bazie biszkoptu bezglutenowego upiekłam dietetyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonej porzeczki. Wyszło pyszniutkie, bardzo delikatne, lekko kwaskowe i... nie tuczące, to chyba najistotniejsze. Polecam wszystkim dbającym o linię, ale nie tylko. U nas smakowało wszystkim, bez wyjątku. Piekłam w tortownicy 24cm.Składniki:- 4 jajka (osobno białka i żółtka)- 3 żółtka- 1/2 szklanki mąki ryżowej- 1/3 szklanki kakao- 1/2 szklanki(...)ksylitolu (lub cukru)- 120g czerwonej porzeczki (waga już bez ogonków)- mielony ksylitolt do oprószenia ciastaW misie miksera ubić na sztywno białka jaj. Dodawać po 1 łyżce ksylitol i cały czas miksować. Masa musi być bardzo sztywna. Następnie dodajemy po 1 żółtku (łącznie 7 sztuk) i po każdym dokładnie miksujemy. Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy partiami mąkę ryżową wymieszaną
Smaczne ZdrowePrzetrząsając internet w poszukiwaniu przepisów z wykorzystaniem czerwonych porzeczek natrafiłam na przepis na maślankowe ciasto. Przepis naprawdę warty polecenia! Słodkie ciasto z orzeźwiającymi porzeczkami jest naprawdę idealne na lato! Mniaaam! Maślankowe ciasto z porzeczkami Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki, szklanka cukru, szklanka maślanki, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czerwonej porzeczki, cukier puder. Wykonanie: Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy jeszcze 3 minuty. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około
paapilotkaaKruche, czekoladowe ciasto, a w nim delikatna, i również czekoladowa pianka budyniowa. Czerwona porzeczka orzeźwia ciasto, nadając mu owocowy, lekko kwaskowaty smak. Idealne ciasto na letnie dni :) KRUCHE: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1/3 szklanki cukru 6 żółtek CZEKOLADOWA PIANKA BUDYNIOWA: 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru(...)opakowania budyniu czekoladowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g czerwonych porzeczek Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie, równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą część ciasta skruszyć na dno formy 21 x 30 i wstawić
https:KKuchniaMniamjuż najlepsze Razowe Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami . Dziś mam kolejną, troszkę zmodyfikowaną, pyszną i zdrową propozycję na łatwe oraz szybkie ciasto z mąki razowej z dodatkiem czerwonych porzeczek. Ciasto jest mięciutkie, pachnące, a posypana na jego wierzchu słodka, owsiana kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnymi porzeczkami. Jeśli niezbyt często pieczecie takie "zdrowe" ciasta to koniecznie musicie(...)mąki razowej (użyłam orkiszowej typ 2000, może też być np. pszenna razowa) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki esencji waniliowej DODATKOWO: 300 g czerwonej porzeczki SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki cukru WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno formy o wymiarach
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 2 kg świeżych ogórków 1 główka czosnku pęczek świeżego kopru 3-4 liście chrzanu 5-7 kiści czerwonej porzeczki zalewa: 2 litry wody 2 czubate łyżki soli kamiennej nie jodowanej Wykonanie : Ogórki przekładamy do miski zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 20 minut. W rondlu gotujemy wodę, wsypujemy sól dokładnie mieszamy. Liście chrzanu, koper oraz kiście porzeczki przepłukujemy(...)bieżącą wodą. Wyjmujemy ogórki z wody, poodcinamy końcówki ogórków z obu stron.Do dużego słoj a układamy warstwami ogórki, liście chrzanu, koper, kiście czerwonej porzeczki oraz rozgniecione ząbki czosnku (nie obrane). Ogórki zalewamy gorącą zalewą, przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień są gotowe do spożycia. Smacznego
kgwjanczewojednym warzywniaku delikwentki. To już końcówka, ale nic nie zaszkodzi wrzucić w ciasto. A jedząc zamknąć oczy i czekać aż kwaskowe lato samo przyjdzie. Uwielbiam patrzeć na czerwone porzeczki na krzaczku- wyglądają jak klejnoty, a ich kolor nie ma sobie równych. Czasem nawet skuszę się na jedną prosto z krzaczka- i zaraz potem wykręca mnie niemiłosiernie(...)Buchmann) tłuszcz do wysmarowania formy 200g mąki pszennej 2 żółtka 100g cukru 100g zimnego masła 1 łyżka cukru wanilinowego (albo z wanilią) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g czerwonych porzeczek 3 białka szczypta soli 120g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Okrągłą formę na tartę natłuszczamy i odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier
les mirabellesczerwonej porzeczki pije zimą. Najbardziej lubię z herbatą. Lubię kiedy sok ma posmak kwaskowaty, dlatego użyłam tylko 0,5 kg cukru, ale śmiało możecie dodać więcej. Składniki: 1 kg czerwone porzeczki 2 szklanki cukru Przygotowanie: Porzeczki po obraniu przesyp cukrem i zostaw na około 2 godziny (owoce puszczą soki) Następnie wstaw garnek na gaz i gotuj
Kukuleczkiskładniki, czyli czekoladę, słodką śmietankę i owoce mam zawsze w domu. Mini deserki z delikatnym musem czekoladowym bitą śmietanką i owocami to świetne dodatki do popołudniowej kawki. Czerwone porzeczki zostały przykryte warstwą słodkiej ubitej śmietanki i musem z gorzkiej czekolady i śmietanki. To dobry sposób na letnie popołudnie. Deser z czekoladą i bitą śmietaną najlepiej prezentuje się(...)bitą śmietaną można też zrobić z innymi drobnymi owocami: poziomkami, malinami, jagodami, truskawkami, czy z borówką amerykańską. Przepis na najprostszy deser czekoladowy. Składniki na 3 porcje: 3 łyżki czerwonych porzeczek + trochę do dekoracji 200 ml śmietanki kremowej 30%, prosto z lodówki 1 łyżka cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady świeża mięta Przygotowanie : Umyte i osuszone porzeczki bez szypułek układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisu My simple kitchen , gdzie lekko zmodyfikowałam składniki, ale i tak jest pysznie. Będziemy potrzebowali formy o wymiarach mniej więcej 25 x 30 cm. Mamy sezon na czerwoną porzeczkę, więc ciasto jak najbardziej w temacie. Warto je zrobić, zniknie szybko, bo jest pyszne! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara Symbio(...)łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa śmietanokwo - kokosowa: 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 500 ml kwaśnej śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 3 szklanki czerwonych porzeczek Najpierw wykonujemy ciasto. Mnie pomógł robot. Ze składników na ciasto zagniatamy kulę. Dzielimy ją w proporcji 60 % i 40 %. Obydwie porcje zawijamy w folie spożywczą i wkładamy
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : 1/2 l świeżo wyciśniętego soku z czerwonej porzeczki 1/2 kg cukru 1 l wody ( najlepiej źródlanej ) 3/4 l spirytusu 96 % 25 dkg rodzynek kilka goździków kawałek kory cynamonu Sposób wykonania : S ok wlej do czystego słoja. Do soku z czerwonej porzeczki wlej przestudzony syrop sporządzony z cukru i wody. Następnie dodaj rodzynki, goździki, korę cynamonu, wlej
Przepisy i porady kulinarnesiebie zadbać. Miałam ochotę na coś słodkiego. W Mark&Spencer kupiłam ciasteczka niesłone, nie słodkie - naturalny smak. Letnią porą zrobiłam galaretkę z czerwonej porzeczki. Teraz przyszedł czas ją skosztować. Utarłam twarożek z cukrem waniliowym. Włożyłam do szprycy i zrobiłam dekorację . W środek włożyłam łyżeczka galaretki. Pyszne, szybkie(...)efektowne. T warożek Turek naturalny cukier z wanilią galaretka z czerwonej porzeczki ciasteczka z ciasta francuskiego
AZgotuj!tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie będą do nich pasować. Przy okazji chciałabym Was zachęcić do udziału w KONKURSIE w którym możecie wygrać vouchery do wykorzystania w jednym z moich ulubionych(...)cukru kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego ale może być zwykłe) łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około
Mienta blogtygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie będą do nich pasować. Przy okazji chciałabym Was zachęcić do udziału w KONKURSIE w którym możecie wygrać vouchery do wykorzystania w jednym z moich ulubionych(...)cukru kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego ale może być zwykłe) łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około
Mienta blogporzeczka już dojrzała na krzaczkach, więc pora ją wykorzystywać. Lubię ją w wypiekach ponieważ przełamuje słodki smak. Dzisiaj pyszne muffinki z porzeczką i chrupiącą kruszonką. Składniki: 350 g mąki pszennej 150 g cukru kokosowego ale-raj 2 duże jajka 170 ml oleju 200 g jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g migdałów w płatkach 1 szkl czerwonej porzeczki (po obraniu) Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru kokosowego Przygotowanie: w jednym naczyniu połączyć mokre składniki - jajka, olej, jogurt naturalny. W drugim naczyniu połączyć suche składniki - przesiana mąka, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, migdały. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Na końcu dodać umyte i obrane porzeczki
Ala piecze i gotujepuszystą, dobrze napowietrzoną masę. Cały czas ubijając dodajemy jogurt grecki, wlewamy 1 łyżkę oleju, a następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną. Na samym końcu dodajemy czerwone porzeczki obtoczone delikatnie w mące pszennej, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy na wyłożoną natłuszczonym krążkiem papieru do pieczenia patelnię (bez papieru też robiłam). Wyrównujemy powierzchnię i szczelnie przykrywamy patelnię(...)zsuwamy na pokrywkę lub talerz i z powrotem surową częścią ciasta umieszczamy na patelni. Gdy ciasto jest gotowe, zsuwamy je na talerz i studzimy. Po ostudzeniu ciasto obkładamy czerwonymi porzeczkami i posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego! The post Ciasto z patelni appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię