s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KONFITURA Z CZERWONEJ PORZECZKI Składniki: - 1 kilogram czerwonej porzeczki (bez szypułek) - cukier (w ilości zależnej od upodobań) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy słoiki i zakrętki, które myjemy i wyparzamy dowolną metodą (w piekarniku, garnku
Życie zamknięte w smakuPyszny, kruchy placuszek z czerwonymi porzeczkami, budyniem i lekką bezową pianką. Proste ciasto, idealne na upalne dni. Kwaskowatość porzeczki świetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy. Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki wody szczypta soli Masło pokroić(...)śmietankowy łyżka kaszy manny 2 łyżki cukru Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodatkowo dżem z czarnych porzeczek ok. 500 g umytych i osuszonych czerwonych porzeczek Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez
Kuchnia Elliemąki orkiszowej 80 g cukru 70 ml mlek 50 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 130 g czerwonej porzeczki dodatkowo: ok. 2 łyżeczki brązowego cukru wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy razem. W osobnym naczyniu mieszamy mleko, wystudzone mało oraz jajko. Następnie do suchych
Domowy Smak Jedzeniaobraniu) (u mnie 3 małe banany) 100 – 150 gr daktyli (ja użyłam 100 gr) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju 200 gr porzeczek czerwonych, umytych, osuszonych, pozbawionych szypułek 5 dużych śliwek, umytych, osuszonych i przepołowionych Kilka godzin wcześniej należy ugotować kaszę jaglaną. 1 szklankę suchego ziarna przesypać na sitko, przepłukiwać wodą, do momentu(...)bardzo dojrzałych i słodkich bananów (waga już po obraniu) (u mnie 3 małe banany) 100 gr daktyli 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju 200 gr porzeczek czerwonych, umytych, osuszonych, pozbawionych szypułek 5 dużych śliwek, umytych, osuszonych i przepołowionych'; document.write
moj przepis naPonieważ dostałam mrożone czerwone porzeczki, a trzeba opróżnić zamrażalkę, to zrobiłam ciasto według przepisu Agi. Rabarbar zamieniłam na czerwone porzeczki i dorzuciłam jeszcze kruszonkę. Polecam! Ciasto robiłam jak muffinki, czyli osobno mieszałam mokre i osobno suche składniki, połączyłam mieszając łyżką. Ciasto w sam raz dla tych, co nie posiadają miksera.Składniki:4 szklanki mąki pszennej1
Kuchnia domowa AniKonfiturowa galaretka z czerwonej porzeczki Gotowa konfitura składniki. 2 kg czerwonej porzeczki 0,5 kg cukru sposób wykonania. Umyte i oczyszczone porzeczki przesypujemy do garnka i zasypujemy cukrem, podana w przepisie ilość jest minimalna aby utrwalić konfitury przez okres 10-12 miesięcy, (mała ilość cukru pozwala zachować wyraźny kwaskowy smak owoców) ale można ja zwiększyć
Miód i pieprzekstraktu z wanilii 95 g kakao 145 g kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g cukru 325 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej krem porzeczkowy: 300 g czerwonej porzeczki 150 g cukru sok z 1/2 pomarańczy 6 żółtek 700 g kwaśnej śmietany 8 listków żelatyny polewa czekoladowa: 200 g ciemnej czekolady (70%) 250 ml śmietany kremówki(...)masła dekoracja: 200 g czerwonej porzeczki 1 białko 100 g drobnego cukru Masło rozpuścić, dodać przesiane kakao, kawę i ekstrakt. Gotować 1 minutę, zdjąć z palnika, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i cukrem. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną. Dodać letnią masę kakaową, dokładnie wymieszać. Wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać krótko, tylko do połączenia. Masę przelać do formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie w prezencie, prosto z Krety. Deser bezowy z porzeczkami i śliwką Składniki: 1 duża beza lub kilka małych bezików, pokruszonych 2 małe śliwki 4 łyżki czerwonych porzeczek Przygotowanie; 1/2 pokruszonej bezy wkładamy do szklaneczki, wierzch posypujemy 2 łyżeczkami czerwonych porzeczek oraz układamy pokrojone na ósemki śliwki węgierki. Układamy kolejną warstwę bezy. Pozostałe porzeczki ugniatamy widelcem
Moja smaczna kuchniacieplejszą wiosnę, dziś prezentuje Wam kolejnego shake'a. tym razem porzeczka z bananem i wanilią. jestem zdecydowaną zwolenniczką waniliowych smaków, ale muszę przyznać, że połączenie banana z czerwoną porzeczką jest świetne. Koniecznie wypróbujcie."Składniki:250 ml mleka2 bananySzklanka czerwonych porzeczek 100 g lodów waniliowychSposób przygotowania:Banany powinny mieć temperaturę pokojową, reszta składników powinna być schłodzona, lody zamrożone
Słodkie Przyjemnościciasteczkowe okruszki i owoce. Placuszki ryżowe z porzeczkami, bezglutenowe, bezmleczne 150 g mąki ryżowej 220 ml soku jabłkowego łyżeczka cukru 2 jajka 2 łyżeczki oleju kokosowego dwie garści czerwonych porzeczek olej kokosowy do smażenia (lub inny tłuszcz) do podania: kuleczki czerwonej porzeczki pokruszone ciasteczka, np. takie Do miski wsypujemy mąkę. Łączymy z sokiem, cukrem, jajkami i olejem
Dzieje kuchennej WiewióryTrzy proste składniki : czerwone porzeczki, wanilia i maślanka i blender wystarczą aby stworzyć to cudo :) Jeśli macie jeszcze trochę porzeczek, albo zamroziliście już zapasy na zimę, koniecznie wyciągnijcie garstkę i spróbujcie tego koktajlu. Naprawdę warto! SKŁADNIKI (1 porcja) 125 ml maślanki 100g czerwonych porzeczek 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka ksylitolu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Porzeczki dokładnie myjemy
DefinicjaSmakublogu 2 smaki. Składniki: ćwierć dużego arbuza; kostka sera feta; mała cebula czerwona; sok z 1 limonki; natka pietruszki; listki mięty; kilka czarnych oliwek; 2 garści porzeczki czerwonej; oliwa z oliwek; 1 łyżka miodu; Wykonanie: Cebulę pokroić w cieniutkie wiórka lub kostkę, zalać ją sokiem wyciśniętym z limonki i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Arbuza(...)przyznać, że ja o miodzie zapomniałam, a sałatka i tak była dobra. Chociaż wydaje mi się, że miód dodaje sałtce bardziej ciekawego smaku i łagodzi kwaśny smak czerwonej porzeczki. Sałatki nie chłodziłam w lodówce, bo czasu już na to nie było. Składniki miałam zimne, to była wystarczająco chłodna
In my kitchenbiałej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche (forma o średnicy 26 liczona u dołu): 160 g mąki pszennej 30 g kakao(...)białej czekolady, połamanej 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki żelatyny (12 g) lub 3 listki żelatyny około 400 g czerwonych porzeczek Do małego garnuszka nasypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Do garnuszka przelać śmietanę kremówkę i mleko, dodać cukier i wanilię. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika
moj przepis naBlueberry Corner by "jagodzianka" Nalewka z czerwonej porzeczki to nalewka wzmacniająca – zarówno dla wyczerpanych fizycznie, jak i psychicznie. Reguluje proces trawienia, działa wykrztuśnie … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z czerwonej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerEton Mess to angielski deser, w swojej klasycznej wersji łączy bitą śmietanę, truskawki i pokruszone bezy. Ja do przygotowania mojego „kuchennego bałaganu” wykorzystałam oprócz truskawek inne owoce sezonowe: czerwone porzeczki i jagody, a bezy mają u mnie kawowy smak. Latem nie ma lepszego deseru niż eton mess. Proporcje w tym deserze nie są najważniejsze, ja wymieszałam według moich(...)przygotujcie Eton mess tak jak Wam w duszy gra. Polecam Składniki: truskawki, porzeczki, jagody 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 300 ml śmietany kremówki 30% bezy kawowe Płuczemy czerwone porzeczki i jagody na durszlaku. Umyte truskawki bez szypułek kroimy w ćwiartki. Kilka sztuk odkładamy do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypujemy cukrem waniliowym, pozostawiamy aby owoce puściły niewielką ilość soku. Schłodzoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię