przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:103/934)

Zimowa szarlotka 169

jest z nim związane. Nie wyobrażam sobie zimowych wypieków bez dodatku cynamonu lub mieszanki przypraw piernikowych. Przygotowałam ostatnio zimową szarlotkę, która stała się moim ulubionym przepisem na to ciasto. Może też wypróbujecie? Ja polecam :) " Składniki na spód:2 żółtkajajko3/4 szklanki miałkiego cukru 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią300 g mąki tortowej150 g miękkiego masłałyżka cynamonuSkładniki na jabłkowy farsz(...)zmielonego kardamonuSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. W oddzielnej misce łączymy żółtka z cukrem i dodajemy jajka i przelewamy do reszty składników. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180`C.Gdy ciasto się zmrozi, dzielimy

Słodkie Przyjemności
Makowiec krucho-drożdżowy 640

Zacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi świętami, ale tak naprawdę pojawia się na moim stole dużo częściej. Kiedyś rzadko go robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek. Jednak(...)ostatnim razem postanowiłam przygotować krucho drożdżową roladę, aby sprawdzić czy można zrobić idealne ciasto makowe w domu, którego przygotowanie nie zajmuje pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Zróbcie i sami się przekonajcie. Zapraszam na Makowiec Krucho drożdżowy z lukrem cytrynowym.Składniki:350 g mąki30 g drożdży + łyżka cukru100

Słodkie Przyjemności
Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 173

szczyptą soli. 2.Żółtka ubij z 0,5 szkl. cukru na puch. Dodaj kakao i budyń czekoladowy, miksując dolewaj olej. Masę połącz z mąką tortową i białkami delikatnie mieszając. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st.C. Krok 23. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na 4 krążki(...)łyżkami cukru i wlej do niego mieszankę budyniową. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń z 100g miękkiego masła. Krok 35.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 47.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem

CoolinarniePL
Makowiec zawijany 820

Makowiec - pyszne ciasto i takie ciasto , które nie tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki  "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;)2 rolady o wymiarach 31 cmTemp. pieczenia(...)CCzas pieczenia: 40 - 45 minutSkładniki:Ciasto:3 szkl mąki pszennej42 g świeżych drożdży180 ml letniego mleka6 żółtek150 g roztopionego masła6 łyżek cukru1/2 łyżeczki soli1 i 1/2 łyżki ja dodałam rumu ale może być również wódkaziarenka z laski wanilii Nadzienie:500 g suchego maku170 g brązowego cukru100 g rodzynków 50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodukilka kropel aromatu

Słodkości i nie tylko
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 214

podkreślający słodycz cynamon oraz przełamująca ją skórka z cytryny. Często w recepturach pojawia się również anyż i niekiedy rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo.  Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów(...)mielonych migdałów i 50 g migdałów siekanych. Słodkie pierożki z batatami i migdałamiTruchas de batatana 14 większych pierogów (lub ze 30 małych)czas przygotowania: ciasto: 10 min + chłodzenie, nadzienie: 25 min., lepienie i smażenie: 30 min. Składniki:ciasto:100 g masła lub smalcu300 ml wody600 g mąki pszennejszczypta solinadzienie:500 g batatów250 g mielonych migdałów1 szklanka cukru

Chilli Czosnek i Oliwa
Karpatka 147

Składniki na ciasto:1 szklanka wody 3/4 kostki margaryny 1 szklanka mąki 4 duże jajkapłaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem:1,5 kostki masła 1,5 szklanka cukru pudru 4 żółtka 2 opak. budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka  Dziś kolejny przepis z mojego(...)margaryna się już rozpuści, rondelek zdjąć z ognia i wsypać do niego przesianą mąkę. Dobrze i energicznie wymieszać całość drewnianą łyżką - do momentu aż wszystkie składniki się połączą a ciasto zrobi się szkliste i łatwo będzie odchodzić od krawędzi rondelka (fot.1). Odstawić do wystudzenia. Do zimnych składników dodać jajka (pojedynczo) i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą

Świat Ciasta
Zatapiane rogaliki 125

suchymi drożdżami. Jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw należy zrobić rozczyn. Wsypać ją do misy miksera, a następnie dodać jajka, mleko, śmietanę, masło i cukry. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, lub jeżeli nie posiadamy takich haków, można wyrobić ręcznie. Mimo, że ciasto będzie się kleiło, starać się nie dosypywać mąki na tym etapie. Ciasto wyjać z misy(...)obsypując lekko mąką uformować z niego kulę. Następnie kulę owinąć bawełnianą ściereczką i zatopić w garnku z zimną wodą, która powinna przykrywać ciasto (fot.1). Odstawić.Gdy ciasto wypłynie (u mnie po około 1 godzinie) (fot.2), wyjąć je na stolnicę posypaną mąką i ponownie wyrobić, podsypując mąką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować

Świat Ciasta
Szarlotka - Najlepszy Przepis 208

Szarlotka - uwielbiane i niezwykle popularne w Polsce ciasto z jabłkami, co ciekawe pochodzące z Francji. Poniższy przepis na Szarlotkę, to tradycyjna, klasyczna receptura na aksamitne mocno jabłkowe nadzienie z domieszką aromatycznego cynamonu i delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotka, to powiew dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie genialne ciasto, którego nie sposób sobie(...)kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum

Słodka Strona
Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 136

Wczorajsza sobota upłynęła na wirtualnej  herbatce (i to nie jednej) połączonej z pieczeniem ciasta. Paulina zaprosiła mnie do wzięcia udziału we wspólnej, dość kameralnej akcji pt.: "Listopadowe Wyzwanie Blogerek - Wariacje na temat szarlotki". Było to bardzo miłe, że dziewczyny pomyślały o mnie :) Długo zastanawiałam się jakie ciasto upiec i w końcu zdecydowałam się na dość(...)wersję jabłecznika, bo pod twarożkową kołderką. Przepis ten mam od ponad 20 lat, ale dawno z niego nie korzystałam. I w sumie to dziwne, bo to naprawdę bardzo smaczne ciasto :)Zanim jednak zaproszę Was na jabłkową ucztę, chciałabym przedstawić pozostałe uczestniczki:ORGANIZATORKI :PaulinaMartaZAPROSZONE BLOGERKI :MonikaElaMagdaKasiaOliwiaIwonaJustynaRenataEliza...i ja :)No to pora na kawałek ciacha :) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mona de Pascua 198

Mona de Pascua to chyba jeden z najbardziej tradycyjnych hiszpańskich przysmaków wielkanocnych. Ciasto jest przyrządzane przede wszystkim w Murcji, gdzie można zjeść je przez cały rok jak i w Walencji, Katalonii, Aragonii i Kastylii. Jest ona tym dla Hiszpanów, czym dla nas jest mazurek; bez niej Świąt po prostu nie ma. Mona ma rodowód arabski. Sam termin wywodzi się(...)ojciec chrzestny wręcza swojemu chrześniakowi Monę w Niedzielę Wielkanocną, a następnie jest ona spożywane przez całą rodzinę w Wielkanocny Poniedziałek, nazywanym przez to el día de mona (dzień małpy). Ciasto to ma tyle wariantów ile jest regionów. To co jest dla nich spójne, to użyte składniki: mąka, cukier, sól, drożdże i jajka oraz sposób przygotowywania - ciasto smaruje się przed upieczeniem

Food Square
Mazurek Czekoladowy z Polewą Kawową i Kardamonem 197

kiwi, z samymi pomarańczami też jest cudowny. Zebrałam więc wszystkie zdjęcia abyście mogli zobaczyć wszystkie wersje, które robiłam. Wy też możecie skomponować własną wersję dodatków. Dodatkowym plusem tego ciasta jest łatwość wykonania. Gdzie ja wygrzebałam taki przepis? Na jednym z moich ulubionych blogów, na Kwestia Smaku. Ja chciałabym podziękować firmie ETERNO za Wiśnie z Rumem, które ułożyłam(...)25x35 cmDo miski przesiałam obie mąki, kakao i cynamon. Dodałam pokrojone na małe kawałeczki masło, oczywiście zimne masło. Palcami rozcierałam masło do czasu aż powstały mi takie małe okruszki ciasta. I dopiero w tym momencie dodałam jajko i wszystko razem zagniotłam w jednolite ciasto, które owinęłam folią spożywczą i wstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto

Blondynka Gotuje
Wspólne pieczenie - szarlotka i jej podobne twory 189

otworzyłam na pierwszej stronie gazetkę Pieczenie jest proste, nr 5/2010, moim oczom ukazała się wspaniała tarta. Właściwie taki wzbogacony o orzechy apple pie, bo całość jest przykryta płatem kruchego ciasta. W oryginale byłą jeszcze warstwa makowa, ale jakoś tak... Nie było nam po drodze tym razem. Zrobiłam więc po swojemu.Ciasto przygotowałam ze sprawdzonego wcześniej przepisu, bo chciałam upiec ciasto(...)odrobinę - idealnie zmieściły się na powierzchni tarty. Całość współgra ze sobą doskonale - cynamonowe, soczyste jabłka, orzechowa, ale nieco inna za sprawą rumu masa jest przepyszna, a do tego kruche ciasto, którego pierwszy chyba raz w życiu nie podpiekłam przed pieczeniem, i w niczym mu to nie zaszkodziło - tak samo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu.Najlepsze jeszcze ciepłe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimaczki cynamonowe 198

Ślimaczki cynamonowe...Rumiane, drożdżowe zawijańce.Wypełnione słodką masą cynamonową.Pyszne i pachnące.Szybkie i proste w wykonaniu.Komu jednego? Zapraszam!Składniki:Ciasto:550g mąki + mąka do podsypywania podczas wałkowania;200g letniego mleka (u mnie 0,5%);2 jaja;70g margaryny;25g świeżych drożdży;75g białego cukru;Szczypta soli.Farsz:85g margaryny;200g białego cukru;1 czubata łyżka cynamonu.Do posmarowania na wierzchu(...)jajo;1 łyżka mleka.Sposób przygotowania:Margarynę do ciasta rozpuścić (ja wstawiam do mikrofalówki na 30 sekund).Do dużej miski (ja używam od miksera) wsypać wszystkie składniki na ciasto tj. mąkę, letnie mleko, jaja, rozpuszczoną margarynę, pokruszone drożdże, cukier i szczyptę soli.Całość wyrobić (ja wyrabiam w robocie kuchennym z hakiem), aż ciasto będzie elastyczne i w miarę suche. Można

Gospodyni Miejska
Babka kakaowo - cytrynowa z nektarynką 241

Pyszna babka z nutką cytryny. Nektarynka natomiast nadaje jej fajnego posmaku i orzeźwienia. Upieczenie i zrobienie ciasta zajęło mi niecałą godzinkę...jest to ciasto z gatunku " tych szybkich " Składniki:3 jajka3/4 szkl cukru1/2 szkl mleka2,5 szkl mąki1/2 szkl oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 -3 krople aromatu cytrynowego lub skórki z cytryny3 łyżki kakaoszczypta solipłatki migdałowenektarynkaSposób wykonania:Białka(...)ubić ze szczyptą soli i cukrem, następnie dodać żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia, aromat  i mąkę - wszystko dokładnie zmiksować. 3/4 ciasta wyłożyć do foremki, do pozostałego dolać łyżkę wody i dosypać kakao, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta jasnego. Delikatnie przemieszać oba ciasta, na wierzch położyć pokrojoną nektarynkę i posypać płatkami migdałów. Piec w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Borówkowe torciki z czekoladą 384

Małe jest piękne. Wyznaję tę zasadę także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki - są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i ciaprania ;) Dzisiejsze torciki są także w wersji mini. Duży tort to zawsze duże wyzwanie, więc jeśli nie czujemy się jeszcze na tyle pewnie (ja się chyba nie czuję) lepiej spróbować zacząć od mniejszego - łatwiej(...)krem+Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówkiCiasto na murzynka przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około 1 cm (ciasto nie musi być wysokie, bo nie trzeba będzie go przekrawać). Wygładzamy wierzch łyżką lub szpatułką. Pieczemy około 15 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu. Borówki dokładnie

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania