mnie w kuchni królują słoiki i butelki, wrze i trudno nad tym wszystkim zapanować, obfitość owoców sprawia, że mam ręce pełne roboty. O zdrowotności czarnej i czerwonej porzeczki przekonywać nikogo nie muszę, ale u mnie jakoś soku pić nie chcieli, więc w tym roku połączyłam dwa rodzaje porzeczki z jabłkami, a jabłka Kochani to ja mam nie byle jakie(...)urodziwe zbytnio, ale jakie pyszne i bez grama chemii. Z moją spiżarnią tylko gorzej, za nic nie mogę jej rozciągnąć, tak jak i kuchni zresztą.... Składniki: - jabłka - czarna porzeczka - czerwona porzeczka - cukier 1. Owoce myjemy. Połączyłam 3/4 pojemności sokownika jabłkami przekrojonymi na połowę ( zostawiałam skórkę i gniazda nasienne), a w 1/4 porzeczkami (również nie usuwałam szypułek
Apetyczna babeczkaowocami :) Czyż nie wyglądają apetycznie ? :) Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady SKŁADNIKI : 2 szklanki mleka 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 szczypta soli 1/4 szklanka oleju + do smarowania gofrownicy 2 łyżki cukru pudru do podania porzeczki czerwone sos czekoladowy cukier puder listki mięty PRZYGOTOWANIE : Białka(...)sztywno białka i mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy ciasto i pieczemy rumiane gofry przez około 4-5 minut. Gofry podajemy z czerwonymi porzeczkami polanymi czekoladowym sosem i oprószonymi cukrem pudrem. Dekorujemy miętą. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisernik zobaczyłam w Małej Cukierni i jako, że serniki uwielbiam, od razu postanowiłam, że go przygotuję. I przygotowałam, a co? Ser, banany, czekolada i wiśnie... ja dołożyłam jeszcze czerwoną porzeczkę, wszystkie składniki świetnie się zgrywają i bardzo do siebie pasują... Zresztą możecie spróbować sami... Spód: 1 łyżeczka kakao; 100 g masła; 150 g mlecznej czekolady; 50 g płatków migdałowych(...)dobrze stężał (najlepiej na całą noc). Wierzch sernika: 250 ml soku wiśniowego + 9 łyżek; 2 łyżki cukru; 40 g mąki ziemniaczanej; 500 g wiśni wydrylowanych; 200 g porzeczki czerwonej (u mnie); Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 9 łyżkami soku wiśniowego. Resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Do gotującego soku dodać rozmieszaną mąkę i zagotować cały czas mieszając (około
In my kitchenskładniki: 600 g czerwonej porzeczki 100 g cukru wykonanie: Porzeczkę szypułkujemy, myjemy i wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Gotujemy, aż trochę zgęstnieje. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików. Konfiturę można również za pasteryzować. Po otworzeniu przechowujemy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniaporzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy Kompot winogronowy Owoce w zalewie / syropie Borówki w cukrze Maliny w cukrze Maliny w syropie Truskawki w cukrze Gruszki w słodkiej zalewie Czarne porzeczki w cukrze(...)syropie Morele w syropie Wiśnie w syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa
Kuchnia domowa AniWitajcie! Dziś coś na słodko z ogromnie kwaśną czerwoną porzeczką i miętą. Maksymalne orzeźwienie połączymy z profilaktyką naszych zębów. Użyjemy odkwaszającego ksylitolu zamiast cukru i oleju kokosowego w wersji VIRGIN który doskonale chroni zęby. Świeżo zgotowane porzeczki z miętą zagęścimy pektynami a na górę położymy pyszną kokosową bitą śmietanę. Polecam! przez cały sezon porzeczkowy :) Dla 2 osób Czas przygotowania(...)godziny Składniki 2 garście czerwonych porzeczek obranych z kiści 5 łyżek cukru brzozowego łyżeczka oleju kokosowego VIRGIN 15 listków mięty Opakowanie konfitur-fix (bądź innego zawierającego pektyny) Herbatniki 150ml zimnej śmietany kremówki 30%tł Przygotowanie: 1/ Porzeczki wymieszane z odpowiednią porcją konfitur-fixu i ksylitolu (patrzymy na opakowanie ile dodać na konfiturę) gotujemy zalane wodą tylko
Kuchnia PROzdrowotnababeczki, idealne na letnie upały. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g masła 250 g kwaśnej śmietany 12% 200 g czerwonej porzeczki 280 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem(...)posypać mąką. W jednej misce wymieszać ze sobą trzepaczką jajka, szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, rozpuszczone i ostudzone masło i śmietanę. Na koniec dodać czerwoną porzeczkę i przemieszać łyżką. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Połączyć składniki mokre z suchymi i nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec 30 minut na środkowej półce piekarnika
Passions hobbies lifeminut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Wystudzone krakersy przekładać ulubionymi lodami. Zawinąć każdą kanapkę w pergamin i mrozić w zamrażarce. LODY Z CZERWONEJ PORZECZKI(...)szklanek świeżych lub mrożonych czerwonych porzeczek 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Porzeczki rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę ze śmietaną, dodaję rozgniecione porzeczki, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta. SORBET MALINOWY Z CZERWONYM PIEPRZEM ok. 450 g świeżych lub mrożonych malin
KUCHARNIAPięknie dojrzały czerwone porzeczki. Dodamy do nich trochę czerwonego agrestu, cukru i alkoholu, aby uzyskać pyszną nalewkę. Składniki: -1/2 kg czerwonej porzeczki -garść czerwonego agrestu -35 dkg cukru -1/2 l wódki 40% -1/4 l spirytusu Owoce oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Agrest kroimy na połówki. Wsypujemy do słoja
Maminek kulinarnytylko domowej roboty! Nie jest przecież skomplikowany w wykonaniu, a jaka satysfakcja, że mamy własne, słodziutkie dzieło :-) Zresztą, ta satysfakcja pojawia się nie tylko przy dżemie z czerwonej porzeczki, ale przy każdych przetworach, które dobrze i smakowicie wyjdą ;-) Ale tym razem skupmy się na czerwonej porzecze i jej przetworzeniu w dżemik. Nie dodawałam do niego żadnych dodatkowych wspomagaczy(...)dżemfix . Jest tylko porzeczka i cukier (cukier powinien być obecny, bo oprócz tego, że pełni rolę naturalnego konserwanta, to także nadaje dżemowi odpowiednią konsystencję). SKŁADNIKI: - ok. 1 kg czerwonej porzeczki - ok. 1,5 szklanki cukru - szczypta cynamonu Porzeczki obrywam z ogonków, dobrze płuczę w zimnej wodzie. Wrzucam do garnka, zasypuję cukrem, dodaję cynamonu, dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki
Wielopokoleniowohomogenizowanego, 7 łyżek cukru, 100 g czarnych porzeczek, 250 g czerwonych porzeczek, 1/2 opakowania otrębów granulowanych. Przygotowanie: Do zimnego serka homogenizowanego dodajemy 3 łyżki cukru i mieszamy. Porzeczki dokładnie płuczemy i przebieramy. Porzeczki umieszczamy w oddzielnych miseczkach- w jednej czarne, a w drugiej czerwone. Każde zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy(...)minut. Po tym czasie rozgniatamy je widelcem. Na dno przezroczystych szklanek rozkładamy po połowie mus z czarnych porzeczek, 2 łyżki serka, mus z czerwonych porzeczek, otręby, serek i otręby
Aga w kuchniPyszne ciasteczka z ciasta kruchego z sezonowanymi owocami - u nas z czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami i jeżynami! Bardzo kruche i delikatne. Nie za słodkie. Idealne na deser, na drugie śniadanie do szkoły, na wyjazd czy na piknik. Składniki: 235 g mąki pszennej, 40 g cukru pudru, 170 g zimnego masła, szczypta soli, 1 żółtko z jajka(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego, 3 łyżki zimnej wody dodatkowo: 1-2 jajka, brązowy cukier, owoce - u nas borówki, czerwona porzeczka, maliny i jeżyny Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i dokładnie posiekać przy pomocy noża lub siekaczki do ciasta kruchego. Całość musi utworzyć konsystencję kruszonki. Następnie dodać żółtko, ekstrakt waniliowy
Plate of JoyMamy dzisiaj dla Was pyszny placek drożdżowy - z dużą ilością kruszonki i ze świeżymi sezonowymi owocami - u nas nektarynki, brzoskwinia, czarne maliny i czerwone porzeczki! W sezonie letnim trzeba zrobić ciasto drożdżowe z owocami, więc może spróbujecie? Składniki: 480 g mąki, 140 g cukru, 14g suszonych drożdży, szczypta soli, 3 jajka rozm. L, skórka otarta z cytryny(...)ciepłego mleka, 85 g miękkiego masła Kruszonka: 80 g miękkiego masła, 80 g mąki, 60 g cukru dodatkowo: owoce - u nas 3 nektarynki, 1 brzoskwinia, czarne maliny i czerwona porzeczka Mąkę, cukier, drożdże i sól wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajka, skórkę otartą z cytryny i mleko - ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego, przez
Plate of Joywitaminy. Najprościej zrobić to wykorzystując owoce i warzywa do przygotowywania koktajli i innych napojów. Tutaj ograniczyć nas może tylko wyobraźnia :) Ja tym razem postawiłam na żółtego arbuza, czerwoną porzeczkę i miętę. Wyszło pysznie i zdrowo przy niewielkim nakładzie pracy - czyli to, co lubię ;) Składniki: żółty arbuz, czerwona porzeczka, świeże liście mięty, woda do uzupełnienia, opcjonalnie kostki lodu(...)arbuza wykroić żółty miąższ i zblendować go. Porzeczki opłukać, oberwać z szypułek i również zblendować. Opłukaną miętę posiekać bardzo drobno. Napój żółto-zielony: Mus arbuzowy wymieszać z miętą - proporcje według smaku, ja lubię dużo mięty :) Napój czerwony: Porzeczkowy mus wlać do szklanki, dopełnić musem arbuzowym. Na końcu do napojów można dodać wodę, żeby rozrzedzić
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon na truskawki nadal trwa, a do tego na moich krzaczkach zaczerwieniły się również czerwone porzeczki. Nie pozostaje mi więc nic innego jak zrobić tartę truskawkowo-porzeczkową. Wykorzystałam tutaj maksymalną ilość owoców, ale spowodowało to również, że tarta jest dosyć mokra (po jej ukrojeniu wycieka sok z porzeczek). Mi to osobiście nie przeszkadza, ale jeżeli chcecie tego uniknąć(...)porzeczek. SKŁADNIKI Na ciasto kruche 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie 400 g czerwonej porzeczki 350 g truskawek 3 białka + szczypta soli 125 g cukru WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier
Passions hobbies life