przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:129/934)

Szybki świąteczny makowiec 199

Zapewne o tym wiecie, więc tylko Wam przypomnę, że mak robimy sami, bo ten z puszki to jest zupełnie inna bajka... W naszej świątecznej tradycji makowiec to obowiązkowe ciasto, więc nie ma się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta(...)Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - orzechy włoskie, rodzynki  Ciasto: - 5 jaj - 15 dag mąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: - 15 dag masła - 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżki cukru pudru - 1 żółtko

Apetyczna babeczka
Szarlotka tatrzańska 265

większość pracy wykona za Was!). Smak ciepłej szarlotki wynagrodzi wszystko! Wysoka szarlotka tatrzańska: 3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka(...)łyżki kwaśnej śmietany listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki

Poezja smaku
Szybki obiad, czyli francuskie nadziane 580

ciastem francuskim sprawa jest prosta – cokolwiek się do niego wsadzi będzie zjadliwe. Zawsze też można nadać ciastu inny kształt i udawać, że wciąż wymyśla się nowe dania. Dodatkowo moje dzieci uwielbiają wszystko, co jest w środku ciasta, a już niekoniecznie to samo, ale poza nim. Wciąż tego nie rozumiem, ale jakem Matka Polka, dogodzić ich podniebieniom pożądam. Ciasto(...)lodówki, gdy po prostu nie chce mi się za bardzo zastanawiać, co zrobić na obiad. Jednymi słowy lenia mam Dzisiaj więc kolejny pomysł z serii: Co dziś będzie w cieście francuskim Składniki: 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego 350 – 400 g filetu z indyka garść posiekanej, świeżej natki pietruszki 1 jabłko 2 łyżki smalcu gęsiego (warto dodać sobie zdrowego tłuszczu

gutfut
Tartaletki z kremem patissiere i owocami 235

tartaletki. Kruche korpusiki wypełnione waniliowym kremem i udekorowane sezonowymi owocami.  Jeśli nie macie ochoty na zabawę z małymi tartaletkami, śmiało możecie zrobić jedną większą tartę. Też będzie pysznie ;) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Wykonanie: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki

kolorowotorcikowo
Brzoskwiniowy piegusek z malinami 374

Ciasto, które ze względu na obecność maku nazywane jest „Pieguskiem” lub „Mrówkowcem”. Swoją wersję tego wypieku przygotowałam trochę inaczej, wykorzystując zalegające białka. Pieguska przełożyłam masą brzoskwiniową zrobioną ze świeżych owoców. Na wierzchu znalazła się delikatna pianka cytrynowa i maliny :) CIASTO MAKOWE: 1 szklanka białek (ok 5 białek) szczypta soli 3/4 szklanki maku suchego 1 szklanka mąki(...)150g świeżych malin Suche składniki umieścić w misce, zalać rozpuszczonym masłem i wymieszać. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Za pomocą łopatki, delikatnie, w paru porcjach wmieszać w ciasto makowe. Przelać do formy o wymiarach 21×25 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez około 40min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Żelatynę namoczyć w wodzie

https:KKuchniaMniam
Domowe Jagodzianki 160

Domowe Jagodzianki  Wspaniałe i miękkie nawet na drugi dzień. Polecam osobą, które zaczynają swoją drożdżową przygodę z tym rodzajem ciasta. Składniki: 60 dag dobrej mąki pszennej 7 dag drożdży 2 jajka ( w tym jedno do posmarowania ) 4 czubate łyżki cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka oleju 3/4 szklanki mleka szczypta soli cukier kryształ do obsypania 60 dag jagód(...)owoce wyrzucamy. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i olej. Wszystko podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła i odstawiamy do ostygnięcia. Miksturę wlewamy do miski w której będziemy rozrabiać ciasto. Dodajemy do naszej miski roztrzepane jajko, szczyptę soli, cukier puder oraz drożdże rozmieszane osobno z łyżką cukru ( drożdże powinny być gęste ale płynne). Wszystko razem mieszamy rózgą i dodajemy porcjami

W Moim Magicznym Domu
Calzone- czyli chlebek z farszem. 151

Calzone to włoskie chlebowe ciasto przypominające to, z którego robi się pizze, ale jest zwijane na kształt pieroga. Przyznam że w mojej kuchni ciasta drożdżowe są częstym gościem, a to calzone sprawdza się lepiej niż tradycyjna pizza. Moja wariacja na temat tego klasyku??- Dodatek mąki razowej, która nadaje wyraźniejszego smaku i czyni ciasto bardziej wytrawnym. Farsz pozostawiam waszemu gustowi(...)suche (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn).  2.W środku robimy dołek, wlewamy podgrzane wcześniej mleko(nie może być zbyt gorące a na pewno nie wrzące) i oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. 3. Ciasto formujemy w kulę i smarujemy je oliwą by uniknąć wyschnięcia i pękania następnie umieszczamy w naczyniu i przykrywamy ścierką bawełnianą lub ręcznikiem.Ciasto

vaniliowoczekoladowa
Drożdżówki z truskawkami 135

mięciutkie, ze sporą ilością owoców i kruszonką - drożdżówki z truskawkami. Można je przygotować również z innymi owocami miękkimi np. z jagodami, na 100% będą również przepyszne :)  Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 50 g drobnego cukru 1 jajko 50 g masła 12 truskawek Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej(...)Wymieszaną wstępnie masę, wyrabiać dalej hakiem miksera (lub ręcznie) przez ok. 10 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno conajmniej dwukrotnie, powiększyć swoją objętość (fot.1 i 2) . Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski

Świat Ciasta
Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami 268

Szybie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe jest idealne na każdą okazję. Przepis na nie podpatrzyłam tutaj . Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika musimy poczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło. Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko(...)połówki. Krok 2 Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich mąkę z sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krok 3 Ciasto przelewamy do formy i układamy w nim owoce, wtykając w ciasto, aby połówki z nich były zanurzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni i pieczemy około godziny, do zrumienienia – suchego

Kuchnia Bazylii
Drożdżówki z serem i truskawkami 300

innymi owocami, ale składnikiem obowiązkowym jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami. Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość cukru i tłuszczu i wymaga starannego wyrobienia i standardowego rośnięcia. Dzięki tym zabiegom drożdżówki są puszyste i miękkie. Z podanej(...)porcji można przygotować 10 podwójnych drożdżówek (lub 20 małych) . Drożdżówki z serem i truskawkami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 400g mąki pszennej 240ml mleka 20g drożdży 65g cukru 1 żółtko szczypta soli 40g masła NADZIENIE 250g twarogu półtłustego 30g masła 40g domowego cukru z wanilią 1 żółtko 250g truskawek białko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu bułek Wykonanie: CIASTO DROŻDŻOWE

Smakołyki Bereniki
Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką 208

Wege piątek Dziś przygotowałam dla Was wspaniałe danie wegetariańskie - polecam je szczególnie fanom szpinaku, ale myślę że innym też ono zasmakuje. Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką kojarzy mi się z Grecją, gdzie te dwa główne składniki - ciasto filo i szpinak są niezwykle popularne. Dzięki wykorzystaniu mrożonego szpinaku takie cudowne, zdrowe, pachnące słońcem danie można przygotować(...)kawałków marynowanej papryki (200-250g), ewentualnie w oliwie 1 łyżeczka bazylii (użyłam suszonej) 2-3 łyżeczki mięty (użyłam suszonej) 2-3 łyżeczki natki pietruszki sól pieprz opakowanie gotowego ciasta filo w płatach 100g roztopionego masła Przygotowanie :  Szpinak rozmrozić i odsączyć (najlepiej zostawić go na noc na sicie). Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i wyciśnięty

Codzienne Gotowanie
Wegańska prawie karpatka z jaglanym kremem 172

punkt honoru ustanowiłam sobie karpatkę, prawie się udało, bo smak dokładnie taki jak być powinien ale nie ma fal ;-( Nie poddam się, ale podzielę się z Wami przepisem na ciasto które udało się wykombinować, trzy razy dziś piekłam, zmieniając recepturę, aż wg mnie była zadowalająca. Wyjątkowo podam ilość składników na szklanki (bardzo nie lubię takich przepisów, bo szklanka szklance(...)równa, a zawsze powtarzam sukcesem udanego wypieku jest dokładna ilość składników składników). Składniki (na małą blaszkę ) ciasto: szklanka mąki tortowej szklanka mleka sojowego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub 50 g masła kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem (zjadłam 1/3 w miedzy czasie gry piekłam kolejną wersję ciasta) 300 g kaszy jaglanej 1 litr mleka roślinnego (użyłam ryżowego

greenscarf
10 warstwowy tort korzenny 269

robi piorunujące wrażenie, a dwa że widok każdego kto go spróbował jak mu się źrenice rozszerzają z zachwytu jest bezcenny. Składniki na tortownicę 20-23 cm: *podane składniki na ciasto mają masę 1,1 kg wiec tak naprawdę od Was zależy ile ich zrobicie, no ale te 5 warstw to minimum 500 g mąki pszennej tortowej 250 ml wegańskiego jogurtu(...)średni banan duża łyżka cynamonu płaska łyżka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do pierników papier do pieczenia Przygotowanie przedstawię Wam dokładnie w sposób jaki ja robiłam, czyli najpierw ciasto. Utrzeć cukier puder razem z masłem i bananem na gładką, puszystą masę. Ja użyłam blendera ręcznego. Do powstałej masy dodać 1/3 przesianej mąki wraz z przyprawami i z sodą Przemieszać delikatnie

greenscarf
Kiełbaski mumie - na Halloween 226

Kiełbaski w cieście francuskim to syta i bardzo szybka przekąska. Odrobina inwencji, a kiełbaski bądź parówki zamienią się w mumie i mogą zostać ozdobą halloweenowego przyjęcia. Na przyjęcie nadają się idealnie, bo smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Zrób parówce turbanik z ciasta francuskiego, kilka kropel majonezu, ziarenek pieprzu na źrenice oczek i mumia gotowa. Banalnie proste, a zwyczajne(...)parówki staną się nadzwyczajne. Pod warunkiem, że użyjesz dobrych jakościowo kiełbasek i ciasta francuskiego na maśle. Jeśli poszukujesz innych pomysłów na Halloween zapraszam na Pizze - kośći i na słodko Amerykany z pajęczą siecią. Składniki na 6 sztuk: 6 kiełbasek, parówek 1/2 rolki ciasta francuskiego (50x25 cm) 1 łyżeczka majonezu 12 ziarenek pieprzu Wykonanie: kiełbaski lub jeśli używasz parówek (obierz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ciasto ze ślwkami 240

ciasto ze śliwkami   Ten wypiek udaje się zawsze i jest szczególnie godny polecenia osobom zapracowanym, które na sporządzenie ciasta mają dosłownie tylko chwilę. ciasto  z tortownicy, czyli co nam będzie do pieczenia potrzebne 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 4 jajka 600 g śliwek 3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo tortownica(...)sobą mieszamy W drugiej misie ubijamy rozbite jajka ze stopionym masłem Wlewamy "mokre" składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do foremki, wyłożonej pergaminem. Na wierzch ciasta układamy przekrojone na pół śliwki ( układając przekrojoną częścią ku górze) Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy  przez 50 minut.  Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia

Kuchnia Babci Basi