przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:127/934)

Piernik siostry Anastazji 1024

Miałam ochotę na ciasto z miodem więc sięgnęłam po przepisy Siostry Anastazji i znalazłam przepis na piernik tradycyjny . Wykonuje się go dość szybko, jest smaczny i pulchny ale dla mnie to jest bardziej babka piernikowa.Czas pieczenia:  około 60 min                    Temperatura pieczenia(...)Wielkość formy :  12 cm x 40 cmSkładniki ciasta:3 szklanki mąki20 dag płynnego miodu20 dag masła1 szklanka cukru3 jajka1 szklanka kwaśnej śmietany2 łyżki lodowatej wody1 łyżka kakao1 paczka przyprawy piernikowej1 łyżeczka sody Składniki polewy:1 czekolada (mleczna lub deserowa)4-5 łyżek śmietankiWykonanie:Mąkę, sodę kakao - przesiać. Do mieszaniny dodać przyprawy korzenne. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Dwukolorowa chałka z kruszonką 192

Robiłam już z tego ciasta  bułki z porzeczkami i budyniem , które macie tutaj klik , jak również przepyszne jagodzianki z białym serem i lukrem klik . Ciasto jest na prawdę dobre i po raz kolejny coś z niego wyczarowałam. Dzisiaj jest to chałka z dżemem brzoskwiniowym, wyszła pyszna ! :) Składniki na ciasto :300 ml ciepłego mleka60 g masła1/2(...)roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą.Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników.Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Następnie dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy łyżkę kakao - zagniatamy ciasto do czasu, aż ładnie połączy

charlotte gotuje
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 849

smakuje trochę jak delicje pomarańczowe.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm z podwyższonym brzegiem, lub nieco niższy - w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik czekoladowy z musem pomarańczowymSkładniki:ciasto kruche80g mąki pszennej2 łyżki (20g) kakao50g masła3 łyżki (30g) cukru pudru3 łyżki zimnej wodymasa serowa 400g gęstego twarogu z wiaderka90g gorzkiej czekolady (użyłam gorzkiej Wedla) 70g cukru2 jajka1 łyżka(...)laski waniliimus pomarańczowy4 pomarańcze (około 1kg)200ml śmietanki 30%100g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatynyziarenka z 1/2 laski waniliikandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE- mąkę, kakao i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać zimną wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce- spód tortownicy wyłożyć papierem

Smakołyki Bereniki
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 175

Włoch:) Dla mnie to bardzo kuszący pomysł na rozpoczęcie przygody z focaccią…Focaccia jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…Focaccia(...)potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw

Anioły w kuchni
Szarlotki w słoikach 161

Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik.....Składniki;Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki(...)cukru, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, Wykonanie;Ciasto: mieszamy z 230 g mąki, cukier i sól. Miksujemy z masłem aż powstaną grudki. Resztę mąki wsypujemy i chwilę miksujemy. Ciasto skrapiamy zimną wodą i zagniatamy. Dzielimy na dwie kule równej wielkości, każdą spłaszczamy, zwijamy w folię do żywności i wkładamy

Anioły w kuchni
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE 245

można dodać odrobinę drożdży, dla tych pewnych jego mocy, proponuję na samym zakwasie, wyrasta co prawda trochę dłużej ale dłużej też pozostaje świeży.Ja piekłam w dwóch formach 23x8, ciasta było tak na styk mogłoby być więcej, chlebki wyszły dość małe, więc proponuję użyć jednej formy mniejszej lub zamienić te dwie na jedną dużą, moja ma 30x11cm, wówczas pieczemy troszkę(...)dłużej ale za to chlebek jest imponujących rozmiarów.Gdy do ciasta dodajemy drożdże masa wyrasta nam dwuetapowo (raz w misce, drugi w formie), gdy drożdże pominiemy, pomijamy również etap wyrastania w misce, pozostaje tylko w formie. Przepis znaleziony u Liski.Składniki:- 300g mąki żytniej chlebowej lub żurkowej (typ720,750)- 350g maki pszennej typ650- 300g zakwasu żytniego- 2 g suchych drożdży

Smaczne Zdrowe
Kruchy placek ze śliwkami 254

Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa, 5 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 5 żółtek, 1 łyżka kakao Skworcu (do połowy ciasta) piana: 5 białek, szczypta soli, 1 budyń waniliowy, 1/2 szklanki cukru owoce: ok. 15-20 śliwek, 3 łyżki cukru. Przygotowanie:       Do miski wkładamy wszystkie(...)składniki na ciasto oprócz kakao. Ciasto zagniatamy ręcznie, aż powstanie nam kulka. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdy kawałek ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w ćwiartki. Zasypujemy cukrem, by puściły sok. Blachę wykładamy papierem do pieczenia

Aga w kuchni
Ruskie na oleju rzepakowym 178

się nie mówi w zasadzie... Odgrzejemy sobie dziś stary jak świat temat PIEROGI... I użyjemy do nich OLEJU RZEPAKOWEGO !  Będziemy na nim smażyć cebulkę na złoto, dodamy go ciasta, dodamy do gotującej się wody, do farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne(...)składnikach odżywczych jak wapń, potas, magnez, cynk, żelazo czy fosfor, który przyczynia się do prawidłowego działania metabolizmu energetycznego. Dlatego zacznijmy dziś zdrowo o sobie myśleć ! Do dzieła! Składniki na ciasto pierogowe mąka pszenna lub tortowa sól OLEJ RZEPAKOWY wrzątek chłodna woda UWAGA- możecie dać 1 jajko, ale nie musicie. To nie jest reguła. Składniki na farsz ziemniaki z upraw

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta z Figami i Kremem Migdałowym 206

Tarta wygląda całkiem ładnie. A czy jej smak powalił mnie na kolana? Nie tak do końca. Słony spód i słodki migdałowy krem w środku..... hmm. Nie jestem miłośniczką migdałowych ciast i kremów. Dla mnie to tylko migdały w płatkach prażone lub zapiekane lub całe migdały w biscotti. Nie musicie sugerować się moją opinią w kwestii smaku, gdyż Wam może smakować(...)zrobiłam, pokazuję i dla zainteresowanych podaję przepis. Według mnie najlepiej smakowała taka wyciągnięta z lodówki. Gdybym miała ją upiec jeszcze raz, na pewno zmniejszyłabym ilość soli o połowę w cieście kruchym. Choć przyznam się, że to słone ciasto kruche bardzo mi smakowało :) Składniki: CIASTO: 250 g mąki pszennej 140 g masła 80 g drobnego cukru 20 g soli 2 łyżki

Blondynka Gotuje
Chlebek dyniowy 347

gęstego purée użyjemy. Purée zrobione z pieczonej dyni hokkaido jest bardzo gęste (jak zgniecione ugotowane ziemniaki) i nie wymaga odsączenia. Jeśli przygotujemy purée o luźniejszej konsystencji, najprawdopodobniej do ciasta będziemy musieli użyć nieco mniej wody lub dodać więcej mąki. Finalnie ciasto przed wyrośnięciem powinno być dość luźne, jednakże na tyle zwarte, by można je było wyrobić.Chlebek z podanego przepisu(...)gęstości purée) 10g drożdży świeżych 25g masła3 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki solimąka do podsypania, olej do wysmarowania dłoni i formy białko + odrobina mleka do posmarowania chleba Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- masło roztopić, ostudzić - połowę mleka lekko podgrzać tak, by było letnie- do mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić

Smakołyki Bereniki
Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem 189

naszej kwietniowej piekarni Amber zaprosiła nas do wspólnego pieczenia pomidorowego jasnego chleba orkiszowego z sezamem. Przepis został zaczerpnięty z bloga Leśny zakątek, który prowadzi Dana. Ciasto podzieliłam na 2 bochenki, bo gdy zajrzałam do miski gdzie wyrastało ciasto, zrobiło się go bardzo dużo :-). Niestety chlebki lekko mi klapnęły po wyjęciu z koszyczków. Chyba moje ciasto było troszkę(...)jasny chleb orkiszowy z sezamem Składniki Zaczyn: 55 g aktywnego zakwasu żytniego razowego 200 g mąki orkiszowej białej 200 g wody 1 jabłko starte na tarce jarzynowej Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g zmiksowanych krojonych pomidorów z puszki 350 g mąki orkiszowej białej 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka miodu sezam czarny

Kulinarne przygody Gatity
Szybka tarta z figami 255

Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z półki sklepowej ciasto francuskie i ricottę i w drodze do domu myślałam co z tego wykombinuję... ? Poniżej przedstawiam Wam efekt mojego myślenia, czyli ciasto w dosłownie parę(...)chwil. Szybka trata z figami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas wykonania: 35 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 6 łyżek cukru 250 g ricotty 5 świeżych fig 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut. W misce mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Harataniec 268

Ładne, kolorowe ciasto. Przepis mam od bardzo dawna. Dostałam go od koleżanki ale wiem, że pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji. Ciasto:3 szklanki mąki25 dag margaryny1/2 szklanki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka2 łyżki kakaoZ podanych składników, z wyjątkiem kakao, zagnieść ciasto. podzielić na dwie części, jedną pozostawić jasną, a do dwóch dodać kakao.Masa serowa:1/2 kg sera12(...)cukru1/2 opakowania kisieluZ białek ubić pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać kisiel, wymieszać.W oryginalnym przepisie są 4 białka. Ja dodaję jeszcze 2, które zostają po zrobieniu ciasta, do tego odpowiednio 3 zamiast 2 łyżek cukru i całe opakowanie kisielu. Używam wiśniowego, aby ciasto było bardziej kolorowe.Dodatkowo: powidłocukier puder do posypaniaJasne ciasto rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej

Praktyczna pl
rogaliki półfrancuskie z makiem i moje kuchenne znaleziska 175

ciekawego.Co prawda staram się trzymać porządek zwłaszcza w rzeczach kuchennych ale różnie mi to wychodzi, przyznaję się. Wracając jednak do tematu odnalezionej puszki makowej postanowiłam ją wykorzystać. Po ostatnim cieście zostały już tylko wspomnienia więc w sumie dlaczego by nie wykorzystać puszki i nie zrobić czegoś z makiem. Ostatnio cierpię na nadmiar wolnego czasu ale w sumie z drugiej strony(...)mogę je zrobić w spokoju, po za tym trochę zmniejszenie tempa życia przyda mi się. Wracając jednak do tematu postanowiłam z racji większej ilości wolnego czasu niż normalnie zrobić ciasto bardziej pracochłonne. Nigdy nie chciało mi się robić ciasta francuskiego, nie wiem jak wy ale zawsze kupuję gotowe i nie ma cierpliwości żeby go zrobić samemu. Oczywiście tym razem moja

ciastkarnia na kruchym spodzie
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 155

dokładniej grecką kuchnię z obszaru wysp Dodekanezu, bo zdaję sobie sprawę, że kuchnia różni się w zależności od regionu kraju. Np. na Kos nigdzie w menu nie widziałam ciasta filo nadziewanego fetą, które jadłam w greckiej restauracji w Polsce.Greckie potrawy - czyli co jadłam na wyjeździe?Tak naprawdę - co jadłam ja i mój Mąż, bo nie wszystkie dania skonsumowałam osobiście;) Jadąc(...)wyrobu sera oraz z czasu jego dojrzewania. Szkoda, że u nas nie jest dostępnych tyle rodzajów fety.2. Greckie ciastaPrzed wyjazdem do Grecji nie wiedziałam nic na temat ich ciast. No, może słyszałam o baklavie, ale raczej z budki z kebabem. Tym bardziej byłam zaskoczona, jak wiele rodzajów ciast przygotowują i jakie są one pyszne! Ravani, kataifi, politiko i oczywiście baklava

Chilli Czosnek i Oliwa