przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:140/934)

Kokosanka z jagodami 3480

napisać o dzisiejszym wypieku. Przepis pochodzi z bloga Ola in the Kitchen. Polecam jest bardzo smaczne, nie zbyt słodkie ale z wyrazistym smakiem kokosu i jagód.  Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 200 g masła 3/4 szklanki cukru 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Piana: 5 białek 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych 200 ml kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo(...)łyżki kaszy mannej 250 g borówek Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice i zagniatamy je aż powstanie jednolita kula. Dzielimy ją na dwa kawałki. 3/4 ciasta zostawiamy na stolnicy a resztę wkładamy do lodówki. Ciasto na stolnicy rozwałkowujemy i układamy na blaszce zakrywając dno i brzegi brytfanki. Ciasto posypujemy obficie kaszą manną aby borówki podczas pieczenia nie zabarwiły spodu

ciastkarnia na kruchym spodzie
PLACEK "KOKOSANKA" Z KREMEM MALINOWYM. 210

zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca.Będąc całkiem niedawno u swego przyjaciela na kilkudniowych wczasach w malutkiej miejscowości w Zachodniopomorskim, miałam okazję spróbować pysznej kokosanki jego mamy. Kruche ciasto, konfitura różana i obfita ilość wiórków kokosowych - dla mnie rewelacja. Postanowiłam więc dziś odtworzyć ten przepis, kierując się smakiem i węchem, jednocześnie nieco go zmieniając.Jezierzany, bo to tam mnie(...)masło z cukrem, a gdy ten zniknie, wsypujęwiórki kokosowe. Zdejmuję z palnika.Żółtka roztrzepuję w garnuszku widelcem, po czym delikatniedodaję do gorącej masy. Dokładnie mieszam. Wykładam na wierzch ciasta.kruche ciasto i kokosanka:Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto.  Formę do ciasta 20x23 cm wykładam papierem do pieczenia (lub natłuszczam

W kuchni Karmel-itki
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 154

dodatków (ci którzy oglądali wiedzą o czym mówię).Przepis znalazłam na blogu „From movie to the kitchen”. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni. Polecam wszystkim czekoholikomJ   Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami   Składniki: Ciasto(...)deserowej czekolady 50 g śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek płatki migdałowe do posypani Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem i zagniatamy szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kruszyło, można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do zamrażalki na 20 minut. Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy

Mania Gotowania
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 246

kapeluszem są bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj dla odmiany postanowiłam znowu zaeksperymentować. Farsz na bazie kurek(...)koperku i odrobiny zeszklonej cebuli zamknęłam i zawinęłam w pulchnym drożdżowym cieście i upiekłam średniej wielkości rogaliki! Wyszły ekstra, efekt smakowy podobny do pasztecików z grzybami, z tym, że rogaliki bardziej "chrupią" i są bardziej rumiane. Ja podałam je z kwaśną śmietaną z odrobiną pieprzu, ale można ją zastąpić kwaśnym jogurtem naturalnym lub kefirem. Rogaliki równie smacznie pasowałyby do ciepłego

Symfonia Smaków
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 334

się jakoś złożyło, że odeszłam ostatnio troszkę od tradycji, tzn. zawsze, gdy robiliśmy pączki z końcówki ciasta wykrawaliśmy chruściki, które moja rodzinka uwielbia, a ostatnio bywały same pączki.By tradycji stało się zadość, choć na koniec karnawału, szybciutko zarobiłam ciasto i w oka mgnieniu powstały pyszne, pulchniutkie faworki, bez grama zwykłego cukru, na samym ksylitolu. Ten eksperyment chodził mi cały(...)czas po głowie, bo skoro bułki i chleby super wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym na słodko, potrzebny był mi tylko przepis, w którym nie ma zbyt dużo drożdży w stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo nie wyrastają tak jak powinny. Przeanalizowałam zamieszczone u mnie przepisy i otóż jest, przepis

Smaczne Zdrowe
Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 202

organizm i przeciwdziałają infekcjom . A 100 gr dostarcza tyle witaminy C co 100 gr cytryny! Są ponadto całkowicie pozbawione glutenu! Mąka kasztanowa służy jako dodatek przy wypieku chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek, polenty i słynnego castagnaccio, oraz kasztanowych racuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać energii szczególnie w zimowe poranki. Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto(...)mąki krupczatki * 200 g mąki kasztanowej * 130 g cukru pudru * 2 żółtka * 250 g Kasi/ masła 80 ml lodowatej wody ( ile zabierze, aby ciasto się nie kruszyło) Na nadzienie: * 3-4 soczyste gruszki * 150 g gorzkiej czekolady+ łyżeczka masła * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na sos: * 2 gruszki * cynamon i cukier do smaku Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki

Mia Cucina Sofieta
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 263

pomysł podpasuje również i Wam! Do sosu pomidorowego została dodana odrobina białego wina, przez co sos różni się od swojego pierwowzoru - kombinujcie w kuchni, bo naprawdę warto! (;   Składniki: -ciasto: 2,5 szklanki mąki razowej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody (temp. ok 37*C) 20g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy  szczypta słodkiej papryki(...)pół łyżeczki soli + odrobina oliwy do wysmarowania ciasta przed wyrośnięciem + mąka do oprószania stolnicy - sos pomidorowy: 2-3 ząbki czosnku posiekanego na drobno garść świeżych listków cząbru ( lub innych, które akurat macie) puszka krojonych pomidorów 2 łyżki łagodnego keczupu  pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli  szczypta słodkiej papryki  1 łyżeczka suszonej bazylii

Symfonia Smaków
Czas wlozyc korone czyli Galettes des rois 129

roku tego dnia na francuskich stolach pojawia sie Galette des rois. O tradycjach zwiazanych z tym ciastem wspominalam juz rok temu.Dzis podobnie jak przed rokiem takie ciasto poczynilam u siebie w kuchni, choc o wiele latwiej byloby je kupic w pierwszej lepszej piekarni. Wlasciwie dzis latwiej o samo ciasto niz o skladniki potrzebne do jego upieczenia. Chyba w tym roku(...)wiekszosc francuskich gospodyn postanowilo upiec galette samodzielnie, gdyz kupienie ciasta francuskiego graniczylo z cudem i tak dopiero w 3 sklepie udalo mi sie je dostac.Nadzienie zrobilam takie jak przed rokiem tylko z innego przepisu, za to zamiast jednego duzego ciasta zrobilam kilka malych ciasteczek i w jedynm z nich ukrylam feve. Korona czeka, choc i bez feve jest

Przysmaki Karolki
Czas na wielkanocną...CYNAMONOWĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ. 199

Praca w ciastem drożdżowym sprawia mi ogromną radość i przyjemność.Jest ono plastyczne, foremne i dość przyjazne. Z łatwością też idzie z niegowyczarować fenomenalne słodkości, jak i wytrawne wspaniałości. Kojarzy mi się [ciasto drożdżowe] z domem. Z Babcią w fartuszku i uśmiechemzarażającą, z wielką, jasną kuchnią w mieszkaniu pegeerowskim na wsi, ze starąangielką nadal stojącą właśnie w tej kuchni.Zapach przypomina(...)rodzinne chwile, kiedy gorące ciasto drożdżowe parzyłopalce i język, a jego aromat wypełniał całe piętro bloku. Dziadek, zawsze radosny, wpadał zmęczony do domu, przywiedziony tym zapachem.Dopadał do blachy, a z niej znikała większa część. Babcia "strzelała mu po łapach",zakładała ręce pod boki i śmiała się do rozpuku.Jak dobrze, że te chwile nadal się trafiają. Brakowałoby ich, a wtedy

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z RABARBAREM NA MAŚLANCE. 486

różowawych barwach świat. Dziś już starsza, ale nadal w sercu mała dziewczynka, z radościąrzucamy się mąką. Wyglądałyśmy jak dwa bałwanki... PLACEK Z RABARBAREM. / przepis od Babci;/ 300g rabarbaru ciasto: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki margaryny(...)łyżek zimnej wody Mąkę z proszkiem przesiałyśmy do miski. Wsypałyśmy cukier, wbiłyśmy jajka i wlałyśmy maślankę. Całość wymieszałyśmy dokładnie widelcem, na końcu wlewając dopiero olej. Na blachę (21x30cm) wylałyśmy ciasto i równomiernie rozprowadziłyśmy (Babcia niczym nie kazała smarować blachy)*. Rabarbar obrałyśmy i pokroiłyśmy na małe kawałki. Ułożyłyśmy na cieście. Z margaryny, cukru i mąki zagniotłyśmy kruszonkę. Rozkruszyłyśmy ją w palcach

W kuchni Karmel-itki
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 694

wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką,jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni, zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto,zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła,od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY(...)inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto: 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka  7g suchych drożdży (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 jajko masa makowa: z  http://www.mojewypieki.com/przepis/masa-makowa 500 g suchego maku170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynek50 g orzechów włoskich posiekanych3 łyżki

W kuchni Karmel-itki
Placek Jojo (Stefanka) 506

ciasto jest pyszne, trochę podobne do Rafaello (ale tylko trochę). Placki miodowe nadają lekko karmelowy posmak. Masa budyniowa nie zawiera jajek a kaszę (dla mnie jest to na plus). Pieczenie placków miodowych jest nieco czasochłonne, ale z tego przepisu wychodzi całkiem spora blacha - starczy dla wielu łasuchów (chyba). :) Odkąd pamiętam znam to ciasto pod nazwą placka Jojo, ale znam kilka(...)osób, które po spróbowaniu tego ciasta nazwały je Stefanką, dlatego w nazwie przepisu zamieściłam obydwie nazwy. :) Placek Jojo (Stefanka)PRZEPIS(na dużą prostokątną blachę) Temperatura pieczenia: 190oC | Czas pieczenia: ok.20 min. Placki miodowe 3,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru  2 jajka 50 g margaryny 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa 3/4 l mleka 7 łyżek

coolinarnastrefa.blogspot.com
Waniliowa szarlotka. 125

Waniliowa szarlotka jest ulubionym ciastem mojej córki. I wcale się temu nie dziwię, bo jest przepyszna. Niesamowite kruche ciasto, a do tego nadzienie jabłkowe o wyraźnie waniliowym aromacie. Jak dla mnie ideał, a dodam, że jabłeczniki wcale nie należą do moich ulubionych wypieków. Ostatnio upiekłam ją na spotkanie wigilijne w przedszkolu i tam też cieszyła się powodzeniem :) Było mi niezwykle(...)miło z tego powodu. Mam nadzieję, że udało mi się Was przekonać do tego deseru. Polecam na święta, nie będziecie żałować :) PS. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej tortowej 150 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła (zimne) 100 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 1 kg jabłek 1/3 szkl. cukru (lub więcej

zadanie-gotowanie
PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 118

Setny wpis na moim blogu musi być wyjątkowy i takie właśnie jest ciasto, przepisem na które się dziś z Wami dzielę.  Z czym kojarzy Wam się idealny placek na Święta Bożego Narodzenia? Bo mi ze smakiem przyprawy korzennej, aromatem pomarańczy i duża ilością orzechów. Moje piernikobrownie wszystko to łączy i ... zawiera jeszcze coś odlotowego - dużą ilość czekolady(...)zważam na tłuszcze trans i oddaje się podniebiennej rozkoszy. Jeśli Ty nie chcesz delikatnie zgrzeszyć, to zastąp czekoladę większą ilością oleju kokosowego i karobu lub kakao i nie piecz ciasta (przy przyrządzaniu tego ciasta nie ma konieczności pieczenia).  Uwaga! Miłośnicy czekolady i Ci, którzy świąt nie wyobrażają sobie bez piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów

Jeść, by żyć w zdrowiu
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 318

mieszkali w Warszawie a my już w Krakowie, to uwielbiałam dostawać te pierogi w pudełku i wieźć pół Polski, żeby potem ze smakiem wcinać. Tym razem przepis będzie na ciasto pierogowe postne, czyli w naszej wersji bez jajek, ale jeśli nie jesteście przekonani, to możecie zawsze skorzystać z przepisu na najlepsze ciasto pierogowe . Drukuj Pierogi z kapustą i grzybami window.ajaxurl(...)mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 200 g suszonych grzybów 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe Ciasto pierogowe 350 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 łyżeczka oleju szczypta soli Sposób przygotowania Grzyby namoczyć na 6-8 h lub całą noc. Grzyby następnego dnia odlewamy

Mieszam w Garnku