porzeczka czerwone - 1230 przepisów (strona:37/82)

Mus jaglano - owsiany z czerwoną porzeczką 98

Kolejny pomysł na szybkie dziecięce drugie śniadanie. Smakowity mus z wykorzystaniem ugotowanych płatków owsianych górskich, kaszy jaglanej, z dodatkiem siemienia lnianego i czerwonej porzeczki - może być mrożona, u nas była w postaci dżemu (galaretki). Dzieciom bardzo smakują takie słodkie śniadanka, czasami robię je w formie koktajli, dziś była wersja nieco gęstsza, do wyjadania łyżką. 1 szklanka ugotowanych płatków owsianych(...)górskich 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki 1 łyżka mielonego siemienia lnianego przegotowana woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać, zmiksować lub zblendować. Dodać trochę przegotowanej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Pić lub jeść ciepłe. Smacznego!  przepis do wydruku Mamo, zjem wszystko! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
LENIWE CIASTO DROŻDŻOWE 130

cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 szklanka oleju 1/3 szklanki mleka 4 szklanki mąki na kruszonkę: 1/3 kostki margaryny 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru dodatkowo kubek czerwonej porzeczki Sposób wykonania: Drożdże rozkruszyłam do miski zasypałam cukrem i cukrem waniliowym. Dodałam rozkłócone jajka,olej, mleko i mąkę. Odstawiłam w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 4 godziny(...)czasie wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Przełożyłam do blaszki o średnicy 24x35. Ciasto posypałam opłukaną i osączoną czerwoną porzeczką. Wierzch posypałam kruszonką. ( do roztopionej margaryny dodałam szklankę mąki i pół szklanki cukru, dokładnie wymieszałam ). Całość piekłam 50 minut w temp 160 stopni. ( najlepiej do suchego patyczka

Darcia w kuchni
Ciasto szpinakowe z porzeczkami 365

smakiem polskich czerwonych porzeczek. Składniki : ok. 400 g przemrożonego przez noc rozdrobnionego szpinaku 4 jajka 350 ml cukru 350 ml oleju 3 szklanki (600 ml) mąki krupczatki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia duża gęsta śmietana (u mnie 18%) wcześniej wyjęta z lodówki cukier waniliowy (16 g) ewentualnie: śmietan fix owoce; u mnie teraz czerwone porzeczki, mogą

Weekendy w domu i ogrodzie
Porzeczkowy przekładaniec 213

dobrej jakości mąka to gwarancja udanych wypieków. Dziś mam dla Was pyszne  i eleganckie ciasto. Delikatnie kruche blaty, aksamitny krem budyniowy, a dla przełamania smaku mus z czerwonej porzeczki, znów mi się udało wymyślić coś co nie tylko zachwyca smakiem ale będzie się idealnie prezentować podczas letniego przyjęcia w ogrodzie. Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki pszennej (używam Mąki(...)części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor czyli przez ok 10-15 minut Masa owocowa: 500 g czerwonej porzeczki (mogą być mrożone) 1/2 szklanki wody 3 łyżki cukru 2  łyżeczki żelatyny 1łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Porzeczki zagotowujemy

Cynamonowe szczęście
Muffiny z porzeczkami i nalewką wiśniową 168

swoim czasie. Wiem jedno, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Oczywiście jeżeli lubicie Muffiny. Dziś prezentuje Wam babeczki z alkoholem i owocami, yumm! Zapraszam  na Muffiny z czerwoną porzeczką i nalewką wiśniowo-śliwkową! Wychodzą przesmaczne :) Dla tych którzy wyjeżdżają, przy okazji życzę udanego urlopu."Składniki:2 jajkaszklanka mleka½ szklanki oleju rzepakowego1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżka nalewki wiśniowo-śliwkowej2(...)pieczeniaszklanka czerwonych porzeczekSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.W dużej misce mieszamy obie mąki z cukrem , dodajemy proszek do pieczenia. W drugiej olej z jajkami, ekstraktem waniliowym, nalewką i mlekiem.Do suchych składników wlewamy płynne i mieszamy łopatką.Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki nakładamy po łyżce porzeczek. Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Śmietankowo - kokosowe ciasto z porzeczkami 1275

kawałek ciacha z truskawkami? Mnie co sezon nachodzi ten problem;) Nawet wczoraj. Miałam wielką ochotę na drożdżówkę z czekoladą lub cynamonem ale żal mi było nie wykorzystać tych czerwonych porzeczek z rodzinnego ogródka. Żeby tylko porzeczek. O tej porze panuje taki wysyp różnorodnych owoców, że sama nie wiem, na które się zdecydować. Na szczęście nie miałam tego problemu(...)pieczenia 1 łyżka śmietany Masa śmietanowo - kokosowa: 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe  500 ml kwaśnej śmietany 18% 100 g wiórków kokosowych 2 szklanki czerwonych porzeczek Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść dokładnie ze sobą. Podzielić je na 2 części (60% i 40 %) i zawinąć w folię spożywczą. Mniejszą porcję ciasta włożyć do zamrażarki, a większą do lodówki

My simple kitchen
Sałata z czerwoną porzeczką oraz smażone młode ziemniaki 147

Składniki: 1 główka kruchej sałaty 1/2 szklanki czerwonej porzeczki 2 łyżki masła 1 łyżkę cukru 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałatę myjemy rozkładamy na ręczniku papierowym aby osuszyć z nadmiaru wody. Masło rozgrzewamy na patelni wkładamy pokrojone na pół ziemniaki, podsmażamy aż się zrumienią. Podsmażone ziemniaki przekładamy na talerz(...)samą patelnie kładziemy opłukane owoce czerwonej porzeczki wsypujemy cukier podsmażamy około 3 minut. Sałatę układamy obok ziemniaków posypujemy solą, pieprzem świeżo mielonym, polewamy sałatę podsmażoną porzeczką. Podawajemy z dowolnie usmażonym mięsem lub sadzonym jajkiem. Smacznego

kgwjanczewo
rolada jabłkowo-porzeczkowa w kokosie 146

Rolada to bardzo podzielne ciasto i wszechstronne, bo nadzienie można zrobić ze wszystkiego. Ja tym razem użyłam papierówek i czerwonej porzeczki, które w połączeniu z truskawkową galaretką dało ciekawy smak. Całość otoczyłam w prażonym kokosie. Roladę najlepiej przygotować dzień przed krojeniem, choć ja kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu.  Składniki: 5 jajek(...)szklanki mąki pszennej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku na nadzienie: 1 kg jabłek 1 szklanka czerwonej porzeczki 3 opakowania galaretki truskawkowej na wierzch: 100 g masła + 1 łyżka 50 g kokosu łyżka cukru pudru porzeczki do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając dodawać powoli cukier a później

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z czerwoną porzeczką i borówkami 166

Tęskniąc za latem postanowiłam przygotować proste i letnie ciasto z borówkami i czerwoną porzeczką. Ciasto idealnie komponuje się i smakuje z innymi owocami: jabłkami, jagodami, malinami, wiśniami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi.  Zapraszam również na  ciasto z rabarbarem. 6 jajek kostka margaryny 40 dag mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru owoce: 1 szklanka czerwonej porzeczki i 1 szklanka borówki amerykańskiej Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki, aż do wyczerpania składników. Ubić białka na sztywną pianę. Łyżką wymieszać pianę z resztą ciasta.  Do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy wylać połowę ciasta

Humanistka w kuchni
Kruche ciasto z budyniem, czerwoną porzeczką i kokosową kruszonką 172

piekłam ciasta kruchego, więc postanowiłam upiec ciasto z owocami i budyniem. Na tej stronie znalazłam przepis na ciasto z dodatkiem jagód. Ja postanowiłam je upiec   z czerwonymi porzeczkami.   Niesamowicie kruche ciasto ze wspaniałą kokosową kruszonką na wierzchu. Po prostu pycha! Polecam :-) Przepis na blaszkę o wymiarach 25 x 35 Składniki na ciasto: 2 szklanki maki pszennej(...)Składniki na kokosową kruszonkę: 120 g masła lub margaryny ¾ szklanki mąki pszennej 100 g wiórków kokosowych ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 300 g dowolnych owoców ( dałam mrożoną czerwoną porzeczkę) Sposób wykonania ciasta: Mąkę zmieszać z brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki

Na słodko lub wytrawnie
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 286

domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry po długiej przerwie:)SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem):    8 dużych białek(...)blogu)    5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania) DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:     świeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki WYKONANIE:BEZA:Białka muszą być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do 120 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim dwa okręgi o średnicy

Słodko-Słony Świat Ilony
Porzeczkowa tarta z białą czekoladą 137

Zapraszam na pyszną owocową tartę w kolorach lata. Puszysty krem przygotowany na bazie mascarpone z dodatkiem białej czekolady w duecie z kwaskowymi białymi i czerwonymi porzeczkami to idealne połączenie na letni podwieczorek.  A przy okazji, dzisiaj na portalu kulinarnym   gotujmy.pl w rubryce "Bloger tygodnia" pojawił się wywiad  z moją skromną osobą.  Bardzo dziękuję redakcji(...)Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 165 g ciastek 80 g masła 1/2 łyżeczki kardamonu 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 200 g kremówki 36% białe i czerwone porzeczki Wykonanie: Masło rozpuszczamy, ciastka blendujemy, dodajemy do nich masło, kardamon i wszystko dokładnie mieszamy. Powstała masą wylepiamy dno i boki tortownicy, dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i podpiekamy

Kulinarne przygody Gatity
Owsiane dzień dobry! 156

owsianych (nie błyskawiczne) Siemię lniane (1 łyżeczka) Rodzynki (kilka sztuk) Pestki dyni (łyżeczka) Słonecznik (łyżeczka) Jagody goji (kilka sztuk) Orzechy włoskie (kilka sztuk) Gruszka (średniej wielkości) Konfitura z czerwonej porzeczki Przygotowanie: Płatki owsiane, siemię lniane i rodzynki zalewam zagotowaną wodą, kilka mm ponad poziom płatków. Zostawiam pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie pół gruszki kroimy w kostkę(...)zrobi się gęsta przekładamy ją do miseczki mieszamy z pokrojoną gruszką, jagodami goji, orzechami, pestkami dyni, słonecznikiem. Na górę proponuję kleks konfitury, moja ulubiona to ta z czerwonej porzeczki lub wiśni, żeby owsianka stała się waszą ulubioną owsianką, polecam kleks waszej ulubionej konfitury, na koniec obkładam gruszką. Gwarantuję, że jest to biopapka ze smakiem  :). Smacznego! Rada: Polecam parzyć

Pause Gotowanie!
LENIWY PORANEK #5: PŁATKI GRYCZANE Z PORZECZKAMI, MIODEM I KARDAMONEM 206

orzechami, której niegdyś miałam okazję spróbować. Płatki te połączone z miodem i aromatycznym kardamonem, dają zabójczo smaczny efekt, godzien powtórzenia.     Do tego, dla przełamania słodyczy, kwaśne czerwone porzeczki. Harmonia idealna, słodko-kwaśna poezja, wychwalająca sezonowe owoce.      Ale uwaga, miód dodany do tej propozycji będzie miał tylko właściwości słodzące. Podaję gorące płatki, ich temperatura(...)miodu, polecam wpis " MIÓD. JAKI WYBRAĆ? ". PŁATKI GRYCZANE Z POŻECZKAMI, MIODEM I KARDAMONEM /własny;/ 2 porcje 1 szklanka płatków gryczanych 2 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowe) 200g czerwonych porzeczek 2-3 łyżki miodu (u mnie gryczany) 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli Mleka mieszam z kardamonem i solą, dodaję płatki. Całość podgrzewam, a od momentu zawrzenia gotuję, ciągle

W kuchni Karmel-itki
ciasto mleczne z porzeczkową galaretką 204

Delikatny i soczysty biszkopt, przełożony mleczną masą, której słodycz przełamałam kwaśną galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu a najlepiej je kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym mleko w proszku.  A jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru.  *foremka(...)szklanki cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku na poncz: 1/3 szklanki wody przegotowanej zimnej sok z  całej cytryny na galaretkę porzeczkową: 0,5 kg czerwonej porzeczki sok z połowy cytryny 150 g cukru  1/2 opakowania żelfixu 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania