przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:123/934)

Cytrynowa Babka drożdżowa na maślance. 207

drożdżowca to pomyślałam ,że wejdę już troszkę w klimat Wielkiej Nocy i sporządzę babę . Wyrosła pięknie  , dorodna  .  Solidna porcja smakowitości.. Dodatkiem maślanki sprawia ,ze ciasto jest wilgotne , niezwykle puszyste  i zapewne dłużej pozostanie świeże . A jako ,że taka baba wielkanocna nie może się obejść bez bakali dlatego tez napakowałam swoje ciasto solidną porcją tych dobroci(...)objętość Do dużej miski wsypać  mąkę , cukier  , sól . Wbić jajka , wlać maślankę i cały zaczyn. Wymieszać  , Wlać masło i całość wyrabiać hakami miksera ok 1 min . Ciasto jest dość luźne , ale takie właśnie ma być  , nie należy dosypywać mąki .  Miskę przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość . Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę

Malinowa Kawiarenka
Tort Szwarcwaldzki, czyli wiśniowy tort z Czarnego Lasu- Black Forest Cake :) 265

potrzeć gorzką czekoladę na drobnej tarce i zmielić lub potrzeć migdały. Oddzielić żółtka od białek, przesiać mąkę i wysmarować dno tortownicy ok. 26-28cm (boków nie smarujemy, by ciasto nie opadło). Sposób wykonania ciasta: Miękką margarynę miksujemy cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka i przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)utartą masą. Na koniec dodajemy po trochu mielone migdały i startą czekoladę. Po dokładnym wymieszaniu, przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180°C, około 40 minut. Upieczone ciasto zostawiamy na około 20 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto kroimy na 3 warstwy. Kompot wiśniowy przecedzamy przez sito i odkładamy

Smakowy Raj
Kruche z bezą 144

Dziś zapraszam na pierwsze październikowe ciasto. No i jesień. Wprawdzie nawet słoneczna, ale za to zimna- człowiek jakoś tak naturalnie przeprasza się ze swetrami, grzejącymi kocykami i kubkami czegoś gorącego. Dziś poszliśmy na ogródek uskutecznić prawdopodobnie ostatnie koszenie w sezonie i po szóstej zaczęło robić się ciemno. Na dodatek było niewiele ponad zero stopni- a róża wariatka ma pąki(...)tchu, wizyt w coraz bardziej jesiennym ogrodzie, książki o rudej felczerce i cukru w najróżniejszych postaciach. Jestem otwarta na sugestie:) Moją propozycją walki ze złą passą jest niezwykle satysfakcjonujące ciasto- proste, smaczne i efektowne. Przepis jest odwieczny- w starym zeszycie mojej mamy figuruje jako "Ciasto ze śliwkami Elki Florek". Elka Florek nie jest już dawno Florek, za to wciąż jest

les mirabelles
Tarta z brzoskwiniami i mascarpone 160

niezbyt słodkie, myślę, że takie "sklepowe" mogłyby być do tego kremu za słodkie. TARTA Z BRZOSKWINIAMI, MASCARPONE I SKONDENSOWANYM MLEKIEM Zdjęcia tarty w świetle dziennym to dzieło KonQbka:)  Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego kilka dużych brzoskwiń płatki migdałowe do dekoracji   Formę(...)wysypujemy kaszą manną. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drobno posiekanym zimnym masłem, do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy jajko i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto (można mikserem). Ciastem wylepiamy formę do tarty i gęsto nakłuwamy widelcem. Wylepioną formę umieszczamy w zamrażarce. Kiedy ciasto się mrozi przygotowujemy krem- łączymy jajko, mascarpone i mleko skondensowane (przed wlaniem

les mirabelles
Gruszkowe z bakaliami czyli "Redemption Cake" 184

weekendowe ciasto miało odczynić urok zakalca we wcześniejszym, sobotnim czekoladowym cieście z gruszkami. Pełna wiary we własne możliwości zakasałam rękawy i z pomocą konQbka odprawiłam gruszkowo-bakaliowe czary. Zapachy unoszące się z piekarnika szybko pozwoliły zapomnieć o porażce, a przyniosły na myśl bożonarodzeniowy klimat. Taka październikowa dawka magii. Bo ten październik wydaje się trochę jak z bajki- temperatury w okolicach(...)admirał, ceik i pawik. Zapewniam, że to prawdzie motyle a nie przyklejone atrapy:) Dowód, że to żywe motyle- tradycyjne dla mnie dwa ujęcia rusałki admirał  Ale wróćmy do ciasta. Po pierwsze i najważniejsze- jeśli macie podejrzenia, że pół łyżeczki proszku do pieczenia nie podniesie ciasta zawierającego pół tabliczki czekolady, to dokładnie to się stanie. Październikowa magia- ciasto usłyszy

les mirabelles
Sekret skrywa Charlotte 212

klasyczną szarlotkę (w wyniku którego jabłka panowały tu i tu ). Z tego powodu w domu było dużo różnych jabłek, a ja zakupiłam tradycyjną ceramiczną formę do wypiekania tego ciasta (pieczenie w zwykłej spinanej poskutkowało szorowaniem piekarnika). I można było kontynuować eksperymenty. Przepis na tę szarlotkę znalazłam na pięknym blogu Viridianki i od razu podziałał on na moją wyobraźnię. Po pierwsze(...)posypania Przesiewamy mąki i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier. Siekamy nożem do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy kilka łyżek lodowatej wody i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Chłodzimy 30 minut w lodówce, wyjmujemy i rozwałkowujemy na dwa cienkie placki wielkości formy do pieczenia. Jeden umieszczamy w formie, drugi rozkładamy na papierze. Znów chowamy do lodówki-na co najmniej

les mirabelles
Szarlotka z budyniem 7262

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami(...)dodaję około 2-3 płaskich łyżek). Smażyć kilka minut aż jabłka zmiękną i wtedy rozdrobnić je dodatkowo drewnianą szpatułką. Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na papierze do pieczenia. W formie do pieczenia ułożyć warstwę ciasta na papierze. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Na to ułożyć

Bullio
Sernik z brzoskwiniami - klasyk! 301

Mój pierwszy pieczony sernik, przygotowany na wzór tradycyjnego przepisu  - na kruchym spodzie z intensywnie brzoskwiniową masą serową i resztą kruchego ciasta. Szybki w przygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać! Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm.) :  kruche ciasto  - 400 g mąki (u mnie pół na pół krupczatka z pszenną pełnoziarnistą) - 200 g masła - 2 łyżki(...)greckiego jogurtu (u mnie waniliowy) - 5 białek - 4 łyżki cukru - kisiel brzoskwiniowy (40 g) - słoik dżemu brzoskwiniowego (u mnie 100 % owoców) - puszka (ok. 800 g) brzoskwiń Przygotowanie:  Kruche ciasto: Wszystkie składniki uformować na gładkie jednolite ciasto. 1/3 zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.Tortownicę natłuścić, podsypać bułką tartą i wylepić pozostałą częścią ciasta. Masa serowa: Białka ubić

Kuchnia Ellie
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 219

ziaren słonecznika 25-30 g soli morskiej 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego 75 g drożdży pół lyżeczki cukru woda (ok 3 szklanki w zależności od konsystencji ciasta) odrobina tłuszczu i otrąb żytnich do wysmarowania i podsypania foremek Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru i zalewamy letnią (nie gorącą!), przegotowaną wodą w takiej ilości, aby pokryła dno miseczki(...)część drożdży. Mieszamy, aż drożdże i cukier calkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy na ok 15-20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem reszty chlebowego ciasta. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i orkiszową. Dodajemy również mąkę żytnia graham, której nie przesiewamy przez sitko. Następnie dodajemy płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, sól i mieszamy. Sprawdzamy

Zawsze głodna!
Ciabatta z czarnymi oliwkami 237

miesza się go z pozostałą częścią mąki i ponownie zostawia do wyrośnięcia.   Każde pieczone na rozczynie pieczywo ma delikatniejszy smak niż to na zakwasie, bo w trakcie wyrastania ciasta nie powstaje kwas mlekowy. Jedną z zalet długiego czasu wrastania ciasta drożdżowego jest to, że smak drożdży przestaje być wyczuwalny. Zmniejsza się też zawartość naturalnego kwasu fitowego, który hamuje przyswajanie(...)oliwę z oliwek, 20 g drożdży rozprowadzonych w ciepłym mleku (ok. 30 stopni Celsjusza) oraz garść posiekanych czarnych oliwek. Całość mieszamy łyżką, a potem zagniatamy ręką do czasu, aż ciasto będzie na tyle gładkie, że bez problemu będzie odchodzić od ręki i miski. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy nieco mleka, jeśli zaś będzie się zbyt lepić - nieco mąki. Rosnące ciasto

W SMAK
Pączki z marmoladą z róży i dżemem jagodowym 291

prezent, więc tym bardziej jest dla mnie ważna :) Ta książka jest naprawdę przepięknie wydana.  Polecam serdecznie i mam nadzieje, że moje wykonanie przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI: CIASTO: 800 g mąki pszennej + kilka łyżek mąki do podsypania 1 szklanka mleka 4 duże jajka 2 żółtka 100 g roztopionego masła 100 g cukru 3 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki(...)soli ROZCZYN ZE ŚWIEŻYCH DROŻDŻY: 30 g drożdży 3 łyżki mąki (odebrać mąkę z ilości przeznaczonej do wykonania ciasta) 2 łyżki cukru 1/4 szklanki  letniego mleka DO NADZIEWANIA PĄCZKÓW: Do wypełnienia pączków możemy wykorzystać taką konfiturę jaką najbardziej lubimy. Ja wykorzystałam:  marmoladę z róży i dżem jagodowy cukier puder do posypania pączków olej do smażenia (około 2 litry

Serce zamknięte w formie pyszności
Knedle ze śliwkami. 149

dotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować  swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle(...)swojemu!! SKŁADNIKI: 2 kostki sera śmietankowego (po 250dag.) 2 jajka około 50-60dag. mąki krupczatki(tyle aby ciasto się nie kleiło do ręki) 1/2 paczki cukru waniliowego szczypta soli 50-60 dag. śliwek najlepiej węgierek( ja miałam większe, dlatego knedle były dość duże) WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić

Kuchnia Beaty
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 213

innych przepisów by potem po wielu próbach wybrać ten jedyny. Po ubiegłorocznym hicie jakim były pączki ziemniaczane przyszła pora na Yum Yumsy.  Przepis znalazłam w Moich Wypiekach . Z ciasta wykonałam i świderki, jak w oryginale, i kilka pączków tradycyjnych z marmoladą.  Ciasto jest świetne w formowaniu, nie klei się do rąk, jest delikatne i niezbyt słodkie. Dzieciaki jadły(...)mąką. Dodajemy wodę i roztrzepane jajko, i mieszamy by składniki połączyły się w kulę. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce by drożdże w cieście zaczęły pracować. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, lekko podsypujemy mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkujemy tak, by dłuższe boki były na górze i dole ciasta, a krótsze po bokach. Końce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowe rurki z posypką cukrowo-cynamonowo-migdałową 171

bransoletki z posypką do chrupania :) Jednak jakiś czas temu kupiłam sobie foremki do rurek z kremem.  Niewysokie, 8 cm mają. I postanowiłam je wypróbować. Super są! Składniki: na ciasto: 260 gramów mąki pszennej 110 ml mleka 15 gramów świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła (ja dałam margarynę, bo akurat nie miałam masła) 2 łyżki oleju(...)migdałami jak i z orzechami włoskimi rurki są bardzo smaczne; ja dałam migdały) Drożdże rozrobić z cukrem aż będą płynne Do blendera włożyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać Następnie ciasto przełożyć na blat i zagnieść. Ciasto ma taką konsystencję, że nie ma potrzeby podsypywać blatu mąką Ciasto obtoczyć w oleju i przełożyć do miski - odstawić na godzinę pod przykryciem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto kruche przekładane 139

Zadanie miałam trochę utrudnione, ponieważ wiedziałam tylko, że ciasto składa się z części kruchej, piany z białek, dżemu lub konfitur i tyle. Nie miałam przepisu, więc musiałam sobie po swojemu coś wymyślić. Upiekłam więc ciasto kruche z mojego przepisu na sernik gotowany i przełożyłam konfiturą jagodową. Powinnam dać o połowę mniej konfitury ponieważ ciasto wyszło zbyt mokre w środku(...)pieczenia 130 gramów cukru pudru 1/2 słoiczka konfitury jagodowej 3 białka 1/2 szklanki cukru Zarabiamy mąkę z proszkiem do pieczenia i margaryną Dodajemy 3 jajka, cukier puder i zagniatamy. Ciasto ma być mokre Wkładamy do lodówki na godzinę Następnie dzielimy ciasto na dwie części Nastawiamy piecyk na 180 stopni Ubijamy białka z 1/2 szklanki cukru Połową ciasta wykładamy foremkę Nakładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com