oddzieleniu od białka przeznaczonego do smarowania bułeczek przed pieczeniem 70g cukru pudru - pierwotnie było 40g zwykłego cukru, ale że nie robiłam kruszonki, postanowiłam więcej dołożyć słodyczy do ciasta; o braku zwykłego cukru w domu już wspominałam... 1 mały cukier wanilinowy (16g) - nie miałam esencji waniliowej CIASTO: 600g mąki pszennej - pierwotnie było 500g, jakoś tak ciągle dosypywałam przy wyrabianiu, bo konsystencja(...)ciasta wydawała mi się za rzadka 2 łyżki oliwy - taki mój dodatek :) szczypta soli NADZIENIE: 3/4 słoiczka powideł śliwkowych DO POSMAROWANIA: 1 białko - roztrzepane widelcem W rondelku rozpuścić na małym ogniu masło. Dodać mleko, śmietanę, cukier puder, cukier wanilinowy, jajko oraz żółtko i krótko podgrzać do uzyskania letniej temperatury rozczynu . Do ciepłego i rozmieszanego płynu, dołożyć drożdże i dokładnie
Grunt to przepis!koniecznie TEN WPIS . To vademecum pieczenia ciasteczek tak, by były naprawdę pierwsza klasa – żeby zachowały kształt, chrupkość i formę. Po lekturze jesteście gotowi, więc zabieramy się do pracy. To ciasto to sama przyjemność, poczujecie to zaraz w dłoniach :) Odważamy wszystkie składniki. Mąkę przesiewamy z solą. Masło do tych ciastek musi być miękkie – miękkie, a to w wypadku masła znaczy plastyczne(...)połączenia żeby go nie napowietrzać. Do masła z cukrem wbijamy jajko, dodajemy oba aromaty (uwielbiam te dwa z Wiltona, które pokazałam na zdjęciu – nie zmieniają lepkości i koloru ciasta) i miksujemy do dokładnego połączenia – tylko tyle, nie potrzebujemy puszystej masy. Puszyste znaczy jedno – powietrze. A te ciastka mają być superpłaskie. Po kopiastej łyżce, ciągle miksując na wolnych obrotach, dodajemy
Karo in the Kitchengdzieniegdzie dobrze było widać trasę. Cisza. Wokoło ani jednej żywej duszy. Tylko liście szeleszczące pod stopami. Całe mnóstwo pięknych, kolorowych liści. Żółtych, czerwonych, purpurowych i złotych... Nad wszystkie wypasione ciasta z masami, kremami czy śmietaną przedkładam te klasyczne i proste. Najlepiej z sezonowymi owocami. A jesienią królują jabłka. Mnóstwo jabłek. Małe, duże, czerwone, żółte, słodkie czy kwaśne. W rodzinnym(...)sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru 2 jajka
My simple kitchenDzisiaj na specjalne życzenie babka korzenna czekoladowa. Tak się złożyło, że w moim domu lubimy korzenne ciasta nie tylko na święta. Ponieważ często piekę czekoladowe ciasta, więc lubię je doprawiać różnymi przyprawami w tym korzennymi. Korzenne przyprawy dodaję również do ciasta z dynią czy ciasta marchewkowego . Ciasto czekoladowe upieczone w formie z kominkiem, które również można upiec w tradycyjnej podłużnej(...)łyżeczka oleju 1 łyżeczka śmietanki 2 łyżki posiekanych orzechów do posypania, u mnie pistacjowe Nastaw piekarnik na 170ºC na termoobieg (bez termoobiegu okofio 10 stopni więcej). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze. Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj po jednym jajku. Zmiksuj. Wlej śmietanę i wymieszaj łyżką z masą. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z przyprawami, sodą
codojedzeniaLubicie ciasta z jabłkami ? Jeśli tak, to dzisiaj polecam szybkie, proste i smaczne ciasto ucierane. Składniki: Ciasto: •25 dkg margaryny •25 dkg cukru pudru •6 jajek •50 dkg maki pszennej •1 łyżeczka proszku do pieczenia •200 ml śmietany 18 % •80 dkg jabłek •cynamon lub przyprawa do piernika •cukier do posypania(...)jabłek •cukier puder do posypania ciasta 1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po 1 żółtku. 2. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i na sam koniec ubite białka. 3. Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej mniejszą połowę ciasta. 4. Obieramy jabłka i ścieramy je na ciasto
Kuchnia u Bietkiciasto z gruszkami Soczysty i słodki smak dojrzałych gruszek, idealnie komponuje się z aromatem pieczonego drożdżowego ciasta. Nic tylko siadać i zajadać. składniki 0,5 kg mąki 3-4 gruszki 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju dodatkowo cukier puder do posypania ciasta sposób przygotowania Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże(...)zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy gruszki, dzielimy je na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy
Miód i pieprzPyszna, jesienna, cudownie krucha tarta, z mnóstwem śliwkowego nadzienia, które delikatnie wypływa po przekrojeniu ciasta. Do tego aromat rozgrzewającego cynamonu i można na chwilę zapomnieć o całym świecie ;) SKŁADNIKI (forma 26 cm) kruche ciasto 1,5 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( lub pszennej pełnoziarnistej) 150g zimnego masła 3 łyżki cukru muscovado 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj nadzienie(...)więcej) 1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. W tym czasie przekrawamy śliwki na pół. Wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i cynamonem i dusimy kilka minut, śliwki powinny
DefinicjaSmakuPewnie już pamiętacie, że mój mąż jest wielkim miłośnikiem ciast z kajmakiem , stąd lista ciast z jego użyciem cały czas się powiększa. Tym razem padło na ciasto s. Anastazji. Wszystkim smakowało. Jest ciekawe. Lubię ten biszkopt z orzechami od siostry Anastazji, który używam także w innych ciastach. Ciasto idealne na imieniny, a nawet na święta, gdy poszukujemy czegoś bardziej(...)wystawnego. Dla kogo: dla fanów ciast Siostry Anastazji dla lubiących ciasta z toffi dla szukających przepis na bardziej wyszukane ciasto Składniki na biszkopt kakaowy: 7 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru Składniki na biszkopt orzechowy: 250g zmielonych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej łyżeczka
Mania Wypiekaniaumilał rodzinne spotkanie znajomego (Irlandczyka) mojego męża. Z racji, że Irlandczycy uwielbiają kremy maślane nie było możliwości żeby torcik im nie smakował. Był pyszny. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 470 g mąki pszennej 140 g kakao 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 400 g cukru kryształu 225 g masła 390 ml mleka(...)ubijamy krótką chwilę. Na sam koniec wlewamy wrzącą wodę i ubijamy delikatnie do połączenia. 2 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia samo dno, boki natłuszczamy. Rozdzielamy ciasto po równo na dwie formy, wygładzamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte blaty ciasta
Made By Mom And SonCiasto ZEBRA jest ciastem które pamiętam z dzieciństwa. Mama często je piekła, może stąd mój sentyment do niego. Ciasto ma ciekawy i zachwycający wygląd. Jest puszyste, lekkie i smaczne. Idealne do szklanki mleka. Jest trochę zabawy przy nakładaniu na przemian jasnego i ciemnego ciasta do blachy, ale wygląd wam to wynagrodzi. Składniki: 5 sztuk jajek(...)szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 2 łyżki mąki (dodatkowo do białego ciasta) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 szklanka wody gazowanej 1 opakowanie cukru wanilinowego parę kropli aromatu do ciast (waniliowy, cytrynowy, rumowy) Do miski wsypałam cukier, cukier wanilinowy i wbiłam żółtka
potrawyregionalneCiasto drożdżowe jest nieśmiertelne. Nawet jeśli się zeschnie to można go podpiec w tosterze i zjeść np. z masłem i dżemem;-) Ja zrobiłam je w dużej blasze ( i na taką podaję składniki ). Można je zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo. Zapraszam również na inne drożdżowe ciasta CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO(...)DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI STRUCLĘ SEROWĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki: 1 kg. mąki 10 dkg drożdży 4 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze) 1 kostka margaryny zapach np.pomarańczowy rodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałam cukier wanilinowy Składniki na kruszonkę: 35 g masła 1/4 szklanki cukru 3-4 łyżki mąki Rozkruszyłam drożdże i zalałam
potrawyregionalneCiasto drożdżowe z kruszonką gościło już na moim blogu (przepis TU ) Dziś postanowiłam je upiec jako zawijaną struclę z białym serem. Powiem jedno,wyszła super! Puszysta,mokra... i ten pyszny ser. Polecam! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 125 g masła 2 jajka 30 g świeżych drożdży opakowanie cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru(...)wanilinowy. Następnie wlałam rozpuszczone ale zimne masło i aromat zapachowy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Teraz czas na biały ser. Rozdrobniłam go w misce,dodałam żółtko i cukier waniliowy. Z ciasta uformowałam prostokąt. Podsypywałam go mąką. Nałożyłam na nie masę serową. I zrolowałam je. Włożyłam struclę do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Mnie wyszły dwie. Odstawiłam na około 30 minut,żeby
potrawyregionalnePropozycja dla osób lubiących czekoladę. Ja jej słodycz przełamałam śliwkami. Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową. Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera. Składniki na ciasto: 175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta(...)również starannie i delikatnie wymieszałam. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą. Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem do pieczenia. Wlałam do niej ciasto. Można je teraz wstawić do piekarnika i upiec. Następnie przekroić na dwa płaty i posmarować konfiturą. Ale ja, jak wcześniej pisałam postanowiłam zmodyfikować przepis na Tort Sachera
potrawyregionalnewiem jak u Was, ale u nas na weekend musi być coś słodkiego;)) Ostatnio często piekę ciasta z jabłkami takie jak np. to drożdżowe ciacho. Właściwie to taki drożdżowy chlebek z jabłkami i cynamonem. Idealnie współgra z kubkiem mleka;)) Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej, 30g świeżych drożdży, 100ml wody, 50ml mleka(...)waniliowego. Mleko, wodę i masło zagotować, lekko przestudzić i dodać drożdże. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, cukry, zaczyn z drożdży oraz jajka. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta
Z miłości do słodkościCiasto drożdżowe o puszystym i miękkim środku oraz przyjemnie chrupiącym wierzchem, który uzyskujemy dzięki warstwie masła, cukru waniliowego oraz płatków migdałowych. Jest to ciasto, którego smak nie jest 'zakłócony' przez dodatki w postaci owoców, polewy czy kruszonki (choć takie też uwielbiam- żeby nie było! ;)), zaś czuć przyjemny aromat wanilii, zniewalającą maślaną nutę, no i oczywiście smak drożdży. Jeżeli chcecie się(...)pobawić, to z tego ciasta można uformować bułeczki, wtedy spełni swoją rolę nie tylko jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy kakao (tylko nie do herbaty, ponieważ ogranicza wchłanianie głównie wit. B1, której zasobnym źródłem jest właśnie ciasto drożdżowe), ale również jako drugie śniadanie- do szkoły czy pracy. Ciasto absolutnie wyjątkowe w smaku, wypróbujcie koniecznie! :) Ciasto: * mąka pszenna
Kraina Miodem Płynąca