porzeczka czerwone - 1230 przepisów (strona:51/82)

biała kiełbasa słodko-ostra 175

Użyłam cieniutkich, parzonych kiełbasek; jeśli zdecydujemy się na kiełbasy surowe, należy je wcześniej wrzucić do wrzątku i obgotować, ok 10 minut na maleńkim ogniu. Wykorzystałam domowy dżem z czerwonej porzeczki, nada się jednak każdy inny dżem z kwaśnych owoców; w oryginalnym przepisie użyto dżemu z żurawiny. Chrupiąca skórka kiełbaski pod słodko-pikantną pastą smakuje wybornie. Polecam:) składniki: 5 białych

6niebo
Koktajl jogurtowo porzeczkowy 133

Taka nasza wariacja na temat orzeźwiającego napoju, wyskokowego ;)    Składniki 100 ml Bols natural yoghurt liqueur 250 g czerwonej porzeczki   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do miksera wlewamy likier. Porzeczki oczyszczamy, dodajemy do likieru. Razem miksujemy na gładko. Przelewamy do szklanek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Pijak 211

ostudzonego budyniu. Poncz: 0,5 l wody Olejek rumowy cukier waniliowy sok z cytryny spirytus lub wódka   Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów słoik kwaśnego dżemu (ja użyłam z czerwonej porzeczki) tabliczka czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też mleczna) kilka łyżek mleka Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią

Cynamonowe szczęście
Budyniowy przekładaniec 148

kostki margaryny palmy 1/2 szklanki cukru pudru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g orzechów włoskich 1/2 słoiczka dżemu z truskawek 1/2 słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki masa 1/2 litra mleka 1 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1/2 kostki margaryny palmy 1 łyżkę płatków migdałowych Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy

kgwjanczewo
Najprostsze na świecie kruche ciasteczka z marmoladą 1816

soli DODATKI - 1 słoiczek marmolady morelowej ( jeśli nie macie, to można zastąpić ją dowolną, np. jabłkową, truskawkową, śliwkową, ważne żeby była w miarę gęsta) Ja użyłam marmolady z czerwonej porzeczki. - cukier puder lub lukier PRZYGOTOWANIE Mąkę dokładnie siekamy z masłem, a następnie dodajemy śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. Wystarczy, że składniki się połączą w gładką kulę. Można dodać więcej mąki

Calzonella.com
Owoce zapiekane pod miodową kruszonką. 145

taki szybki pomysł na smaczy deser. A jaki pyszny... Składniki; ok 3 łyżki masła 1/3 szkl. miodu ok 2 szkl. mąki Dodatkowo; ok 60 dag owoców (śliwki, jagody, czerwone porzeczki - mogą być mrożone) 6 łyżeczek miodu masło do posmarowania foremek Przygotowanie; W misce miksujemy masło z miodem, jeśli składniki już lekko się połączą wtedy dosypujemy mąkę. Ilość mąki

Radość kipiąca uśmiechem.
,,KARNAWAŁOWE KOKARDKI” 119

chruścików! Składniki: 7 żółtek 4 łyżki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki piwa pszenicznego olej do smażenia szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z czerwonej porzeczki lub z soku z malin Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodajemy przesianą mąkę a następnie wlewamy piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie składniki

Podróż w kulinaria
Tarta z letnimi owocami 98

szklanka mąki - 3 łyżki gorącej wody - 1 galaretka agrestowa - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka - 3/4 szklanki schłodzonej kremówki - 3 łyżki cukru pudru - brzoskwinia - jeżyny - truskawki - czerwona porzeczka Przygotowanie: Margarynę z cukrem siekamy nożem w misce do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, zasypujemy mąką, wlewamy gorącą wodę i miksujemy ok. 5 minut. Masę przelewamy

Kulinarne życie
Ciasteczka jak z McDonald's 200

przy najbliższej okazji! Zapraszam na ciasteczka jak z McDonald's. Składniki :  2 płaty ciasta francuskiego (maślanego)  4 jabłka  cynamon (ok 1/2 łyżeczki)  1/2 szklanki czerwonej porzeczki  1/3 szklanki wydrążonych wiśni  cytryna  50 g cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnuszka, zalać sokiem z połówki małej

Słodkie Przyjemności
Rogaliki drożdżowe 119

Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrajam kwadraty bądź też trójkąty, na środek nakładam dowolne powidła (u mnie był to tym razem domowy dżem z czerwonej porzeczki), formuję rogaliki lub też inne, dowolne kształty. Układam na blaszce i pozostawiam na kolejną 1 godzinę. Piekę w temp. 180'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 12 minut

Wielopokoleniowo
Makowiec przekładany kremem z mascarpone (przepis na biszkopt makowy). 453

łyżce stopniowo dodawać serek. Masę miksować kilka minut by stała się wyraźniej gęstsza w swej konsystencji. Dodać cukier puder. Blaty przełożyć kremem. Wierzch ciasta: słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki 200 g opakowanie płatków migdałowych 80 g Wierzch posmarować dżemem i posypać migdałami. Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto kokosowo- porzeczkowe. 137

Składniki : Ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 20 dkg masła lub margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 l dojrzałych czerwonych porzeczek Pianka kokosowa : 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 30 dkg wiórków kokosowych Krem budyniowy : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 6 łyżek cukru 20 dkg miękkiego masła 750 ml świeżego

Przepisy i porady kulinarne
Rogaliki drożdżowe 140

godzinę (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrajam kwadraty, na środek nakładam dowolne powidła (u mnie był to tym razem domowy dżem z czerwonej porzeczki), formuję rogaliki lub też inne, dowolne kształty. Układam na blaszce i pozostawiam na kolejną 1 godzinę. Piekę w temp. 180'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 12 minut

Wielopokoleniowo
Makaronowe Muffiny z porzeczkami. 229

Makaron "gniazda wstążki", spaghetti lub inne wstążki, nitki 2 jaja 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki brązowego cukru  1 laska wanilij 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki czerwonych porzeczek  1 łyżka masła   Jeśli jest to "suchy", nie gotowany makaron. 1.Gotujemy makaron. Makaronowe gniazdka, wkładamy delikatnie do lekko osolonej, gotującej się wody, tak aby makaron nie rozpadł się

Farmażony
Orzechowiec ze śliwką i kruszonką ( duża blacha ) 205

mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki. Proporcje na blachę 24 x 45 cm Ciasto: - 2 szklanki* mąki pszennej - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 20 dag masła / margaryny - 1,5 łyżeczki proszku

kawawszklance

Proponowane wyszukiwania