Dynia bryluje w cieście! Dyni nie sposób nie doceniać! Warzywko to jest bogate w witaminy i minerały , a przy tym ma niewiele kalorii . Co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych właściwości! Dobrze się przechowuje w domowej piwniczce i może gościć na stole jeszcze wczesną zimą . Pozyskując wiedze tajemna na temat dyni, wyczytałam też, że pestki dyni(...)pieczywa , no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup . W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście :) Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm 4 jajka - całe 2 szkl. mąki pszennej (400g) - czubate
Grunt to przepis!truskawkami z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta) 2 jajka 15 dag cukru niepełna szklanka śmietany(...)pół łyżeczki cynamonu cukier puder do pospania Zaczynamy od ciasta. Mąkę połączyłam z miękkim masłem,szczyptą soli i paroma łyżkami wody. Dokładnie zagniotłam ciasto i uformowałam z niego kulkę. Wstawiłam ją na dwie godziny do lodówki. Po upływie czasu wysmarowałam formę do tarty o średnicy 28-30 cm masłem i rozłożyłam na niej ciasto,dokładnie dociskając je palcami. Ciasto
potrawyregionalnePyszna,krucha,pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka! To jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-) Chwila pracy i to pachnące ciasto stoi na stole. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania łyżka masła do posmarowania blachy Jabłka: 8-10 jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka(...)łyżka cynamonu 2-4 łyżki cukru ( jak wolicie słodsze to więcej) Zacznijmy od ciasta. Na blacie wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypałam cukier. Dodałam żółtka. Pokrojoną na kawałki miękką margarynę. Składniki wymieszałam. Ugniecione ciasto podzieliłam na dwie części. Zawinęłam je w torebki foliowe i wstawiłam na około 30 minut do lodówki/zamrażalnika. W czasie gdy ciasto się
potrawyregionalneKremowo-budyniowo. Pyszne lekkie ciasto i puszysty budyniowy krem. Rozpusta na całego. Za każdym razem ciasto wychodzi inne. Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-) Składniki: CIASTO: szklanka wody 125g margaryny szklanka mąki 5 sztuk jaj łyżeczka proszku do pieczenia KREM 0,5 litra mleka 200g masła/margaryny budyń waniliowy/śmietankowy szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej(...)Zacznijmy od ciasta. W garnku zagotowałam wodę do której dodałam masło. Do wrzącej wody dodałam mąkę, dokładnie ucierałam i gotowałam około 1 minuty. Mieszałam aż zrobiła się kleista masa. Odstawiłam ją do ostygnięcia. Do zimnej masy wbiłam jajka. Dodałam proszek do pieczenia i dokładnie zmiksowałam. Wyłożyłam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25cm/35cm. Można podzielić
potrawyregionalneZbliża się koniec sezonu na truskawki i rabarbar. Ale póki jeszcze są, to upiekłam z nimi pyszne ciasto z dodatkiem maślanki. dodając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-) Piekłam też ciasto z rabarbarem i porzeczkami RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ i CZERWONĄ PORZECZKĄ Polecam również: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM(...)przerywając miksowania. Następnie wsypywałam do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wkropiłam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Rabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam. Układałam na cieście, posypany cukrem rabarbar i truskawki. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam około
potrawyregionalnetakim momencie, gdy zaczynałam w pełni korzystać z życia! – skarży się kobieta - No cóż…szczerze mówiąc, to cię wcale nie poznałem… - odpowiada Bóg. Dlatego warto być sobą :D ;) Ciasta marchewkowe, dyniowe czy takie z dodatkiem cukinii cieszą się od jakiegoś czasu wielką popularnością. Dlaczego zatem, nie wykorzystać innych warzyw do wypieków? Próbowaliście kiedyś ciasta z burakiem? Jeśli nie, to gorąco(...)zachęcam do wypróbowania przepisu na to ciasto. Burak nie jest w ogóle wyczuwalny ale dzięki niemu ciasto jest wilgotne. I co tu dużo mówić - jest po prostu pyszne. Buraki zestawione w cieście z migdałami i gorzką czekoladą tworzą niebanalną kompozycję na jesienne wieczory z kubkiem herbaty :) Tortownica 26 cm Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki zmielonych migdałów
My simple kitchenznalazłam jeszcze maliny :) W tym momencie od razu wiedziałam, że muszę wykorzystać tą jedną z ostatnich szans na wykorzystanie świeżych owoców w tym roku. Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi kompozycję. Składniki(...)dokładnie wymieszać. W tym momencie proponuję spróbować masę i ewentualnie ją jeszcze dosłodzić. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia, ale takiego, żeby ją można było jeszcze rozprowadzić na cieście. Drugą warstwą do przygotowania jest masa advocatowa. W celu przygotowania tej masy należy najpierw odlać pół szklanki mleka a pozostałą jego część zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozpuścić proszek
Świat Ciastarustykalnej tarcie słyszał już chyba każdy, ale czemu jej nie upiec kiedy teraz tyyyyyle jabłek pod dostatkiem! a kto nie piekł tym bardziej zachęcam! Składniki ma ciasto; 1,5 szklanki maki pszennej pół kostki masła (10 dag) 3 łyzki cukru 3 łyzki zimnej wody Przygotowanie; Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Włozyc(...)dużych jabłek 2 łyzki maki 5 łyzek cukru cynamon konfitura z mirabelek ok 2 łyzki 1 jajko Jabłka obrac i pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować i wyłozyc dno okrągłej formy do tart.(forme dokładnie należy natłuścić bo ciasto lubi się przyklejać) Na ciasto wysypać mąke wymieszaną z połowa cukru. Na to wyłozyc jabłka
Radość kipiąca uśmiechem.Tort, ale nie dla mnie, dla jednego sześciolatka mojej koleżanki. Tort miał być dla dzieci, więc postawiłam na ulubione smaki mojego syna. A ciasto czekoladowe jakie posłużyło jako blaty to już jego ulubione, poznał je niejednokrotnie jadając Tort Straciatella z Malinami . Po wykonaniu tortu zostało mi trochę masy, wierzch ciasta i mus, więc poskładałam deserki o identycznym składzie i połączeniu(...)wyszło tak jak chciałam. Równowaga smaków. Nie ma przekroju tortu, ale postanowiłam Wam to wynagrodzić i każdy z etapów wykonania tortu udokumentowałam w formie zdjęć. No to zaczynamy! CIASTO forma 20x30 cm: 5 jajek 250 g cukru trzcinowego 75 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnego naparu kawy 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki
Blondynka GotujeZastanawiam się, czy szarlotka nie należy do ciast ( oprócz sernika), które robię najczęściej.Staram się jednak eksperymentować zmieniając przepis i coś uzupełniając. Tak też jest w tym przypadku. Masa jabłeczna z cynamonem i rodzynkami, a na wierzchu różowa pianka. Zapraszam, ciasto wyszło doskonałe. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina
W kuchennym oknie Ewypowstał przypadkiem, a do którego powstania przyczyniła się Stéphania Tatin, prowadząca wraz z siostrą Caroline restaurację i hotel. Kiedyś, jednego wieczoru przygotowując standardową tartę z jabłkami zapomniała formę wyłożyć ciastem dając od razu jabłka. Włożyła do piekarnika i w tym momencie kapnęła się, że popełniła błąd. Aby nie tracić tego co już zostało zrobione wyciągnęła szybko formę i już zaczynające(...)się piec jabłka przykryła kawałkiem wcześniej przygotowanego ciasta, które po upieczeniu wyjęła i odwróciła Jak się okazało efekt był pysznie zaskakujący, a podana na ciepło okazała się strzałem w dziesiątkę Obecnie wariacji na temat tej tarty jest mnóstwo (z jabłkami, śliwkami, morelami czy gruszkami, z ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry
Kuchenne Wariacjeherbaty, chwyciłam czekoladowe ciastko zamiast śniadania. Pobiegłam łapać życie za ogon; znów się nie udało. A może...? Odpowiedzi, póki co, brak. Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawe, nieoczywiste ciasto. Znalazłam je w książce Saved by cake Marian Keyes, gdzie od razu wpadło mi w oko. Głównie dlatego, że banany kojarzą mi się z tradycyjnymi chlebkami, ewentualnie muffinami. Czasem jeszcze(...)względu na skład chemiczny, jest nielegalna w niektórych krajach. Przez to zabrakło mi bananów na spód, ale całość i tak wyszła intensywnie bananowa. Nawet beza przeszła smakiem tych owoców! Ciasto zaskakuje konsystencją: kruchy spód, rozpływający się w ustach, bardzo delikatny krem i znów na górze: chrupiąca beza. Całość jest słodka, ale nie przesłodzona - nie martwcie się o to. Do kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś proponuję szybki i prosty przepis na jabłecznik z powidłami śliwkowymi. Smakuje wyśmienicie na ciepło w zestawieniu z lodami waniliowymi. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej typ 650 - 1 szklanka mąki orkiszowej - 1 szklanka cukru trzcinowego - 1 kostka margaryny - 3 jajka - 3 łyżki śmietany 12% - 15g proszku do pieczenia - 15g cukru wanilinowego Składniki(...)masę: - 1,5kg słodkich jabłek - 2 łyżki mielonego cynamonu - pół słoiczka powideł śliwkowych Składniki na ciasto mieszamy w większym naczyniu o pojemności ca. 4-5L, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na trzy porcje. Wałkujemy ciasto na dolną część placka. Układamy je na standardowej (42x26cm) blaszce do pieczenia wyłożonej od spodu papierem do pieczenia (łatwiej później wyjąć
upichconaCześć Wam kucharze! Ja wiem, że ostatnio też było ciasto, po prostu nie mogę się powstrzymać. To jest chyba mój nowy ulubiony tort. Czekolada otoczona czekoladą, wysmarowana czekoladą i przykryta bezą, innymi słowy, bardziej ekskluzywna wersja tabliczki czekolady. Tak więc upieczenie tego tortu składa się z paru etapów. Ale przede wszystkim z zakupów. Na Biszkopt potrzeba nam: 7 jajek(...)żółtka do miski z ubitymi białkami i przesiać do środka mąkę pszenną z ziemniaczaną. Na sam koniec delikatnie mikserem na wolnych obrotach łączymy wszystko razem, na gładkie i puszyste ciasto. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawiamy do zimnego piekarnika z funkcją termoobiegu i temperaturą docelową 150 st. na około
Kuba GotujeKochani, gdy zobaczyłam to ciasto u GATITY , to sobie pomyślałam, że ja też muszę je "mieć"! Z tej okazji przejechałam się na rynek i kupiłam borówki amerykańskie. Przyszłam do domu, zabrałam się za robotę..patrzę , a u mnie brak mąki pszennej, tortowej , czy nawet 00! Ale za to mąka orkiszowa typ 650 była na szczęście i tak też powstał(...)zrobić nawet wtedy, gdy ma się pod nogami dwie "piurgające" za uszami dziewczynki. Moja blacha jest większa- celowo!, stąd niższa pianka, ale za to 500 g borówek Składniki na ciasto -400 g mąki orkiszowej typ 650 – u Gatity mąka pszenna -200 g pokrojonego w kostkę masła -5 żółtek -łyżka zimnej wody -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z Kuchni Do Kuchni