porzeczką i czekoladą stanowią dla nich dużą konkurencję. Słodycz kruchego ciasta i gorzkiej czekolady przełamana jest kwaskowatą, orzeźwiającą porzeczką. Polecam te letnie ciacha <3 POTRZEBUJEMY (na około 22-25 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko+ 1 żółtko 190 g masła ( w temp. pokojowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka aromatu waniliowego garść czerwonej porzeczki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Ucierając dodajemy jajko i żółtko, mąkę (przesianą) z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy. Gdy masa jest gęsta, wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy ręcznie dodając pokruszoną na drobne kawałki czekoladę. Masę dzielimy na dwie części i z każdej formujemy wałek i grubości mniej więcej
WYSPA SZCZĘSLIWAoprószenia owoców 100g (1/2 szklanki) cukru 100g masła 2 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 (6g) łyżeczki proszku do pieczenia 200g czerwonych porzeczek cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - porzeczki umyć i osuszyć - białka ubić na sztywną pianę
Smakołyki Berenikitrasę biegową. Dobra na przemyślenia. Na całą głowę przemyśleń. Szkoda tylko, że ów spacer trwał tak krótko... To już ostatni dzwonek aby przygotować jeszcze coś z czerwonymi porzeczkami (no chyba, że macie zapasy w zamrażalniku). Te kwaskowate owoce doskonale komponują się z pełnoziarnistymi wypiekami, stąd dzisiaj ciasto na bazie tej mąki. Oczywiście można użyć zwykłej mąki pszennej, ciasto również(...)szklanki mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju kilka krople aromatu waniliowego 40 dag czerwonych porzeczek Kruszonka: * 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki *składniki podałam "na oko", zawsze dosypuję tyle składników by kruszonka miała plastyczną formę. Porzeczki myjemy i obieramy. Składniki na kruszonkę
My simple kitchenzmieniłam zdanie i zamiast pysznościami na grilla częstuję Was letnim, orzeźwiającym ciastem o niebanalnej nazwie. W sumie najpierw była ona, a dopiero później ciasto :) Zapraszam Was na romans czerwonej porzeczki z leśną borówką. Skusicie się? Składniki: Na blaszkę kwadratową o boku 24cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 płaska(...)łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa: 250ml śmietanki 30% 200g cukru pudru 300g czerwonych porzeczek 1 galaretka truskawkowa (chyba że ktoś gdzieś znajdzie porzeczkową, lub inną zbliżoną kolorem) Galaretka borówkowa: 300g borówek leśnych 3 łyżki cukru kryształu 1 galaretka jagodowa Ponadto: 150g borówek leśnych 2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji) 100g białych mlecznych draży Sposób przygotowania: 1. Biszkopt
Kuchnia w czekoladzieSernik gotowany o dwóch smakach – śmietankowym i czekoladowym. Przełożony herbatnikami, więc nie wymaga pieczenia. Na wierzchu znajduje się krem z czerwonych porzeczek, który wnosi owocowy i lekko kwaskowaty smak. SERNIK GOTOWANY: 1 kg twarogu zmielonego (wiaderko) 1/2 szklanki cukru 200 g masła 1/2 szklanki mleka 4 jajka 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao 1 budyń śmietankowy KREM PORZECZKOWY(...)porzeczki czerwonej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody 1 szklanka śmietanki kremówki 30% DODATKOWO: bezy ok 200 g herbatników Formę o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, tak aby wystawał ponad boki. Gotowy sernik będzie łatwiej wyjąć z formy. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. U mnie były to herbatniki
https:KKuchniaMniamspód nie namaka, a soczystość pozostaje tylko w nadzieniu, no i po czwarte smaki idealnie się komponują tworząc spójną całość. Polecam! Składniki na kruche ciasto z wiśniami i czerwonymi porzeczkami na tortownicę o średnicy 26-28 cm 400 g mąki pszennej (może być pół na pół z krupczatką) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kandyzowanej skórki(...)cytryny 150 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 1-2 łyżki kwaśnej śmietany- opcjonalnie, gdy ciasto wyjdzie za suche NADZIENIE: 350 g oczyszczonych, umytych czerwonych porzeczek 350 g umytych, wydrylowanych wiśni 4 łyżki bułki tartej 8 łyżek cukru Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem na stolnicę, dodajemy skórkę cytrynową i pokrojone
Rozpustne gotowanieKolejny pomysł na szybkie dziecięce drugie śniadanie. Smakowity mus z wykorzystaniem ugotowanych płatków owsianych górskich, kaszy jaglanej, z dodatkiem siemienia lnianego i czerwonej porzeczki - może być mrożona, u nas była w postaci dżemu (galaretki). Dzieciom bardzo smakują takie słodkie śniadanka, czasami robię je w formie koktajli, dziś była wersja nieco gęstsza, do wyjadania łyżką. 1 szklanka ugotowanych płatków owsianych(...)górskich 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki 1 łyżka mielonego siemienia lnianego przegotowana woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać, zmiksować lub zblendować. Dodać trochę przegotowanej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Pić lub jeść ciepłe. Smacznego! przepis do wydruku Mamo, zjem wszystko! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 szklanka oleju 1/3 szklanki mleka 4 szklanki mąki na kruszonkę: 1/3 kostki margaryny 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru dodatkowo kubek czerwonej porzeczki Sposób wykonania: Drożdże rozkruszyłam do miski zasypałam cukrem i cukrem waniliowym. Dodałam rozkłócone jajka,olej, mleko i mąkę. Odstawiłam w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 4 godziny(...)czasie wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Przełożyłam do blaszki o średnicy 24x35. Ciasto posypałam opłukaną i osączoną czerwoną porzeczką. Wierzch posypałam kruszonką. ( do roztopionej margaryny dodałam szklankę mąki i pół szklanki cukru, dokładnie wymieszałam ). Całość piekłam 50 minut w temp 160 stopni. ( najlepiej do suchego patyczka
Darcia w kuchnismakiem polskich czerwonych porzeczek. Składniki : ok. 400 g przemrożonego przez noc rozdrobnionego szpinaku 4 jajka 350 ml cukru 350 ml oleju 3 szklanki (600 ml) mąki krupczatki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia duża gęsta śmietana (u mnie 18%) wcześniej wyjęta z lodówki cukier waniliowy (16 g) ewentualnie: śmietan fix owoce; u mnie teraz czerwone porzeczki, mogą
Weekendy w domu i ogrodziedobrej jakości mąka to gwarancja udanych wypieków. Dziś mam dla Was pyszne i eleganckie ciasto. Delikatnie kruche blaty, aksamitny krem budyniowy, a dla przełamania smaku mus z czerwonej porzeczki, znów mi się udało wymyślić coś co nie tylko zachwyca smakiem ale będzie się idealnie prezentować podczas letniego przyjęcia w ogrodzie. Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki pszennej (używam Mąki(...)części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor czyli przez ok 10-15 minut Masa owocowa: 500 g czerwonej porzeczki (mogą być mrożone) 1/2 szklanki wody 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Porzeczki zagotowujemy
Cynamonowe szczęścieswoim czasie. Wiem jedno, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Oczywiście jeżeli lubicie Muffiny. Dziś prezentuje Wam babeczki z alkoholem i owocami, yumm! Zapraszam na Muffiny z czerwoną porzeczką i nalewką wiśniowo-śliwkową! Wychodzą przesmaczne :) Dla tych którzy wyjeżdżają, przy okazji życzę udanego urlopu."Składniki:2 jajkaszklanka mleka½ szklanki oleju rzepakowego1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżka nalewki wiśniowo-śliwkowej2(...)pieczeniaszklanka czerwonych porzeczekSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.W dużej misce mieszamy obie mąki z cukrem , dodajemy proszek do pieczenia. W drugiej olej z jajkami, ekstraktem waniliowym, nalewką i mlekiem.Do suchych składników wlewamy płynne i mieszamy łopatką.Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki nakładamy po łyżce porzeczek. Pieczemy
Słodkie Przyjemnościkawałek ciacha z truskawkami? Mnie co sezon nachodzi ten problem;) Nawet wczoraj. Miałam wielką ochotę na drożdżówkę z czekoladą lub cynamonem ale żal mi było nie wykorzystać tych czerwonych porzeczek z rodzinnego ogródka. Żeby tylko porzeczek. O tej porze panuje taki wysyp różnorodnych owoców, że sama nie wiem, na które się zdecydować. Na szczęście nie miałam tego problemu(...)pieczenia 1 łyżka śmietany Masa śmietanowo - kokosowa: 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe 500 ml kwaśnej śmietany 18% 100 g wiórków kokosowych 2 szklanki czerwonych porzeczek Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść dokładnie ze sobą. Podzielić je na 2 części (60% i 40 %) i zawinąć w folię spożywczą. Mniejszą porcję ciasta włożyć do zamrażarki, a większą do lodówki
My simple kitchenSkładniki: 1 główka kruchej sałaty 1/2 szklanki czerwonej porzeczki 2 łyżki masła 1 łyżkę cukru 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałatę myjemy rozkładamy na ręczniku papierowym aby osuszyć z nadmiaru wody. Masło rozgrzewamy na patelni wkładamy pokrojone na pół ziemniaki, podsmażamy aż się zrumienią. Podsmażone ziemniaki przekładamy na talerz(...)samą patelnie kładziemy opłukane owoce czerwonej porzeczki wsypujemy cukier podsmażamy około 3 minut. Sałatę układamy obok ziemniaków posypujemy solą, pieprzem świeżo mielonym, polewamy sałatę podsmażoną porzeczką. Podawajemy z dowolnie usmażonym mięsem lub sadzonym jajkiem. Smacznego
kgwjanczewoRolada to bardzo podzielne ciasto i wszechstronne, bo nadzienie można zrobić ze wszystkiego. Ja tym razem użyłam papierówek i czerwonej porzeczki, które w połączeniu z truskawkową galaretką dało ciekawy smak. Całość otoczyłam w prażonym kokosie. Roladę najlepiej przygotować dzień przed krojeniem, choć ja kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu. Składniki: 5 jajek(...)szklanki mąki pszennej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku na nadzienie: 1 kg jabłek 1 szklanka czerwonej porzeczki 3 opakowania galaretki truskawkowej na wierzch: 100 g masła + 1 łyżka 50 g kokosu łyżka cukru pudru porzeczki do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając dodawać powoli cukier a później
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTęskniąc za latem postanowiłam przygotować proste i letnie ciasto z borówkami i czerwoną porzeczką. Ciasto idealnie komponuje się i smakuje z innymi owocami: jabłkami, jagodami, malinami, wiśniami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Zapraszam również na ciasto z rabarbarem. 6 jajek kostka margaryny 40 dag mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru owoce: 1 szklanka czerwonej porzeczki i 1 szklanka borówki amerykańskiej Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki, aż do wyczerpania składników. Ubić białka na sztywną pianę. Łyżką wymieszać pianę z resztą ciasta. Do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy wylać połowę ciasta
Humanistka w kuchni