przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:135/934)

FALE DUNAJU. BEZGLUTENOWE - OWSIANE. 176

popłynęłyśmy. Fale Dunaju uniosły nas wysoko, wysoko ponad poziom morza smaków. Unosiły się również aromaty. Cały dom wypełnił się smakowitym połączeniem ciasta, kakao, wiśni, kremu i czekolady. Wilki morskie kuchenne wypatrywały gorącego lądu na horyzoncie i przebierały nogami pod piekarnikiem. Ale, tak łatwo nie było. Finał rejsu musiałyśmy odłożyć w czasie, i... było warto! :) Owsiane, bezglutenowe, wilgotne ciasto w dwóch(...)obiecana". Wiśnie z własnej spiżarni (a wcześniej z osobistego drzewa) to owoc rozkoszy podniebienia. Krem - aksamitna otulina dla podniebienia. No i czekolada - i tu słowa nie wystarczą.  SKŁADNIKI: Ciasto - owsiane zwykłe i owsiane kakaowe. Obie części bezglutenowe:  /Naszym "miernikiem" była szklaneczka po Nutelli: Mąka owsiana bezglutenowa, 1 szklaneczka, Mąka razowa bezglutenowa, 1 szklaneczka, Jajka, 4 kurze/8 przepiórczych, Cukier

Wypisz Wymaluj
Sernik z rosą. 326

wiecie pieczenie ciast  nie jest moją pasją- wolę gotować, ale to ciasto urzekło mnie smakiem, a kropelki rosy sprawiają, że zachwyca swym widokiem. Moja córka jest fanem tego sernika. Kupowałam go z zaprzyjaźnionej restauracji, ale postanowiłam zmierzyć się z nim- upiec serniczek sama! Ciasto jest delikatne i pięknie się prezentuje. Niektórzy nazywają je "Łzy teściowej". Sernik piekłam w blaszce(...)prostokątnej wymiary: 30x25cm. Rosa wychodzi po ostygnięciu serniczka. Mój sernik jeszcze stygnie, dlatego rosa malutka- ale jest pyszniutki! SKŁADNIKI: CIASTO: 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki margaryny "kasia" 3 żółtka(białka zostawiamy na pianę) 3/4 szkl. cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy SER: 1kg. sera(użyłam z wiaderka Jana) 3 szkl. mleka 3/4 szkl. oliwy

Kuchnia Beaty
Zawijasy z ciasta francuskiego z serem i jalapeno 209

Dzisiaj proponuję łatwe do zrobienia, a bardzo smaczne zawijasy z francuskiego ciasta z dodatkami. Trzeba zaglądać do piekarnika w trakcie pieczenia - moje ciut za bardzo się spiekły. Sądzę że zależy to od rodzaju ciasta i od piekarnika. Inspiracją był przepis z przepysznego bloga  I am a food blog składniki 1 płat gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko, lekko roztrzepane(...)plastrów boczku wędzonego ( może więcej, zależy od wielkości) świeżo zmielony pieprz do smaku przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180° C.  Wyłożyć  blachę papierem do pieczenia . Rozwinąć  ciasto na blacie  - .posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać  serem i pokrojoną papryczką jalapenos, ewentualnie posypać pieprzem. Ostrożnie złożyć ciasto  na pół ( wzdłuż dłuższego boku ) i  delikatnie docisnąć. Pokroić

Stare Gary
Poduszeczki francuskie - szybka przekąska 308

Dziś bardzo prosty pomysł na przekąskę z ciasta francuskiego, która ostatnimi czasy stała się hitem u mnie w domu. Takie poduszeczki stanowią świetną przekąskę do piwa, przegryzkę imprezową np zamiast chipsów, lub mogą być nawet podawane z kremowymi zupami lub barszczykami. Przygotowuje się ją ekspresowo, gdyż jest z gotowego ciasta francuskiego. Oprócz ciasta potrzebujemy właściwie to co zawsze znajdziemy(...)uwielbiam i ostatnio najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego, ale można ją zastąpić tym co lubimy, ziołami, pieprzem, papryką zostawiamy tu  pełną dowolność.   Poduszeczki francuskie Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 jajko  150 g żółtego sera  czarnuszka  Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Całe ciasto smarujemy delikatnie jajkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem 140

Początkowo z niedowierzaniem podchodziłam do tego przepisu, bo czy ciasto drożdżowe może się udać bez wyrabiania? Ano to jest dowód na to ze może. Tydzień temu przedstawiałyśmy sypaną szarlotkę a dziś sypane ciasto drożdżowe. Wystarczy wszystkie składniki wsypać w przedstawionej kolejności do miski i po upływie kilku godzin wymieszać.  To z pewnością najprostsze ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek robiłam. Zachęcona(...)pierwszym sukcesem w jego przygotowaniu zrobiłam je już kilkakrotnie, z różnymi dodatkami i za każdym razem wyszło. Ciasto jest puszyste, delikatne i mięciutkie, zdecydowanie godne polecenia! Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem  SKŁADNIKI: Na ciasto: 80 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 250 ml ciepłego mleka 250 ml oleju 5 jajek 5 szklanek mąki 10 g cukru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami 353

Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami znalazłam na blogu Asiek  chociaż miałam obawy , że coś mi nie wyjdzie ciasto wyszło bardzo dobre. Najbardziej mi smakowało jeszcze lekko ciepłe ale i ze szklanką herbatki z cytryną jest całkiem przyjemne :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 2,5 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masy stopniowo wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Dodać śmietanę i cukier waniliowy dalej mieszając. Dosypać mąkę, sól i proszek do pieczenia, krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto będzie gęste. Foremkę do pieczenia 25 x 25 ( u mnie troszkę większa) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.Posypać delikatnie mąką. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi 198

góry Wam dziękuję :* A teraz pora na obiecane ciacho ;) Są potrawy, które przygotowuję tylko od święta. I nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem :) Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli chodzi o makowiec, to może dlatego, że trzeba parzyć mak, potem mielić przynajmniej dwa razu...a na końcu sprzątać(...)tego co wiem to kosztuje podobnie jak mak niemielony. Wygoda jeśli chodzi o użycie go jest bezcenna :) No to co? robimy makowiec :) Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.: Ciasto: 15 dkg masła , 8 łyżek cukru pudru , 20 dkg mąki pszennej , szczypta soli . Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać mąkę i połączyć wszystko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Miniserniczki z rabarbarem i truskawkami podane z mrożoną kawą 105

Niechęć do ser u moich pociech zmusza mnie do wymyślania smakołyków, które zachęcą je do pałaszowania nielubianych rzeczy. Zamieniłam więc sernik na małe tartaletki na kruchym cieście i zamierzony efekt został podstępem osiągnięty:) A dla dorosłych uczestników deserowej biesiady zaserwowałam dodatkowo truskawkową mrożona kawę klik.Składniki:CIASTO:25 dkg mąki14 dkg masła5 dkg cukru1 jajkoszczypta soliMUS RABARBAROWYpęczek rabarbaru4 łyżki cukruMASA(...)SEROWA100 ml śmietany 30%30 dkg białego sera mielonego albo homogenizowanego1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki żelatynyTruskawki do ozdoby 42 sztuki nieduże:) Przygotowanie:Ciasto:Masło kroję na kawałki i przekładam do miski, dodaje cukier i miksuję chwilę, aż składniki się połączą. Dodaję jajko i szczyptę soli ponownie miksuję około minuty aby składniki utworzyły gładka masę. Następnie dodaję mąkę i miksuje

Magiczna kuchnia Darii
Tort pomarańczowo - dyniowy / Orange pumpkin cake 178

bloga Ola in the kitchen na tort pomarańczowy w którym Ola wykorzystała całe pomarańcze. Mając w domu nadmiar dyni pomyślałam, że całkiem fajnym połączeniem mógłby się okazać miks mojego ciasta dyniowego z pomarańczowym ciastem autorki :)  Jako, że moje starsze dziecię nie znosi dyni w jakiejkolwiek postaci, stwierdziłam, że aromatyczna cała pomarańcz  i polewa czekoladowa powinny przytłumić smak dyni(...)ciasto okaże się zjadliwe dla "dynioniejada". Efekt wyszedł rewelacyjny! Choć Młody stwierdził, że ciasto pachnie pomarańczami ale kolor jest dyniowy i na wszelki wypadek nie będzie go próbował... Cóż jego strata:)SKŁADNIKIciasto 1 cała pomarańcza250 gram pieczonej dyni5 jajek125 gram brązowego cukru'400 gram mąki1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyszczypta kardamonu, cynamonu i solikrem150 ml śmietany

Magiczna kuchnia Darii
Błyskawiczne tartaletki - patent Jamiego Olivera 167

Przepis na błyskawiczne tartaletki znalazłam w książce Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni". Całym sekretem jest użycie gotowego ciasta francuskiego. Przygotowanie deseru trwa ok 25 minut. Bazą jest upieczone w formie do muffin ciasto. Nadzienie - tu ograniczana nas tylko wyobraźnia. Podstawą jest kwaśna śmietana i jajko, a do tego można dodawać co dusza zapragnie. Oryginalnie Jamie proponował skórkę z pomarańczy(...)prosty deser raz, a zaczniecie do niego wracać. Jest błyskawiczny, banalnie prosty i naprawdę pyszny. Żeby było jeszcze bardziej słodko, polewamy wszystko golden syrupem.Składniki (na 12 tartaletek):420g ciasta francuskiegocynamoncukier waniliowy1 jajko125g kwaśnej śmietany (u mnie 18%)2 połówki brzoskwiń z puszki1 łyżka cukru trzcinowegomąka do oprószenia blatu dodatki1 połówka brzoskwini z puszki6 malingolden syrupSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik

W kuchni wieczorem
Walentynkowy tort migdałowy 171

osoby które śledzą mój blog wiedzą, że nie przepadam za tortami. Nie lubię ciast z kremem, są zbyt ciężkie. Jeżeli chodzi o uroczystości, to lubię podawać ciasta, które są moim eksperymentem, tak było z Tortem Ptysiowym, pamiętacie? Albo jego wariacją. Oba mi bardzo smakowały. Na tegoroczne Walentynki przyszykowałam dla Was kolejny nietypowy tort. Tego dnia, każdy - czy w związku(...)łyżka cukru waniliowego60 g białej czekolady60 g gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Do robota kuchennego wsypać przesianą mąkę, dodać masło, cukier, płatki migdałowe i otręby. Włączyć i ugniatać do momentu aż, ciasto będzie spójne - podobne do kruchego ciasta (można to również robić ręcznie na stolnicy).Gotowe ciasto wkładamy owinięte w folii spożywczej na 30 minut do zamrażalnika.W tym czasie ubijamy śmietankę

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z bezą 214

moim blogu znajdziecie wiele przepisów z tym całorocznym owocem. Ciasteczka, puddingi, koktajle czy ciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić?Składniki:Kruchy spód:145 g masła430 g mąki2 łyżki ekstraktu cynamonowego3 jajka100 g cukruMasa owocowa:1,5 kg jabłek2 łyżki(...)cynamonu4 łyżki cukruDodatkowo:2 białka110 g cukru (można zastąpić 100 g ksylitolu)Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180`C.Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się

Słodkie Przyjemności
Faworki z piekarnika 2614

faworki / chruściki przygotowałam przez przypadek, przygotowałam trochę maślanego ciasta z myślą o Sylwestrze. Miałam upiec paluszki do barszczu, ale z lenistwa ich nie upiekłam, a ciasto zostało. W piątek gdy otworzyłam lodówkę pierwsze co mi rzuciło się w oczy to zapakowane ciasto w woreczku, więc chcąc nie chcąc postanowiłam coś z niego przygotować, padło na faworki w wersji pieczonej(...)karnawał trwa od 6.01-17.02 to ten przepis doskonale się nada dla tych co chcą zjeść trochę słodkości, ale jednocześnie ograniczają kalorie, #faworki nie są smażone w głębokim tłuszczu, ciasto jest przygotowane całkowicie bez dodatku jajek i cukru.  Mimo to faworki są smaczne, chrupiące, złociste, delikatnie posypane cukrem pudrem.Aby je przygotować wystarczy 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placek malinowo migdałowy 192

Lato kusi nas owocami. Maliny, truskawki, jagody, porzeczki… i nie tylko, są jego bezsporną i chlubną wizytówką. Kto nie lubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy.     Składniki: - 8 jaj- 3 szklanki mąki luksusowej(...)puszystą masę. Dolewamy, cały czas ubijając, olej oraz esencję migdałową. Przesianą mąkę z proszkiem dodajemy porcjami do ubijanej masy. Dużą, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Maliny oprószamy lekko mąką (tą samą, jaką daliśmy do ciasta) i układamy na cieście, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na 70 minut.  Gorące posypujemy cukrem

mojewypiekiinietylko
Ciastka francuskie z serem 217

kolejny sięgam po ciasto francuskie. Było już na słodko i wytrawnie, a będzie… ponownie na słodko. Ciastka francuskie z serem, to bardzo szybki i pyszny deser do popołudniowej kawy, czy herbaty. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste.      Składniki na 24 szt.:  - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g)- 450g twarogu półtłustego- ½ szklanki drobnego cukru(...)Razem z ostatnią porcją twarogu dodajemy 1 łyżkę budyniu, miękkie masło i esencję rumową (można inną, jaką kto lubi). Ponownie wyrabiamy. Masa serowa nie musi być utarta na puch. Ciasto rozwijamy i kroimy (każdy płat) na 12 prostokątów (ok. 10×8 cm). Wewnątrz każdego prostokąta, ostrym, cienkim nożykiem robimy w rogach nacięcia, nie docinając ciasta do końca (patrz

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania