gałązek tymianku4-5 gałązek rozmarynu4 zmiażdżone ząbki czosnkukilkanaście rozkruszonych jagód jałowcaświeżo zmielony czarny pieprzW dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z octem balsamicznym i konfiturą z czerwonych porzeczek. Dodać tymianek, rozmaryn, czosnek i jałowiec. Mieszaninę dokładnie wymieszać i dodać pieprz do smaku. Żeberka marynować w lodówce w przygotowanej mieszaninie przez około 2 godziny, szczelnie zamknięte. Pieczony czosnek:1 duża(...)smaku. Owinąć czosnek folią aluminiową i piec przez 30-35 minut. Ostudzić.Sos z pieczonego czosnku i czerwonego wina:3 szalotki / cebule pokrojone w cienkie plastry½ szklanki czerwonego wina2 ½ szklanki bulionu wołowego2-3 gałązki tymianku2-3 gałązki rozmarynu2 łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki1 pieczona główka czosnku (bez łupin)sól koszerna i czarny pieprz do smakuZanim zaczniemy rozgrzejmy grilla
naRuszciewszystko widać. Cisto czekoladowe, mokre i mięsiste przekroiłam na dwa w miarę równe blaty. Blaty upiłam advocatem, masa kremówkowa z mascarpone i domowym dżemem z czerwonej porzeczki, który zrobiłam latem. Stał biedny jeden słoiczek, którego nikt nie chciał otwierać, więc poszedł w masę :) Na końcu robotę zrobiły za mnie słoiczki Eterno , kandyzowane wiśnie i mięta. Bo jak ja zawsze(...)piekłam przez 25-35 minut. Ja sprawdzałam patyczkiem stopień upieczenia. Po wystudzeniu ciasto przecięłam na dwa blaty i jak zobaczycie na zdjęciu poniżej upiłam ciasto advocatem :) Masa z czerwoną porzeczką: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36% około 2-4 łyżek cukru pudru (dodajemy go do smaku) 1 słoiczek domowego dżemu z czerwonej porzeczki Wykonanie
Blondynka GotujeCzerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :) Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę(...)garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 500 g cukru białego 100 g żurawiny, najlepiej niesiarkowanej Do garnka wrzucamy wszystkie składniki, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy całość, ciągle mieszając, przez 15 minut. Jeśli zależy
MamaOskarkadane jest mi nasycać się bez końca tymi widokami i zapachami... :) Od jakiegoś czasu chodziło za mną połączenie maku i owoców. A że u rodziców zaopatrzyłam się w czerwone porzeczki, to właśnie one towarzyszą wspomnianemu delikwentowi ;) Muffinki są wilgotne, nie za słodkie - takie w sam raz do wzięcia ze sobą do pracy lub na piknik :) Z podanej(...)maślanki 60 ml oleju około 30 dag czerwonych porzeczek W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mak. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre - jajko, maślankę i olej. Mokre składniki wlać do tych suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec dosypać czerwone porzeczki i wymieszać. Formę
My simple kitchenkrzaczku dojrzały czerwone porzeczki, zerwałam, włożyłam do miseczki... Co by z nich dobrego zrobić(...)dżem ich za mało... w takim razie będzie ciacho. Drożdżowe, moje ukochane. Z odrobiną dżemu rabarbarowego. Boskie. Puchate, delikatne. Zróbcie koniecznie. Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 50 g cukru
Kulinarne przygody GatityKolejne ciasto z rabarbarem w roli głównej. Tym razem towarzyszy mu czerwona porzeczka. Te drobne soczyste kuleczki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń i fosfor. Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem: * ciasto z rabarbarem truskawkami i maślanką * kruche ciasto z rabarbarem * ciasteczka serowe z rabarbarem * rabarbarowe ciasto(...)maślanką Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 250-300g czerwonej porzeczki kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego parę kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania W mikserze zmiksowałam na białą masę, miękkie masło z cukrem i cukrem
potrawyregionalnedeser na panujące obecnie afrykańskie upały, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Serniczek jest bardzo smaczny: delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Dodatek malin lub owoców czerwonej porzeczki świetnie przełamuje słodycz białej czekolady. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm): Spód: 430 g ciemnych ciastek typu oreo 130 g miękkiego masła Masa serowa(...)półtłustego twarogu 200 g serka mascarpone 1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 3 tabliczki białej czekolady (300 g) Dodatkowo: 200 g malin (lub czerwonych porzeczek) Przygotowanie: 1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać miękkie masło, miksować do połączenia składników. 2. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie
Domowa Cookierenka Agidziś to numer jeden wśród serników. Sernik o zniewalającym słodkim smaku chałwy, gdzie przełamaniem są czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto. Kruche ciasto: 150 g maki pszennej 100 g masła 82% 50 g cukru pudru 1,5 łyżeczki kakao 1 duże jajko 0,5 łyżeczki proszku(...)Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu (gęstego) 4 duże jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g chałwy waniliowej 50 g chałwy waniliowo – kakowej 1 szklanka czerwonych porzeczek Dekoracja: 200 g kajmaku HELIO Czekoladowe kuleczki do dekoracji 50 g chałwy do posypania Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy
VioletoweKucharzenieDzisiejszy pomysł na słodką przekąskę to misie z porzeczkami. Czerwona porzeczka jest dość kwaśna, dlatego do ciasta dajemy więcej cukru. Misie można zrobić także tak jak ciasto drożdżowe tutaj lub tutaj, pomyślałam sobie jednak, że w foremkach do babeczek będą bardziej okrągłe i "misiowe" :) Jeśli mamy więcej czasu śmiało można pobawić się w dekorowanie i zrobić im nosy(...)oczy z czekolady.Składniki:2 szklanki mąki2 jajka30 g drożdży100 g margaryny0,5 szklanki cukru50 ml mleka+ czerwona porzeczkaW ciepłym mleku rozpuszczamy 2 łyżki cukru i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy.Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Wyrabiamy przez chwilę łyżką
Ciastkozercymnie w kuchni królują słoiki i butelki, wrze i trudno nad tym wszystkim zapanować, obfitość owoców sprawia, że mam ręce pełne roboty. O zdrowotności czarnej i czerwonej porzeczki przekonywać nikogo nie muszę, ale u mnie jakoś soku pić nie chcieli, więc w tym roku połączyłam dwa rodzaje porzeczki z jabłkami, a jabłka Kochani to ja mam nie byle jakie(...)urodziwe zbytnio, ale jakie pyszne i bez grama chemii. Z moją spiżarnią tylko gorzej, za nic nie mogę jej rozciągnąć, tak jak i kuchni zresztą.... Składniki: - jabłka - czarna porzeczka - czerwona porzeczka - cukier 1. Owoce myjemy. Połączyłam 3/4 pojemności sokownika jabłkami przekrojonymi na połowę ( zostawiałam skórkę i gniazda nasienne), a w 1/4 porzeczkami (również nie usuwałam szypułek
Apetyczna babeczkaowocami :) Czyż nie wyglądają apetycznie ? :) Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady SKŁADNIKI : 2 szklanki mleka 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 szczypta soli 1/4 szklanka oleju + do smarowania gofrownicy 2 łyżki cukru pudru do podania porzeczki czerwone sos czekoladowy cukier puder listki mięty PRZYGOTOWANIE : Białka(...)sztywno białka i mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy ciasto i pieczemy rumiane gofry przez około 4-5 minut. Gofry podajemy z czerwonymi porzeczkami polanymi czekoladowym sosem i oprószonymi cukrem pudrem. Dekorujemy miętą. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisernik zobaczyłam w Małej Cukierni i jako, że serniki uwielbiam, od razu postanowiłam, że go przygotuję. I przygotowałam, a co? Ser, banany, czekolada i wiśnie... ja dołożyłam jeszcze czerwoną porzeczkę, wszystkie składniki świetnie się zgrywają i bardzo do siebie pasują... Zresztą możecie spróbować sami... Spód: 1 łyżeczka kakao; 100 g masła; 150 g mlecznej czekolady; 50 g płatków migdałowych(...)dobrze stężał (najlepiej na całą noc). Wierzch sernika: 250 ml soku wiśniowego + 9 łyżek; 2 łyżki cukru; 40 g mąki ziemniaczanej; 500 g wiśni wydrylowanych; 200 g porzeczki czerwonej (u mnie); Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 9 łyżkami soku wiśniowego. Resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Do gotującego soku dodać rozmieszaną mąkę i zagotować cały czas mieszając (około
In my kitchenskładniki: 600 g czerwonej porzeczki 100 g cukru wykonanie: Porzeczkę szypułkujemy, myjemy i wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Gotujemy, aż trochę zgęstnieje. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików. Konfiturę można również za pasteryzować. Po otworzeniu przechowujemy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniaporzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy Kompot winogronowy Owoce w zalewie / syropie Borówki w cukrze Maliny w cukrze Maliny w syropie Truskawki w cukrze Gruszki w słodkiej zalewie Czarne porzeczki w cukrze(...)syropie Morele w syropie Wiśnie w syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa
Kuchnia domowa AniWitajcie! Dziś coś na słodko z ogromnie kwaśną czerwoną porzeczką i miętą. Maksymalne orzeźwienie połączymy z profilaktyką naszych zębów. Użyjemy odkwaszającego ksylitolu zamiast cukru i oleju kokosowego w wersji VIRGIN który doskonale chroni zęby. Świeżo zgotowane porzeczki z miętą zagęścimy pektynami a na górę położymy pyszną kokosową bitą śmietanę. Polecam! przez cały sezon porzeczkowy :) Dla 2 osób Czas przygotowania(...)godziny Składniki 2 garście czerwonych porzeczek obranych z kiści 5 łyżek cukru brzozowego łyżeczka oleju kokosowego VIRGIN 15 listków mięty Opakowanie konfitur-fix (bądź innego zawierającego pektyny) Herbatniki 150ml zimnej śmietany kremówki 30%tł Przygotowanie: 1/ Porzeczki wymieszane z odpowiednią porcją konfitur-fixu i ksylitolu (patrzymy na opakowanie ile dodać na konfiturę) gotujemy zalane wodą tylko
Kuchnia PROzdrowotna