszystko się udało, choć bez przygód się nie obyło.Chciałam przygotować torcik dziewczęcy(...)więc różowy. Na różnych blogach widziałam ciasta o różnej tonacji, niekoniecznie różu, ale właśnie coś takiego mi się zamarzyło. Najłatwiej kupić sobie okrągłe podstawki z folii aluminiowej - sprawdzą się idealnie. Ja nigdzie nie mogłam ich dostać, więc składniki podzieliłam na cztery, przygotowywałam po jednym cieście, i wszystkie po kolei piekłam w jednej tortownicy. Czasochłonne zajęcie, ale wykonalne.Ciasto było gotowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka czosnku granulowanego.Sposób przygotowania:Do dużej miski (ja używam od robota kuchennego) wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże, sól, cukier, olej i letnią wodę. Całość dokładnie wyrobić, aż ciasto nie będzie się kleić i będzie dobrze odchodzić od ręki. Ja wyrabiam ciasto w robocie kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę(...)czasie ciasto podzielić na 2 części, z każdej części uformułować kulę i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik wraz z blachą, na której będą pieczone pity nagrzać do temperatury 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, pierwszą kulę ciasta rozwałkować na płaski placek. Ja robię to w ten sposób, że papier do pieczenia oprószam mąką
Gospodyni MiejskaDrożdżówki z aronią...Pyszne, drożdżowe ciasto.Wnętrze pełne słodko-kwaśnych aronii.Polane słodkim lukrem.Komu jedną?Zapraszam!Składniki:Ciasto:75 g margaryny;250 ml mleka (u mnie 0,5%);4 - 5 łyżek syropu powstałego z duszenia aronii;25 g świeżych drożdży;30 g białego cukru;500 g mąki;Szczypta soli.Nadzienie:300 g aronii;100 g białego cukru;150 ml wody.Lukier:125 ml cukru pudru(...)gotowania aronii. Całość powinna mieć letnią temperaturę. Dodać drożdże i dobrze wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły.Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, cukier, sól i mieszam, a następnie dodaję drożdże ropuszczone w mleku z margaryną i sokiem z aronii i zagniatam ciasto przy użyciu
Gospodyni MiejskaSezamowy quiche z papryką i chorizo...Kruchy, sezamowy spód.Podsmażona, kolorowa papryka.Słupki paprykowego chorizo.A całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie.Pychota! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;4 łyżki sezamu;150 g zimnej margaryny;1 łyżeczka soli;1/3 szklanki zimnej wody.Nadzienie:1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;100 g kiełbasy chorizo;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)paski.Chorizo pokroić w cienkie słupki o długości około 3 - 4 cm.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Z mąki, uprażonego sezamu, zimnej, posiekanej nożem margaryny, soli i zimnej wody zagnieść szybko ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od robota kuchennego i zagniatam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Zagniecione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim dokładnie formę
Gospodyni Miejskachce się przyspieszyć wyrastanie - u mnie bez drożdży. Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję(...)odstawić w ciepłe miejsce na 12 - 16 godzin (u mnie cała noc).Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. obie mąki, wodę, sól, cukier i ewentulanie drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki
Gospodyni Miejskapatelnię wsypać ziarna słonecznika i sezamu i uprażyć na złoty kolor. Wystudzić.W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)ciepłą wodą, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin (u mnie cała noc).Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. obie mąki, wodę, namaczankę, sól, uprażone ziarna i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią
Gospodyni Miejskamieszamy wraz z zakwasem i levain aż wszystkie składniki połączą się ze sobą - odstawiamy na 20 minut przykryte po tym czasie dwa razy przemieszamy całe ciasto i odstawiamy na kolejne 20 minut po tym czasie powtarzamy czynność ze przemieszaniem i po raz kolejny odstawiamy na 20 minut po tym czasie mieszamy 2-2,5 minuty(...)rozwiązać siatkę glutenową.- odstawiamy na wstępną fermentację na 2 godziny po 1 godzinie delikatnie składamy (najlepiej zmoczyć dłoń i ciasto z jednej strony złożyć na drugą )- po dwóch godzinach wykładamy ciasto na dobrze omączony blat składamy ciasto za pomocą łopatki (ciasto jest dość luźne ) do środka, po czym dzielimy ciasto na pół i formujemy okrągły lub prostokątny chleb
Basia w kuchnidobrą" Pizzą ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, dużą ilością cebuli i dipu czosnkowego, doprawioną iście diabelsko! Chilli, oregano i maleńkie pomidorki. A ten cały urodzaj ułożony został na bezglutenowym, owsianym cieście (tak, jest mąka owsiana w 100% bezglutenowa). SKŁADNIKI:/FARSZ:- Szpinak świeży, 1/3 opakowania,- Pieczarki, 1/2 opakowania,- Papryka Czerwona, 1 mała- Papryka Żółta, 1 mała,- Ser Żółty, 400 g,- Wędlina(...)oregano, chilli" Piątnica, na smak,- Pomidorki Igiełki Piątnica, na smak.- Pieprz czarny,- Domowa mieszanka suszonych warzyw, - odrobina oleju,/Dodatkowo DIP CZOSNKOWY DOMOWY /mocno czosnkowy, kremowy./CIASTO:SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- 25 dkg mąki,- 1/4 kostki drożdży,- pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem,- łyżeczka soli,- łyżeczka cukru,- 2 łyżki oleju,- 1 łyżka masła,SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE - BEZGLUTENOWE:Mąka
Wypisz Wymalujpięknie wyrosły, dziury porobiły sie takie, jak należy, miąższ delikatny, zaś skórka chrupiąca. Śliwki dodały swego specyficznego smaku, no i własnych dzikich drożdży - z tego względu dodałem śliwki do ciasta wcześniej, niż było to w oryginalnym przepisie, by śliwkowe drożdże mogły dłużej uczestniczyć w wyrastaniu ciasta.Chlebki wyszły cudne, zaś malusie kromusie na jeden kęs - są rewelacyjne...Wpis znalazł się(...)mąki żytniej razowej225 g mąki żytniej chlebowej240 g ciepłej wody20 g cukru10 g soli8 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 80 g suszonych śliwekodrobina otrąb żytnich do obsypania foremek i posypania ciasta. Przygotowanie chleba: Dodaj do zaczynu wszystkie pozostałe składniki oprócz śliwek. Dobrze wymieszaj, np. mikserem, aż do dokładnego połączenia się składników.Jesli śliwki są bardzo suche, możesz je wcześniej namoczyć
Grahamka, weka i kajzerkakuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai, nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny. Zapraszam do gotowania(...)zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :)BULION Z PIEROŻKAMI WONTONCiasto wonton (72 krążki*):1 jajko1/3 szklanki wody2 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soliFarsz (do 18 pierożków):odrobina oleju200 g wieprzowiny mielonej2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane1 ząbek czosnku, starty na tarce1/2 łyżki świeżo startego imbiru1 łyżka sosu sojowegoZupa:1,5 l azjatyckiego bulionu drobiowego1 łyżeczka cukru
Tajskie smakizielone - każdy znajdzie coś dla siebie. W dodatku do jabłek nie może zabraknąć mojego ulubionego składnika, a mianowicie cynamonu. Nigdy nie potrafię określić ile go daję na porcję przygotowanego ciasta. Po prostu daję go bardzo dużo, tak aby wystarczająco pachniało w domu tą przyprawą.A więc dzisiaj w menu...Szarlotka pod chmurkąSkładniki na kruche ciasto:1 szklanka mąki tortowej1 szklanka(...)mąki żytniej 20003 łyżki cukru pudru1 jajko L (najlepiej z wolnego wybiegu)łyżeczka olejku śmietankowego (aromat)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 kostki zimnego masła (100 g)Przygotowanie kruchego ciasta:Ze wszystkich podanych składników zagnieść kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować jabłka.Składniki na nadzienie jabłkowe:4 duże, polskie jabłka
Eat Shrimps