Składniki: 3/4 opakowania makaronu penne brokuł słoiczek suszonych pomidorów 300 g szynki w kawałku cebula łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka serek topiony tzw. "kiełbaska" 3
Czerwona PorzeczkaNie przepadam za tradycyjnym schabowym, dlatego szukam ciągle pomysłów na inny sposób podania ;) No i znalazłam, na stronie tanio-szybko-smacznie bardzo fajny pomysł na sos
Czerwona PorzeczkaOglądacie Top Chef?;> W jednym z odcinków Magda Perszke- jedna z uczestniczek przygotowała, według mnie bardzo niebanalny dodatek do obiadu. Co więcej, jurorzy byli
Czerwona PorzeczkaPrzepis na deser pochodzi z bloga To smakuje. Jest to bardzo fajny pomysł na deser, szczególnie dla czekoladoholików ;) Przepisu nie zmieniałam, więc wklejam przepis ze strony
Czerwona PorzeczkaCzekolada, truskawki, krem... czegóż więcej potrzeba do szczęścia ?;> W końcu weekend, tak bardzo oczekiwany. Żeby było bardziej świątecznie, pyszne ciasto do kawy ;) Poza tym to
Czerwona PorzeczkaNaleśniki to moja słabość, po prostu uwielbiam ;) Dziś mamy amerykańskie pancakes z sosem truskawkowo- granatowym. Przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest
Czerwona PorzeczkaWszędzie królują szparagi, to u mnie też, a co ;) Co prawda to dopiero moje drugie spotkanie ze szparagami, gdyż zniechęciłam się po zeszłorocznym daniu z białych
Czerwona PorzeczkaKtóż nie kocha kolorowych i słodkich pyszności?:) Dziś każdy może poczuć się jak dziecko, w końcu dziś Dzień Dziecka :) Babeczki złożyłam z kilku przepisów. Miodowy spód
Czerwona PorzeczkaSesja w toku. Nie mam czasu na gotowanie i strasznie cierpię z tego powodu :( Kieszonki to szybki i smaczny pomysł na obiad. Dobre zarówno na
Czerwona Porzeczkaczerwonych porzeczek. * przepis własny Składniki: (na jeden słoik około 200-250 ml syropu) 1 szklanka czerwonych porzeczek (pełna) 2/4 szklanki wody 1/4 szklanki drobnego cukru + 1 płaska łyżeczka opcjonalnie do podania: zimna woda gazowana lub niegazowana, kostki lodu Przygotowanie: Czerwone porzeczki płuczemy i wsypujemy do małego naczynia, rozgniatamy lekko widelcem. Zasypujemy łyżeczką cukru, odstawiamy(...)przecedzamy przez gęste sitko, dociskając lekko porzeczki, aby wydobyć jak największą ilość soku. Przelewamy do słoiczka i zostawiamy do przestudzenia. Później można przechowywać w lodówce. Syrop (sok) z czerwonych porzeczek podajemy np. z zimną gazowaną lub niegazowaną wodą. Nadaje się również doskonale do deserów, lodów itd. Smacznego
Słodkie okruszkiwłaśnie owoców nie dodajemy już żadnych cukrów żelujących, czy produktów utwardzających. Galaretka bez tych dodatków uzyska wymaganą fakturę. Polecam Wam też przygotować pyszną galaretkę z papierówek. Galaretka z czerwonych porzeczek : Do przygotowania galaretki porzeczkowej potrzebujemy tylko owoce i cukier w proporcji 1:1, czyli na 1 kg czerwonej porzeczki wykorzystujemy 1 kg białego cukru. Przygotowanie: Dojrzałe porzeczki płuczemy(...)Możemy też słoiczki pasteryzować około 15 minut w piekarniku w 100 stopniach.Taka galaretka będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników i do pieczywa. The post Galaretka z czerwonych porzeczek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Krem: 100 g śmietany kremówki 30% 150 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru + do podsypania 150 g czerwonych porzeczek Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania białek wsypać cukier. Piana będzie(...)pudru. Do ubitej śmietany następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Ostudzoną roladę rozwinąć i zdjąć ściereczkę, po czym równomiernie nałożyć łopatką krem (3 - 4 łyżki odłożyć do dekoracji). Czerwone porzeczki opłukać pod bieżącą wodą, ostrożnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i oberwać z gałązek. Posypać owocami warstwę kremu. Tak przygotowany płat bezy delikatnie zrolować, uważając by beza
Zakątek rozkoszy kulinarnychDługo rozmyślałam na co wykorzystać moje zamrożone czerwone porzeczki i w końcu w mojej głowie pojawiła się "wizja". Jak się okazało bardzo smaczna ;-) Jeżeli macie okazję zakupić gdzieś mrożone porzeczki, lub też sami pomroziliście w sezonie, to gorąco polecam ten przepis. Składniki na ciasto: 3 łyżki masła 200 g mąki 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)soli 2 jajka 150 ml mleka Nadzienie i polewa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 400 ml mleka 500 g mrożonych czerwonych porzeczek 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Czerwone porzeczki należy odmrozić z znacznym wyprzedzeniem, tak żeby wyciekł z nich sok. Do przygotowania budyniu należy użyć mniej
Passions hobbies lifeWuzetka niemałą sławę ma, ale w tym cieście główne skrzypce grają czerwone porzeczki :-) Mi osobiście takie zestawienie bardzo smakowało, ale jeżeli za czerwoną porzeczką nie przepadacie, to można wykorzystać wiśnie lub truskawki, czy też jeszcze inne owoce. Myślę, że efekt będzie równie ciekawy. Biszkopt pieczony w blaszce o wymiarach 25x30 cm. SKŁADNIKI Na biszkopt 6 jajek szczypta(...)szklanka cukru trzcinowego lub zwykłego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na frużelinę porzeczkową 700 g mrożonej czerwonej porzeczki 160 g cukru 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Na śmietanę 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy
Passions hobbies life