Jeszcze niedawno myślałam, że zrobienie takiego ciasta musi być bardzo trudne. Z pomocą przyszło jednak gotowe ciasto francuskie, w którym dosłownie się zakochałam. Przy bliższym jego poznaniu okazało się, że można zrobić z niego tyle pyszności i to w ekspresowym tempie. Od tego czasu eksperymentuje z tym ciastem, wymyślam coraz to nowe smakołyki, nie tylko na słodko i zawsze(...)wychodzi pysznie. Napoleonka z budyniem SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego 200 g cukru 2 budynie śmietankowe po 40 g każdy (niesłodzone) 0,5 l mleka cukier puder do posypania Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim połówki ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut. Należy pilnować aby ciasto miało
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSękacz jabłkowo - bananowy. Składniki - ciasto : 0,5 kg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo przygotowujemy : 1 łyżka kakao 1 kg jabłek 2 banany kasza manna ( około 5-7 dkg ) cynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek 1 szklanka(...)kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania : Jabłka obieramy,wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Z mąki,margaryny,smalcu,żółtek,cukru oraz proszku do pieczenia robimy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Jedną część ciasta wałkujemy na szerokość blachy jaką mamy do pieczenia. Blaszkę wykładamy specjalnym papierem do pieczenia i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto. Następnie
Przepisy i porady kulinarneStęskniłam się za wiosną, a tu dopiero styczeń. W lodówce leżał szpinak, na który nie bardzo miałam pomysł. I tak powstały piękne, zielone naleśniki. Ciasto jest nieco mniej wygodne w smażeniu niż w zwyczajnych naleśnikach, można dać mniej szpinaku i wtedy bardziej będzie przypominać zwykłe naleśnikowe. Można też oczywiście jeszcze bardziej je rozrzedzić wodą. Moje ciasto było(...)tyle gęste, że rozprowadzałam je przy pomocy specjalnego patyczka do ciasta naleśnikowego, a normalnie ciasto samo rozlewa się na patelni. Naleśniki wyszły w miarę cienkie, smaczne, a co najważniejsze bardzo, bardzo wiosenne, a tego było mi trzeba! składniki ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni) 150 g świeżego szpinaku baby 2 - 3 jajka
Stare Garyjabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej- 250 g masła- 1 szklanka(...)pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na blaszkę, wyrównujemy
mojewypiekiinietylkoCiasto Maxi King bez pieczenia – zauważyłam na blogu Świat Ciast i od razu wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić! Wprowadziłam kilka małych modyfikacji pod swoje kubki smakowe. Fanką tych batoników jestem od niedawna, bo jakoś wcześniej nie miałam okazji ich skosztować… lecz jak już je posmakowałam, to się w nich zakochałam na amen :) Jeśli Wy również uwielbiacie batoniki(...)Maxi King, to ciasto to zostało stworzone właśnie dla Was :) Mimo, że cena tego ciasta do niskich nie należy, to warto wypróbować domowe Maxi King ;) Poza tym jest to przepis na ciasto bez pieczenia, więc chyba dwa razy Was nakłaniać nie muszę? :) Maxi King Ciasto bez pieczenia – Składniki na blachę 23 x 35 cm:ok. 400 g herbatników1
Kulinarne PrzebojeNajbardziej w świecie kocham wytrawne tarty, szkoda tylko, że robienie kruchego ciasta jest takie pracochłonne. No cóż, czasem trzeba się poświęcić by zjeść coś pysznego :)Składniki na kruche ciasto:1 kostka masła2,5 szklanki mąki1 żółtkopół łyżeczki soli.Składniki na farsz:30 dag koziego sera100 ml kwaśnej śmietany (18 %)pół czerwonej papryki 1 jajkosól, pieprzulubione zioła: u mnie tymianek, bazylia(...)oregano oraz susz z pomidorów i suszony czosnek2 garści kurekłyżka masłagarść rukoli Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Gdy ciasto jest za suche możemy polać odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki. W tym czasie czyścimy kurki - najlepiej szczoteczką pod bieżącą wodą. Smażymy kurki na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po schłodzeniu ciasta wylepiamy
Bon Appetit Małgorzatyotartej skórki pomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)Nadzienie:konfitury wg uznaniaPonieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha, to już przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier(...)wanilię. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą dużej drewnianej łyżki, aż zacznie się tworzyć kruche ciasto. Odłożyć łyżkę i zagnieść, ciasto aż będzie gładkie i lekko lepkie w dotyku. Jeżeli twoim zdaniem ciasto będzie zbyt suche, dodaj do niego odrobinę wody.Teraz rozwałkowywać placki o grubości około
Świat Ciastagrubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło , smalec oraz cukier i sól. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać wodę szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - najpierw mieszamy mąkę z solą, cukrem ,masłem i smalcem, dodajemy lodowatą wodę i wyrabiamy do czasu(...)ciasto utworzy kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.Po wyjęciu z lodówki ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy. Zdjąć folię i położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy
Stare Garycieniutkie kromki, znakomicie pasuje do serów. Bardzo, bardzo polecam!składnikizaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej170 g wody30 g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe320 g mąki pszennej chlebowa450 g mąki pszennej razowej4250 g wody20 g soli5 g drożdży instant230 g marchewki startej i odciśniętej230 g orzechów włoskich310 g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować na 12 - 16 godzin przed(...)końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowejciasto właściweStartą marchewkę bardzo dokładnie wycisnąć. Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz orzechów i marchewki. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Kończyć na 2 prędkości mieszając przez 3 minuty.Dodać marchewkę i orzechy. Mieszać na pierwszej prędkości tylko tyle, aby składniki
Stare Garymąki orkiszowej z dodatkiem pomidorów, czarnego sezamu i jabłka. Przepis wybrała Dorota, a jego autorką jest Dana z bloga Leśny Zakątek. Ufff... :) Po wymieszaniu ciasta wpadłam w lekką panikę, gdyż nie miałam do tej pory do czynienia z tak luźnym ciastem chlebowym na zakwasie. Na szczęście z każdym kolejnym składaniem ciasto stawało się coraz bardziej(...)dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, miód, sezam.Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki, orkiszową i pszenną chlebową. Wyrabiamy ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej.Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 3 godziny.W czasie tych 3 godzin:Po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski na omączony
Stare GaryBardzo smaczny i prosty do zrobienia placek z truskawkami. Właściwie to truskawki zapieczone w cieście. Robi się bez kłopotu, może nie jest zbyt efektowny, trzeba go z foremki wydłubywać, ale jest pyszny! Ciasto wyjątkowo dobre dzięki dodaniu cytryny. Bardzo polecam!Przepis z książki "Pie" Angeli Boggiano składnikikruche ciasto 300 g200 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukru100(...)łyżeczka soku z cytrynyskórka otarta z 1 cytryny1 łyżki lodowatej wody.nadzienie600 g truskawek25 g roztopionego masła50 g brązowego cukru1 łyżka mąki kukurydzianejszczypta cynamonu3 łyżki owocowego likieru (opcjonalnie)przygotowaniePrzygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę masła, mieszać do połączenia
Stare GaryRozpoczynam sezon kurkowy . Tarta jest smaczna i ciepła i zimna. Ciasto serowe polecam, bo naprawdę smaczne. Przepis na ciasto znalazłam w książce "Pie" Angeli Boggianoskładniki (forma 20 cm)Kruche ciasto serowe200 g pszennej mąkiszczypta soli150 g masła50 g twardego, żółtego sera np Cheddar'a lub parmezanu - startego2 - 3 łyżki wodynadzienie200 g kurek100 g koziego serka(...)rolady1 jajo lub 2 małe2 duże łyżki śmietanysól, pieprzpietruszkaprzygotowanieWszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera, wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Wyjąć, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Przygotować kurki. Oczyścić na sucho pędzelkiem i szybko opłukać jeśli to konieczne. Osuszyć. Położyć na wyłożonej folią blasze, lekko posolić i popieprzyć polać oliwą
Stare Garywychodzi… mimo, że raz użyłam mąki pszennej a raz chlebowej… raz robiłam z suchymi drożdżami a raz drożdże wcześniej rozpuściłam w letniej wodzie…. Najważniejsze jest, żeby ciasto na ciabattę dobrze wyrobić. Jak podaję w przepisie trzeba tak długo wyrabiać, aż zaczną się pojawiać bąble powietrza i ciasto jest na tyle elastyczne, że możemy je podnieść w całości(...)czym więcej kalorii spalę przy wyrabianiu tym na więcej mogę sobie pozwolić później Wiem, że jest troszkę zachodu z przygotowaniem ciabatty ale naprawdę warto! Myślę, że najtrudniejsze jest pocięcie ciasta i przełożenie na blaszki ale przy odrobinie cierpliwości da się to zrobić:) Jeszcze raz powtórzę: Warto! Nie ma jak domowa ciabatta… jeszcze ciepła z oliwą lub z masełkiem
UgotujmyTo.plbył to bardzo popularny chleb w Rosji. Niestety nie jestem doświadczonym piekarzem, a moje doświadczenie w chlebach żytnich jest zerowe. Pierwszym problemem w przygotowaniu tego chleba było przygotowanie zaczynu (ciasta zakwaszonego po 3 fazie z maki żytniej razowej) Na początku nie miałam pojęcia o co chodzi ale Amber dała nam przejrzystą instrukcję, jak taki zakwas przygotować. Niestety, nie mogłam dokładnie(...)Jednak zakwas jakoś wyrósł…. czy wystarczająco, czy nie nie mam pojęcia ale chlebek wyszedł i smakował a to najważniejsze :)! Zrobiłam go nawet dwa razy. Za pierwszym razem podzieliłam ciasto na dwie foremki, bo bałam się, że może jeden bochenek mi się nie dopiecze…. Za drugim razem upiekłam jeden bochenek, który się również upiekł :)! Bardzo jestem ciekawa, jak będą
UgotujmyTo.pl