kwaśne, ale te lody mogę jeść łyżkami :) Mega pyszne. Polecam. Składniki (na ok. 850-900 ml): 340 g jogurtu bałkańskiego 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g czerwonych porzeczek 2 łyżki Crème de cassis - likieru z czarnej porzeczki (opcjonalnie) 100 g cukru pudru 2 żółtka Przygotowanie: 1. Porzeczki odszypułkować i umyć. Przełożyć do naczynia i zmiksować za pomocą blendera
Domowa Cookierenka Agiszczególnie tych kwaśnych, ma bardzo wiele kulinarnych zastosowań. Ja uwielbiam je jako dodatek do naleśników (dżem), ale również jako konfitura do mięs. Składniki: 1 kg jabłek 1 kg czerwonej porzeczki Cukier żelfix na 2 kg owoców 1 aromat cytrynowy 100 gram skórki cytrynowej kandyzowanej Wykonanie: Porzeczki i jabłka opłukać, obrać, rozgnieść i rozgotować w odrobinie wody w oddzielnych
Tradycyjna KuchniaStandardowy gnieciuch ;) Składniki:2 szklanki porzeczek czerwonych200g masła2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajkaKruszonka:2 łyżki oliwy2 łyżki mąki4 łyżki kruszonych migdałów2 łyżki
Emcia Pichcipyszne, słodko -kwaśne z dodatkiem płatków migdałowych - ŚNIADANIE FIT! SKŁADNIKI: - 1 łyżka płatków owsianych żytnich - 1 łyżka płatków owsianych pszennych - 2 słodziki - 3 łyżki borówki amerykańskiej - 2 łyżki czerwonej porzeczki - łyżeczka płatków migdałowych - łyżka granulowanych otrębów orkiszowych o smaku śliwkowym - 100 mleka - 100 ml wody W rondelku gotuj 15 minut płatki, aż podwoją swoją objętość i mocno zgęstnieją, dodaj
SMYKWKUCHNIpieczenia2 jajkaszczypta soli1 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżki cukru1/4 kostki masła1 łyżka śmietanyWystarczy zagnieść ciasto ze wszystkich składników i gotowe.A co do moich babeczek: dałam odrobinę sosu z czerwonych porzeczek na dno (robionego przez moją mamę). Na to budyń (zmiksowany z ok 3 łyżkami masła) i na to malinki.Jeśli nie mamy w planach zjedzenia wszystkiego od razu możemy
Z butelką mleczka w tlejabłkowe i kwiatowe, drugi jest nieco łagodniejszy z dominującymi aromatami czerwonych leśnych owoców. Dobra propozycja na święta i nowy rok. Wielu osobom będzie smakował Gewurztraminer „Weiber” Alsace 2012 (29,99 zł ) półwytrawny, typowy i przewidywalny. Pachnie kwiatami, owocami południowymi. Dobra kwasowość z przyjemnym długim finiszem. Przechodząc do win czerwonych. Uroczyste świąteczne dni są dobrym pretekstem do spróbowania(...)prostu pyszne. Michał Jancik poleca to wino do kaczki i ma absolutną racje. Wino dobrze zrównoważone. Pachnie ziemią, lasem, kamienistą ziemią. W ustach dominują aromaty wiśni, suszonych moreli, czerwonych porzeczek. Garbniki są miękkie i aksamitne. Wino mocno skoncentrowane. Clos Jacquemeau Saint-Emilion Grand Cru 2004 (59,90 zł). Jest to kupaż cabernet sauvignon i merlot. Dominują w nim aromaty
królestwo garówtortownicę 26 cm: (w temp. pokojowej) 300 g mąki 1 op. drożdży suchych 90 ml mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 80 g masła szczypta soli 300 g czerwonych porzeczek 1 op. cukru waniliowy na kruszonkę: 140 g mąki 70 g cukru pudru 70 g masła Masło roztopić i wystudzić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy przesiać mąkę
wyzwania kuchenneowoców na 100g. Wiśnie: wiśnie, cukier, skrobia, sok z cytryny, sok z aceroli. Sporządzono z 70g. owoców na 100g. Cztery owoce: owoce w zmiennych proporcjach, wiśnie, truskawki, czerwone porzeczki, czarne porzeczki, cukier, skrobia, sok z cytryny, sok z aceroli. Sporządzono z 70g. owoców na 100g. Truskawki: truskawki, cukier, skrobia, sok z cytryny, sok z aceroli. Sporządzono
Cynamonowe szczęściesoczyste aromaty wiśniowe, czereśniowe, truskawkowe. Usta przyjemnie owocowe z delikatną taniną i przyjazną kwasowością. Dobra cena. Château Cablanc Bordeaux Supérieur 2010 (23,99 zł) Intensywny nos z aromatami czerwonej porzeczki I wiśni. Usta ze sporą ilości tanin, ale są to taniny przyjemnie krągłe. Kwasowość umiarkowana. Przyjazne wino za rozsądną cenę. Château de Carles Fronsac
królestwo garówwiórek kokosowych, płatków migdałowych i .. tymianku. Tymianek można pominąć, ale polecam, bo fajnie podkręca smak. Do deseru idealna będzie też gałka lodów :) Składniki na 3 porcje: 1 szklanka czerwonej porzeczki 2 szklanki truskawek 2,5 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 3/4 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki płatków migdałowych lub migdałów 1 łyżeczka listków
Moja Galeria Smakutortów oraz kruchych ciast. Doskonale sprawdzają się też na gofrach. Jeśli tylko natkniecie się na te owoce, kupcie choć kilogram i przygotujcie szybki dżem. Składniki: 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek 1 opakowanie Żelfix 3:1 Dr.Oetker 350 g cukru Wykonanie: Porzeczki uprzednio oczyścić z gałązek, pozostawiając same owoce. Owoce dokładnie opłukać i odważyć 1 kilogram Przełożyć porzeczki do dużego
kolorowotorcikowopomidory, intensywne w kolorze czereśnie i rozkoszne, pełne maleńkich pesteczek maliny. Mojemu nie tak już sokolemu wzrokowi nie umknie nic - ostatnio z entuzjastycznym okrzykiem zachwytu rzuciłam się na czerwone porzeczki, które w Danii są drogie i ciężko je dostać. A tu proszę - kilka pojemniczków stoi sobie równiutko i tylko czekają, aż po któryś sięgnę. Nie oparłam się, dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóre mogę wyjść do ogródka, a nie muszę biec do sklepu i jeść te nafaszerowane chemią. Po prostu za WSZYSTKO ! Dzisiaj podaję Wam przepis na słodkie bułeczki z czerwoną porzeczką. W sumie sezon na nią już się skończył, ale w zamrażarce mam schowaną na te dni, kiedy jej wręcz pragnę ;) Ciasto na bułeczki jest takie same
charlotte gotujeCodziennie wykorzystuję Domowy Kefir , to doskonały składnik owocowych lub warzywnych koktajli. Koktajle ostatnio przygotowuję codziennie, tym bardziej, że na działce są już dojrzałe czarne i czerwone porzeczki, maliny, amerykańskie borówki, za kilka tygodni dojrzeją jeżyny. Owoce wystarczy wymieszać z kefirem, dodać trochę cukru i zmiksować, aby mieć doskonały w smaku owocowy koktajl. Ludzie, którzy nie mają działek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne i efektowne ciasto. Kolorowe biszkopty przełożone masą wiśniową i masą z bitej śmietany i serków homogenizowanych, udekorowane czerwonymi porzeczkami. Składniki: Biszkopt biały: 4 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu pół szklanki cukru Biszkopt brązowy: 2 jajka 25 g mąki ziemniaczanej 75 g mąki pszennej płaska łyżeczka
e-PrzepisyKulinarne