cukru, 75 g mąki ziemniaczanej, 40g wiórków kokosowych, 500 ml śmietanki 30%, jajko + 3 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 450g czerwonej porzeczki. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Na przemian dodawać jajko i żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem. Na koniec dodać śmietankę i wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć
Z miłości do słodkościrodzime, a te z przydomowych ogródków zawierają stosunkowo mało substancji chemicznych Dziś przepis bardzo szybki i łatwy, z gatunku tych, które zawsze się udają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate porzeczki czerwone i do tego słodka beza. Nic więcej nie piszę, zapraszam na przepis. Składniki: 1 margaryna 1 i 3/4 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 2 1/4 szklanki mąki(...)pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta soli 1 kg porzeczek Miękką margarynę ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie 2 całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo
Cynamonowe szczęścieszklanki mąki, szklanka cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 200 g agrestu, 200 g wydrylowanych wiśni, 100 g czerwonych porzeczek, 100 g borówek amerykańskich, cukier puder do posypania. Wykonanie: Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i jogurt naturalny i ucieramy jeszcze 3 minuty. Do masy dodajemy
paapilotkaałyżki cukru, 1,5 łyżki masła, 1 łyżka budyniu śmietankowego, Kruszonka: 1,5 łyżki masła, 50 g cukru, 50g mąki kokosowej premium Ol'Vita, Dodatkowo: 20 dag porzeczek czerwonych. PRZYGOTOWANIE : 1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko, sól, mąkę oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką. Ciasto odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 2. Masa serowa(...)Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkiem. Dodaję ser oraz budyń. Ucieram. 3. Kruszonka: Z masła, mąki kokosowej oraz cukru zagniatam kruszonkę. 4. Porzeczki obieram. Wyrośnięte ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 28cm. Na ciasto wykładam masę serową. Na masie serowej układam porzeczki. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Piekę około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Do przygotowania kruszonki użyłam
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżek płatków owsianych 1 szklanka mleka + 3 łyżki 1 łyżeczka proszku budyniowego toffi 1 łyżka błonnika kakaowego 1 łyżeczka nutelli 1 łyżeczka masła orzechowego Garść rodzynek 3 garści porzeczek czerwonych Przepis: Do garnuszka wlewamy mleko i trzymamy na ogniu aż się zagotuje, następnie wrzucamy płatki i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy roztwór z proszku budyniowego i trzech łyżek(...)mleka i mieszamy. Następnie dorzucamy błonnik i rodzynki i mieszamy trzymając owsiankę na małym ogniu. Całość przekładamy do miseczki dodajemy nutelli i masła orzechowego, posypujemy porzeczkami. Smak genialny! Kwaskowatość porzeczek idealnie komponuje się ze słodyczą nutelli
Emcia PichciPrzepis na te pyszne babeczki podpatrzyłam u Dorotki..moje nie wyszły tak piękne jak u niej, ale były smaczne..ja zamiast agrestu do połowy babeczek dałam czerwone porzeczki, a do drugiej połowy maliny.. Składniki na 12 babeczek: 125 g masła lub margaryny 100 g drobnego cukru do wypieków 1 jajko 120 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku
Moje domowe kucharzeniedary lata”. Dzięki dużej zawartości pektyn nie wymaga dodawania żel-fiksów czy cukrów żelujących i jest całkowicie naturalny. Ciekawy posmak, szczególnie dla herbaciarzy, daje earl grey. SKŁADNIKI: 900g czerwonych porzeczek 900g malin 300g jeżyn 1kg cukru 2 saszetki herbaty earl grey WYKONANIE: Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce myjemy, porzeczki obieramy
Pyry na GazSkładniki: ( porcja ) 50 g makaronu pipe rigate Barilla plasterek twarogu garść amerykańskich borówek garść porzeczek czerwonych i czarnych 2 łyżeczki malinowej konfitury z Owocowego domu Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, makaron Barilla pipe rigate gotuje się tylko 6 minut, więc jest to danie ekspresowe. W tym czasie myjemy(...)osuszamy owoce. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Makaron przekładamy na talerz, dodajemy pokruszony twaróg, kuleczki borówek amerykańskich i porzeczek, a na sam koniec malinową konfiturę
Moja smaczna kuchniagęsta, w przeciwnym razie spłynie z ciasta wraz z porzeczkami :-) Ale za to plusy też są mocne, bo smak ciasta jest niepowtarzalny. Słodycz miesza się ze smakiem kwaśnej porzeczki. SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka 120 g cukru trzcinowego (jeżeli nie macie akurat, to może być biały) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 2-3 łyżki kakao(...)bitą śmietanę 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowanie śmietan-fix Warstwa porzeczkowa + polewa 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/4 szklanki cukru 4 l wody 100 g masła 1/2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 3-4 łyżki kakao 200 g mleka w proszku WYKONANIE Biszkopt: Jajka
Passions hobbies lifejeziorem ale rozchorował mi się piesek, więc musiałam zostać w domu. Dopiero w niedzielę wieczorem gdy upał trochę odpuścił zdecydowałam się coś upiec. Wybór padł na ciasto ucierane z porzeczkami. Połączenie kwaskowatych owoców z słodką kruszonką dało wspaniały wypiek :-) Nie pamiętam skąd wzięłam ten przepis.. Miałam spisany na kartce z jakiegoś bloga, próbowałam usilnie znaleźć(...)pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 200 g masła lub margaryny 4 jajka kilka kropel olejku wanilinowego Dodatkowo owoce: 500 g czerwonych porzeczek ( mogą być inne owoce) Składniki na kruszonkę: 100 g masła lub margaryny 150 g mąki 50 g cukru pudru Sposób wykonania: Mało lub margarynę utrzeć wraz z cukrem
Na słodko lub wytrawniemiareczki stevii w pudrze) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaBezowy wierzch:3 x białko 130 g cukru (11 łyżek; 3/4 szklanki) 150 g pozbawionych pestek wiśni150 g czerwonej porzeczki szczypta soliPrzygotowanie:1. Wszystkie składniki potrzebne na sernikowy spód blendujemy razem na gładko. 2. Masę twarogową przelewamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm.3. Podpiekamy przez 10 min w temp
Malowane smakiemwędzonego4 suszone pomidorySos na marynatę:2 ząbki czosnku2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka suszonego tymianku2 łyżki oliwySkładniki na sos:1 szklanka (250 ml) świeżej albo mrożonej porzeczki czerwonej 1 łyżeczka cukru Dodatkowo:4 liście jarmużu (opcjonalnie) Mięso: Polędwiczkę bejcujemy w marynacie z rozgniecionego czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego, suszonego tymianku i odrobiny oliwy(...)Układamy 1 plaster suszonych pomidorów i zwijamy w roladkę. Roladkę owijamy w plaster boczku. Możemy pomoc sobie przy pomocy wykałaczki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Sos: Owoce porzeczki gotujemy w minimalnej ilości wody. Gdy Woda trochę odparuje dodajemy cukier i mieszamy. Sos blendujemy.Roladki podajemy z sosem z porzeczki na liściach z jarmużu
Bon Appetit Małgorzatyczęść została...no i tak wyszła drożdżowka z proszkiem do pieczenia..obawiałam się co z tego będzie..i żal mi było masy makowej , wiec dałam tylko porzeczki czerwone...Ciasto urosło..było smaczne, ale czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego dodatku(...)Ciasto: 50 g margaryny 2 szk.mąki 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka 20 g drożdży 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli porzeczki lub inne owoce Margarynę rozpuścić i ostudzić. Z drożdży, połowy mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobic rozczyn- wymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy".W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy
Moje domowe kucharzenienajlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki , dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po 2-óch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować… Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki(...)masła 4 jaja 300 ml maślanki Dodatkowo: skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 140 g czerwonych porzeczek Polewa: 120 g cukru pudru 1-3 łyżek soku z cytryny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Okrągłą formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i obsypujemy
Moja Delicjamasła 1 jogurt grecki 500 ml 1 opakowanie serka mascarpone 250 gram 45 dkg sera Mój Ulubiony 1 galaretka truskawkowa + 250 ml wody szklanka porzeczek czerwonych Okrągłą formę na ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, tak otrzymaną kruszonką wykładamy spód tortownicy. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu(...)grecki dokładnie mieszamy, a wręcz lekko ubijamy, tak aby całość się porządnie połączyła, dodajemy galaretkę i znowu mieszamy ( uwaga może chlapać ;). Wyłączamy mikser i do misy dodajemy 75% naszych porzeczek. Masę przelewamy do formy na nasz przygotowany wcześniej spód i z góry delikatnie rozsypujemy po masie porzeczki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. U mnie sernik stał
Kuchnia na wzgórzu