powinna być sucha i chrupka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Lody 200 g oczyszczonych czerwonych porzeczek 200 g oczyszczonych czarnych porzeczek 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego w temperaturze pokojowej (530 g) 1-2 łyżki cukru 100 ml mleka pełnotłustego 500 g śmietany 36 % (schłodzonej) Porzeczki przełożyć do małego rondla, zasypać cukrem i chwilę podgrzewać, aż będą lekko pękać i puszczą(...)szczelnie folią spożywczą. Mrozić przez 7-8 godzin. Na zamrożonych lodach posypać pokruszoną bezę, ułożyć porzeczki i polać sosem porzeczkowym. Sos porzeczkowy 4 łyżki dżemu porzeczkowego 2 łyżki soku z czarnej porzeczki 2 łyżki likieru z czarnej porzeczki (można zastąpić sokiem) dodatkowo po garści czerwonych i czarnych porzeczek (na wierzch) Dżem porzeczkowy przełożyć do garnuszka podgrzać z sokiem
Pełny talerzNazwa wybrana została w drodze konkursu. Dlaczego taka? A bo ja wiem.... Składniki: Wódka z aromatem czarnej porzeczki (tu Finlandia blackcurrant) - 100 ml Frugo białe - do dopełnienia w-g smaku (tu 200 ml) Łyżka owoców czarnych (jagody lub czarna porzeczka) Łyżka owoców czerwonych (pestki granatu lub czerwona porzeczka) Wykonanie: Do szklanki do long drinków wkładamy lód
Smaki Ewysłodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób!Byłam w Polsce trzy tygodnie, kupiłam po kilogramie porzeczki czarnej, czerwone i białej, i zapasteryzowałam je w cukrze. Nic skomplikowanego, choć jest to troszkę czasochłonna zabawa. Efekt jednak jest dokładnie(...)Układać w słoikach, przesypując cukrem. Kilka razy uderzyć słoikiem o stół, żeby owoce się uleżały, dosypać do pełna.Słoiki mocno zakręcić.Pasteryzować 15-20 minut.Smacznego!Na zdjęciu czerwona i czarna porzeczka - tak jakoś akurat te dwa słoiczki wpadły mi w ręce
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię tam dość późno…;) Truskawki i maliny na których mi najbardziej zależało zostały już zebrane…:( Zebraliśmy więc trochę czerwonych i czarnych porzeczek i agrestu a ponieważ temperatura była powyżej 30 stopni nie zabawiliśmy tam długo… Czerwone porzeczki znikły w błyskawicznym tempie zaraz po zrobieniu zdjęć… ale z czarnymi porzeczkami miałam problem
UgotujmyTo.pldobrodziejstw sezonowych owoców. Zwłaszcza, jeżeli mamy możliwość zerwania ich z własnego ogródka - stąd dzisiaj w przepisie bomba witaminowa z witaminą C na czele - a to za sprawą czerwonych i czarnych porzeczek oraz agrestu! Do tego słodziutkie mango (na które w lecie też często są promocje) i prawie gotowe! :) Mango, zwane w Indiach owocem bogów ma wiele właściwości zdrowotnych, zawiera(...)bogatym źródłem polifenoli! Mus z mango i porzeczek Przepis na ok. 750 ml Potrzebujemy: - 1 dojrzale mango - 1 dojrzały banan - 1 jabłko - 1 garść agrestu, czarnych i czerwonych porzeczek - odrobina wody Przygotowanie: 1. Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mój ulubiony sposób na obieranie tego owocu wygląda tak :) 2. Jabłko i obranego banana kroimy w mniejsze kawałki
Bananowe Polektórych produkuje się dżemy :) Dżem z czerwonych i czarnych porzeczek- Łowicz sporządzono go z 38 g owoców na 100 g produktu. W składzie ma 22 % czerwonej porzeczki i 16 % czarnej porzeczki, wodę, syrop glukozowo- fruktozowy i ten sam jak w poprzednim dżemie składnik żelujący i zagęszczający. Słoik ma poj. 280 g.Wszystkie te dżemy są edycją limitowaną
Proste Potrawysosem, wspaniale orzeźwia w upalne dni, a także dodaje energii. Mix owoców sezonowych nadaje sałatce wyjątkowego i ciekawego słodko- kwaśnego smaku. składniki na 2 porcje szklanka czerwonych porzeczek 1/2 szklanki czarnych porzeczek 2 nektarynki 200 g malin około 30 dag arbuza 2 łyżki miodu sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cukru pudru do posypania sałatki przepis W małej miseczce(...)cytryny, całość mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Opłukane nektarynki kroimy w dość dużą kostkę, z arbuza wycinamy łyżeczką okrągłego kształtu kawałki. Do miski wrzucamy opłukane czerwone i czarne porzeczki, dodajemy pokrojone nektarynki, maliny oraz kawałki arbuza, sałatkę delikatnie mieszamy, polewamy schłodzonym sosem miodowo- cytrynowym i oprószamy cukrem pudrem
Smakowite Daniamascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Do dekoracji różne kwaskowate owoce (oryginalnie granat, u nas to co dojrzało w ogródku- białe, czarne i czerwone porzeczki, białe i czerwone maliny i owoce świdośliwy) Mrożony szpinak rozmrażamy na sitku lub durszlaku i odciskamy nadmiar wody. Spód formy (u mnie taka krótsza prostokątna) wykładamy
les mirabellesgotowego sera do serników 100g miękkiego masła 5 jajek 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki 1 szkl czerwonych porzeczek 1 szkl borówek + owoce do dekoracji Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jasną puszystą masę. Dodać ser, proszek budyniowy i utrzeć
Smakołyki Asikilogram twarogu 3-krotnie zmielonego - 250 gram mascarpone - 5 jajek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - cukier puder - 250 gram jagód - 250 gram malin - 250 gram czarnej porzeczki - 250 gram czerwonej porzeczki Przygotowanie masy serowej: Twaróg, mascarpone, jajka i mąkę łączymy. Do czterech miseczek wkładamy po połowie owoców z każdego rodzaju. Miseczki dopełniamy, równo rozdzieloną masą serową. Za pomocą widelcami rozdrabniamy
Życie zamknięte w smakuSkładniki: - 4 jajka - 250g masła - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 krople aromatu waniliowego - 1 1/2 szklanki czarnej porzeczki - 1/2 szklanki czerwonej porzeczki dodatki: - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy - cukier puder do posypania Forma: duża blacha prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Oczyszczone porzeczki obsypuję odrobiną mąki. Jajka miksuję
Kuchnia co dnialipcu!. Można zamrozić w foremce z długim drewnianym patyczkiem a wtedy orzeźwimy się pysznym owocowym sokowym lodem :) Dla 4 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1 szklanka porzeczek czerwonych 1 szklanka porzeczek białych 1 szklanka agrestu 1 szklanka malin 15 dużych truskawek 5 łyżek miodu kostki lodu Przygotowanie: 1/ Owoce pokrojone na mniejsze części zmiksować z miodem, przelać
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 6 L wody 500 g porzeczki czerwonej 500 g porzeczki czarnej pęczek mięty (ok 30-40 listków) 3 szklanki cukru Przygotowanie: Wodę wlewamy do garnka i gotujemy, myjemy owoce i wrzucamy do gotującej się wody z miętą i cukrem. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Studzimy, przecedzamy i pijemy :) Najlepiej smakuje z kostkami lodu. Smacznego
Niezły MłynekMrożone owoce otulone maślanką SKŁADNIKI : 50 g mrożonych malin 50 g mrożonych truskawek 50 g mrożonych wiśni 50 g mrożonej czarnej porzeczki 50 g mrożonych czerwonych porzeczek 400 ml maślanki 100 g świeżych truskawek 16 kakaowych herbatników PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Herbatniki siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do szklaneczek na dno jako pierwszą warstwę. Wszystkie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiele ciekawych produktów - od konfitur po czatni (chutney) . W paczce, którą otrzymałam do przetestowania znalazły się: - czatni orientalny rabarbar - czatni czarna porzeczka z morelą - konfitura czerwona porzeczka - powidła mirabelka - eko leśna jagoda Wszystkie słoiczki były dokładnie i profesjonalnie zapakowane, więc nikt nie powinien mieć obaw przed zamówieniem wyrobów Luks Pomada internetowo, na pewno dotrą w całości
breakfast of dreams