przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:144/934)

Pizza Margherita - Najlepsza! (idealne ciasto do pizzy) 191

Wielu ciast na pizzę próbowała, ale to jest dla mnie idealne i przy tym zostałam od kilku lat. Nie zamierzam zmieniać to co jest idealne. Matgerita to najprostsza pod względem składu pizza. Tą, którą dziś proponuję jest najlepsza jaką kiedykolwiek jadłam! Aromatyczna i smak oliwy.... mmmmm, pyszności! Proponuję inną metodę pieczenia, zróbcie krok po kroku to co dziś proponuję(...)zawsze! Brakowało mi tu jeszcze świeżych liści bazylii ułożonych po upieczeniu, ale siła wyższa, brakowało świeżej bazylii i na balkonie i w sklepie, ale i taka jest przepyszna! Ciasto na 2 pizze: 4 szklanki mąki pszennej (niepełne) 25 g świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody

Blondynka Gotuje
Chleb orkiszowy z otrębami owsianymi 157

cukru ok. 500 ml przefiltrowanej wody 2+1 łyżki otrąb owsianych ewentualnie: siemię lniane Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 5 minut (im mniej glutenu w cieście, tym krócej trwa wyrabianie ciasta) . Pod koniec wyrabiania dodać dwie łyżki otrąb. Dokładnie wymieszać. Ciasto(...)powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką. Garnek przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po ok. 6 godzinach (latem; jesienią, gdy nie mamy włączonego ogrzewania, może to potrwać dłużej) ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Resztę ciasta przekładamy do keksówki wyłożonej papierem

Weekendy w domu i ogrodzie
Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami 124

Filozofii Smaku , gdzie Malwina swoimi drożdżówkami natychmiast zdobyła moje serce. Nie mogłem się im wprost oprzeć i blåbärsbullar musiały również pojawić się w mojej kuchni. * SKŁADNIKI na 18 bułeczek Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej szczypta soli 2 żółtka 20 g świeżych drożdży (lub 1 saszetka suszonych) 80 g cukru 250 ml ciepłego mleka 80 g rozpuszczonego masła Nadzienie(...)ciepłym (ale nie gorącym) mleku i wymieszaj z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut, aż się spienią. (Drożdże suszone wystarczy połączyć z mąką). Ciasto Do mąki wbij żółtka, dodaj zaczyn, cukier, sól oraz rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Możesz się wspomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta

Food Square
Miętusek 923

Lubicie mięte? Bo ja bardzo;) Na blogu jest już przepis na lody miętowe - jakby ktoś był zainteresowany.  Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne ciasto Miętusek które zrobiłam sobie z okazji imienin. Ciasto wszystkich zachwyciło smakiem.  Miętusek nie należy do bardzo słodkich ciast, jest raczej takim lekko orzeźwiającym deserem- idealnym jak dla mnie w ciepłe dni. Masa(...)miętowa jest delikatna, kremowa i zdecydowanie nie za słodka. Całość smaku dopełnia pianka na bazie kremówki i galaretki agrestowej.  Niestety Miętusek nie należy do szybkich ciast- stygnący budyń, tężejąca galaretka to wszystko sprawia, że trochę musimy poczekać na delektowanie się jego smakiem.  Przepis na ciasto dostałam od znajomej. Dla mnie to strzał w dziesiątkę- jestem pewna

Krakowskie smaki Ani
Ciasto Jabłkowo – Karmelowe 163

Bardzo proste a zarazem urozmaicone ciasto. Kolejne z serii ciast ucieranych, które zawsze kończą się powodzeniem w przygotowywaniu i w smaku. W formie keksu prezentuje się ciekawie, polane karmelem i posypane orzechami przyciąga wzrok i pobudza kubki smakowe. Ciasto jest wilgotne dzięki jabłkom i jogurtowi, który dodatkowo sprawia, że długo utrzymuje świeżość. Ciasto do przygotowania z dziećmi, samemu, na prędce(...)kiedy goście już w progu. Bardzo polecam. Składniki na ciasto: 175 g masła 175 g cukru kryształu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 225 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego 2 jabłka 30 g orzechów włoskich lub pekan Jabłka obieramy ze skórki

Made By Mom And Son
Waniliowy porzeczkowiec z migdałową kruszonką. 181

Lato to taki wspaniały czas, gdy chcąc upiec ciasto z owocami możemy wybierać i przebierać wśród wielu ich rodzai. Jedne kwaśniejsze , drugie słodsze  ... Ale każde z nich będą się nadawały do tego ciasta. Ja akurat wybrałam aromatyczne czarne porzeczki , ale możecie wziąć te , które Wam najbardziej smakują.   A samo ciasto banalnie proste  , tanie i szybkie w wykonaniu(...)płatki migdałowe ) Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszysta , gęstą masę . Masło roztopić , przestudzić i dodać do ubitej masy jajecznej. Przesiać do niej wszystkie suche składniki . Połączyć na jednolite ciasto. Wylać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Delikatnie rozsypać równa warstwą na cieście (aby owoce nie zapadły się za bardzo w cieście

Malinowa Kawiarenka
Listki - kruche ciasteczka 126

mazurków będą nam potrzebne listki. Więc mama zagniotła mi porcje ciasta z której wyciełam i upiekłam listki. Powiem wam że listki są też idealne tak to zjedzenia same, jako słodka przekąska. Składniki : Ciasto kruche: 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500 250 g masła 100 g cukru  5 zółtek   szczypta(...)soli     Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i ciasto odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy listki, różnych wielkości. Jeśli macie wykrawaczki (można je kupić) to pójdzie wam szybciej, jeśli nie wycięcie listtkó nożem nie jest

Lili w kuchni
Domowa pizza z kiełbasą, pomidorkami, oliwkami i kukurydzą. 191

dopracowała tę pizzę, że wychodzi miękka i pulchna jak biszkopt. Kilka razy próbowałam ją zrobić, ale nie była tak idealna jak koleżanki. Sekret jej tkwi w doskonałym wyrobieniu ciasta, które jest gładkie i elastyczne. Składników wychodzi na 2 duże blachy od piekarnika. Ja przeważnie robię z całej porcji, a drugą część ciasta zamrażam. Po odmrożeniu pizza jest jeszcze lepsza. Ciasto(...)DOMOWA PIZZA Z KIEŁBASĄ, POMIDORKAMI, OLIWKAMI I KUKURYDZĄ. Składniki na 2 duże blachy: Zaczyn: 100 g drożdży 2 łyżeczki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 - 4 łyżki ciepłej wody Ciasto właściwe: 520 g mąki pszennej + 20 - 25 g do podsypania 6 łyżek oleju 250 ml ciepłej wody łyżeczka soli Przybranie na 1 pizzę: kilka plastrów kiełbasy żywieckiej 5 - 6 sztuk

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Śmietanowiec z musem arbuzowym i herbatnikami 446

każdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto. Tym razem mam dla Was przepis na lekkie ciasto z musem arbuzowym. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa śmietanowa: 500 ml śmietany(...)opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 20 sztuk herbatników. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno żółtka, cukier, mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Mus arbuzowy:  Z arbuza usuwam pestki. Owoc miksuję blenderem na gładki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Naleśniki owsiane 249

bloga  Świat pachnie szarlotką . A ponieważ zachwalała właściwości owsianej mąki, postanowiłam i ja spróbować.  Moje naleśniki wyszły bardziej kruche niż zwykłe pszenne, ale bardzo delikatne w smaku. Ciasto gorzej rozprowadza ło się po patelni, musiałam uważać aby przy przewracaniu naleśników nie porwać. Ale sądzę że to kwestia oswojenia się z nieco inną konsystencją ciasta. Mimo tych kłopotów polecam(...)patelni) 2 - 3 jajka ok 300 ml mleka  ok 200 g maki owsianej  szczypta soli łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie) + dodatkowo woda lub mleko   do rozcieńczenia ciasta przygotowanie Jajka, mleko, mąkę, sól i oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania), tak aby nie było grudek. Sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze spływać z łyżki

Stare Gary
Ciasto z Masłem Orzechowym i Karmelem 287

Przyznaję, że długo zwlekałam ze zrobieniem tego ciasta. Powód dość prosty, nie jestem wielkim fanem masła orzechowego, choć i to powoli się zmienia. Tost z masłem orzechowym i bananem to niczym śniadanie mistrzów, jest przepyszny Samo ciasto składa się z dwóch wilgotnych, a zarazem puszystych, ucieranych biszkoptów. Przełożone masłem orzechowym i karmelem to istna rozkosz dla podniebienia. Czekoladowe ganache(...)orzeszki to przysłowiowa wisienka na torcie. Absolutnie zakochałam się w tym cieście. Smakuje świetnie i jest naprawdę łatwe w przygotowaniu. Przepis ląduje na mojej liście top 10 Idealne na każdą okazję. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na ciasto: 200 g masła 3 łyżki masła orzechowego (bez orzeszków) 4 jajka 200 g cukru kryształu 150 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej

Made By Mom And Son
Jagodzianki z ciasta drożdżowo-twarogowego 193

Przeglądając blogi kulinarne, znalazłam u Izy przepis na wspaniałe jagodzianki z dodatkiem twarogu w cieście. Bułeczki są pyszne, ciasto miękkie i wilgotne, choć trudno mi się z nim pracowało. Ciasto pięknie wyrosło, ale kleiło się do rąk i dodałam więcej mąki niż w przepisie. Nie lukrowałam wierzchu, dlatego bułeczki były niezbyt słodkie. Następnym razem dodam więcej cukru do ciasta(...)nadzienia i nie zrezygnuję z lukru. Proporcje podaję według własnego uznania, po oryginalny przepis zapraszam do autorki, którą serdecznie pozdrawiam :) Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej (dałam 2,5) i sporo podsypywałam, bo ciasto było klejące 2 jajka 1/3 kostki masła ok 3/4 szkl. mleka 3 łyżki cukru 130 g białego sera 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży Nadzienie

Czerwień i błękit
Ciasto cytrynowe 186

Wakacje w pełni, chociaż nie dla wszystkich;) Na osłodę pracujących dni, nasze dziewczynki nas rozpieszczają, czekając na nasz powrót z pracy z domowym obiadkiem i pysznym ciastem do popołudniowej kawki. Co powiecie na lekkie, puszyste i aromatyczne ciasto cytrynowe? Dla mnie bomba! Składniki: Ciasto 1 2/3 szklanki (250 g)mąki uniwersalnej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka (250g) masła(...)jajka skórka otarta z jednej nieopryskanej cytryny  1 nieopryskana cytryna, pokrojona w cienkie plasterki (opcjonalnie) Polewa świeżo wyciśnięty sok z 1 ½ cytryny ½  szklanki (100g) cukru  Przygotowanie: Ciasto  Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C. Wyłóż formę o wymiarach 10 x 20 cm papierem do wypieków. Przesiej mąkę i wsyp do miski razem z proszkiem do pieczenia. Ubij

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
ciasto śliwkowo- Malinowe z orzeszkami Nerkowca 211

Składniki: ciasto jogurtowe: 3 jajka 0,5 kubka mąki 2 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kostki masła krucha kratka:   0,5 kostki masła 1 żółtko 0,5 kubka mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru owoce: 5-6 śliwek 1 kubek malin 0,5 kubka posiekanych orzeszków nerkowca 3 łyżki cukru(...)żelującego 1:1   Przygotowanie: składniki na ciasto kruche siekamy, szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki  jajka oraz masło i cukier ucieramy na puszystą masę, wsypujemy cukier waniliowym przesiewamy mąkę z proszkiem, mieszamy śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na połóweczki, mieszamy z malinami, orzeszkami oraz cukrem żelującym piekarnik ustawiamy na 180"C na koniec dolewamy jogurt tortownicę wykładamy papierem, smarujemy

Luźna Kuchnia
Piernik staropolski / pieczenie 231

Nadziewane pierniczki z ciasta na piernik staropolski już gotowe, więc teraz czas na docelowy wypiek :) Robienie piernika staropolskiego składa się z trzech etapów- przygotowania ciasta, pieczenia blatów oraz przekładania i dekorowania. Ciasto już od dawna jest, więc czas na kolejny etap :) Blaty pieczemy na 5-7 dni przed świętami. Dajemy ciastu 2-3 dni na skruszenie i po tym czasie(...)przechozimy to ostatniego etapu, o którym napiszę wkrótce :) SKŁANIKI (3 nieduże blaty 30x20 cm) 1/2 ciasta z tego przepisu mąka do podsypywania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto dzielimy na 3 części. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm (ciasto mocno urośnie).  Wkładamy do brytwanki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy boki. Wstawiamy do pierkarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania