rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami(...)rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej Owoce umyć, odszypułkować i osuszyć. 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki Na podpieczony i wysmarowany czekoladą spód do tarty wyłożyć truskawki pokrojone w grubsze plastry. Wolne przestrzenie wypełnić czerwonymi i czarnymi porzeczkami. Zalać wszystko masą
Moja Delicjazasmakowały mi porzeczki czerwone. Beza z nimi była fantastyczna. Teraz postanowiłam je wykorzystać do koktajlu. Zrobiłam go w zdrowej wersji z jogurtem naturalnym, sokiem jabłkowym i moim pysznym miodem pokrzywowym. W smaku jest lekko kwaśny, ale idealny na takie upały. A jakie są Wasze ulubione, letnie koktajle? KOKTAJL Z CZERWONEJ PORZECZKI(...)Składniki: 150 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka do dekoracji 200 g porzeczek czerwonych 100 ml soku jabłkowego eko 2 - 3 łyżki miodu pokrzywowego lub zwykłego Sposób przyrządzania: Porzeczki czerwone odszypułkować, umyć i osuszyć. Porzeczki zmiksować blenderem na purée, dodać miód pokrzywowy lub zwykły
Zakątek rozkoszy kulinarnychPyszny sok dla sportowców i osób ćwiczących. Czerwona porzeczka regeneruje i wzmacnia organizm, działa krwiotwórczo, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie. Sok z czerwonej porzeczki tłumi pragnienie i ma działanie napotne. Potas zawarty w tych owocach pomaga zapobiegać i leczyć nadciśnienie tętnicze. Witaminy z czarnej(...)czerwonej porzeczki regulują cholesterol a antyoksydanty pozbywają się wolnych rodników. Dzięki owocom przyśpieszamy metabolizm i obniżamy poziom cukru we krwi. Poprawiamy pracę jelita i oczyszczamy je z toksycznych substancji. W 100 g czarnej porzeczki = 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C !!! Składniki (750 ml): 1 szklanka czerwonej porzeczki
Pora na pora i pomidoraCzerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :) Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę(...)garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 250 g daktyli, u mnie daktyle bez pestek z Gospodarstwa Rolnego Pliczko Daktyle 15 minut przed przygotowywaniem dżemu zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odlewamy nadmiar wody. Do garnka wrzucamy
MamaOskarkadzieciństwie nie przepadałam za czerwonymi porzeczkami, wolałam stanowczo czarne bo jak większoś ci dzieci bardziej smakowały mi bardziej słodkie owoce. Polubiłam i doceniłam ich walory smakowe sporo później. Dzięki dużej zawartości witamin y C, czerwone porzeczki wspaniale wspomagają pracę układu odpornościowego. Ich kwaśny smak można z powodzeniem zniwelować łącząc je ze słodką migdałową bezą. Efekt? Orzeźwiające, lekkie(...)Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Porzeczkow o - migdałowa beza: 500 g czerwonych porzeczek 200 g cukru 100 g mielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 białka oraz: czerwone porzeczki do dekoracji Porzeczki umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Najlepiej zrobić to sporo wcześniej, by porzeczki zdążyły całkowicie
maniapieczeniapokrojonych ząbków czosnku ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki ¼ szklanki posiekanego, świeżego rozmarynu ¼ szklanki posiekanego, świeżego tymianku 3 łyżki musztardy Dijon sól i pieprz, do smaku 4 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki 2 szklanki rosołu wołowego oliwa z oliwek sznurek kucharski ceramiczna tacka płyn do tacki (woda lub wino) Przygotowanie: Z kilku godzinnym wyprzedzeniem, należy połączyć czosnek, połowę ziół, musztardę, sól(...)półmisku do krojenia, przykryć i odstawić na 20 minut. W międzyczasie, w rondelku doprowadzić do wrzenia rosół wołowy. Gotować aż pozostanie tylko 1 szklanka. Mieszając dodać galaretkę z czerwonych porzeczek. Na średnio małym ogniu dodać 2 łyżki masła, po jednej, ciągle mieszając. Nie przegotować! Pokroić mięso i polać sosem. Zobacz również nasz poradnik jak grillować metodą pośrednią z użyciem
naRuszciewykorzystać piekąc właśnie ten pyszny placek :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki 50 g zmielonych migdałów 100 g cukru 2 żółtka 100 g masła szczypta soli Nadzienie: 300 g czerwonej porzeczki 3 białka 120 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g podprażonych i zmielonych płatków migdałowych Dodatkowo: 1-2 łyżki podprażonych płatków migdałowych do posypania kilka kiści czerwonych(...)ciasta, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy przez 20 minut w 160 stopniach. Po wystudzeniu ciasta zdejmujemy obręcz, wierzch posypujemy podprażonymi (na suchej patelni) płatkami migdałowymi i dekorujemy kilkoma kiściami czerwonych porzeczek. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego
MyCookBook.plDzisiaj u nas mogłoby się wydawać, że zapomniana czerwona porzeczka wróciła do łask. Lubicie tarty? U nas dzisiaj taka o to pyszna tarta z czerwonymi porzeczkami pod pyszna bezą. Przygotowanie jej nie jest trudne ale jest to efektowny i pyszny wypiek. Polecamy na deser dla całej rodziny. Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą SKŁADNIKI : ciasto(...)jajka masło i bułka tarta do smarowania formy beza: 3 białaka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli Dodatkowo około 300 - 400 g czerwonej porzeczki 2-3 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru pudru mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Owoce: porzeczki oprószamy cukrem i odstawiamy na minimum 40 minut. Mąkę mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismaku bananowo-truskawkowym 150 g * do podania - kilka czerwonych porzeczek, kokosowe ciasteczka zbożowe firmy Kupiec * można użyć również jogurtu typu greckiego naturalnego lub o smaku mango Przygotowanie: Mango kroimy w kostkę i wydobywamy miąższ, wkładamy do misy blendera. Banana obieramy, połówkę przekładamy również do misy blendera. Następnie dodajemy opłukane czerwone porzeczki, sok z cytryny oraz cały jogurt(...)zamrażalnika. W czasie zamrażania należy wyciągać lody co około 45 minut i je przemieszać np. widelcem, aby nie wykształciły się kryształki lodu. Propozycja podania: Lody podajemy przyozdobione czerwoną porzeczką i kokosowymi ciasteczkami zbożowymi firmy Kupiec. ... kruche, zbożowe ciasteczka kokosowe nadawały niepowtarzalnego, wspaniałego smaku każdej łyżeczce lodów Smacznego Przepis bierze udział w konkursie: Dodaję go również do akcji
Słodkie okruszkiporzeczek czerwonych 5 czubatych łyżeczek żelatyny 100 ml gorącej wody 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych Sposób przyrządzania: Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Żelatynę zalać 100 ml gorącej wody, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Borówki amerykańskie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Porzeczki czerwone
Zakątek rozkoszy kulinarnychcukru pudru 1 żółtko MASA SEROWA 650g twarogu tłustego 150ml śmietanki 30% 300g białej czekolady 4 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego cukru waniliowego 350g czerwonej porzeczki Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę - formę(...)kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, do gorącej dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, mieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji - czekoladę zdjąć na blat, ostudzić - czerwone porzeczki oczyścić, osuszyć - do miski przełożyć twaróg, dodać jajka, przesianą mąkę ziemniaczaną oraz domowy cukier waniliowy, składniki krótko zmiksować - do miksowanej masy serowej wlać ostudzoną, ale ciągle płynną czekoladę
Smakołyki BerenikiCzerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :) Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę(...)garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 500 g białego cukru Do garnka wrzucamy wszystkie składniki, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy całość, ciągle mieszając, przez 15 minut. Jeśli zależy Wam na większym rozdrobnieniu owoców, można
MamaOskarkachwilę, nie całe lato! Czekam więc stale na lato w wersji bez kominka. A czekanie umilam sobie szykowaniem kolejnych przetworów, nie koniecznie na długie zimowe wieczory. Chutney z czerwonych porzeczek będzie Wam smakował o każdej porze roku. Nam uprzyjemniał ciepłą kolacją w bardzo deszczowy wieczór. Kolor, smak i towarzystwo zapiekanego camemberta z czosnkiem i tymiankiem pozwoliły zapomnieć(...)serów, u mnie zajął miejsce żurawiny i myślę, że tak już pozostanie. Bardzo Wam polecam. A jeśli przepis nie będzie Wam odpowiadał, możecie złożyć zażalenie:) CHUTNEY Z CZERWONYCH PORZECZEK 1 kg czerwonych porzeczek 1/2 kg cukru (używam żelującego 2:1) 1/2 szklanki octu winnego (używam jabłkowego lub malinowego) 1-1,5 łyżeczka mielonego cynamonu
KUCHARNIAtorcik z czerwoną porzeczką. Owoce mają cudowny czerwony kolor i cierpki smak, spód ciasta jest kruchy i przyjemnie orzechowy, a wierzch stanowi niezastąpiona, zawsze pyszna beza. Składniki na ciasto: 205g mąki pszennej 105g cukru pudru 1 małe jajko 2 żółtka 105g masła w temperaturze pokojowej 40g mielonych orzechów włoskich Składniki na nadzienie: 250g czerwonej porzeczki, przesypanej mąką ziemniaczaną(...)papierze do pieczenia do tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku ok. 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu na wierzch ciasta rozprowadzamy czerwoną porzeczkę, wcześniej przesypaną mąką ziemniaczaną. Jest to bardzo ważne, gdyż mąka pochłonie sok z owoców, który wydobędzie się podczas dalszego pieczenia. Owoce mogą być świeże lub mrożone. Następnie ubijamy białka
Kuchnia Pani WiosnyCzerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :) Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę(...)garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 50 g suszonej żurawiny, najlepiej niesiarkowanej 200 g cukru trzcinowego nierafinowanego, u mnie cukier z Gospodarstwa Rolnego Pliczko Do garnka wrzucamy wszystkie składniki, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy
MamaOskarkaCzerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :) Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę(...)garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 100 g cukru muscovado, u mnie cukier z Gospodarstwa Rolnego Pliczko 1 łyżeczka agar agar Do garnka wrzucamy wszystkie składniki, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy całość, ciągle
MamaOskarkaCzerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :) Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę(...)garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego, u mnie cukier z Gospodarstwa Rolnego Pliczko 200 g cukru muscovado, u mnie cukier z Gospodarstwa Rolnego Pliczko 20 g suszonych płatków hibiskusa
MamaOskarka