porzeczka czerwone - 1230 przepisów (strona:40/82)

Lodowy torcik mocno porzeczkowy 164

było nudno, zamiast wersji tradycyjnej przygotowałam dla Was coś wyjątkowego, baaaaardzo porzeczkowego, orzeźwiającego i niezbyt słodkiego. Zapraszam Was na lodowy torcik mocno porzeczkowy z czerwoną i czarną porzeczką. "Składniki:500 g czerwonych porzeczek150 g cukru2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wodyszklanka mleka400  ml jogurtuDodatkowoopakowanie biszkoptów50 ml rozpuszczonego masła1,5 szklanki czarnych porzeczek100 g cukru1,5 łyżeczki żelatynySposób(...)przygotowania:Porzeczki myjemy, oczyszczamy i wrzucamy do blendera, całość zalewamy mlekiem miksujemy. Następnie owoce przecieramy przez sitko.Do otrzymanej masy wlewamy mleko i ponownie miksujemy. W małym kubeczku rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie, następnie dolewamy żelatynę, mieszamy.Biszkopty miażdżymy na drobno, dolewamy masło i przekładamy do niewielkiej tortownicy wyłożonej papierem do peiczenia. Rozkładamy równomiernie po formie, ugniatamy.Przygotowany mus porzeczkowy przelewamy na biszkoptowy

Słodkie Przyjemności
Aksamitny dżem jeżynowo - porzeczkowy 194

chętnie poświęcam czas na robienie przetworów od kiedy zdałam sobie sprawę, że jest to inwestycja w moje i moich domowników zdrowie :)Składniki:1 kg porzeczek czerwonych,1 kg jeżyn,około 40 dkg cukru.Owoce umyć i dokładnie odsączyć z wody, oberwać szypułki. Zasypać cukrem i lekko ugnieść. Odstawić do lodówki do następnego dnia. Owoce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z ricottą i świeżymi owocami 177

studzić na kratce. Ps. Jeśli brzegi ciasta zbytnio się rumienia możemy je przykryć folią aluminiową. dodatkowo:  250 g świeżych truskawek, 200 g świeżych malin, 150 g świeżej czerwonej porzeczki, świeże listki mięty cukier puder Wystudzoną tartę dekorujemy owocami, listkami mięty i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy schłodzoną. Smacznego

Plate of Joy
Ryż z owocami 171

porcji 2 szklanki pełnoziarnistego ryżu pół szklanki orzechów włoskich 2 nektarynki pól szklanki czerwonych porzeczek 12 łyżeczek syropu czekoladowego (takiego do kawy) 5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego 200 g naturalnego serka homogenizowanego szczypta soli Gotujemy ryż na sypko. Nektarynki kroimy w kostkę, orzechy kroimy na mniejsze cząstki. Serek mieszamy z masłem czekoladowo-orzechowym. Przygotowujemy 6 identycznych miseczek i układamy

Humanistka w kuchni
GAZPACHO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ 241

Przyznam szczerze, że po latach zniechęcenia (ech, te dziecięce traumy) powróciłem do czerwonej porzeczki i powrót ten okazał się bardzo przyjemny. Smak dzieciństwa czyli porzeczki ucierane w szklance z cukrem przywodzi miłe wspomnienia… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Nalewka na czerwonych porzeczkach 112

wszystkim smakuje. Poniżej podam przepis na zwykłą ilość, z tym że ja aktualnie robię podwójną porcję, bo nalewkę robi się długo, a znika szybko ;-) SKŁADNIKI 1/2 kilograma czerwonych porzeczek  1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu 1/2 kilograma cukru pół laski wanilii PRZYGOTOWANIE Owoce umyć i obrać z szypułek. Umieścić w słoju, dodać wanilię i zalać wódką i spirytusem

Passions hobbies life
pierogi z serem i czerwonymi porzeczkami 139

wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na nadzienie: 500 g twarogu 4 łyżeczki świeżych czerwonych porzeczek 1 jajko 3 łyżki miodu dodatkowo: cukier, śmietana lub masło do podania wykonanie: Twaróg ucieramy z miodem i jajkiem. Dodajemy porzeczki, bez szypułek i mieszamy. Na środku każdego krążka

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek wielkanocny 239

reszta zależy już od nas. Możemy podać go z kajmakiem, czekoladą lub dżemem oraz ulubionymi bakaliami. Ja zrobiłam mazurka z dodatkiem konfitury z czerwonej porzeczki oraz masy kajmakowej. Post Mazurek wielkanocny pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Zdrowy deser lodowy 184

blendera, dodajemy trochę jogurtu naturalnego oraz miód / syrop z agawy, miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Przekładamy do miseczek, podajemy z owocami. Smacznego :) * u mnie mrożone maliny, truskawki i czerwone porzeczki ** ilość miodu / syropu zależy od słodkości naszych owoców - możemy pominąć dosładzanie jeśli użyjemy słodkich owoców, np dojrzałych bananów

Plate of Joy
Zdrowe muffinki z owocami 169

maślanki (1 i 1/4 szklanki), 80 ml oleju (1/3 szklanki) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / 1/2 łyżeczki pasty waniliowej, 1 szklanka owoców - malin, jeżyn, u mnie mrożone czerwone porzeczki, dodatkowo - płatki owsiane, cukier trzcinowy W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. W drugiej mieszamy ze sobą mokre składniki - jajko

Plate of Joy
Pavlova z owocami lata 261

Beza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne

Food Square
Jesienny pulower i ziemniaki z ogniska. Rieska, fiński chleb. 175

malutki, pyszny.  Ma smak pieczonych ziemniaków.  Rozgrzewa i budzi apetyt na kolejny.  Pierwszy z kwaśną śmietaną, łososiem i koperkiem. Drugi z kremowym twarożkiem, chutneyem z czerwonych porzeczek i tymiankiem.  Trzeci, czwarty ... Na co masz ochotę? Masło, sól, czosnek?  Załóż swój ulubiony pulower. Upiecz rieska. Otul się ciepłem, podziel się chlebem. PERUNARIESKA - FIŃSKI CHLEB

KUCHARNIA
Drożdżowe z czerwoną porzeczką i jabłkami 140

szklanki cukru - szczypta soli - 2 jajka - 3/4 szklanki oleju - 1 żółtko do posmarowania dodatkowo: - 2 jabłka - 1/2 łyżeczki cynamonu - słoiczek kwaskowatego dżemu (u mnie domowy dżem z czerwonej porzeczki) Przygotowuję rozczyn- mieszam mleko z drożdżami i cukrem, zakrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmuje to ok. 7 minut. Pilnuję, żeby rozczyn nie przekipiał, tj. jak podwoi objętość

Wielopokoleniowo
Ryż z owocową nutką dla najmłodszych 174

się jest świeżutką mamą, to czasami zapomina się właśnie o tych najprostszych. Zatem, przygotowujemy! SKŁADNIKI: - 1/2 szklanki ryżu białego - szklanka wody - 5 miarek mleka modyfikowanego - garść czerwonej porzeczki Ryż gotuję w wodzie ok. 20 min., odczekuję parę minut i wsypuję mleko modyfikowane. Energicznie mieszam, następnie blenderuję i polewam również zblenderowaną porzeczką - i gotowe! Lekko kwaskowata porzeczka wspaniale komponuje się

Wielopokoleniowo
Tarta z kremem waniliowym i czerwonymi owocami 167

Składniki na krem: - 20g mąki pszennej - 60g mąki ziemniaczanej - 100g cukru - 300g śmietanki 36% - 300g mleka - 40g masła - 6 żółtka - 2½ łyżeczki esencji waniliowej Dekoracja: - czerwone owoce – truskawki, maliny, czerwona porzeczka, agrest Pierwszy krok to spód do tarty. Do robota wrzucamy najpierw składniki suche, potem jajko, śmietanę i maliny. Na końcu dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania