porzeczka czerwone - 1230 przepisów (strona:33/82)

Muffinki z czerwoną porzeczką 100

babeczki, idealne na letnie upały. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g masła 250 g kwaśnej śmietany 12% 200 g czerwonej porzeczki 280 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem(...)posypać mąką. W jednej misce wymieszać ze sobą trzepaczką jajka, szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, rozpuszczone i ostudzone masło i śmietanę. Na koniec dodać czerwoną porzeczkę i przemieszać łyżką. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Połączyć składniki mokre z suchymi i nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec 30 minut na środkowej półce piekarnika

Passions hobbies life
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 127

minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.  Wystudzone krakersy przekładać ulubionymi lodami. Zawinąć każdą kanapkę w pergamin i mrozić w zamrażarce.  LODY Z CZERWONEJ PORZECZKI(...)szklanek świeżych lub mrożonych czerwonych porzeczek 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Porzeczki rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę ze śmietaną, dodaję rozgniecione porzeczki, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta.  SORBET MALINOWY Z CZERWONYM PIEPRZEM ok. 450 g świeżych lub mrożonych malin

KUCHARNIA
Nalewka z czerwonej porzeczki 187

Pięknie dojrzały czerwone porzeczki. Dodamy do nich trochę czerwonego agrestu, cukru i alkoholu, aby uzyskać pyszną nalewkę.     Składniki: -1/2 kg czerwonej porzeczki -garść czerwonego agrestu -35 dkg cukru -1/2 l wódki 40% -1/4 l spirytusu    Owoce oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Agrest kroimy na połówki.    Wsypujemy do słoja

Maminek kulinarny
Dżem z czerwonej porzeczki // sok z czerwonej porzeczki 185

tylko domowej roboty! Nie jest przecież skomplikowany w wykonaniu, a jaka satysfakcja, że mamy własne, słodziutkie dzieło :-) Zresztą, ta satysfakcja pojawia się nie tylko przy dżemie z czerwonej porzeczki, ale przy każdych przetworach, które dobrze i smakowicie wyjdą ;-) Ale tym razem skupmy się na czerwonej porzecze i jej przetworzeniu w dżemik. Nie dodawałam do niego żadnych dodatkowych wspomagaczy(...)dżemfix . Jest tylko porzeczka i cukier (cukier powinien być obecny, bo oprócz tego, że pełni rolę naturalnego konserwanta, to także nadaje dżemowi odpowiednią konsystencję). SKŁADNIKI: - ok. 1 kg czerwonej porzeczki - ok. 1,5 szklanki cukru - szczypta cynamonu Porzeczki obrywam z ogonków, dobrze płuczę w zimnej wodzie. Wrzucam do garnka, zasypuję cukrem, dodaję cynamonu, dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki

Wielopokoleniowo
Deser porzeczkowy 100

homogenizowanego, 7 łyżek cukru, 100 g czarnych porzeczek, 250 g czerwonych porzeczek, 1/2 opakowania otrębów granulowanych.  Przygotowanie:     Do zimnego serka homogenizowanego dodajemy 3 łyżki cukru i mieszamy. Porzeczki dokładnie płuczemy i przebieramy. Porzeczki umieszczamy w oddzielnych miseczkach- w jednej czarne, a w drugiej czerwone. Każde zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy(...)minut. Po tym czasie rozgniatamy je widelcem. Na dno przezroczystych szklanek rozkładamy po połowie mus z czarnych porzeczek, 2 łyżki serka, mus z czerwonych porzeczek, otręby, serek i otręby

Aga w kuchni
Hand pies - ciasteczka z ciasta kruchego z sezonowymi owocami 224

Pyszne ciasteczka z ciasta kruchego z sezonowanymi owocami - u nas z czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami i jeżynami! Bardzo kruche i delikatne. Nie za słodkie. Idealne na deser, na drugie śniadanie do szkoły, na wyjazd czy na piknik.  Składniki: 235 g mąki pszennej, 40 g cukru pudru, 170 g zimnego masła, szczypta soli, 1 żółtko z jajka(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego, 3 łyżki zimnej wody dodatkowo: 1-2 jajka, brązowy cukier, owoce - u nas borówki, czerwona porzeczka, maliny i jeżyny Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i dokładnie posiekać przy pomocy noża lub siekaczki do ciasta kruchego. Całość musi utworzyć konsystencję kruszonki. Następnie dodać żółtko, ekstrakt waniliowy

Plate of Joy
Placek drożdżowy z letnimi owocami 193

Mamy dzisiaj dla Was pyszny placek drożdżowy - z dużą ilością kruszonki i ze świeżymi sezonowymi owocami - u nas nektarynki, brzoskwinia, czarne maliny i czerwone porzeczki! W sezonie letnim trzeba zrobić ciasto drożdżowe z owocami, więc może spróbujecie?  Składniki: 480 g mąki, 140 g cukru, 14g suszonych drożdży, szczypta soli, 3 jajka rozm. L, skórka otarta z cytryny(...)ciepłego mleka, 85 g miękkiego masła Kruszonka: 80 g miękkiego masła, 80 g mąki, 60 g cukru dodatkowo: owoce - u nas 3 nektarynki, 1 brzoskwinia, czarne maliny i czerwona porzeczka Mąkę, cukier, drożdże i sól wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajka, skórkę otartą z cytryny i mleko - ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego, przez

Plate of Joy
Czerwona porzeczka, żółty arbuz i mięta - kolorowe i zdrowe letnie napoje 122

witaminy. Najprościej zrobić to wykorzystując owoce i warzywa do przygotowywania koktajli i innych napojów. Tutaj ograniczyć nas może tylko wyobraźnia :) Ja tym razem postawiłam na żółtego arbuza, czerwoną porzeczkę i miętę. Wyszło pysznie i zdrowo przy niewielkim nakładzie pracy - czyli to, co lubię ;) Składniki: żółty arbuz, czerwona porzeczka, świeże liście mięty, woda do uzupełnienia, opcjonalnie kostki lodu(...)arbuza wykroić żółty miąższ i zblendować go.  Porzeczki opłukać, oberwać z szypułek i również zblendować. Opłukaną miętę posiekać bardzo drobno. Napój żółto-zielony: Mus arbuzowy wymieszać z miętą - proporcje według smaku, ja lubię dużo mięty :)  Napój czerwony: Porzeczkowy mus wlać do szklanki, dopełnić musem arbuzowym. Na końcu do napojów można dodać wodę, żeby rozrzedzić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta truskawkowo-porzeczkowa 134

Sezon na truskawki nadal trwa, a do tego na moich krzaczkach zaczerwieniły się również czerwone porzeczki. Nie pozostaje mi więc nic innego jak zrobić tartę truskawkowo-porzeczkową. Wykorzystałam tutaj maksymalną ilość owoców, ale spowodowało to również, że tarta jest dosyć mokra (po jej ukrojeniu wycieka sok z porzeczek). Mi to osobiście nie przeszkadza, ale jeżeli chcecie tego uniknąć(...)porzeczek. SKŁADNIKI Na ciasto kruche 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie   400 g czerwonej porzeczki 350 g truskawek 3 białka + szczypta soli 125 g cukru WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier

Passions hobbies life
Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką 125

roste domowe babeczki z czerwoną porzeczką pod wielką bezową czapą. Są wilgotne, delikatne i tak cudownie nieidealne. Kwaśny smak porzeczki wspaniale łączy się ze słodką bezą. Właściwie więcej o nich mówić nie trzeba. By przekonać się o tym, jakie są dobre, wystarczy je upiec. Pod bezową pierzynką możecie ukryć dowolne owoce lata - świetnie sprawdzą się na przykład agrest(...)sztuk ) : 125 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru 3 żółtka 180 g mąki pszennej ½  łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml mleka szczypta soli 200 g czerwonej porzeczki Beza: 3 białka 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Później dodawaj kolejno żółtka

Food Square
Ciasto porzeczkowo-kokosowe 196

cukru pudru 3 jajka 6 łyżek mleka 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 150 g cukru 50 g wiórków kokosowych 450 g czerwonych porzeczek Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem i wlać(...)pomocą łyżki. Masę rozprowadzić na podpieczonym cieście i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze przez następne 20 minut aż beza się zezłoci a na wierzchu powstaną czerwone kropelki (porzeczki puszczą sok). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem

My simple kitchen
Domowy kisiel z czerwoną porzeczką i wiśniami 126

nawet prostszy, a stanowi zdrową propozycję na podwieczorek czy smaczną przekąskę w ciągu dnia. A dlaczego zdrową? Bo dosyć sporo w nim witaminy C. Gęsty, domowy sok z czerwonej porzeczki i domowe wiśnie ze słoika. Pychotka! :-) No to robimy! :-) SKŁADNIKI (na jedną porcję): - 1/3 szklanki domowego soku z czerwonej porzeczki (może być też inny domowy sok czy też

Wielopokoleniowo
Pyszności! Muffinki z czerwoną porzeczką 179

Lato w pełni, więc grzechem byłoby nic nie robić z wszystkimi wspaniałościami, jakie ofiaruje nam natura. A że krzaki uginają się pod ciężarem czerwonych porzeczek, postanowiłam dodać je do ulubionych muffinek(...)powstało? Pyszności powstały! A jak te pyszności zrobiłam? Zapraszam poniżej. SKŁADNIKI: - 200 gr mąki - 150 gr cukru - 150 ml oleju - 2 jaja - 250 gr jogurtu naturalnego  - miseczka czerwonej porzeczki (ok. 1,5 szkl.)  - 3 łyżeczki cukru waniliowego - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Wielopokoleniowo
Tarta rustykalna z owocami lata 234

zabezpieczeniu białkiem i bułką tartą oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do owoców, nie nasiąka sokiem i jest po upieczeniu idealnie kruche. Do mojej tarty wykorzystałam truskawki, czereśnie, nektarynkę oraz czerwone porzeczki, ale możecie wybrać dowolne, ulubione przez siebie owoce.  Placek przed złożeniem tarty powinien mieć średnicę około 30cm. Sprawdźcie też przepisy na inne tarty z owocami: śliwkową(...)Tarta rustykalna z owocami lata Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli nadzienie owocowe 400g owoców (u mnie czereśnie, truskawki, czerwona porzeczka i nektarynka) 2 łyżki domowego cukru z wanilią lub zwykłego 1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli owoce są soczyste, to więcej, jeśli dość suche - mniej lub całkiem pominąć

Smakołyki Bereniki
Orzeźwiający deser z marakują 139

Wszystkiego najlepszego dla  Mam :)  Składniki: (3 porcje) 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone,   2-3 łyżki cukru pudru, kilka bezików + do dekoracji, kilka truskawek, czerwona porzeczka, listki mięty lub melisy do dekoracji 1/4 szklanki pulpy z marakui, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru, 3 łyżki wody, 2 łyżeczki wody + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Pulpę(...)mascarpone, przekładać do szklaneczek wypełniając je do połowy, wyłożyć warstwę marakui, posypać pokruszone beziki, następnie ponownie wyłożyć masę śmietanową. Deser wykańczamy marakują i dekorujemy przepołowioną truskawką, kilkoma czerwonymi porzeczkami, listkami mięty lub melisy oraz małym bezikiem, całość oprószamy delikatnie cukrem pudrem. Smacznego

Plate of Joy