czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią górę tarty. Można na jej wierzchu rozrzucić kilkanaście owoców do ozdoby (u mnie było to również kilka borówek amerykańskich i czerwona porzeczka, bo akurat miałam na ogródku
Passions hobbies lifeSzybki i bardzo orzeźwiający koktajl na lato. Słodko-kwaśny smak dzięki połączeniu czarnej i czerwonej porzeczki sprawia, że można go wypić naprawdę dużo ;) Całe szczeście, że robi się go w niecałe 10 minut. Dodatkowo, porzeczki zawierają dużo witaminy C i kwasu foliowego a bardzo mało kalorii
Milion SmakówNajlepsze domowe trunki. Składniki na kilogram owoców: 1 kg czerwonych porzeczek 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu 0,5 l wody Do dużej butelki lub słoika wrzucamy oczyszczone owoce i zasypujemy cukrem. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka dni. Codziennie mieszamy owoce z cukrem aż puszczą sok. Zazwyczaj po tygodniu dodaję spirytus i wodę (przegotowana ale ostudzona
prawdziwe jedzenieogrodzie krzaczki borówek uginają się pod ciężarem owoców. Już zamrożone ponad 3 kg owoców i na tym nie koniec. Oczywiście obowiązkowo trzeba upiec ciasto. Tym razem w towarzystwie czerwonej porzeczki będzie prezentowało się jeszcze lepiej. Składniki na ciasto (duża blacha 32 x 42 cm): 600 g mąki krupczatki 150 g drobnego cukru 225 g twardego masła 3 łyżki kwaśnej
noteskulinarnyfigastron. Podczas smażenia przyjemnie "bąbluje " ciasto. Ale na grubość wcale nie różnią się od zwykłych naleśników. Do katmi podałam galaretkę z czerwonej porzeczki
AZgotuj!łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 180 ml mleka 80 - 100 ml oleju rzepakowego garść suszonych czerwonych porzeczek ( kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością) Do misy wsyp suche składniki, potem płynne. Wszystko wymieszaj na gładką masę trzepaczką. Nakładaj do papilotek
AZgotuj!szkl cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 100 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej) czerwona porzeczka A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie
Kuchnia w opałachtakie bułki podpatrzyłam u Danusi ..Moje bułki wyszły jak wyszły..nie były zbyt piękne, ale warto podzielić się dobrym przepisem.Świeżo upieczone bułeczki, serek , galaretka z czerwonej porzeczki i śniadanko gotowe.. 2 szkl. mąki 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyzki cukru 1/2 łyzeczki soli 20 g świeżych drożdży 60 ml wody 60 ml mleka
Moje domowe kucharzeniewykorzystałam do mojego deseru, który przygotowałam z niewielkim nakładem pracy, a był pyszny. Składniki: 2 szt deseru waniliowego Alpro 2 szt deseru czekoladowego Alpro 3 łyżki czerwonej porzeczki 3 łyżki jagód 3 łyżki malin Przygotowanie: Owoce osobno maliny, porzeczki i jagody opłukać na sitku zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Do przeźroczystej szklanki warstwami dodawać
Ala piecze i gotujejeść nie zdrowo, niszczymy w ten sposób samych siebie, objadając się niezdrowymi "przysmakami ". Składniki : na około 2 szklanki 20 dkg dojrzałych czerwonych porzeczek 1/2 banana 2 gruszki 1-2 łyżeczki miodu naturalnego Sposób wykonania : P orzeczki i gruszki dokładnie umyj. Z gruszek usuń gniazda nasienne, pokrój miąższ w kostkę. Banana obierz
Przepisy i porady kulinarneczosnku kawałek korzenia chrzanu (wystarczy 2-3 cm), bądź też liść chrzanu 1 duży, bądź 2 średnie kopry z dużym baldachimem 2-3 liście wiśni 2-3 liście czerwonej porzeczki NA 1 LITR WODY 1 ŁYŻKA STOŁOWA SOLI Sposób przygotowania Ogórki dokładnie umyć. Niektórzy obcinają końcówki ogórków-podobno szybciej się kiszą, ja tego nie robią, ogórki tracą cały
na moim stole...nutą kokosu i słodyczy. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150g miękkiego masła 1 jajko 1 łyżka wody 400g czerwonych porzeczek, umytych i przebranych 1 łyżka mąki 50g wiórków kokosowych 5 łyżek cukru 50g masła
Cukier&PuderPysznie! Ostatnio mam ciąglę chęć robienia bułeczek drożdżowych z różnymi sezonowymi owocami. Na blogu był już wpis na babeczki z truskawkami i kruszonką, był też na bułeczki z porzeczką czerwoną i lukrem, dzisiaj pieczemy podłużne babeczki z nadzieniem malinowym. :-) Pycha! (p.s. jak nic trzeba iść pobiegać i spalić ;-)))) ) SKŁADNIKI: - 270 g mąki pszennej - paczuszka drożdży suchych - 1/4 kostki masła
SMYKWKUCHNIczubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki mleka 500 g owoców (najlepiej kwaśnych) u mnie 1 jabłko, 1 gruszka, mrożone jagody, jeżyny i czerwone porzeczki cukier puder lub lukier do dekoracji Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy olej (cienką strużką) ciągle ubijając, następnie przesianą mąkę wymieszaną
Rozpustne gotowanieperliczka, 4 goździki, sól, puszka napoju piwnego o smaku jabłkowym, 150 g czerwonych porzeczek, 150 g czarnych porzeczek, 150 g białych porzeczek, tłuszcz do smażenia, 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, 2-3 łyżki zimnego masła, Goździki zemleć. Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą i goździkami. Odstawić na godzinę. W garnku z grubym dnem, obsmażyć perliczkę na rumiano ze wszystkich
królestwo garów