szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli 0,5 kg twarogu 300 g jagód 4 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka(...)odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Twaróg, jagody i cukier delikatnie połączyć ze sobą. Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części i nieużywane fragmenty ciasta przechowywać w zamkniętym woreczku). . Ciasto nie może być za grube (jeśli będzie grube to po ugotowaniu może być
Ugotowaćskładniki potrzebujemy, robimy, pieczemy i smacznie na ciepło lub zimno jemy. Jeśli czysty barszczyk czerwony do nich dodamy to obiad będzie smaczny, zapewne udany. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 375 g, 200 g pasztetu wykwintnego z drobiem Spichlerz Rusiecki, czarnuszka, sól gruboziarnista. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 220°C. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach(...)jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Ciasto za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy przecinamy na dwie równe części. Jedną z nich posypujemy czarnuszką, kilkoma ziarenkami soli i dociskamy za pomocą wałka. Następnie ciasto kroimy po szerokości, żeby uzyskać równe prostokąty ok. 14 szt. Na czystej części ciasta nakładamy po dwie łyżeczki pasztetu
Moniki Smakołykibędzie potrzebny, wypełniając przy tym całką kuchnię fantastyczmym zapachem. Tuż przed użyciem czosnku zdejmujemy z ząbków łupinki. Ilości składników zostały zaproponowane na 18 bułek, każda po około 90 g ciasta. Taka ilość bułek nie mieści się na jednej blasze, więc trzeba będzie piec je w dwóch turach (albo można zmniejszyć ilości składnikó w dzieląc je na dwa. Upieczemy wtedy(...)wkładka w postaci mielonego siemienia lerkko przyciemniły miękisz, który dzięki mieszaninie mąki pszennej, orkiszowej razowej, żytniej razowej z zakwasu i siemienia jest pełen nieregularnych dziurek. I na koniec porada - ciasto jest stosunkowo luźne, nie bójcie się podsypywać je mąką podczas składania i formowania bułek. Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego razowego 180 g mąki pszennej chlebowej 110 g letniej wody Odświeżony
Grahamka, weka i kajzerkaSezon jagodowy w pełni, a ja zapraszam Was na pyszne ciasto z musem jagodowym. Czasami warto poświęcić trochę czasu i przygotować smakowite ciasto. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki 3 łyżeczki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt jasny: 3 jajka ½ szklanki cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki ½ łyżki proszku do pieczenia ½ łyżki octu Masa(...)cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów. PRZYGOTOWANIE: Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 22×30 cm). Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Ciągle ubijając dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki na czekoladowe ciasto kruche: 100 g mąki 50 g masła 1 łyżeczka kakao 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 45 min. Następnie schłodzone ciasto, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy do natłuszczonej foremki o średnicy 27 cm. Nakłuwamy(...)masa zgęstnieje. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ze śmietanką. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i kroimy na talarki. Gotową, gorącą masę wykładamy na upieczone ciasto, równo rozsmarowujemy. Na kremie układamy truskawki. Całość polewamy delikatnymi strużkami roztopionej czekolady
Domowy Smak JedzeniaPijemy dużo świeżego soku z marchwi i za każdym razem szkoda mi było wyrzucać wytłoczyn. Tym razem nie wylądowały w koszu tylko w cieście. Robiłam je po raz pierwszy, wszak za ciastami nie przepadam :) ale muszę przyznać, że ciasto bardzo mi smakowało. Nie wspominając o gościach i królewiczu. Ekipie Red Lips też dostał się całkiem zacny kawałek :) Zainspirował mnie(...)przepis Ewy Wachowicz ale musiałam go w znacznej mierze pozmieniać. Krem nie zdążył wylądować na wierzchu ciasta. Położyłam więc obok. Wygląda jak chleb ponieważ piekłam go w mojej formie do chleba ( nie posiadam jeszcze takiej "babkowej " wysokiej formy) A oto składniki, których użyłam: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku
Jemy Pijemypyszny! Poza tym to mój pierwszy mazurek, a jak wiadomo - człowiek uczy się na błędach :) MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE przepis autorski // blacha 28x24cm ; 10 kawałków Kruche ciasto: ~125g mąki pszennej ~125g mąki pszennej razowej typ 2000 ~100g margaryny ~3 łyżki fruktozy / 6 łyżek cukru ~pół łyżeczki proszku do piecznia jeśli ciasto nie będzie chciało się 'skleić(...)można dodać 2-3 łyżki wody Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5h. Krem śliwkowo-czekoladowy: ~200g suszonych śliwek, bez pestek ~szklanka wrzącej wody ~dwie czubate łyżeczki kakao ~2-3 łyżki fruktozy / 4-6 łyżek cukru ~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Śliwki zalać na noc* wrzącą wodą. Następnego dnia
chili & sugarbyłam małym dzieckiem gdy tylko pojawiały się truskawki w sklepach i na straganikach, prosiłam Mamę o zrobienie właśnie tego ciasta. Uwielbiałam je całe dzieciństwo i uwielbiam do teraz :) Ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu, u mnie znika w tempie expresowym. Składniki na biszkopt 14 łyżek mąki 14 łyżek cukru do wypieków lub cukru pudru 6 jajek 1,5 łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia. Białka dokładnie ubijamy, gdy będą już ubite dodajemy stopniowo cukier, następnie stopniowo żółtka. Gdy wszystko się dokładnie połączy dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszki (ja użyłam tortownicy). Ciasto pieczemy ok. 35-40 min w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce w piekarniku. Gdy ciasto stygnie możemy
Ptasia Kuchniamasło, cukier, aromat cytrynowy mikserem ucierać z 4 minuty, masa bedzie grudkowata i taka ma być wsypać mąkę z proszkiem, kakao i mikserem krótko tylko połączyć składniki na gęste ciasto silikonowa tortownica 24 cm - przetrzeć formę ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i rozsmarować w formie ciasto ciasto na cieście poukładać truskawki lekko je wciskając do ciasta piekarnik na 200C, grzanie góra(...)ół, 2 poziom - piec około 40-45 minut, ciasto wyjąć jak wystygnie na talerz zimną śmietanę ubijać na sztywno, gdy zacznie robić się sztywna wsypać galaretkę i ubić na sztywno - rozsmarować na wierzchu ciasta na śmietanie poukładać połówki truskawek i schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest przepyszne i warte upieczenia i zjedzenia.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięskładniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki 30 g cukru 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez(...)naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia. wierzch ciasta: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, kroimy
Domowy Smak Jedzeniapączka albo kruche rogaliki . Lub posmarować nią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść kruche ciastka lub skandynawskie bułeczki na następny poziom smaku, dodając do nich płatki. Albo zrobić własną wodę różaną, która zaromatyzuje magdalenki . Możemy je wypić w lemoniadzie , smuszi czy nalewce(...)świetnym dodatkiem do potpourri. A romantyczny wieczór, z płatkami róż na łóżku? Albo relaksacyjna kąpiel z dodatkiem róż? Macie już swojego faworyta? Jeśli nie to dorzucam jeszcze jeden pomysł- ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego. Pyszne, delikatne, bardzo wilgotne i przepięknie pachnące różą. Takie, które kocha się od pierwszego wgryzienia się w waniliowo różaną gąbkę. JOGURTOWE CIASTO Z RÓŻĄ (oryginalna wersja
les mirabellespieczenie, ale głównie na dekorację. Produktem wyjściowym jest biszkopt, reszta zależy od fantazji. Tort piankowo truskawkowy to propozycja dla osób, które sądzą, że nie mają zdolności do zdobienia ciast. Tym razem obejdziemy się bez dekoratora, worka cukierniczego, nie będzie żadnych rozetek, ani tego typu zdobień. Masa też będzie bardzo prosta i lekka. Całą pracę wykonają za nas… truskawki. Przepis(...)ciasto biszkoptowe wykorzystałam ze starej książeczki „Przyślij przepis” (Pani Karoliny Marciniak z Głogowa). Często z niego korzystam, jest naprawdę niezawodny. Ciasto zawsze się udaje, jest równe i delikatne. Składniki ciasto biszkoptowe ( blaszka kwadratowa o wymiarach 24 x 24 cm): - 1,5 szklanki mąki tortowej - 6 jaj - 1 i 1/4 szkl drobnego cukru do wypieków - 3 łyżeczki proszku
mojewypiekiinietylkosolą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta(...)dodajemy do masy jajecznej i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Pierwszy blat biszkoptu nasączmy, smarujemy 1/3 częścią masy, obficie oprószmy kakao, przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynności kończąc ciasto masą. Boki smarujemy odrobiną masy i przyklejamy biszkopty (jeśli zajdzie potrzeba przycinamy je na dowolną długość). Całość schładzamy minimum 3 godz. w lodówce. Przed podaniem oprószamy kakao. Przewiązujemy kokardką
Domowy Smak Jedzeniakremem waniliowym i brzoskwiniami. Przepis zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego i serii Cukiernia Lidla. To już kolejna pozycja z tej książki, którą z czystym sumieniem polecam do wykorzystania :) Składniki: Kruche ciasto - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 2 żółtka - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% - 70 g cukru pudru Masa waniliowa - 200 ml mleka - 2 żółtka(...)cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 łyżeczki mąki pszennej - szczypta soli - 300 g brzoskwiń - niewielka ilość cukru pudru Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników). Ciasto
upichconastatnim czasie zachwyciłam się ciastem z rabarbarem, ale najbardziej w tym przepisie zaskoczył o mnie ciasto kruche , do które go autorka dodaję mąkę ryżową lub ziemniaczaną. Ciasto jest pyszne :) Teraz rabarbaru mnóstwo, więc grzech nie skorzystać... Przepis pochodzi ze strony Kwesti a Smaku Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 1 jajko Nadzienie z rabarbaru 500 g rabarbaru 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek cukru
Delicious Titbits