było nudno, zamiast wersji tradycyjnej przygotowałam dla Was coś wyjątkowego, baaaaardzo porzeczkowego, orzeźwiającego i niezbyt słodkiego. Zapraszam Was na lodowy torcik mocno porzeczkowy z czerwoną i czarną porzeczką. "Składniki:500 g czerwonych porzeczek150 g cukru2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wodyszklanka mleka400 ml jogurtuDodatkowoopakowanie biszkoptów50 ml rozpuszczonego masła1,5 szklanki czarnych porzeczek100 g cukru1,5 łyżeczki żelatynySposób(...)przygotowania:Porzeczki myjemy, oczyszczamy i wrzucamy do blendera, całość zalewamy mlekiem miksujemy. Następnie owoce przecieramy przez sitko.Do otrzymanej masy wlewamy mleko i ponownie miksujemy. W małym kubeczku rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie, następnie dolewamy żelatynę, mieszamy.Biszkopty miażdżymy na drobno, dolewamy masło i przekładamy do niewielkiej tortownicy wyłożonej papierem do peiczenia. Rozkładamy równomiernie po formie, ugniatamy.Przygotowany mus porzeczkowy przelewamy na biszkoptowy
Słodkie Przyjemnościchętnie poświęcam czas na robienie przetworów od kiedy zdałam sobie sprawę, że jest to inwestycja w moje i moich domowników zdrowie :)Składniki:1 kg porzeczek czerwonych,1 kg jeżyn,około 40 dkg cukru.Owoce umyć i dokładnie odsączyć z wody, oberwać szypułki. Zasypać cukrem i lekko ugnieść. Odstawić do lodówki do następnego dnia. Owoce
Codzienna kuchnia niecodziennastudzić na kratce. Ps. Jeśli brzegi ciasta zbytnio się rumienia możemy je przykryć folią aluminiową. dodatkowo: 250 g świeżych truskawek, 200 g świeżych malin, 150 g świeżej czerwonej porzeczki, świeże listki mięty cukier puder Wystudzoną tartę dekorujemy owocami, listkami mięty i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy schłodzoną. Smacznego
Plate of Joyporcji 2 szklanki pełnoziarnistego ryżu pół szklanki orzechów włoskich 2 nektarynki pól szklanki czerwonych porzeczek 12 łyżeczek syropu czekoladowego (takiego do kawy) 5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego 200 g naturalnego serka homogenizowanego szczypta soli Gotujemy ryż na sypko. Nektarynki kroimy w kostkę, orzechy kroimy na mniejsze cząstki. Serek mieszamy z masłem czekoladowo-orzechowym. Przygotowujemy 6 identycznych miseczek i układamy
Humanistka w kuchniPrzyznam szczerze, że po latach zniechęcenia (ech, te dziecięce traumy) powróciłem do czerwonej porzeczki i powrót ten okazał się bardzo przyjemny. Smak dzieciństwa czyli porzeczki ucierane w szklance z cukrem przywodzi miłe wspomnienia… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuwszystkim smakuje. Poniżej podam przepis na zwykłą ilość, z tym że ja aktualnie robię podwójną porcję, bo nalewkę robi się długo, a znika szybko ;-) SKŁADNIKI 1/2 kilograma czerwonych porzeczek 1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu 1/2 kilograma cukru pół laski wanilii PRZYGOTOWANIE Owoce umyć i obrać z szypułek. Umieścić w słoju, dodać wanilię i zalać wódką i spirytusem
Passions hobbies lifewody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na nadzienie: 500 g twarogu 4 łyżeczki świeżych czerwonych porzeczek 1 jajko 3 łyżki miodu dodatkowo: cukier, śmietana lub masło do podania wykonanie: Twaróg ucieramy z miodem i jajkiem. Dodajemy porzeczki, bez szypułek i mieszamy. Na środku każdego krążka
Domowy Smak Jedzeniareszta zależy już od nas. Możemy podać go z kajmakiem, czekoladą lub dżemem oraz ulubionymi bakaliami. Ja zrobiłam mazurka z dodatkiem konfitury z czerwonej porzeczki oraz masy kajmakowej. Post Mazurek wielkanocny pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeblendera, dodajemy trochę jogurtu naturalnego oraz miód / syrop z agawy, miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Przekładamy do miseczek, podajemy z owocami. Smacznego :) * u mnie mrożone maliny, truskawki i czerwone porzeczki ** ilość miodu / syropu zależy od słodkości naszych owoców - możemy pominąć dosładzanie jeśli użyjemy słodkich owoców, np dojrzałych bananów
Plate of Joymaślanki (1 i 1/4 szklanki), 80 ml oleju (1/3 szklanki) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / 1/2 łyżeczki pasty waniliowej, 1 szklanka owoców - malin, jeżyn, u mnie mrożone czerwone porzeczki, dodatkowo - płatki owsiane, cukier trzcinowy W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. W drugiej mieszamy ze sobą mokre składniki - jajko
Plate of JoyBeza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne
Food Squaremalutki, pyszny. Ma smak pieczonych ziemniaków. Rozgrzewa i budzi apetyt na kolejny. Pierwszy z kwaśną śmietaną, łososiem i koperkiem. Drugi z kremowym twarożkiem, chutneyem z czerwonych porzeczek i tymiankiem. Trzeci, czwarty ... Na co masz ochotę? Masło, sól, czosnek? Załóż swój ulubiony pulower. Upiecz rieska. Otul się ciepłem, podziel się chlebem. PERUNARIESKA - FIŃSKI CHLEB
KUCHARNIAszklanki cukru - szczypta soli - 2 jajka - 3/4 szklanki oleju - 1 żółtko do posmarowania dodatkowo: - 2 jabłka - 1/2 łyżeczki cynamonu - słoiczek kwaskowatego dżemu (u mnie domowy dżem z czerwonej porzeczki) Przygotowuję rozczyn- mieszam mleko z drożdżami i cukrem, zakrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmuje to ok. 7 minut. Pilnuję, żeby rozczyn nie przekipiał, tj. jak podwoi objętość
Wielopokoleniowosię jest świeżutką mamą, to czasami zapomina się właśnie o tych najprostszych. Zatem, przygotowujemy! SKŁADNIKI: - 1/2 szklanki ryżu białego - szklanka wody - 5 miarek mleka modyfikowanego - garść czerwonej porzeczki Ryż gotuję w wodzie ok. 20 min., odczekuję parę minut i wsypuję mleko modyfikowane. Energicznie mieszam, następnie blenderuję i polewam również zblenderowaną porzeczką - i gotowe! Lekko kwaskowata porzeczka wspaniale komponuje się
WielopokoleniowoSkładniki na krem: - 20g mąki pszennej - 60g mąki ziemniaczanej - 100g cukru - 300g śmietanki 36% - 300g mleka - 40g masła - 6 żółtka - 2½ łyżeczki esencji waniliowej Dekoracja: - czerwone owoce – truskawki, maliny, czerwona porzeczka, agrest Pierwszy krok to spód do tarty. Do robota wrzucamy najpierw składniki suche, potem jajko, śmietanę i maliny. Na końcu dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy
Kuchenne Wariacje