porzeczka czerwone - 1230 przepisów (strona:44/82)

Sałatka owocowo-warzywna z indykiem 151

Sałatka Składniki: mix sałat piersi z indyka pomidory suszone pomidory świeże papryka zielona czerwona porzeczka arbuz nasiona słonecznika sól oliwa z oliwek olej rzepakowy ocet jabłkowy Pierś z indyka podsmażyłam na oleju rzepakowym. W osobnym naczyniu wymieszałam oliwę z oliwek z octem jabłkowym i solą. Sałatę polałam wymieszaną oliwą z octem, dodałam pokrojone pomidorki suszone oraz śwież, paprykę, arbuza

nietadieta
Lody porzeczkowo-jeżynowe 143

Lody porzeczkowo-jeżynowe Na 2 porcje: 175g jogurtu naturalnego 1,5 garści czerwonej porzeczki 1,5 garści jeżyn 1 łyżeczka miodu Porzeczki i jeżyny oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszamy. Miksujemy razem z jogurtem w blenderze. Dodajemy miód i jeszcze chwilę miksujemy. Gotową masę przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przekładamy do plastikowego naczynia i umieszczamy w zamrażarce

peggiwkuchni
Niedzielny deser z owocami lata 162

Dzisiaj prosty, ale efektowny deser właśnie z owocami lata.  DESER z OWOCAMI LATA Składniki:   1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny galaretka agrestowa galaretka cytrynowa garść czerwonych porzeczek 4 -5 sztuk truskawek winogrona lub agrest Przygotowanie: Kaszę manną gotujemy na mleku, a następnie studzimy. Powinna być bardzo gęsta. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy

Bon appetit mon amie
Słodkie środy - Ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczkami 150

duże jajka lub 4 średnie 2 czubate szklanki mąki pszennej - tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 200 g masła 400 g rabarbaru 1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek cukier puder do posypania  PRZYGOTOWANIE :  Masło roztapiamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek.  Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami dosypujemy cukier. Następnie dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Puszysty omlet z porzeczką i borówką! ŚNIADANIE FIT! 636

omlet z sezonowymi owocami. Rozbudzi każdego śpiocha i da wiele energii na cały dzień! SKŁADNIKI: -2 jajka ekologiczne - 2 łyżki serka śmietankowego light - 3 łyżki borówek - 2 łyżki porzeczek czerwonych Białka oddziel od żółtek.  Za pomocą miksera ubij białka na sztywno, dodaj żółtka i 1 łyżkę serka, delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnie wysmarowaną jak najmniejszą ilością oleju, wylej(...)masę. Poukładaj porzeczki i borówki. Smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Około 6 minut. Bardzo delikatnym ruchem, zsuń omlet z patelni na talerz. Omlet udekoruj łyżką serka i owocami. Podawaj gorące! Przepyszne! Zachwyci Was takie śniadanko! Radosnego dnia życzę! Zapraszam na Facebooka

SMYKWKUCHNI
Lody jogurtowo-porzeczkowe 176

kwaśne, ale te lody mogę jeść łyżkami :) Mega pyszne. Polecam. Składniki (na ok. 850-900 ml): 340 g jogurtu bałkańskiego 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g czerwonych porzeczek 2 łyżki Crème de cassis - likieru z czarnej porzeczki (opcjonalnie) 100 g cukru pudru 2 żółtka Przygotowanie: 1. Porzeczki odszypułkować i umyć. Przełożyć do naczynia i zmiksować za pomocą blendera

Domowa Cookierenka Agi
Dżem z czerwonej porzeczki i jabłek 151

szczególnie tych kwaśnych, ma bardzo wiele kulinarnych zastosowań. Ja uwielbiam je jako dodatek do naleśników (dżem), ale również jako konfitura do mięs. Składniki: 1 kg jabłek 1 kg czerwonej porzeczki  Cukier żelfix na 2 kg owoców 1 aromat cytrynowy 100 gram skórki cytrynowej kandyzowanej Wykonanie: Porzeczki i jabłka opłukać, obrać, rozgnieść i rozgotować w odrobinie wody w oddzielnych

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z porzeczkami i kruszonką migdałową 181

Standardowy gnieciuch ;) Składniki:2 szklanki porzeczek czerwonych200g masła2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajkaKruszonka:2 łyżki oliwy2 łyżki mąki4 łyżki kruszonych migdałów2 łyżki

Emcia Pichci
Owsianka z borówką, porzeczką i migdałami! ŚNIADANIE FIT! 331

pyszne, słodko -kwaśne z dodatkiem płatków migdałowych - ŚNIADANIE FIT! SKŁADNIKI: - 1 łyżka płatków owsianych żytnich - 1 łyżka płatków owsianych pszennych - 2 słodziki - 3 łyżki borówki amerykańskiej - 2 łyżki czerwonej porzeczki - łyżeczka płatków migdałowych - łyżka granulowanych otrębów orkiszowych o smaku śliwkowym - 100 mleka - 100 ml wody W rondelku gotuj 15 minut płatki, aż podwoją swoją objętość i mocno zgęstnieją, dodaj

SMYKWKUCHNI
Szybkie babeczki z budyniem i malinami 410

pieczenia2 jajkaszczypta soli1 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżki cukru1/4 kostki masła1 łyżka śmietanyWystarczy zagnieść ciasto ze wszystkich składników i gotowe.A co do moich babeczek: dałam odrobinę sosu z czerwonych porzeczek na dno (robionego przez moją mamę). Na to budyń (zmiksowany z ok 3 łyżkami masła) i na to malinki.Jeśli nie mamy w planach zjedzenia wszystkiego od razu możemy

Z butelką mleczka w tle
Lidl. Kolekcja win francuskich na święta. Wszystkie smaki świątecznej radości. 152

jabłkowe i kwiatowe, drugi jest nieco łagodniejszy z dominującymi aromatami czerwonych leśnych owoców. Dobra propozycja na święta i nowy rok. Wielu osobom będzie smakował Gewurztraminer „Weiber” Alsace 2012 (29,99 zł ) półwytrawny, typowy i przewidywalny. Pachnie kwiatami, owocami południowymi. Dobra kwasowość z przyjemnym długim finiszem. Przechodząc do win czerwonych. Uroczyste świąteczne dni są dobrym pretekstem do spróbowania(...)prostu pyszne. Michał Jancik poleca to wino do kaczki i ma absolutną racje. Wino dobrze zrównoważone. Pachnie ziemią, lasem, kamienistą ziemią. W ustach dominują aromaty wiśni, suszonych moreli, czerwonych porzeczek. Garbniki są miękkie i aksamitne. Wino mocno skoncentrowane. Clos Jacquemeau Saint-Emilion Grand Cru 2004 (59,90 zł). Jest to kupaż cabernet sauvignon i merlot. Dominują w nim aromaty

królestwo garów
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką 198

tortownicę 26 cm: (w temp. pokojowej) 300 g mąki 1 op. drożdży suchych 90 ml mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 80 g masła szczypta soli 300 g czerwonych porzeczek 1 op. cukru waniliowy na kruszonkę: 140 g mąki 70 g cukru pudru 70 g masła Masło roztopić i wystudzić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy przesiać mąkę

wyzwania kuchenne
Stovit naturalnie owocowe - relacja z testowania 244

owoców na 100g. Wiśnie: wiśnie, cukier, skrobia, sok z cytryny, sok z aceroli. Sporządzono z 70g. owoców na 100g. Cztery owoce: owoce w zmiennych proporcjach, wiśnie, truskawki, czerwone porzeczki, czarne porzeczki, cukier, skrobia, sok z cytryny, sok z aceroli. Sporządzono z 70g. owoców na 100g. Truskawki: truskawki, cukier, skrobia, sok z cytryny, sok z aceroli. Sporządzono

Cynamonowe szczęście
Lidl na święta 122

soczyste aromaty wiśniowe, czereśniowe, truskawkowe. Usta przyjemnie owocowe z delikatną taniną i przyjazną kwasowością. Dobra cena. Château Cablanc Bordeaux Supérieur 2010 (23,99 zł) Intensywny nos z aromatami czerwonej porzeczki I wiśni. Usta ze sporą ilości tanin, ale są to taniny przyjemnie krągłe. Kwasowość umiarkowana. Przyjazne wino za rozsądną cenę. Château de Carles Fronsac

królestwo garów
Porzeczkowo-truskawkowe crumble 194

wiórek kokosowych, płatków migdałowych i .. tymianku. Tymianek można pominąć, ale polecam, bo fajnie podkręca smak. Do deseru idealna będzie też gałka lodów :) Składniki na 3 porcje: 1 szklanka czerwonej porzeczki 2 szklanki truskawek 2,5 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 3/4 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki płatków migdałowych lub migdałów 1 łyżeczka listków

Moja Galeria Smaku
Dżem z czerwonej porzeczki 183

tortów oraz kruchych ciast. Doskonale sprawdzają się też na gofrach. Jeśli tylko natkniecie się na te owoce, kupcie choć kilogram i przygotujcie szybki dżem. Składniki: 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek 1 opakowanie Żelfix 3:1 Dr.Oetker 350 g cukru Wykonanie: Porzeczki uprzednio oczyścić z gałązek, pozostawiając same owoce. Owoce dokładnie opłukać i odważyć 1 kilogram Przełożyć porzeczki do dużego

kolorowotorcikowo
Zimna miska według Duńczyka 208

pomidory, intensywne w kolorze czereśnie i rozkoszne, pełne maleńkich pesteczek maliny. Mojemu nie tak już sokolemu wzrokowi nie umknie nic - ostatnio z entuzjastycznym okrzykiem zachwytu rzuciłam się na czerwone porzeczki, które w Danii są drogie i ciężko je dostać. A tu proszę - kilka pojemniczków stoi sobie równiutko i tylko czekają, aż po któryś sięgnę. Nie oparłam się, dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze