przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:124/934)

rogaliki drożdżowe z nutellą 335

teraz nic mi nie przeszkodzi, by regularnie dodawać wpisy. Mam sporo pomysłów, jak odświeżyć wygląd i działanie bloga. Na pierwszy front idą rogliki z nuttelą, przepis zdecydowanie dla miłośników ciasta drożdzowego. Przepis na rogaliki drożdżowe z nutellą 00:30 3 porcje Składniki 20g świeżych drożdży szklanka mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek nutteli(...)Przygotowanie   1. Zaczynamy od zrobienia rozczynu na ciasto drożdżowe. W garnku podgrzewamy mleko, ważne aby mleko było jedynie ciepłe, jeśli mleko będzie gorące ciasto nie wyrośnie. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 6 łyżek mąki, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej brązowej konsystencji. Rozczyn powinien mieć konsystencje gęstego sosu. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski na środek kładziemy garnek

zjem to blog kulinarny
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 253

naturalny  parmezan => "zwykły" żółty ser czosnek => dodatkowo masło => dodatkowo ser feta => dałam więcej, a i tak okazało się za mało... Zdecydowałam się dodać do ciasta 50g masła - którego nie było w pierwotnym przepisie - gdyż zasugerowałam się wersją chlebka stąd: Spinach Fetta Damper , gdzie masło się właśnie pojawiało.   Składniki na 1 średnie wielkości chlebek NADZIENIE(...)przepisie był świeży, ale akurat nie miałam 1 łyżeczka suszonego rozmarynu - tego świeżego u mnie było brak 80g sera feta - rozkruszyć na mniejsze kawałki   60g żółtego sera [z ciastem łącznie 120g] - starty na grubych oczkach tarki - oryginał sugerował parmezan, ale nie posiadałam w lodówce CIASTO: 300g mąki pszennej   80g  mąki pszennej razowej - u mnie typ 1850, pełnoziarnista

Grunt to przepis!
Drożdżowa babka z porzeczkami i makiem 199

Pieczenie sprawia mi wielką frajdę, czas w kuchni traktuję jako relaks i odpoczywam tworząc i testując nowe przepisy. Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne często są serwowane w naszym domu. Dzisiaj powstały aromatyczne babki nadziewane kandyzowaną porzeczką i makiem, do ciasta drożdżowego na słodko polecam zetrzeć świeżą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby wzmocnić i urozmaicić smak. Domowe drożdżówki zawsze będą(...)sklepowych gotowców napompowanych polepszaczami i spulchniaczami, wyrób jest bardzo prosty, a smak jak wiadomo jedyny w  swoim rodzaju....Emilka dziękuję po raz kolejny za inspirację :). Składniki na ciasto na dwie keksówki: 75 dag mąki pszennej 10 dag cukru  7 dag świeżych drożdży  skórka otarta z dwóch cytryn lub pomarańczy płaska łyżeczka soli 300 ml ciepłego mleka

Apetyczna babeczka
Bajgle parzone w ciemnym miodzie gryczanym 140

można było z niej zrobić kanapki. Z czasem więc obwarzanek stawał się coraz obfitszy, a dziurka w środku coraz mniejsza. Technika wyrobu też się nieco zmieniła - długiego wałeczka ciasta nikt nie kręcił wokół własnej osi po to, żeby potem skleić jego końce. Uproszczono tę technikę - piekarz palcem robił dziurkę w środku surowej pękatej bułeczki. Tak narodził się nowojorski "bagle(...)Your Bagel? . Niniejszym czuję się uświadomiona :) Składniki na 12 sztuk bułeczek: ZACZYN: 20g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 300ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" CIASTO: 500g mąki pszennej - u mnie typ 650 1 łyżeczka soli DO SMAROWANIA: 1 łyżka oleju - posmarować wyrobione ciasto przed wyrastaniem 1 jajko - posmarować już sparzone bajgle przed pieczeniem DO POSYPANIA

Grunt to przepis!
Bułki na zakwasie, z pieczonym czosnkiem 217

przepisy, które zapadają w pamięć. Najczęściej przez smak lub wygląd finalnego wypieku. Czasem tylko przez to, że nadzwyczaj przyjemnie prowadzi się ciasto. Obojętnie co jest powodem, chętnie się wraca do takiego przepisu, niekiedy dokonując drobnych zmian. Jednym z takich ulubionych przez mnie przepisów jest chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana . Przed pieczeniem bułek trzeba przygotować czosnek. Podczas pieczenia(...)folii aluminiową i piec w temperaturze 180 °C przez około 40 minut. Po ostygnięciu zdejmujemy łupinki z ząbków i delikatnie je zgniatamy. Tak przygotowany czosnek mozna już dodawać do ciasta. Bułki upiekły się wspaniale, z czosnkowym smakiem i zapachem, który szczególnie wyrazisty był bezpośrednio po upieczeniu. Skórka cienka, ale jednocześnie delikatnie chrupiąca. Bułki są z gatunku wytrawnych - zdecydowanie się przyjaźnią

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto ze śliwkami i pianką + film 154

Kiedy sezon śliwkowy w pełni, warto użyć ich do pysznego ciasta ze śliwkami i pianką. Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Zamiast śliwek możemy użyć innych owoców np. jabłek lub winogron. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej kostka margaryny 250 g 4 jajka szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną, dodajemy pół szklanki cukru, żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz miękką margarynę . Wszystko siekamy nożem, żeby składniki się połączyły a następnie dłonią wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, 2 wkładamy na chwilę do zamrażalnika a jedną częścią wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia. Opłukane, wydrylowane i przepołowione śliwki

Smakowite Dania
Orzechowiec + film 227

Orzechowiec to przepyszne ciasto na wyjątkowe okazje a także święta. Przełożone masą budyniową i warstwą orzechów w karmelu smakuje obłędnie, może być znakomitym dodatkiem do kawy nie tylko dla amatorów słodkości. Dodatkowo można je jeszcze przełożyć konfiturą wiśniową dla wzbogacenia walorów smakowych. składniki na blachę(...)ciasto 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mleka                                          krem 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 600 ml mleka 100 g masła

Smakowite Dania
Ciasto cebulowe 258

Cebulka na idealnym cieście drożdżowym to jest coś, co lubię najbardziej Ciasto jest naprawdę bardzo pyszne i pewnie jeszcze niejeden raz zagości na moim stole. Sos śmietanowy można zastąpić żółtym serem. Składniki: Ciasto: 270 g mąki 115 g mleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe(...)ciasta 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Z drożdże rozkruszamy, mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 40 ml ciepłego mleka. Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 15 min. Masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do ostudzenia. Z mąki, reszty mleka, żółtka i rozczynu zagniatamy ciasto. Kiedy składniki się połączą, wlewamy roztopione masło i wyrabiamy

e-PrzepisyKulinarne
Mazurek z solonym karmelem i czekoladą 198

słone paluszki.. Smak jaki powstawał z połączenia słodyczy czekolady i słoności paluszków był wręcz genialny. Nie przyszło by mi jednak wtedy do głowy by odtworzyć ten smak w cieście... Mocno czekoladowy mazurek na kruchym razowym spodzie, z warstwą słodko-słonawego karmelu. Połączenie smaków które na pierwszy rzut wydają się nie do połączenia, ale efekt bardzo przyjemnie zaskakuje kubki smakowe(...)zimnego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wrzucić do miski, wsypać cukier puder, wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło i żółtko. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm - formy do tarty lub tortownicy wyłożyć papierem

maniapieczenia
Eklerki z Kremem z Advocatem i Kremem Kawowym polane Polewą Czekoladowo Kawową, czyli Eklerki Blondynki ;) 215

mnie to normalne.  Powiem Wam tylko, że warto ubrudzić te wszystkie garnki, warto poświęcić ten czas. Z książki wykorzystałam przepis na krem kawowy i polewę czekoladową, przepis na ciasto w tej książce dla mnie okazał się lekkim niewypałem. Cóż, po przeczytaniu przepisu już miałam wątpliwości, ale co ja tam wiem Blondynka jedna jak tam mi sam Mistrz pisał(...)siebie, ale nie martwcie się, te eklerki na pewno Wam wyjdą! Daję słowo!  ZACZYNAMY: DODATKOWO: 2 garstki malin (ja użyłam mrożonych i też się dało) Kilkanaście listków mięty CIASTO PARZONE (ok.30 szt niewielkich): 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli W rondelku zagotowałam wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę

Blondynka Gotuje
tarta na słodko – przepis podstawowy 214

wody PRZYGOTOWANIE Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i szybko wymieszać mikserem. Dosypać mąkę i miksować, aby składniki połączyły się ze sobą. Im krócej miksujemy, tym tarta będzie smaczniejsza. Ciasto będzie sypkie, dlatego należy dolać wody i uformować z ciasta kulę, ale to już w trybie ręcznym Formę do tarty o średnicy ok. 26 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć(...)formę i włożyć do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190º. Przygotowane ciasto nakłuć widelcem w niewielkich odstępach, a następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch jakieś obciążenie, ja użyłam kamyków z wakacji :), ale równie dobrze sprawdzi się fasola, groch, ryż itp. Służy to temu, by ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia. Jeśli to przygotowanie

zabawa smakiem
Cytrynowa Babka drożdżowa na maślance. 181

drożdżowca to pomyślałam ,że wejdę już troszkę w klimat Wielkiej Nocy i sporządzę babę . Wyrosła pięknie  , dorodna  .  Solidna porcja smakowitości.. Dodatkiem maślanki sprawia ,ze ciasto jest wilgotne , niezwykle puszyste  i zapewne dłużej pozostanie świeże . A jako ,że taka baba wielkanocna nie może się obejść bez bakali dlatego tez napakowałam swoje ciasto solidną porcją tych dobroci(...)objętość Do dużej miski wsypać  mąkę , cukier  , sól . Wbić jajka , wlać maślankę i cały zaczyn. Wymieszać  , Wlać masło i całość wyrabiać hakami miksera ok 1 min . Ciasto jest dość luźne , ale takie właśnie ma być  , nie należy dosypywać mąki .  Miskę przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość . Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę

Malinowa Kawiarenka
Tort Szwarcwaldzki, czyli wiśniowy tort z Czarnego Lasu- Black Forest Cake :) 243

potrzeć gorzką czekoladę na drobnej tarce i zmielić lub potrzeć migdały. Oddzielić żółtka od białek, przesiać mąkę i wysmarować dno tortownicy ok. 26-28cm (boków nie smarujemy, by ciasto nie opadło). Sposób wykonania ciasta: Miękką margarynę miksujemy cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka i przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)utartą masą. Na koniec dodajemy po trochu mielone migdały i startą czekoladę. Po dokładnym wymieszaniu, przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180°C, około 40 minut. Upieczone ciasto zostawiamy na około 20 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto kroimy na 3 warstwy. Kompot wiśniowy przecedzamy przez sito i odkładamy

Smakowy Raj
Kruche z bezą 134

Dziś zapraszam na pierwsze październikowe ciasto. No i jesień. Wprawdzie nawet słoneczna, ale za to zimna- człowiek jakoś tak naturalnie przeprasza się ze swetrami, grzejącymi kocykami i kubkami czegoś gorącego. Dziś poszliśmy na ogródek uskutecznić prawdopodobnie ostatnie koszenie w sezonie i po szóstej zaczęło robić się ciemno. Na dodatek było niewiele ponad zero stopni- a róża wariatka ma pąki(...)tchu, wizyt w coraz bardziej jesiennym ogrodzie, książki o rudej felczerce i cukru w najróżniejszych postaciach. Jestem otwarta na sugestie:) Moją propozycją walki ze złą passą jest niezwykle satysfakcjonujące ciasto- proste, smaczne i efektowne. Przepis jest odwieczny- w starym zeszycie mojej mamy figuruje jako "Ciasto ze śliwkami Elki Florek". Elka Florek nie jest już dawno Florek, za to wciąż jest

les mirabelles
Tarta z brzoskwiniami i mascarpone 151

niezbyt słodkie, myślę, że takie "sklepowe" mogłyby być do tego kremu za słodkie. TARTA Z BRZOSKWINIAMI, MASCARPONE I SKONDENSOWANYM MLEKIEM Zdjęcia tarty w świetle dziennym to dzieło KonQbka:)  Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego kilka dużych brzoskwiń płatki migdałowe do dekoracji   Formę(...)wysypujemy kaszą manną. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drobno posiekanym zimnym masłem, do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy jajko i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto (można mikserem). Ciastem wylepiamy formę do tarty i gęsto nakłuwamy widelcem. Wylepioną formę umieszczamy w zamrażarce. Kiedy ciasto się mrozi przygotowujemy krem- łączymy jajko, mascarpone i mleko skondensowane (przed wlaniem

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania