radości. Jak zwykle nie mogę się pohamować w czasie zakupów i kupuję bez opamiętania różne owoce i warzywa. Rodzina się cieszy, bo wtedy pichcę na potęgę. Dziś więc ciasto na weekend, śliwkowe, jak przystało na jesień. To już drugie takie ciasto w tym tygodniu. Poprzednie zniknęło tak szybko, że nawet zdjęć nie zrobiłam. Zostawiam Was zatem z pysznym(...)ciastem i pięknym słońcem za oknem, a sama zmykam do pracy. Ciasto migdałowe ze śliwkami składniki na spód: 25 g brązowego cukru 80 g serka homogenizowanego 150 g mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli składniki na masę: 400 g śliwek węgierek 50 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów 1 żółtko
Przysmaki KarolkiZawsze piekę ciasto bananowe dodając rozgniecione banany do środka. Dzisiaj upiekłam ciasto bananowe tak zwane do góry nogami. Banany ułożyłam na dnie formy do pieczenia, a następnie pokryłam masą. Mało tego przyrządziłam dwa rodzaje masy, jedną z orzechami, a drugą z czekoladą. W ten sposób powstało ciasto bananowe l ekko marmurkowe. Ciasto pachnące wanilią, bananami i orzechami. Ciasto bananowe(...)trzech podejściach do masy jajeczno maślanej na przemian z mlekiem. Wyłóż masę czekoladową na wierzch masy orzechowej. Rozprowadź w miarę równo, a następnie łyżką pomieszaj z masą orzechową. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Ostudź ciasto, a następnie odwróć bananami do góry
codojedzeniaśniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Są idealne do piwa. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakują wyśmienicie. Z tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów. W drożdżowym cieście zrobiłam małe wgłębienie i tam nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne(...)łyżki oliwy, boczek ser żółty 1 cebula Pieczarki Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z oliwą. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy ok. 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodstawiamy na kilka godzin, aż cukinia puści sok. Następnie smażymy na małym ogniu przez ok. 30 min. Dodajemy suchą galaretkę mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy do zgęstnienia. składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo białko do posmarowania drożdżówek wykonanie: Masło roztapiamy(...)całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze. W każdej
Domowy Smak Jedzeniaodstawiamy na kilka godzin, aż cukinia puści sok. Następnie smażymy na małym ogniu przez ok. 30 min. Dodajemy suchą galaretkę mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy do zgęstnienia. składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo białko do posmarowania drożdżówek wykonanie: Masło roztapiamy(...)całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze. W każdej
Domowy Smak JedzeniaPampuchy, parowce, kluski na parze to ciasto drożdżowe krótko gotowane na parze. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, z mało wyczuwalną nutą dyni, ale to bardziej za sprawą gałki muszkatołowej. Pampuchy mają piękny, żółty kolor dzięki puree z pieczonej dyni Hokkaido. Nadzienie to ziemniaki z serem, czyli typowy farsz do pierogów ruskich :) Bardzo polecam! CIASTO: 25g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 200g(...)Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10min, aż drożdże się spienią. Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą i gałką, po czym dodać resztę ciepłego mleka, olej, rozmącone jajko, puree z dyni i zaczyn. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10min. Przykryć bawełnianą
https:KKuchniaMniamuzależnienie... ;-) Na przykładzie tego chleba widać, że tak naprawdę drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, co jest często powtarzanym błędem, ja nie dodaję go do żadnych chlebów, bułek, a ciasto zawsze świetnie wyrasta, chyba nawet szybciej niż z jego udziałem. Drożdże do wzrostu potrzebują tylko skrobi, czyli mąki, a ta jest. Dość luźna konsystencja ciasta powoduje jego szybki wzrost(...)piękne dziury. Obserwując to ciasto widać, jak cudnie pracują drożdże, to ciasto dosłownie "rośnie w oczach". Niezbyt duża ilość drożdży powoduje może trochę dłuższy czas wyrastania, ale za to, taki chleb jest smaczniejszy i dłużej zachowuje świeżość. Zbyt duża ilość drożdży powoduje szybsze starzenie i wysychanie pieczywa. Piekłam w dwóch silikonowych formach o wym. 24x8cm Składniki: - 550g mąki orkiszowej
Smaczne Zdrowewiecie, kiedy słońce grzeje moja buzia się śmieje, bo grilla wówczas szykuję i dania na nim przygotowuję. Polecam dzisiaj kapustę grillowaną, dobrze przyprawianą, którą poszatkowałam i w cieście pszenno orkiszowym schowałam. I tak, z takiego połączenia bułeczki powstały, co fajny grillowy posmak miały. Składniki: kapusta: 1 młoda główka białej kapusty, ok. 100 oleju rzepakowego, świeżo mielona papryczka chili(...)smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, ciasto : 30 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 400 ml ciepłej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 2 łyżeczki całego kminu, 200 g mąki orkiszowej, 450 g mąki pszennej, ponadto : pęczek zielonej pietruszki. 1 jajko, mąka do podsypania. Przygotowanie: Kapusta grillowana: Olej mieszamy z ziołami i przyprawami. Białą
Moniki SmakołykiTarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta z pstrągiem wędzonym i pieczoną papryką. Składniki na 6 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (1 op. 375g(...)pstrąga - 300g tartej mozzarelli - 2 kulki mozzarelli w zalewie - młode części pora - 4 upieczone papryki z czosnkiem Dodatkowo: - pieprz czerwony w ziarnach - świeże gałązki tymianku - białko do smarowania ciasta Paprykę pieczemy ( przepis na blogu ). Oba płaty ciasta francuskiego dzielimy łącznie na 8 równych części. Dwie z nich tniemy na paski, które będą brzegami. Łącznie wyjdzie nam 6 tart. Ciasto
mojewypiekiinietylkododać jajka i roztrzepać widelcem, a następnie dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać i wlać do miski z mąką. Dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść ciasto na gładko. Ponownie przełożyć ciasto do miski , nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy(...)stolnicę i dzielimy na dwie części. Wałkujemy ciasto na cienki placek i szklanką o średnicy 7 cm wycinamy koła. Układamy cztery kółka tak, aby każde na siebie zachodziło (patrz fotografia), a następnie je zwijamy w rulon. W połowie kroimy ostrym nożem i powstają nam dwie różyczki. Układamy je w tortownicy o średnicy 24 cm . Między różyczkami powinny być odległości
O kuchni z uczuciemwody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na chwilę aby zaczęły pracować. W misce wymieszać mąkę, sól i oregano. Następnie dodać przygotowany zaczyn, olej i resztę letniej wody, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lekko lepiące. Natępnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować mniej więcej na kształt koła o średnicy 27 cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Potem na cieście rozłożyć pomidorki i oliwki, lekko wciskając je w ciasto. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się przyrumieni. Gotową focaccie podawać skropioną oliwą lub olejem arachidowym
Monia miesza i gotujeZawsze musi być ten pierwszy raz, prawda? Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) Rekomendacja: dzisiaj rano piekę kolejny ( i wrzucam przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie(...)Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. 3.Wyrównaj wierzch ciasta. 4. Formę z ciastem prykryj ściereczką i wstaw do lodówki ( na noc - na około 8 godzin) 5. Rano . Wyciągnij formę z ciastem i zostaw w ciepłym miejscu
Fiolka w kuchniDrożdżówka z serem i śliwkami Składniki: ciasto: - 375g mąki pszennej (u mnie typ 450) - 8 g drożdży suchych instant - 1 jajko + 1 żółtko - 50g cukru - 100g masła - 150ml ciepłego mleka nadzienie: - 400dag śliwek - 200g twarogu półtłustego - 1 łyżka śmietanki 30% - 3 łyżki cukru - 2 małe cukry waniliowe dodatki: - cukier puder do posypania Forma : torownica o średnicy 22 cm Przygotowanie(...)Składniki na ciasto umieszczam w misce i dokładnie zagniatam z nich ciasto. Odstawiam na godzinę przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Śliwki przekrajam na pół i usuwam pestki. Twaróg umieszczam w misce, jeśli jest zbyt suchy dodaję śmietankę. Mieszam dokładnie razem z cukrami. Wyrośnięte ciasto rozciągam i wałkuję na wymiary około 40cm x 30cm. Kroję je wzdłuż na paski 40cm x 10cm
Kuchnia co dniaCiasto upiekłam w ramach wspólnego pieczenia blogerskiego a jest nim wydarzenie na Fb z cyklu Ciasto na niedzielę [ klik ] . Przepis według pomysłu Joli z ABC mojej kuchni [ klik ] . Zrobiłam ciasto według pomysłu Joli zmieniając tylko margarynę na masło. Margaryny od dłuższego czasu w mojej kuchni nie używam i dlatego ta zmiana. Ciasto jest przepyszne, kruche, lekko tylko słodkie i efektowne(...)Jabłuszka pod kruchym ciastem wyglądają rzeczywiście jak pagórki. Ja zrobiłam z połowy porcji i miałam małe jabłuszka Piros i taki przepis podaję. Ciasto jest bez jaj i pewnie dużo osób nie mogących jeść jaj sięgnie po przepis. Zachęcam do pieczenia. Ciasto z owocami czyli "Pagórki jabłkowe". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecukru łyżeczka soli ok. 450 ml wody 200 g dyni 2 łyżki nasion dyni Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 5 minut (im mniej glutenu w cieście, tym krócej trwa wyrabianie ciasta). Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać(...)drewnianą łyżką. Garnek przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na kilka (u mnie 8 godzin). Po południu ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Do reszty ciasta dodać dynię startą na tarce o grubych oczkach. Wymieszać całość i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pestkami
Weekendy w domu i ogrodzie