porzeczka czerwone - 1230 przepisów (strona:49/82)

Sangria. 188

czerwonego wina (ja zazwyczaj używam półwytrawnego) 100 ml białego rumu (można zastąpić innym wysokoprocentowym alkoholem) 1 jabłko 2-3 brzoskwinie (nektarynki) kilka truskawek, malin 2 garści czerwonych porzeczek 2 garści czarnych porzeczek 2 garści jagód 1 cytryna 3 łyżki cukru 3 goździki 300 ml gazowanej wody (opcjonalnie) kostki lodu listki melisy lub mięty      Jabłka, brzoskwinie

Rozpustne gotowanie
Drożdżowo - serowe ciasto porzeczkowe 119

Porzeczki - małe niepozorne kuleczki, ale jakie smaczne i zdrowe. Wiecie, że czarne porzeczki mają 182mg witaminy C w 100g? Tą ilością kilkakrotnie przewyższają, powszechnie uważane za źródło witaminy C, cytryny. Niestety nie da się ich najeść na zapas, ale warto skorzystać z nich w pełni. Ciasto przygotowałam w większej formie z myślą o przerwie w pieczeniu słodkości. Pomyliłam się. Zniknęło(...)koniec zagniatania (po ok. 7 minutach) wgnieść miękkie masło i jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować i przełożyć na formę (u mnie 25x40cm). Odstawić Masa serowo -porzeczkowa 350 g czerwonych porzeczek 300 g czarnych porzeczek 3/4 szklanki cukru 4 jajka 600 g mielonego śmietankowego sera 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Porzeczki umyć, odsączyć, poodrywać łodyżki. Jaja utrzeć z cukrem. Stopniowo

Pełny talerz
Dżem z czarnej porzeczki 209

czarnych porzeczek 0,5 - 0,75 kg cukru 1/3 łyżeczki soku z cytryny skórka starta z cytryny 1-2 łyżki cukru pudru Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-bidi-font-family:Mangal; mso-font-kerning:1.5pt;} Uwielbiam kwaśne dżemy. Nie przepadam   jednak za czerwoną porzeczką, za to za czarną bardzo. Będąc ostatnio na wsi narwaliśmy porzeczek specjalnie z myślą o dżemie. Ponieważ oprócz blogowania pracuję nie miałam czasu żeby zrobić wszystko za jednym

apetytnapieczenie
Bułeczki drożdżowe z serem i porzeczkami 125

kolejny pora na porzeczki. Tym razem w bułeczkach twarogowo-drożdżowych. Już od kilku dni za mną chodziły i w końcu udało mi się je upiec. Gorzej ze zdjęciami - po każdym jedna znikała :) Bułeczki są puszyste i mokre od masy. Przez niewielką ilość cukru nawet orzeźwiające. Podane składniki są na 12 sztuk. Pakuję szybko to, co zostało i w drogę(...)dodać drożdże z mlekiem, wymieszać i dodać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Będzie miękkie, ale nie klejące. Uformować kulę, odstawić do wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Nadzienie 500 g czerwonych porzeczek 7-8 łyżek cukru 100 g mielonego twarogu Porzeczki umyć, oddzielić gałązki. W garnuszku wymieszać porzeczki z cukrem i wodą. Zagotować i gotować aż będą pękać. Podusić jeszcze

Pełny talerz
Ciasto z musem porzeczkowym 225

łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g naturalnego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i truskawkowej) Mus: 350g czerwonej porzeczki – umytej i obranej 1 galaretka truskawkowa 1-2 łyżki cukru pudru   Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg

Mała Cukierenka
Ciasto z musem porzeczkowym 168

łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g naturalnego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i truskawkowej) Mus: 350g czerwonej porzeczki – umytej i obranej 1 galaretka truskawkowa 1-2 łyżki cukru pudru   Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg

Mała Cukierenka
Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową 153

mogłam zająć dowolny stolik. Z czasem pojawił się w niej tłum ludzi. Nic dziwnego - jedzenie przepyszne. Pierwszy raz jadłam tam camembert w sosie ze świeżych owoców (żurawiny i czerwone porzeczki). Ser był opanierowany czymś twardym. Nie jestem w stanie odtworzyć ani smaku panierki, ani tym bardziej składu. Do sera podano rukolę wymieszaną z gałązkami, które wyglądały i smakowały(...)sosu malinowego postanowiłam wykorzystać najsłodszą odmianę, jaką mam, czyli Virginia Sweets. Składniki : camembert naturalny dwie garści malin łyżka oleju do smażenia łyżeczka cukru dwie gałązki tymianku cytrynowego słodkie pomidory czerwona cebula liście bazylii Pomidory pokroić na kawałki. Dodać do nich cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszać. Camembert obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Chodzi

Weekendy w domu i ogrodzie
Babeczki z owocami na maślance 134

skórki pomarańczowej Gold Pack, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru, szczypta soli, szklanka maślanki naturalnej, 300g mieszanych owoców (u mnie jagody, jeżyny, maliny i czerwone porzeczki),cukier do posypania. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i cukrem. Posiekać z margaryną. Wsypać przebrane owoce, dokładnie wymieszać łyżką

Z miłości do słodkości
Ciasto z agrestem i porzeczkami 114

domowego cukru waniliowego szczypta soli 6 łyżek oleju 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki wiórek kokosowych 20 dag agrestu ok 2/3 szkl czerwonej porzeczki cukier puder do posypania Jajka zmiksować z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać sól, olej i cały czas ucierając na małych obrotach dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem

Smakołyki Asi
Kruche babeczki z budyniem i owocami. 189

kosteczkę masła 1 żółtko BUDYŃ: 500 ml mleka 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 110 g cukru 3 żółtka 1 laska wanilii PRZYBRANIE: czarne i czerwone porzeczki maliny dżem wiśniowy (opcjonalnie-ja akurat smażyłam, wiec dodałam taki świeżutki, przestudzony, jeszcze trochę płynny, wspaniale się komponował ze słodkim budyniem) cukier puder      Przygotowujemy ciasto

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 295

proszku do pieczenia 1 łyżeczka  kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 1 łyżka rumu (można pominąć) szczypta soli NADZIENIE: 500 g owoców (ja użyłam mrożonych truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek) 150 g cukru 1 jajko 40 g proszku budyniowego (waniliowego) bez cukru 1 łyżeczka  kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 420 g jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 4 łyżki

Rozpustne gotowanie
Francuska kaczka w pomarańczach z sosem czekoladowym z porzeczkami. 145

lubię kaczkę i jeszcze przed świętami ją kupiłem, zamroziłem i teraz ją zjem! Powiecie, że mono-tematycznie? Przełknę ze smakiem ;DDziałamy:-kacze udka-dwie pomarańcze-majeranek-gorzka czekolada-porzeczki czerwone, czarne suszone, kandyzowane, lub świeże mrożone-małe jabłko-imbir-sól, pieprz-oliwa-sok z cytryny-woda gazowana-masło-gorzka czekolada-czosnekKaczkę nacieramy marynatą z oliwy, soli, pieprzu, majeranku(...)łyżek wina; czekamy, aż alkohol się zredukuje. Jeżeli nie wszystko odejdzie od dna, podlewamy jeszcze odrobiną wody gazowanej. W rondelku karmelizujemy dwie łyżki cukru brązowego, dodajemy sok z cytryny, porzeczki, wlewamy zredukowany płyn z patelni z całą zawartością. Dodajemy dwa paski gorzkiej czekolady. Łączymy. Próbujemy, odlatujemy.Surówka. Zielony poszatkowany ogórek, mix sałat, skrapiamy octem z cydru, olejem rzepakowym, solimy

BaRepas
Victoria sponge cake 144

cukru Dodatkowo do przybrania  200 - 250 ml śmietany kremówki 30 - 36% 1 - 2 łyżki cukru pudru 30 dag owoców, mogą być świeże lub mrożone. (U mnie mrożona czerwona porzeczka, którą godzinę wcześniej wyjęłam z lodówki) Sposób wykonania: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo po jednym jajku, nie przestając ucierać

Na słodko lub wytrawnie
Tort z bitą śmietaną i owocami 719

cytryny Masa śmietanowa : - 1L śmietanki 30 % - 5 opakowań śmietan-fix - 150 g cukru pudru - 3 małe opakowania borówek ( ok 600 g ) Do dekoracji : - 100 g malin - 100 g czerwonej porzeczki - 100 g borówek lub jagód Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier i  tak naprawdę to jest najważniejszy

Wypieki Rene
Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami 329

powoli wsypywać kaszę mannę. Mieszając, gotować około 3 minuty.Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek.Odstawić do ostygnięcia.Masa owocowa:  500g truskawek,  200g czerwonych porzeczek, 450ml wody,  100g cukru,  90g mąki ziemniaczanej,  3 łyżki konfitury różanej.  Truskawki i porzeczki zblendować. Odłożyć 4 łyżki musu.Mąkę ziemniaczaną zmieszać dokładnie ze 100ml

Z miłości do słodkości